maanantai 23. maaliskuuta 2020

Piipahdus Hiedanrannassa!


Alikulkutunnelin hienoa taidetta!



Minulle tuli kutsu auton ratin turvatyynyn takuukorjaukseen ja minäpä vein sen sitten Tampereen Lielahdessa olevaan korjaamoon huoltoon. Tämä tapahtui ennen tätä koronahässäkkää.
Minulla oli huoltopaikan valinnassa sellainen pieni "oma lehmä" ojassa, että ajattelin käydä huollon aikana tutustumassa Hiedanrantaan . Se on vanha kartano- ja tehdasympäristö, mistä ollaan elvyttämässä Tampereen kaupungin uutta kulttuuriympäristöä. Samalla sinne rakennetaan uusia asuintaloja ja luodaan työpaikkoja. Kuulostaa suorastaan paratiisilta!



Meiltä kävi Ahlmanin luontopuolelta jossain vaiheessa luokkakavereita Hiedanrannassa tutustumassa ja kartoittamassa mahdollisia yhteistyökuvioita, mutta minulla oli silloin joku muu projekti. Ja suoraan sanottuna minulla on niin pitkä matka sinne, että en välttämättä ole mistään sinne sijoittuvasta kouluprojektista kiinnostunut. Mutta muuten kyllä kiinnostaa!



Hiedanrannassa on ollut kaikenlaisia kulttuurisia tapahtumia, konsertteja ym. Siellä on myös yhteisöllistä viljelytoimintaa Syötävän puiston ja Kelluvan puutarhan muodossa.


Risuaitaa ja kasvihuoneita.

Kasvihuoneiden lasit olivat upeasti kuvioituja.


Lavatarha.

Kelluva puutarha.


Keskellä aluetta on talkoovoimin rakennettu sauna-alue.



Vanhat tehdasrakennukset ovat täynnä kauniita graffiteja. Rakennuksissa on käsityöläisten työpajoja ja kaikenlaista muutakin toimintaa.



Alue on tosiaan vanhaa Lielahden kartanon aluetta, jonka Finlaysonin omistaja osti joskus muinoin kesä- ja vapaa-ajan huvilakseen. Sittemmin alueella on ollut selluloosan valmistusta. Hiedanrannan historiasta pääset lukemaan tästä .



Selluloosateollisuuden synkkänä perintönä lahden pohjassa on jättimäiset määrät nollakuitua, joka on käsittääkseni estänyt/hidastanut massiivisen asuintalojen rakennushankkeen. Sitä ei voi sieltä kaivaa ihan miten sattuu, koska pelätään, että koko Näsijärvi samenisi ja voisi tapahtua jotain kamalaa kuidun lähdettyä pohjasta liikkeelle.
Nollakuidulle yritetään kehitellä kaikenlaisia käyttömahdollisuuksia ja ihan yleensäkin sitä, miten se saataisiin pohjasta pois. Nollakuituun voi tutustua esimerkiksi tästä linkistä .



Onneksi vanha kartanorakennus on vielä kunnossa ja sieltä löytyy Kartanokahvila Mielihyvin, mikä on Sopimusvuori ry:n ylläpitämä, kuntouttavaa ja työllistävää toimintaa tukeva, voittoa tavoittelematon kahvio. Oikein viihtyisä paikka ja täynnä ihania, herkullisia leivonnaisia tarjolla edulliseen hintaan.

Tämä satsi maksoi 5.30e.

Lielahden kartanon päärakennus.


Hiedanrannassa vierailupäiväni oli tosi sateinen maaliskuun päivä ja siellä ei juurikaan muita näkynyt, satunnaisia lenkkelijöitä lukuun ottamatta.
Kovasti vanhojen kartanoalueen talojen kimpussa näkyi raksamiehiä. Joten kyllä niitä ainakin kunnostetaan johonkin käyttöön.
Alue ei tähän aikaan vuodesta ollut mitenkään edustavimmillaan, mutta osaan kyllä kuvitella sen kesäisenä tapahtumien mekkana. Täytyy yrittää vierailla siellä tulevana kesänä. Nythän ajelen siitä ohi, kun kouluni vaihtui Hämeenkyröön.

Portinvartijan asunto.


Pellon takana, vähän kauempana itse "pääalueesta" on varmaan maailman hienoin navetta. Sitä kunnostetaan monitomitiloiksi, mihin tulee liikunta- ja harrastustiloja, sekä vuokrattavia tiloja esim. kokoustiloiksi. Tästä linkistä pääset katsomaan vanhan navetan kuvia ja lukemaan sen historiasta.
Itse en viitsinyt tai oikeastaan jaksanut enään sinne kävellä, koska vettä satoi ja minun oli jo kylmäkin. Joku toinen kerta sitten!



Tampereen kaupungilla on kyllä alueen suhteen kyllä niin paljon suunnitelmia, että saas nähdä, meneekö tuottavuus kaikenlaisen viihtymisen ja tapahtumien mahdollistamisen edelle. Mutta ainakin vielä paikka näyttää menevän hyvään suuntaan!

Näkymää syötävään puutarhaan.

8 kommenttia:

  1. Syötäviä puutarhoja/puistoja voisi kyllä harrastaa Suomessa enemmänkin, meillä kun ilma on vielä suhteellisen puhdasta ja maaperä. Mielenkiintoisessa paikassa kävit, saas nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On nämä kyllä kivoja, hienoja ja mielenkiintoisa paikkoja!

      Poista
  2. Onpa jännä paikka. Täytyypä painaa mieleen ja käydä joskus Tampere-visiitin yhteydessä kunhan tämä poikkeustila on ohi.

    VastaaPoista
  3. Kävin viime syksynä tuolla ja tein jonkun postauksenkin. Oli sadonkorjuuaika ja ihailin kukkia siellä. Noita graffitteja en kyllä nähnyt, ovat hienoja!
    Kartanon sisälläkin kävin, mutta mulla ei tule jäätyä kahville :)
    Luin jostain, että kartanon piha-aluetta kunnostetaan tai jotain.
    Nämä kartanot ovat niin kiinnostavia, aina kuvittelee mielessään kuinka niissä on herrasväki elellyt ennen.
    Nottbeckien hautausmaahan oli kunnia myös tutustua siellä viime kesänä, kun oli esittely.
    Toivottavasti vielä pääsis taas, kun poikkeusolot joskus menee ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän nämä tälläiset paikat vaativat myös paljon vapaaehtoistyötäkin.
      Luinkin jonkun jutun, että tuonne hautausmaalle oli esittelykierroksia järjestetty.

      Poista
  4. Kerran eksyimme Lielahden kartanon alueelle ja kävimme kahvillakin. Tuolla "syötävän puiston" alueella on käytävä joskus kesällä. Ja mä olen nähnyt sen navetan. Tai en tietenkään arvannut, että noin erikoinen rakennus on navetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo syötävä puisto minuakin kiinnostaa! Toivottavasti tää koronajuttu hellittää kesäksi, että pääsevät sitä laittelemaan.

      Täytyy käydä navettaa katsomassa viimeistään silloin, kun remontti valmistuu.

      Poista