torstai 30. lokakuuta 2014

Nopea chili con carneNeljä päivää töissä, puolen vuoden loman jälkeen. Hyvin on keho saavuttanut työrytmin. Koko ajan väsyttää ja viluttaa. Siis todellakin viluttaa. Ehkä vähän myöskin sitä saman tapaista sanaa, jossa kolmas kirjain on t. Mutta ihmeen vähän harmittaa olla töissä.
 Meillä on töissä kylmä. Leikkaamossa +7 astetta, joten vaikka kuinka on vaatetta päällä, jossain vaiheessa tulee kylmä. Ja syvä jäätynyt olo jatkuu yleensä vielä kotonakin, vaikka kuinka puuhastelisi.
Ajan puute on myös iskenyt jälleen. Olen kotona n. klo 16.30. Onneksi Beibe valmistaa viikolla usein ruuan, muuten iltaa ei jäisi yhtään. Muutenkin yritetään viikolla tehdä sellaista ruokaa, ettei siihen paljon aikaa tuhraannu. Ja tehään niin paljon kerralla, että syödään jonain toisenakin päivänä ja että siitä riittää evääksi.
Pari viikkoa sitten Strömsöö kokki Paul Svensson, valmisti chili con carnea. Hän valmisti sitä pieteetillä, monta tuntia haudutellen ja fiilistellen. Ja oi, oi, hur underbar maten var det! Koska todellisuudessa ei eletä Strömsöössä, turhaa ajan tuhlausta, sanon minä!
No, palatakseni siihen, että on vähän aikaa käytettävissä ja paleltaakin niin pirusti, haluan jakaa tosi helpon chili con carne -reseptin. Resepti on vuosien takaa otettu Huomenta Suomen ruoka-osiosta. Siinä toimittaja Atte Palomäki , valmisti tätä soossia. Tämä valmistuu puolessa tunnissa ja lämmittää ihanasti! Ja, ajatelkaas tätä! Valmistus käy helpommin kuin Strömsöössä!
Alkuperäinen resepti tulee tässä:

CHILI CON CARNE 3-4 syöjälle

  • 300g jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 1prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
  • 1prk tomaatti murskaa
  • 1rkl lihaliemijauhetta
  • 2 palaa tummaa suklaata
  • pippurisekoitusta
  • suolaa tarpeen mukaan
  • chilijauhetta maun mukaan
Ruskista jauheliha ja lisää silputtu sipuli joukkoon kuullottumaan.
Siirrä liha-sipuliseos kattilaan.
Lisää loput aineet. Huuhtase papu- ja tomaattimurska purkkeja tilkalla vettä ja kaada sekin kattilaan.
Mausta ja keitä hiljaisella lämmöllä n. 10 min.
Tarjoa riisin tai makaronin kera.

Itse olen muuttanut reseptiä niin, että laitan hyvää, vähärasvaista naudan jauhelihaa 400g. Koska jauhelihapaketit nyt vain sattuu yleensä olemaan sen kokoisia. Ja tällä hetkellä pakastin on täynnä itse kasvatettua nautaa, niin sitähän tähän käytetään. Pari valkosipulin kynttä silppuan myös joukkoon, Pippurisekoituksen sijasta käytän mustapippuria. Ja lihaliemijauheen tilalla lihaliemikuutiota. Usein teen tämän ohjeen kaksinkertaisena ja tämä ruoka on niitä mitkä vain paranevat lämmitettäessä.
Kokeilkaahan ihmeessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti