lauantai 20. huhtikuuta 2019

Bataattisatotoiveita sittenkin!


Pitkä verso!


Laitoin jo alkuvuodesta pari kappaletta bataatteja multaan. En löytänyt kovalla työlläkään jo valmiiksi itämään lähteneitä batsuja kaupoista. Bataatithan on saatettu käsitellä itämisenestoaineella. Luomussahan tätä ei käytetä, mutta yleisesti luomubataatit ovat aina kaupoissa tosi surkeassa kunnossa. En korkean hinnan takia ota riskiä, ettei nuo nahistuneet yksilöt jaksa lähteä itämään. Jos jolla kulla on kokemusta näiden luomubataattien itämään lähdöstä, niin kertokaapa siitä kommenttiosiossa!

Ei sitten nuo ensimmäiset bataatit lähteneet itämään nekään ja mätänivät. Tässä vaiheessa ajattelin, että olkoon prkl ja en osta uusiakaan. Mutta sitten Beibe meni ja löysi yhden bataatin, jossa oli itu! Ja kaikki vastoinkäymiset olivat haihtuneet kuin tuhka tuuleen. Ostinpa vielä pari yksilöä lisää ja kaksi violettia bataattiakin itulöydön innoittamana.

Violeteistä batskuista toinen mätäni, ennen kuin ehdin itu sanomaan. Mutta toinen sitten onkin alkanut pukkaamaan jälkikasvua senkin edestä!

Ta daa!


Samoin 2/3 tavallisista bataateista itää ja olempa saanut jo pari versoa veteen juurtumaan. Tosin tällä heiveröisellä bataatinkasvatuskokemuksellani olen huomannut, että kaikkein eniten satoa tulee juurikin noista mukuloista, joista versot olen kerännyt. Ilmeisesti niissä on kuitenkin kasvuvoimaa jo valmiiksi. Kun taas noi versot joutuvat kasvattamaan juuriston ja kaikki ihan alusta alkaen.

Versot ovat jo alkaneet juurtakin kasvattamaan. Hetken päästä ne voikin multaan lämpätä ja alkaa odottelemaan kelien lämpenemistä.

Juurta pukkaa!


Olen siis kasvattanut muutamina edellisinä kesinä bataattia ja yleensä epäonnistunut surkeasti! Mutta viime kesänä onni potkaisi ja sato oli lähestulkoon huikea! Saimme kilotolkulla ihan kivan kokoista bataattia ja sitä sitten syötiinkin urakalla. Ihan siitäkin syystä, koska en alkanut niitä lämpökäsittelemään.

Katkaistuta kohdasta on alkanut kasvamaan uusi verso!


Bataatti siis vaatii säilyäkseen lämpökäsittelyn. Itsellä ei sellaiseen ole aikaa ja jaksamista ja kuitenkin noinkin pienen sadon sitten säilöö vaikka pakastamalla. Ja kyllähän tuollainen itse kasvatettu bataatti on niin ihanan kermaista ja maukkasta, että ne vaan kannattaa syödä menemään satokauden ruokana.

Saas nähdä, millainen kesä tulee! Kylminä kesinä minun bataattisatoni on kyllä jäänyt tosi, tosi pieniksi. Jos sellaista on yleensä ollut lainkaan!

Ai että!


Mutta viime kesänä bataatit onnistuivat yli odotusten ihan traktorin renkaaseen ja lavakaulukseen, avomaalle istutettuna. Lavakauluksessa oli pienoiskasvihuone päällä, mutta renkaassa ei ollut mitään. Molempiin laitoin ruohosilppua katteeksi, muuta lannoitusta en niille antanut.

Oletko bataattia kasvattanut ja millaisia kokemuksia on kertynyt? Olisi kiva niistä kuulla!

Viime kesän mahtisadosta pääset lukemaan tästä

Bataatinkasvatuksen ABC Tämä postaus on kirjoitettu epäonnistuneen näkökulmasta!

Mä niin toivon, että nää violetit onnistuvat!

8 kommenttia:

 1. Tuo bataatin kasvatus on jäänyt mieleeni, kun kerran siitä jo aiemmin talvella mainitsit! Olen kovasti koittanut katsella sellaisia silmullisia mukuloita, mutta en ole löytänyt - yritän vielä! Mukavaa Pääsiäisen aikaa sinne Leppämäkeen! Tänään hurautan sinne naapuriin äitiä katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut huonosti ituisia bataatteja tarjolla. Tosiaan yhden Beibe löysi. Mutta noita versoja kyllä jotkut taimistot myyvätkin. Ovat kyllä aikas hintavia. En kyllä yhtään ihmettele miksi!

   Poista
 2. Vau! Toivottavasti saat hyvän sadon. Aurinkoista pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Oi, nyt vaan peukut pystyyn että bataattisatoa pukkaa:) Leppoisaa pääsiäisen jatkoa sinne teille❤️

  VastaaPoista
 4. Onpa jännää. Minä olen ollut siinä uskossa, että bataatti on kuin peruna: tökätään maahan se sitten se tekee mukuloita. Pohdin kyllä kerran, että aika järjettömän iso siemen on, ja mietin myös voisiko sen puolittaa.
  Mutta siitä siis noukitaan nuo kasvaneet versot erilleen?? Hmmmmm.
  Kiinnostaisi kokeilla, vaikka olenkin jälleen auttamatta älyttömän myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tavallaan bataatti tekee kyllä mukuloita samaan tapaan kuin perunakin. Mutta sitten ei kuitenkaan! ='D Kyllä noiden siemenbataattien alle tuli kovasti uutta kasvua. Mutta ne ei ihan silleen samalla lailla olleet siellä kuin peruna. Ja minun kokemuksellani juurikin noi "emot" tekevät parhaimman sadon. Mutta versottelen kuitenkin ja laitan nekin kasvamaan.

   Kuten jo tuonne Sailan kommenttiin vastasin, bataatintaimia myyvät jotkin taimistot. Ovat olleet 5-7 euron hintaisia aikaisempina vuosina.

   Poista