maanantai 1. huhtikuuta 2019

Omavaraistelevaa elämää 2019 osa 3: missä mennään kesään valmistautumisessa. Kirjasuositus: Tartu talikkoon!


Postauksessa on kuva teurastetuista kaneista. Kuva on postauksen puolen välin paikkeilla. Jos epäilet järkkyväsi, jätä tämä postaus selaamatta!

Lakritsa ei keväästä paljo ressaile!


Mutta sitten asiaan ja hei vaan kaikille! Kylläpä tämä aika menee huimaa vauhtia, kun taas on kulunut kuukausi edellisestä omavaraisuusbloggareiden yhteispostauksesta.

Laitetaampa mukaan myös vähemmän julkisuudessa olleiden marsujemme kuvat.
Tässä Punkkari!


Tosiaan, tämä postaus on taas osa tätä mielenkiintoista yhteispostaussarjaa, missä tosi iso joukko omavaraistelijoita, sellaiseksi haluavia tai muuten asiasta kiinnostuneita bloggaajia kirjoittaa omista projekteistaan, tavoitteistaan, haaveistaan ja saavutuksistaan. Ihan järkyn mielenkiintoisia persoonia, tarinoita ja ideoita postausten takana. Laitan taas tututtuun tapaan kaikkien mukana olevien blogien postauksiin linkit tämän oman postaukseni loppuun.

Postaukset julkaistaan hieman aikaisemmin, klo 9, entisen klo 12 sijasta. Pääsette siis heti aamusta lukemaan mahtavia tietopaketteja!

Ja tässä Merkkari!


Tämän kuun aiheena oli tietysti taas omien "juttujen" eteneminen ja muuten vaan kuulumiset. Myös oli ehdotettu, että voisi esitellä jonkin itselle tärkeän tai muuten vaan mielenkiintoisen aiheeseen liittyvän tubekanavan, kirjan, lehden tms..
Minä aion esitellä erään kirjan, mutta mennään ensin niihin kuulumisiin!

Täällä ei paljon kevät keikkuen tule! Kuva otettu 27.3:tta.


Meillä on vielä viime satokaudesta tosi paljon ruokaa jäljellä! Ja kun tähän omavaraisteluun lisää vielä tämän meikäläisen punalappu -harrastuksen, ruokaa tulee haalittua vähän liikojakin. Lisäksi meidän molempien työpaikoilla on välillä ihan ohittamattoman hyviä ja edullisia tarjouksia.Olen yrittänyt valmistaa kotona olevista tarpeista vaikka mitä. Mutta tosiasiahan on että, ei kahden hengen talous nyt niin järkkyjä määriä syö. Varsinkin, kun me molemmat käytetään työpaikkaravintolankin palveluita arkena.

Kaikenlaista kuivattunakin löytyy. Tytär aina piruileekin kuiva-ainekaappia äidin
noitakaapiksi. Hän ei kuulemma ihmettelisi, vaikka tuolta purkeista löytyisi jotain
kuivattuja käärmeitä ja sammakoita! ='D Ei löydy, voin paljastaa!


Minä kyllä otan töihin mukaan aamupuuron kanssa syötäväksi itsetehtyä kiisseliä ja lounaseväitäkin suosin. Mutta silti sapuskaa on säilöttynä, kuivattuna ja pakastettuna vielä aikas paljon. Tytär piruileekin, että tietää mihin tulla katastrofin sattuessa. Ja onpa hän meitä kutsunut leikkisästi jopa "maailmalopun odottajiksi". En ainakaan tunnusta moista!

Mulla on tapana keitellä liemiä juuresten kuorista!


Olen hieman yrittänyt tuosta pakastamisesta päästä eroon kasvisten suhteen. Mutta tosiasia on se, että pakkasesta esikäsitellyt keittojuurekset, pavut sun muut, on vaan niin helppoja ja nopeita valmistaa ruuaksi. On ihan eri asia pyöräyttää lihakeitto tms. arkena aineksista, jotka ovat kypsennetty valmiisiin annospusseihin/rasioihin, kuin hakea juurekset kellarista, pestä, kuoria ja palastellla.
Toki meillä oli myös multaporkkanoita ja -palsternakkoja syksyllä kellarissa, mutta tarvitsi vähän "pakottaa" itsensä niitä sieltä hakemaan, kun pakkasesta oli niin helppo ottaa.

Vielä on muutama rasia mansikkaakin!


Joten... olen hieman ajatellut olla armollinen tässä asiassa ja pakastella jatkossakin aineksia. Koska mielestäni on tärkeää, että omavaraistelu on kivaa tältäkin osin eikä väsyttävä rasite!

Beibellä oli synttärit ja hän halusi läskisoosia synttäri-
lahjaksi. Ja sitä hän myös sai!


Taimikasvatuksissani olen pysynyt aikas maltillisena. Chilit ja paprikat ovat jo aikas isoja ja tarvitsisivat kipeästi siirtoa isompiin purkkeihin.

"Pari chilintaimea!


Tomaatteja en laittanutkaan kuin kolmea eri lajiketta. Pikkuhiljaa olen koulimishommat laittanut käyntiin. Ja lisää taimia tarvii hommata sitten keväällä.

Tomaattivauvoja kasvivalon alla!

Kyllä tietää, mitä iltaisin tekee töiden jälkeen!


Koska Beibe sai talvilomalla tehtyä kasvatusaltaat uuteen, isoon kasvariin. Kierrätettiin vanhan tallin/kanalan/kanilan seinälevyt ja ne täytyy vielä patolevyllä vuorata. Ja sitten vaan multaa ja turvetta täytteeksi!

Ai että, kun tulee hyvät! Rakennustarkastaja Mauri, tsekkaa
työn jälkeä!


Käytäville ajateltiin latoa purettavan navetan päätyladon vanhoja lautoja. Tulee nätti kuin sika pienenä! ='D

Kasvimaalle ei ihan vielä pääse kuopsuttamaan!


Elukkarintamalle kuuluu pääosin ihan hyvää. Yksi vanha kana jouduttiin lopettamaan lomalla. Se olikin viimeinen niistä ensimmäisistä orpeistani, jota aikanaan hankin. Tästä pääset lukemaan, kun Bull Mentula ja Fatnesstytöt saapuivat Leppämäen kanalaan.

Muuten kanat ovat hyvissä voimissa ja munia on alkanut tulla mukavasti. Seitsemästä kanasta tulee 3-5 munaa päivässä. Toivottavasti tätä munarikkautta jatkuukin, eikä joku höyhenpylly saa mitään hautomaviettejä ainakaan vielä. On ollut ihanaa, kun viikonloppuisin saa paistaa munia leivän päälle tai tehdä banaanilättyjä! <3Koska munaa pukkaa, laitoin hautomakoneen "tulille" viikko takaperin. Ihan lähinnä tarkistaakseni munien itävyyden. Olisi ehkä jossain vaiheessa orpingtonien siitosmunien vaihtokauppaa tiedossa!

Saas nähdä, montako tipua kuoriutuu. Vai kuoriutuuko yhtään! Jos tipuja tulee, myyn tämän porukan eteenpäin, kuten tein viime vuonnakin.Lampailla utareet turpoavat ja karitsoita odotellaan. Tarkistin lasketun ajan ja puolen kuun paikkeilla pitäisi Tipin alkaa poikimaan. Nellan astumista en päässyt näkemään. Mutta se poikii varmasti myös huhtikuun aikana.

Aikas hinkit!


 Beiben sisko kävi vetäisemässä likoilta villat veke ja sorkatkin hoidettiin samalla.

Nellukka!<3

Nella puoliksi kerittynä. Ei vedetty niitä ihan kaljuiksi,
koska talli ei ole lämmitetty ja likat kuitenki ulkoilevat.


