lauantai 4. lokakuuta 2014

Säilötyt vihreät tomaatit

Costaluto Genovese, italialainen pihvitomaatti
Puhutaanpa vielä vähän lisää vihreistä tomaateista. Blogeja selaillessa, ihmisillä ympäri Suomea, niitä tuntuu löytyvän. Omasta kokemuksestani tiedän, että on ihan turha kuvitella, että kaikki kypsyisivät sisällä. Olen yrittänyt omenoita pitää vieressä ja vaikka mitä. Joten aivan hyvin niitä voi sitten yrittää käyttää raakoina.
Äidin äitini säilöi vihreitä tomaatteja. Muistan, kuinka niitä oli mummulan kellarin hyllyillä kurpitsakuutioiden vieressä. Ja ne näyttivät pienestä tytöstä jotenkin kiehtovilta. Kuollaksenikaan en muista, minkälaisen ruuan kanssa niitä tarjottiin, mutta muistan pitäneeni niistä.
Vuosia sitten syksyllä, kävin, postilaatikolla kohtaamani, naapurimme Ranen kanssa, keskustelua tomaateista. Tämä tapahtui ennen kuin bloggaaminen oli keksitty ja olisin yleensäkin internetistä ruokaohjeita tajunnut etsiä. Tulin maininneeksi sen, että mummuni oli säilönyt raa'aksi jääneet tompskut. Rane kertoi, että hänellä olisi vanha ohje, jonka hän voisi minulle antaa. Seuraavana aamuna postia hakiessani, ohje oli laatikossa.


Rakastan näitä tämmöisiä, ystäviltä saatuja,
lappusille kirjoitettuja reseptejä!


Ohje on suuntaa antava, mutta ilmeisesti Rane luotti siihen, että ymmärtäisin purkittaa tomaatit puhtaisiin purkkeihin.

Säilötyt vihreät tomaatit ovat mielenkiintoisen makuisia. Sopivat voimakkaiden lihapatojen ja kunnon ruskean lihakastikkeiden kanssa. Sellaisten lisukkeena niitä todennäköisesti lapsuudessanikin syötiin. Eihän silloin juuri muuta syötykään! Ruskeaa soosia ja perunaa!

SÄILÖTYT VIHREÄT TOMAATIT (alkuperäinen ohje puolitettuna)2,5 kg raakoja, vihreitä tomaatteja
2 l vettä
2,5 dl väkiviinaetikkaa
1,25 kg sokeria
1-2 kanelitankoa
n. 10 kokonaista neilikkaa
inkivääriä, raastettuna tai paloina
1 tl suolaa

Pese tomaatit hyvin ja pistele niihin muutamia reikiä, haarukalla tai vihannesveitsellä. Laita kaikki aineet kylmään veteen isoon kattilaan. Keitä hiljaisella lämmöllä noin tunti, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.
Nostele tomaatit varovaisesti, pestyihin ja desinfioituihin purkkeihin. Kaada liemi päälle. Lientä on runsaasti tomaattien määrään suhteutettuna ja sitä jää ylimääräistä. Anna tekeytyä kylmässä noin viikko. Nautiskele syksyisten  pataruokien lisukkeena!

Mausteethan voi jättää purkkeihin koristeeksi. Näin olen joskus tehnytkin, mutta mielestäni ne maustoivat lientä liikaa ja tomaatit maistuivat pelkälle kanelille. Mutta tehkää omat päätelmänne ja kokeilunne!

Pistele pestyihin tomaatteihin reikiä.

Kaikki ainekset kylmään veteen. Minä laitan inkiväärin
aina palana.

Keitä hiljalleen, ilman kantta, riittävän isossa kattilassa.
Tomaatit eivät saisi kauheasti hajota. Tomaattien koosta
riippuen, tunnista puoleentoista.Tomaatit valmiina pehmenneet, kuoret rypistyneet ja väri
vaalean metsänvihreä.

2,5 kiloa tomaatteja mahtui kahteen litran purkkiin.

Tigerella tomaattiin jäi raidat hauskasti näkyviin!


Kovastihan on käyty myös keskustelua raakojen tomaattien sisältämästä myrkystä. Vihertyneen perunan tavoin, raa'at tomaatit sisältävät lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja, jotka tomaatissa muuttuvat tomatiiniksi. Se saattaa jo pieninä annoksina aiheuttaa pahoinvointia, ripulia ja poltetta kurkussa. Tomaatin kypsyessä, glykoalkaloidit hajoavat. Evira ei suosittele raakojen tomaattien syömistä, edes kypsennettynä.
Jokainen tehköön omat ratkaisunsa asian suhteen. Mutta toivottavasti minä en joudu mihinkään kansanmurhasyytteeseen reseptit julkaistuani!

Jos säilönnän jälkeen löytyy vieläkin raakoja tomaatteja, kannattaa kokeilla paistettuja vihreitä tomaatteja.
Ne ovat herkkuja, mutta muista kohtuus myös niiden syömisessä!

4 kommenttia:

 1. Hyvä ja kiva postaus! Kiitos, marketta - taidan tehdä juuri noin, tuolla ohjeella, laitan myös osaan purkeista valkosipulia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista! =D

   Valkosipuli ei varmaan ole huono juttu lainkaan!

   Poista
 2. Mietin vaan että jos etikkaa keittää tunnin verran ja vielä ilman kantta, jääkö pelkkä vesi jäljelle? Toisaalta vihreät tomaatit ovat itsessään aika happoisia ja ehkä säilyvät vähän vähemmälläkin etikalla. No, joka tapauksessa kattila on jo tulella! Toivottavasti tulee makoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a! Hyvän pointin heitit! Tuohon en osaa vastata, mutta hyvin on minun vihreät tomaatit liemessään säilyneet. Juurikin syötiin viime syksynä säilöttyjä ja olivat ihan priimaa!

   Toivottavasti tomaattisi onnistuvat! Muista keitellä hiljalleen, etteivät hajoa!

   Poista