torstai 2. lokakuuta 2014

Paistetut vihreät tomaatit

Olen ehkä hieman sairaalloisen kärsimättömästi odotellut tämän aiheen ajankohtaisuutta. Aiheessa kun yhdistyvät kaksi rakastamaani aihetta: Elokuvat ja Ruoka! Toisaalta, olisihan postauksen voinut tehdä aiemminkin, mutta halusin itse tehdä ensin näitä herkkuja, ekan kerran tänä syksynä. Ja kaiken remontoinnin, sairastamisen ja hullun lailla sienestämisen vuoksi, en ole ehtinyt kasvihuonetta tyhjentelemään.
Paistetuista vihreistä tomaateista kuulin ensimmäistä kertaa 90-luvun alussa, katsottuani saman nimisen draama elokuvan. Se perustuu Fannie Flaggin romaaniin Fried green tomatoes at the Whistle Stop Cafe. Pääosissa ovat 80-luvun nuorisoelokuva tähdet Mary Stuart-Masterson ja Mary-Louise Parker sekä sellaiset kuuluisuudet kuin Kathy Bates ja Jessica Tandy. Elokuva kuljettaa kahta tarinaa rinnakkain. Vanha nainen kertoo tarinaa, elämäänsä tylsistyneelle, itsetuntonsa menettäneelle, keski-ikäiselle naiselle, 1920- luvulla eläneestä sukulaisnaisestaan. Elokuvan "nykyhetken" maisemat ovat hyvin 80-lukulaiset, näyttelijöiden vaatetusta ja kampauksia myöten. 20- luvun tarinat keskittyvät Yhdysvaltojen syvään etelään ja arkoihin aiheisiin. Kuten naisten väliseen rakkauteen ja Klu-klux-klaniin ja muutenkin valkoisten ja mustien väliseen rotuerotteluun. Koskettava elokuva, jota ainakaan allekirjoittanut ei pysty katsomaan niin, ettei näytä kyynelkaasua saaneelta mielenosoittajalta!
No, kuitenkin! Paistetut vihreät tomaatit ovat siis Yhdysvaltojen etelä osien perinteistä ruokaa. Siellä syksyisin kauppoihin tulee myyntiin kypsymättä jääneet vihreät tomaatit. Muistelisin, että täällä meilläkin jotkut marketit myyvät näitä vihreitä tompskuja, oletettavasti ennemminkin säilöntää varten.
Itse olen tehnyt näitä herkkuja siitä saakka, kun olen kasvihuoneen omistanut. Suurin osa kasvattamistani tomaateista kun tuppaa vuosittain jäädä näiksi vihreiksi. Tosin on minulla kypsänäkin vihreiksi jääviä, kuten Green Zepra, jota lämpimästi suosittelen. Kuten Tomaattia, tomaattia!- postauksestani voitte lukea tomaatinkasvatuksen "helvetistä",( tai ainakin minun), eihän kukaan sellaisen vaivan jälkeen heitä raakoja tomaatteja menemään. Tämä siis yksi hyvä tapa käyttää niitä.
Tämän loistavan reseptin olen napannut Essu ja lusikka -blogista. Muitakin olen kokeillut, mutta tämä on ehdottomasti paras. Kyseisessä blogissa on muitakin versioita. Omaan versiooni ripautan vielä paprikajauhetta ja hieman chilijauhetta. Mutta todellakin hieman!
Eli reseptiin:



PAISTETUT VIHREÄT TOMAATIT

  • 1 kananmuna, rakenne rikottuna
  • 1,5dl piimää
  • 1,5dl vehnäjauhoja, jaettuna kahteen kippoon
  • 1,5dl korppujauhoja
  • 1tl suolaa
  • mustapippuria
  • ripaus paprikajauhetta
  • hyppysellinen kuivattua chilijauhetta
  • 3-5 vihreää, raakaa tomaattia, viipaloituna vajaan sentin viipaleiksi
  • öljyä paistamiseen

Yhdistä piimä kananmunan kanssa ensimmäiseen kippoon. Yhdistä korppujauho ja puolet vehnäjauhoista toiseen kippoon. Lisää suola, mustapippuri ja paprika- ja chilijauheet joukkoon ja sekoita hyvin. Laita loput vehnäjauhoista kolmanteen kippoon.