Kanirintamalla on muutoksia sen verran, että emoista on enään yksi jäljellä. Lötkö -kani on astutettu Igorilla ja poikasia odotellaan.

Lötkö!


Yksi kaneista sairasteli talven aikana ja sitä sitten lääkittiinkin. Virtsatulehdukseksi epäiltiin ja se ei oikein ottanut parantuakseen. Kanilla oli siitoskaniksi jo ikääkin.

Toinen noista nuoremmista emoista oli tarkoitus myös astuttaa. Mutta se ei jostain syystä kesyyntynyt, ei sitten yhtään. Se sinkoili aina pitkin seiniä, kun kanilaan meni. Vaikka sen molemmin puolin olevat kanit olivat ihan rauhassa. Aina sai pelätä, että se teloo itsensä seiniä päin juostessaan.

Kaikkia kanejani käsittelen yhtä paljon/vähän, mutta vaikka tämä oli ihan omia kasvatteja, se vaan oli ihan poikasesta asti tuollainen. Siksi en sitä lemmikiksi edes syksyllä kenellekkään tarjonnut.
Joten, en halunnut sillä sukua jatkaa ja se sai mennä teuraaksi tuon toisen kanin kanssa.


Kaneista tuli hyvin lihaa. Jauhelihaa saatiin 3 kiloa ja filettä 700 grammaa. Koiralle ja kissalle jauhettiin leikkuujätettä reilu kilo.
Katsotaan nyt, hommaanko uusia emoja, vai mennäänkö ainakin tämä kesä tuolla yhdellä. Kun on niitä suunnitelmia omankin työ"uran" suhteen, voi olla ihan hyvä olla tällä kanimäärällä. Ja niistä omista alanvaihto suunnitelmista en vieläkään kerro enempää. Ärsyttävää, eikö! ='D

Kuukuna mummun kanssa tallia siivoomassa! <3


Kävimme myös mehiläishoitokurssin toisen jakson. Nyt tosiaan ollaan täysoppineita mehiläistarhaajia. Tai sitten ei!Mutta olemme vielä menossa kurssilaisten kanssa käymään Vesilahdella Mesimestareilla . Käymme hieman tarvikkeita tsekkaamassa ja ehkä hieman jo hankkimassakin. Meidän mehiläisparvemme on tuolta varattuna. Joten varmaan selviää sekin, että onko se talvehtinut ja saammeko sellaisen tänne meille ensi kesänä.

Kurssilla tutustuttiin välineistöön, Kuvassa mehiläispako
pesälaatikon päällä.


Olen myös ilmoittanut itseni parille erilaiselle kurssille. Toinen on nyt huhtikuussa, jos se toteutuu. Toinen sitten vasta kesällä. Kerron niistä sitten lähemmin. Mutta molemmat liittyvät tähän omavaraisteluun.

Vielä "keväinen" kuva toiselta kasvarilta. Kuva otettu 27.3:tta.


Mutta sitten siihen kirjasuositukseen! Se on Anne Nilsonin Tartu talikkoon; maataloutta harrastelijoille. Alkuteos on nimeltään Farmare på fritid ja vuodelta 1976.Itse tähän kirjaan sain vinkin muutamia vuosia sitten jostain blogista. En valitettavasti muista mistä. Mutta sain myös vinkin, että kirjaa voisi etsiä vanhojen kirjojen nettikaupasta Antikvaari , jonka kautta pääsee käsiksi ympäri Suomen vanhoja kirjoja myyviin tahoihin. Ja vink, vink, te kaikki, jotka kirjasta kiinnostuitte! Tuon linkin takaa löytyy monta Tartu talikkoa -kirjaa myynnissä erittäin edullisiin hintoihin.

Kirjassa on osio kaninkasvatuksesta ja jopa muutama ruokaohjekkin!


