tiistai 18. lokakuuta 2022

Helppo suppilovahveropasta!

 

Suppilovahverot sentään ovat alkaneet
putkahtelemaan!

Täällä itä-Pirkanmaalla on ollut käsittämättömän huono sienivuosi. No, jotkut ovat löytäneet kantarelleja ämpärikaupalla. Minä en. Tosin, en ole ihan kauheasti käynyt etsimässäkään. Onneksi on ystävä, joka toi kassillisen kantarelleja ja niinpä mekin saimme hyvän keiton tehtyä.
Herkkutatteja ei löytynyt yhtään. Muutama punikkitatti putkahti meidän nurmikolle. Samoin voitatteja. Mutta nekin jäivät vähäisyytensä vuoksi keräämättä.
Rouskut ja haperotkin loistivat poissaolollaan. Mutta eipä se mitään! Siivosin tässä joutessani kuiva-ainekaapin ja siellä on edellisvuodelta kaksi purkkia kuivattuja tatteja, sekä yksi purkillinen kuivattuja suppilovahveroita. Eiköhän niillä talvi mennä!

Kermainen suppilovahvero kastike tagliatelle-
pastan kera.

Onneksi sentäs on saatu sateita ja suppilovahverot ovat alkaneet putkahtelemaan sieltä täältä. Ei niitäkään edellisvuosien malliin ole, mutta syödäksemme ollaan saatu ja kuivannutkin olen vähän.

Katseltiin Beiben kanssa yhtenä päivänä Strömsöä ja eräässä jaksossa tehtiin sienipastaa. Jotenkin tuli sellainen mieliteko, että tämän tapaistahan pitää heti pikimiten tehdä. Ja niin lähdin poikkeamaan lähimetsään sen verran, että keräsin suppiksia pasta-aineksiksi. Tulikin kivan makuinen pasta, johon käytin itse kasvattamiani sipuleita, valkosipuleita ja timjamia.


KERMAINEN SUPPILOVAHVEROPASTA (2-3 annosta

  • noin litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 25 g voita
  • 2 dl kermaa
  • mustapippuria rouhittuna
  • suolaa
  • timjamia
  • ihan pieni "hipsaus" currya
  • haluamasi muotoista pastaa
  • parmesania raastettuna
Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen, jossa on loraus öljyä.
Revi ja pilko sienet haluamasi kokoisiksi paloiksi. Laita sienisilppu kuumalle paistinpannulle ja haihduta niistä nesteet. 
Kun sienistä ei enään irtoa nestettä, lisää pieneksi silputut sipulit ja voi. Kuullottele, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
Lisää kerma pannulle ja mausta. Pieni hipsaus currya voimistaa sienten aromi. Mutta sitä ei saa laittaa kuin todellakin ihan hipsaus!
Anna kastikkeen porista hiljalleen miedolla lämmöllä, kunnes pasta on kypsää.
Valuta kypsynyt pasta ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Raasta runsaasti parmesania pastan joukkoon ja vielä annoksenkin päälle. Nauti!

Mauri inhoaa kökkiä minun kanssani sienessä.
Sen mielestä se on tosi tylsää. Mutta nyt otin
sen mukaani, kun haimme vain pastasienet. ='D


6 kommenttia:

  1. Suppikset on niin hyviä. Minun miehenihän syö vain kantterelleja ja suppilovahveroita. Minullakin pussukka kuivattuja suppiksia kaapissa odottamassa kastikkeeseen pääsyä :)
    Herkullista viikon jatkoa sinulle Marketta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suppikset ovat kivoja sieniä, kun ovat miedon makuisia. Helppoja sieniä lähestyä. Mukavaa loppuviikkoa sinullekkin, Outi!

      Poista
  2. Me ollaan tänä vuonna jouduttu valitsemaan muita sieniä kun suppilovahverot ja kanttarellit näemmä ovat paenneet tienoilta. Onneksi on joitakin tuttuja herkkuja vielä löydettävissä. Kuivaan ne keittiön pöydällä, siihen kuluu aikaa ja koko talo tuoksahtaa sieniltä - ei aina mikään hienostunut döfi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei täälläkään kovin paljon suppikkisia ole. Mutta tämä on nyt tälläinen syksy. Toivottavasti ensi syksy olisi olisi parempi!

      Poista
  3. Nyt pitääkin lähteä metsään, jos vaikka osuisi hyvään suppispaikkaan. Rakastan sieniä, mutta vähemmän osaan niitä itse poimia. Melkein pitää suppiksiinkin kompastua ennenkuin havaitsen niitä. Tänään tein korvasienimuhennosta toisten keräämistä korvasienistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole korvasieniä löytänyt kuin yhden ainoan elämässäni!

      Poista