Jauhota tomaattiviipaleet ensin pelkässä vehnäjauhossa. Kasta niitä sitten piimä-kananmunaseoksessa. Ja viimeiseksi, pyörittele ne korppujauho-mausteseoksessa.

Kaada (valurauta)paistinpannulle öljyä niin, että sitä on noin sentin verran. Tarkoitus ei ole uppopaistaa, mutta melkein. Kuumenna öljy, lado tomaattiviipaleet pannulle. Varo ettei öljy kuumia liikaa, palavat helposti. Paista muutama minuutti molemmin puolin. Paneroinnin pitäisi olla kullanruskeaa ja sisuksen pehmeää.  Valuta talouspaperin päällä, ripsauta vielä hieman suolaa päälle ja tarjoile heti! Näiden kanssa sopii hyvin jokin kermaviilisoossi, tzatziki tai vastaava.

Perinteisissä ohjeissa käytetään karkeita maissijauhoja eikä korppujauhoja. Olen tehnyt maissijauhoillakin ja mielestäni ne jäivät jotenkin raa'an makuisiksi. Mutta kokeilkaa ihmeessä!
Ja katsokaa ihmeessä elokuva, jos sen jostain käsiinne saatte. Ihmettelen etteivät televisiokanavat sitä näytä. Olisi mukavaa vaihtelua iän ikuisten uusintojen sijasta!

Vehnäjauhot, muna-piimä-seos ja korppu-vehnäjauhoseos mausteineen.
Kaikki eri lautasille.

Pyöritelty vehnäjauhoissa. Katsokaa ettei jää hirveästi kökköjä.
Kopautelkaa tomaatteja vähän jauhoissa pyörittelyn jälkeen.

Muna-piimäseokseen uimaan!

Korppujauhoseokseen pyörähtämään!

Pannulle tirisemään, runsaaseen öljyyn!
Muutama minuutti per puoli.

Alkaa näyttämään hyvälle!

Valuta talouspaperin päällä ylimääräiset rasvat veks!

Tässä näitä, päältä rapeita, sisältä kirpeän pehmeitä,ihania herkkuja
olisi tarjolla! Tällä kertaa naudan ulkofileen ja sienihässäkän kera!

Tähän loppuun laitan vielä pari kuvaa virkkaamistani meikinpuhdistuslapuista. Ohje näihin löytyy Kotivinkki- lehden nettisivuilta, käsityö osiosta.
Testannut en ole vielä, miten näillä meikit lähtee. Koska ei ole ollut tarvetta meikata! Mutta heti kun olen lärviä ehostanut, meikit poistanut, kerron miten toimivat!

Virkatut puhdistuslaput

Novita Bambu langasta!

Samalla toivotan tervetulleeksi lapsuuden ystäväni Päpän seuraamme. Kovan luokan kädentaitaja hänkin!


5 kommenttia:

  1. Kuulostaa aika erikoiselta tuo tomaattiohje, mutta on kyllä varmaan hyviä!

    Ja nuo puhdistuslaput on tosi söpöjä, näin varmaankin sen samaisen ohjeen, mutta en kyllä tajua virkkaamisesta yhtään mitään, joten täytyy jatkaa perus-vanulappulinjalla.

    VastaaPoista
  2. Reseptiä voi kokeilla myös hieman jo punehtuneilla tomaateilla, jos raakoja ei saa mistään.
    Heli, ei virkkaaminen minullekaan niin helppoa ole. En oikein meinaa ymmärtää ohjeiden lyhennyksiä. Taistelin kyllä jonkin aikaa noiden lappujen kanssa, kun en tajunnut miten noi pallot virkataan. Mutta taas yksi pikku juttu opeteltuna enemmän!

    VastaaPoista
  3. Keskeneräinen, olen niin samaa mieltä kanssasi!

    VastaaPoista
  4. Puhdistus lappuja kokeiltu! Käytiin oikein elävissä kuvissa Tampereella ja hieman ehostin itseäni yhteiskunta kelpoisemman näköiseksi! Illalla naama piti sitten puhdistaa. Kastelin lappusen ensin vedellä, puristin kuivaksi ja lorautin meikinpuhdistusainetta siihen. Hienosti lähti meikit! Ja lappu oli ihanan pehmeä kasvoille. Ei muuta kuin virkkaamaan!
    Elokuva jota käytiin katsomassa oli Herkullinen elämä. Suosittelen!

    VastaaPoista