Takakannen esittely kirjasta:

" Moni taajama-alueen asukas tuntee tukehtuvansa, ellei saa edes vapaa-aikanaan kosketusta luontoon. Moni maalaiselämästä vieraantunut haluaisi joskus seurata viljelyskasvien kasvua siemenestä sadonkorjuuseen. Hankkisitko pienen viljelypalstan`? Tai muuttaisitko suorastaan omaan mökkiin maalle? Entä kotieläimet, vaikkapa kesämökillä? Kaneja tai siipikarjaa, lammas tai possu? Mehiläisten hoito voisi olla jännittävää.
Tämä kirja esittelee vapaa-aikafarmarin vaihtoehtoja ja auttaa harrastuksessa alkuun asianomaisten lakien ja asetusten selvityksestä aina eläinten hoitoon ja teurastukseen, vihannessadon korjuuseen ja pellavien käsittelyyn.
Se antaa myös tietoa yhdistyksistä ja kursseista, sekä erikoiskirjallisuudesta, jotka perhdyttävät kuhunkin alaueeseen perusteellisemmin."

Ankkalan malli!


Kirja on sovellettu aikanaan Suomen oloihin, mutta nuo lakijutut ja yhdistyshommelit taitavat kuitenkin olla vääjäämättä vanhentuneita asioita!

Mutta joka tapauksessa, tämä kirja on tosi hauskaa luettavaa ja täynnä kaikkea tietoa. Tämä on juurikin tarkoitettu meille sellaisille, jotka itseään omavaraistelijoiksi halajavat!

Kirjan 195 sivuun on saatu aikasmoinen tiivistetty tietopaketti niin kasvisten kasvattamisesta, kuin eläinten pidosta teurastukseen ja jopa metsänhoitoon. Ja mikä parasta, tämä kirja on kirjoitettu kyllä niin hauskaan sävyyn!

Ote luvusta "Meitä on paljon", s. 7:

"Kaikki eivät saa kokea työn iloa leipätyössään Useimmat eivät voi valita vapaasti elinkeinoaan. Vaan vapaa-aikapa onkin paremmin määräsvallassamme. Monet ryhtyvät työskentelemään huvikseen vapaa-aikana voidakseen kokea leipätyössään puuttuvaa työn iloa. Kun muutaman tunnin maassa möyrimisen jälkeen kohottautuu vaivalloisesti tarkastelemaan tulosta, tuntee tehneensä jotain tärkeää."

Hei, kuka allekirjoitta tuon edellämainitun? Minä, minä! Ainakin tuon vaivalloisesti kohottautumisen! ;'DNyt meille ajankohtaista aihetta mehiläiset, kirjassa avataan näin sivulla 78:

"Mehiläisten merkillisetä elämästä kerrotaan monissa kirjoissa. Jos ryhdyt itse hoitamaan mehiläisiä, saat huomata, että mehiläishoitajatkin ovat omalaatuista väkeä. Yhtenä hetkenä lennokkaita uneksijoita ja luonnonystäviä ja toisena valmiita määrätietoiseen aherrukseen korviaan myöten hunajassa."

Tämän mukaan sovimme hyvinkin mehiläistarhaajiksi, koska omalaatuisuuttahan löytyy! ='DTartu talikkoon on viihdyttävä kirja, joka mielestäni kuuluu jokaisen omavaraistelijan tai näistä asioista kiinnostuneen ihmisen kirjahyllyyn!

Bataatinkasvatuksesta kirjassa ei mainita. Eikä ole
tänä vuonna varmaan minullakaan siitä paljon asiaa.
Bataatit eivät vaan idä yhtä pientä verson alkua
lukuunottamatta.


Tässäpä nämä meidän kuulumiset näiltä osin! Käykääpä lukemassa muidenkin yhteispostaukseen osallistuineiden bloggareiden kuulumiset. Niitä on taas niin paljon, että itselläkin menee kyllä aikaa, jotta ehdin niihin kaikkiin perehtymään oikein kunnolla. Joten te muut "kollegat", älkää hermostuko, jos en heti tai edes viikon päästä käy kommentoimassa postauksianne. Tulen kyllä varmasti vierailulle blogeihinne ja teitä moikkaamaan!

Puuliiterin toinen puoli alkaa uhkaavasti tyhjenemään! 1. Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/04/mita-maa-merkitsee-ruuantuotannolle-ja.html
 2. Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/04/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-3.html
 3. Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-3/
 4. Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/04/hyotytarhan-suunnittelu-omavaraisuus.html
 5. Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=1918
 6. Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/04/hektinen-huhtikuu.html
 7. Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/04/suuntana-omavaraisuus-3-osa.html
 8. Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/04/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
 9. Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/04/2019-suunnitelmien-eteneminen-14.html
 10. Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/04/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-3.html
 11. Sorakukka https://sorakukka.com/?p=159
 12. Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/04/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-3-esikasvatus
 13. Maatiaiskanasen Elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/04/varikasta-omavaraistelua.html
 14. Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/04/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-3.html
 15. Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/04/yhteispostaussarja-suunnitelmien.html?
 16. Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/04/saajarki-ja-jaa-sarki.html
 17. Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html
 18. Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=508
 19. Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1948
 20. Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/kevat-keikkuen-tulevi-ja-pari-muutakin.html
 21. Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/pienin-askelin-with-small-steps.html
 22. Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/03/31/huhtikuu-kevatta-kohti
 23. Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/04/01/omavaraisuuteen-liittyva-kirjallisuus/
 24. Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkkisuunnitelma-etenee-lumesta-huolimatta/
 25. Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1975
 26. Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kirjavinkit/
 27. Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/kohti-omavaraisempaa-elamaa-osa-3.html
 28. http://www.villakotiranta.fi/esikasvatuspuuhien-etenemisesta-ja-kaksi-rakkainta-puutarhakirjaani/

36 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus taas kerran :)

  Meillä taapero on mielissään isovanhempien täysistä pakastimista, omista kun ovat jo kaikki herkkumarjat loppuneet :D

  Taapero arvostaisi myös omavaraisuutta kaneista, sillä patakani ja luista keitetty liemi ovat olleet hänen ykkösherkkujaan.

  Tsemppiä urasuunnitelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu-u, kyllä on hyvä, että mummulassa pakastimet notkuvat kaikenlaista. Teidän taaperolla on hyvä maku! =D

   Kiitos kehuista ja tsempeistä! <3

   Poista
 2. Ihana Kuukuna! <3

  On teillä vain monta asiaa meneillään. Blogiasi on aivan valtavan ihanaa seurata, teillä riittää tarmoa ja innostusta varmaan miljoonaan asiaan ja kerrot niin mukavalla tavalla teidän tekemisistänne. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on niin muru! <3

   Joskus kyllä tuntuu, että kun hieman karsisi, vois keskittyä hommiin vähän paremmin. Nyt tää on tällästä rönsyilyä ja joka paikan nyppimistä! ='D

   Poista
 3. Noita lihapaketteja katsellessa tuli ikävä itse kasvatettua. Paljon on teillä tekeillä. Onnea matkaan kaikessa niin uudessa kuin vanhassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä arvostetaan tosi paljon itsekin tätä itsekasvatettua lihaa. Työssäni olen päässyt tehotuotantoonkin tutustumaan.

   Kiitos onnentoivotuksista! <3

   Poista
 4. Muuttuuko villan käyttömahdollisuus, jos ei vedä nahkaan asti vaan jää lyhemmäksi leikattu osuus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jäi likat syksyllä keritsemättä, joten niillä oli tosi pitkä villa. Kyllä Beiben siskon mielestä villat olivat hyvännäköistä tavaraa. Hän vie ne jossain vaiheessa omien lampaiden villojen kanssa kehräämölle. Minähän en näistä mitään tiedä! =*D

   Poista
 5. Tartu talikkoon täytyy laittaa divarimetsästyslistalle! Nämä vanhat kirjat ovat suuria suosikkejani. Aina niistä jotain käyttökelpoista löytyy vaikka osa tiedoista olisikin vanhentunut. Mutta voi juku tuota teidän kasvihuonetta! <3 Ehkä joskus meilläkin... Superpaljon onnea haudontaan! Orpington olisi varmaan ollut minullakin rotuvalinta jos en maatiaisiin olisi päätynyt. Toivottavasti haudonta sujuu hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso, onko tuolla Antivaarissa vielä niitä ja tilaa sieltä. Oli halvimmat ihan 3 euron hintaan!
   Vanhat kirjat ovat ihania! <3 Minullakin on äitini tädin vanhoja puutarhakirjoja, jotka olisivat menneet roskiin hänen kuoltuaan. Minä otin ne kiljuen ja tykkään niitä selailla aina aika-ajoin.

   Tuo kasvihuone on piiiitkän ajan haaveilun tuotos. Kyllä siihen säästettiinkin ja nyt se on siinä. Katsotaan nyt, kuinka muhkeat sadot sieltä saadaan. Se muuten näyttää aina noissa kuvissa isommalta kuin onkaan!

   Aika huono oli itämisprossa munissa! =( Juuri läpivalaisin ne ja 9/20 oli lähtenyt itämään. Varmaan muutama jää vielä kuoriutumatta, jos vanhat haudonnat mitään ovat opettaneet.
   Mutta suurin osa kanoistani on nuoria ja kevät on vasta alussa. Itävyys paranee yleensä keväämmällä!

   Poista
 6. Ihania pupuja joka muodossa. Meillä maistettiin viime talvena ensimmäisen kerran kania ja kyllä oli hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaninliha on kyllä tosi monikäyttöistä. Ihan tavallista perusruokaa siitä tehdään. Lihapullia, lasagnea, pitsaa, kastikkeita yms.

   Poista
 7. Noita kaappia voisit joskus avata vähän enempikin. On teillä kyllä taas vauhti päällä. Puuliiteri on kyllä hyvä mittari koska kesä saisi jo saapua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy joskus raottaa, mitä tuo minun "noitakaappini" sisältää. ;'D

   Tekemistä riittää kyllä, myös noiden polttopuiden!

   Poista
 8. Hurja määrä eläimiä ja puuhaa. Kyllä teillä sitä vaivalloista kohottautumista saa varmasti tehdä aika ajoi puuhasta jos toisestakin! Olispa ihana kun voisi pitää noin paljon eläimiä meilläkin. Hyvää kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja meilläkin on kuitenkin tuo elukkamäärä aikas maltillinen! Mutta kyllä niissäkin puuhaa riittää!

   Poista
 9. Teillä nuo puuhat ovat niin monipuolisia, ettei taatusti pahassa tilanteessa olisi huolen häivää. Mekään ei olla saatu bataattia onnistumaan. Ollaan kokeiltu sekä taimia että bataatista idättämistä, mutta ensimmäinen ei ehtinyt satoa lähellekään ja toisesta ei tullut mitään. No tuli kokeiltua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun tarttee kaikkee rönsyillä! =D

   Minä olen monta kertaa bataattia kokeillut ja viime kesänä saatiin mahtisato! Mutta yleensä se ei kyllä onnistu ja ehdi tuottamaan hyvää satoa. Jos satoa ollenkaan!

   Poista
 10. Mielenkiintoisia kuulumisia, kiitos.
  Aurinkoista huhtikuuta teidän tiluksille <3

  VastaaPoista
 11. Tosi mielenkiintoinen postaus ja kivoja kuulumisia! Virkeän näköisiä taimia sinulla kasvamassa. Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun vaan ehtisi koulumaan noi taimet isompiin ruukkuihin! Huoh! ='D

   Poista
 12. Varoituksen sana, Mesimestari on kamalan ihana paikka :D
  Yhdyn tuon kirjan kommenttiin vapaa-ajan määräämismahdollisuuksista :D vaikka kyllä joskus työssäkin saa jotain aikaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, oon kuullut, että tuolla hullaantuu ja rahansa menettää! =)

   Jep, jep! ;)

   Poista
 13. Tartu talikkoon on yksi tuntuimpia kirjoja äidin kirjahyllystä - mutta vain nimen ja kansikuvan puolesta. Lapsena kun ei voinut vähempään kiinnostaa moinen aihe :D Nyt kun kiinnostaisi, luulen että kyseistä kirjaa ei enää ole tallessa kun piti muutossa heittää niin paljon pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei kakarana välittänyt tälläisistä hommista! Oli kyllä ainakin meikäläisellä ihan muut mielenkiinnon kohteet!

