sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Karkauspäivän pilkkireissu


Aamut ovat olleet tosi
kauniit!


Karkauspäivä valkeni aurinkoisena ja tosi kylmänä. Leppämäessä tehtiin tämän talven pakkasennätys; -17 astetta.

Pajulanjärvellä oli kaunista!


Lähdettiin silti Beiben kanssa pilkille, koska ajateltiin kelin lauhtuvan auringon noustessa. Ja niinhän sitten kävikin ja päivästä tuli tosi lämmin ja aurinkoinen.

Tää jäätynyt uhkuläpi oli hieno!


Pilkille menimme Pajulanjärvelle. Beibe oli edellisviikonloppuna siellä kaverinsa kanssa ja silloin jäätilanne oli tosi heikko. Koko viikon oli kuitenkin ollut yötäpäivää pakkasta ja terminen talvi oli saavuttanut itä-Pirkanmaankin hetkellisesti. Joten järvien jäät olivat vahvistuneet viikon aikana.

Jäätä oli noin 20 cm, mutta
se oli säröistä ja täynnä
ilmakuplia. Otimme potkukelkat mukaan ja aamusta jää olikin niin liukasta, että kelkka pyörähti tosi helposti ympäri. Piti potkutella  hissuksiin.Jäässä oli vaaranpaikkkoja! Välillä oli ihan miehenmentäviä reikiä, joissa oli päällä ihan ohut jääpeite. Salmet olivat monessa paikkaa ihan auki ja vesi lainehti vapaana. Tämä oli tosi kummallista, koska oli tosiaan ollut kovia pakkasia. Lisäksi vesi oli auki poikittain virran suuntaan. No, nämä ovat näitä luonnon ihmeellisyyksiä!

Tuolta sähkölinjan alta on
jäätöntä. Joskus vuosia sitten
appiukko siellä putosikin jäihin

Nämäkin reijät ovat jäätien
pielessä.


Jäät pitivät aivan uskomatonta mourunaa, pauketta ja ryskettä! Välillä suoraan sanottuna pelottikin, kun railot repesivät ihan jalkojen juuresta. Kerran tuli niin hirveä jyminä ja koko jää nytkähti alaspäin. Ihan kuin joku iso alus olisi laskeutunut jäälle!

Välillä ahven nappasi ahnaasti kiinni ja sitten saattoi olla tunninkin ihan hiljaista. Monesta paikasta kokeiltiin ja sama juttu joka paikassa.
Menimme välillä tulistelemaan ja eväitä syömään Beiben perikunnan saaren rantaan. Tämä on minun mielestäni parasta koko pilkkireissuissa!Beibe ja veljensä kaatavat nuoria
haapoja jänisten kaluttavaksi.
Niistä saa sitten syönnin jälkeen
hyvät notskipuut!


Tulistelun jälkeen paikat siistiksi
ja uudet nuotiopuut valmiiksi
seuraavaa kertaa varten. Lähteissämme saaresta rantaa kohden, kokeilimme vielä erään karin kohdalta. Siitä saimmekin kymmenkunta ruokakalan mitan täyttävää ahventa. Kyllä kannatti topata!

The invisible  fish!

Luotain näyttää, että
kalaa on ja paljon!

Tää ei tajua saaneensa
uuden mahdollisuuden!


Kuusi tuntia tuli oltua järvellä ja naamaa kuumotti kyllä vielä kotona pitkään. Mutta aivan ihana päivä jäällä! Mukavaa yhdessäoloa, ulkoilmaa ja vieläpä saalistakin. Vaikka taas ne isoimmat pääsivät karkuun. Olihan karkauspäivä!
Nyt jäälle ei varmaan ole enään asiaa. Maaliskuun ensimmäinen päivä toi mukanaan lumisateet ja vaaranpaikkoja jäässä ei enään näe. Muutenkin ensi viikoksi on luvattu lämpöasteita. Joten jää alkaa taas heikkenemään.

Kuukunaa kiinnosti mummun
ja papan kalasaalis. 

Mukavaa maaliskuuta teille kaikille!

1.3. näyttääkin taas lumisemmalta!

10 kommenttia:

 1. Mahtavan näköinen reissu teillä ollut. Niin se talvikin taitaa alkaa karkaamaan käsistä. Täällä etelässä sataa räntää ja hetkellinen valkeus. Iloa maaliskuun alkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä maaliskuu toi kymmenisen senttiä lunta ja lisää sataa koko ajan. Mutta minua ei haittaa! Pidän lumesta!

   Poista
 2. Jotenkin minusta aika pelottavaa tuollainen kirkas jää, lapsuudessa sellaisella luistelin kyllä. Silloin oli pakkasia kunnolla.
  Olin perjantaina täällä erään järven rannalla, niin kyllä kuulin sen jään moukunan, aikamoista on. Siellä vaan luistelivat ja pyörälläkin joku ajeli. Pieni järvi oli, niin varmaan jää kesti hyvin.
  Mutta teillä oli hieno ja antoisa reissu! Huippua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä kyllä kieltämättä pelotti, kun jää ei tosiaan ollut kovin paksua ja sen näki.

   Mekkala jäällä oli välillä hirmuinen! Mutta ihmeesti kala silti söi. Yleensä kala ei ole syönnillään, kun jäät metelöivät.

   Kiva reissu oli ja ihana ulkoilusää!

   Poista
 3. Jäälle en tänä talvena ole päässytkään ja varmaan kohta ei ole asiaakaan! Melkoista mourunaa ovat pitäneet ja melkoisia railoja on syntynyt, uhkuläpiäkin vielä. Hyvän saaliin saitte, ruokakalaa! Ja keli ihan mahtava! Meillä päiviä meni leipoessa ja rusakkojahdissa. Paistettu makkara on ihan herkkua!

  Mukavaa maaliskuuta Leppämäkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni viime talvi niin, etten jäällä käynyt kertaakaan! Ja tänä talvenakaan en ole käynyt pilkillä kuin kaksi kertaa.

   Viime viikolla jäät mourusivat kyllä kovaa, kun aamuisin kuului meille saakka, vaikka lähimpään rantaa on noin kolme kilometriä.

   Meillä arvottiin kanssa, että lähdetäänkö jänistämään vai pilkille. Pilkkiminen voitti tällä kertaa ja pitkäkorvat saavat olla rauhassa ensi syksyyn!

   Mukavaa ja lumista maaliskuun alkua Kivipeltoon!

   Poista
 4. Varmasti mukava pilkkireissu. Rohkeita olette, kun rohkenitte vielä tuonne ritiseville ja paukkuville jäille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukavaa ja järjen ääntä, sekä jäätä lukien turvallinen reissu!

   Poista
 5. Kiva pilkkireissu ja mukavaa että noin monta ahventakin nousi! Itsekin kävin ystävän kanssa pitkästä aikaa pilkillä tuossa alkuvuodesta. Oli kyllä ihanaa puuhaa, täytyy varmaan itsekin hankkia jääkaira ja muut pilkkivehkeet. Mikähän olisi hyvä valmistaja?

  VastaaPoista
 6. Meillä on kairat jotain ikuisuuksien vanhoja perintökaluja, joihin on terälaput vaihdettu. Onkia ollaan ostettu ihan Motonetista ja Rustasta, samoin pilkkejä. Kyllähän joku oikein alan liike osaisi auttaa alkuun.

  VastaaPoista