sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Kolme eläinteemaista näyttelyä Tampereen taidemuseossa
Kävimme Beiben kanssa talvilomallamme katsastamassa Tampereen taidemuseon eläinteemaiset taidenäyttelyt. Tarjolla oli näyttelyt "Veljekset von Wright", Jussi Mäntysen "Jälkiä metsässä" ja Taru Mäntysen "Kulkijan näyt".

Tämän taulun aihe kuulemma herättää paljon keskustelua.
Julma huuhkaja nappaa kauhistuneen jäniksen. Me näimme
tässä jopa ilmastonmuutoksen merkkejä. Lumeton maasto ja
valkoinen metsäjänis. Metsäjäniskantahan on vähentynyt
todella paljon nykyään.


Sattui aikas hauskasti, että meidän näyttelyssä vierailumme sattui Ferdinand von Wrightin syntymäpäiväksi!Vuosi sitten kävimme Ateneumissa katsomassa noiden veljesten teoksia. Mutta ovat ne niin hienoja, että ilman muuta kannattaa vierailla Tampereellakin ihailemassa upeita teoksia.
Tämä närhitaulu on yksi suosikeistani!


Kuuluisaa Taistelevat metsot -teosta Tampereella ei valitettavasti pääse näkemään. Se ei kuulemma Ateneumin seiniltä lähde enään koskaan mihinkään.
No, tähän sen enempää kantaa ottamatta, ei kannata asiasta olla harmissaan. Mielestäni veljesten tuotannossa kyllä on varmasti aivan yhtä hienoja teoksia. Jos ei vallan upeampiakin!Eräs Beiben kuvataiteilijaystävä kehui Jussi Mäntysen veistoksia hienoimmiksi, mitä on koskaan nähnyt. Täytyihän nämä nähdä, ja oli kiinnostavaa huomata, millaisia teoksia kuvanveistäjä arvostaa.Upeita olivat ja hyvin perinteisiä veistoksia, materiaalinaan puu, pronssi ja kivi. Pidimme kovasti eläinhahmoista!Jussi Mäntysen veistoksia löytyy esimerkiksi Tampereelta, Turusta, Helsingistä ja Mäntästä. Tästä löydät kuvia veistoksista. Onko niistä joku sinulle tuttu?Taru Mäntystä on pidetty modernin pronssivalun tiennäyttäjänä. Hän on Jussi Mäntysen lapsenlapsi, ja hänen taiteensa oli meille ennestään tuntematonta.

Tässä pääsi näkemään ja koskemaan, millä tavalla teos syntyy.
Oli kipsivalosta ja erilaisista massoista tehtyjä valuja, ennen
varsinaista pronssivalua ja valmista veistosta.


Hänen veistoksensa olivat moderneja, vaikka luonto niistä aiheena hyvin tulikin esille. Beibe piti teoksia hieman liian abstrakteina hänen makuunsa.
Minä puolestani pidin kovasti siitä, miten teokset olivat näyttelytilaan asetettu. Tunnelma oli hyvin mystinen ja toi teokset edukseen.
Nämä kaikki kolme näyttelyä on nähtävissä 19.toukokuuta asti. Linkistä löydät lisää tietoa näyttelyistä, sekä museon aukioloajat ja yhteystiedot.
Tampereen taidemuseo2 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä! Ehkäpä tulisi ostettua Museokortti, niin sitten kävisi kiertämässä museot.
  Toisaalta toukokuussa on tulossa Museoiden yö-tapahtuma. Kympillä saisi rannekkeen, jolla voi tutustua useampiin näyttelyihin ja kulkea bussilla näyttelypaikkojen välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museokortti tulee varmasti minullekkin jossain vaiheessa ajankohtaiseksi, kun en enään oli kulttuurisetelien hankinnan piirissä.

   Minä en ole ikinä päässyt käymään Museoiden yö -tapahtumassa. Aina on ollut jotain, yleensä töitä!

   Poista