   Poista
 14. On hyvä että näitä huonojakin puolia tuodaan esiin. Meillä on myöskin kani joka käy päälle. Tyttärensä on niin rauhallinen ettei tosikaan mutta emo on täysin toista maata. Näillä näkymin päätyy tämä kani ensimmäisten teurasporukan kanssa pakkaseen. Aina ei vain onnistu eikä tarvitsekkaan. Eihän sitä muuten mitään opita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimetkin ovat persoonia luonteeltaan. Mutta minä en ole koskaan halunnut jatkaa agressiivisia luonteita siitoksessa. Varsinkaan, kun ei ole mistään harvinaisista elukoista ja roduista kysymys!

   Poista
 15. Teillä on siellä jännät paikat karitsoja odotellessa! :) Pikkupäkäkuume on täälläkin kasvanut nyt kun karitsoinneista on ollut välivuosi, joten hups vaan jotenkin ajauduin varaamaan tutulta pirkkalalaiselta kasvattajalta meille pässikaritsan... :D Mulla on tainnut mennä ohi, käytättekö te jostain lainapässiä vai kuinka olette järjestelleet nuo astutushommat?

  Hienon "saaliin" saitte kaneista, ja hyvännäköistä lihaa! Lihakaneista täällä itsekin haaveilen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tipille syntyi perjantaina kolmoset! Aaaw! <3

   Joo,Beiben sisko on niin ihana, että hän lainasi meille Tuure -pässiään syksyllä. Ittellä on niin pienet tilat, että oman pässin pitäminen olisi hankalaa. Näin tämä toimi hyvin tällä kertaa. Katsotaan, miten toimitaan jatkossa ja yleensäkkin astutetaanko likkoja vielä!

   Kaneista saa suhteessa elukan kokoon todella paljon lihaa. Jos nyt vaikka vertaa lampaaseen!

   Poista
 16. Teidän projektit on aina tosi mielenkiintoisia ja tuo teidän ahkeruus ihailtavaa <3 Mukavaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva kun kiinnostaa! <3

   Ahkeria ja väsyneitä! ='D Viikonloppuna vetelin pahvi- ja olkikatteita kasvimaalle. Olin ihan puhki ja Beibelle valittelin, että onkohan tää edes järkevää ja teenkö ihan turhaa työtä. Beibe vaan lohdutteli, että kyllähän noista katteista tulee uutta multaa, kun ne maatuu. Ehkä millin vuodessa... Että näin! ='D

   Täällä on tullut muutama sentti lunta! Että lepo vaan taas vähäksi aikaa keväthommista!

   Poista
 17. Aivan loistavia juttuja, olipa innostavaa lukea. Ja kirjakin oli ihan uusi tuttavuus. Kyllä noissa vanhemmissa kirjoissa on osattu asiat yksinkertaisen monipuolisesti kertoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että sinua kiinnosti!

   Noissa vanhemmissa kirjoissa tuo kirjoitustyyli on hauska!

   Poista
 18. Valtavan kokoisia kaneja, jos saitte viitisen kiloa lihaa kahdesta kanista! Kiitos kirjavinkistä, kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on ollut isoja kaneja ja ollaan yritettykin, ettei koko alkaisi pienenemään. Ihan jo rotuominaisista syistä. Paljon paremmin tuollaisesta kanista suhteessa saa lihaa , kuin lampaasta .

   Toi kirja on kyllä hauskalla tavalla täynnä asiaa! 😃 👍

   Poista