sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Herkku ostoksilla!


Perjantaina lähdettiin Beiben kanssa oikein Tampereelle, törsäämään vuorotteluvapaa korvauksia. Tarkoituksena oli käydä Kauppahallissa, Ruohonjuuri ekomarketissa ja Punnitse ja säästä -kaupassa.
Kauppahalliin oli oikein asiaakin. Kalakaupasta piti käydä kyselemässä joko kuivattua turskaa saisi, lipeäkalaa varten. Viime vuonna jäätiin ilman, kun oli jo marraskuun puolenvälin aikoihin loppunut. No, ei saatu nytkään. Ei ollut kuivakalat vielä saapuneet. Täytyy siis palata asiaan hieman myöhemmin.
Minulla on hieman ristiriitaiset tuntemukset Kauppahallia kohtaan. Lapsuudessani kävin äitini kanssa siellä usein. Yleensä äiti osti lihaa tai siivutettua makkaraa. Jotenkin muistan että hallissa käyntiin  liittyi häpeän tunnetta. Köyhyyden tunnetta. En tiedä johtuiko tunne siitä, että Kauppahallin tunnelin suulla seisoi kainalosauvoihin nojaava kerjäläispappa, tinamuki kädessään. Vaiko siitä, että vieressä oli Sokos, jonka näyteikkunoiden loistoa jäimme, varsinkin joulun alla katselemaan. Joka tapauksessa. lapsena ajattelin ettei Kauppahallissa käy kuin köyhiä ja vanhuksia. Ja muut käyvät Sokoksella!
Ajat ja ajatukset ovat muuttuneet, mutta Kauppahalli ei! Perjantaina, kun astuin ovesta sisään ja hajut, hämäryys ja tunnelma iski vastaan. Näkymä oli kuin 70- luvulta! Erona vain se, että käteni ei ollut äidin kädessä, vaan Beiben!
Kuivakala siis, jäi saamatta, mutta Juusto sopista, ostin gorgonzola- juustoa pienen palan. Lauantai-illan salaattia varten. Juusto soppi on kiva paikka. Sieltä uskaltaa ostaa erikoisempiakin juustoja kokeeksi. Niitä kun saa ihan niin pienen palan kuin haluaa. Ja hyvä, iloinen palvelu!
Muuten menikin ihan kiertelyksi ja katseluksi. Moni liike oli jo sulkemassakin, kello oli jo viisi. Hallihan on auki vain ilta kuuteen.



Ruohonjuuri ekomarket on liike jossa ollaan tyttären kanssa käyty silloin tällöin. Ostin sieltä viime vuonna joululahjoja ja varmaan myös tänäkin vuonna. Vaikka arvostan luomua ja lähellä tuotettua ruokaa ja hyödykkeitä, minulle tälläiset kaupat ovat kuitenkin fiilistelyä ja herkkujen shoppailua varten. Suklaata, juomia, pähkinöitä ja mausteita yms. tulee ostettua. Täältä saa erikoisempiakin raaka-aineita, maustekastikkeita, sokereita, hunajia esim. Kosmetiikkaa ja pesuaineita myydään myös. Pesupähkinöitä on tehnyt mieli kokeilla. Meillä vaan nämä kotivaatteet ovat aina niin sontasia, että olen ajatellut, että mitenkähän mahtaa lika tuollasilla lähteä! Tälläkin kertaa jäi ostamatta, mutta ajatuksiin taas jäi!
Ruohonjuuressa on aina kaikenlaisia maistiaisia. Kuten tällläkin kertaa. Inkiväärillä maustettua tummaa suklaata. En ottanut, kun en pidä kauheasti inkiväärin mausta.

Varokaa näitä!

Uutuutena oli Raakavoimapaloja, sellasia kuivattuja marja-hedelmä-vihanneslastuja. Sellaisen nappasin vadilta, kun paketitkin oli niin herkullisen värikkään näköisiä. Voi, kuinka terveellistä energiaa niistä saisikaan! Niin ainakin markkinoitiin. Haukkasin lastusta puolet ja Argh! Kuinka pahaa! Kun en voinut loppu lastua takaisinkaan laittaa, annoin sen suoraan Beiben suuhun ja sanoin maista! Tämä melkein suutuneena kysyi minulta, miksi talläistä paskaa hälle syötät!  Molempien suussa maistu niin pahalta, että oli pakko ottaa pala sitä inkiväärisuklaata. Suussa maistui, jos mahdollista, entistä pahemmalta! Joten, ei kaikki terveellinen ja ekologinen hyvää ole!


Kyllä me kuitenkin ostettiinkin jotain. Kookos saippua, savustettua paprikajauhetta, auringonkukansiemeniä, kombucha limun, intiaani salmiakkia ja Beibe halusi suitsukkeita!?!
Hämeenkadulla nauratti, kun katselin Beiben kävelevän ekomarketin pieni paperikassi kädessään. Ei jotenkin streotypiat kohdanneet!


Punnitse ja säästä- liike, Puutarhakadun ja Kuninkaankadun kulmassa, on oikea tälläisten pähkinän purijoiden, kuten me, paratiisi. Sieltä saa jos minkälaisia pähkinöitä, suolattuina, maustettuina, makeutettuina ja tietysti naturelleina. Silloin joskus, kun liike Tampereelle rantautui, se oli ennemmänkin sellainen karkkikauppa. Nykyään namit eivät ole enemmistö ja tuotteet ovat luomua tai muuten vaan ekologisia ja eettisiä. Hauskaa kuitenkin on se, että voi ottaa montaa eri lajia samaan pussiin, jos hinta on sama. Ja täältähän löytyy vaikka mitä, vähän kuin Ruohonjuurestakin, mutta suurin osa on sitä irto tavaraa ja sitä on paljon!

Luomu speltti pastaa. Oli pakko ottaa kuva, kun olivat niin kauniita!

Pistaasipähkinöitä, chilillä maustettuna, seesamin siemeniä, hunajalla maustettuja cashewpähkinöitä, seljankukka limun, suklaa salmiakki ufoja ja saksanpähkinöitä ostettiin. Ja pieni pussi shipsejä!

Seljankukka limu. Ja kaunis etiketti!

Lauantaina sitten natusteltiin pähkinöitä. Ensin kuitenkin syötiin salaattia, johon tuli ostamaamme gorgozolaa ja saksanpähkinöitä. Illallisen kruunasi kuitenkin paistettu kanin- ja jäniksen sisäfile, paistettu jäniksen ulkofile, uuni juurekset ja punaviinikastike.

Makeaa frisee salaattia, päärynää, gorgonzola juustoa, (aura-
juustokin käy) ja pannulla paahdettuja saksanpähkinöitä.
Salaatinkastiketta oman maun mukaan.
Syödään niin, että kaikkia makuja on yhtä aikaa suussa. Nam!



Tämä viikoloppu oli loistava päätös meidän puoli vuotta kestäneelle vuorotteluvapaallemme. Nyt loppui sluipailu ja huomen aamuna pitäisi olla taas "sorvin" ääressä. Ollaan kyllä saatu viettää elämämme kesä!

Peltorit valmiina lähtöön, uudet patterit vaihdettuna,
suojaamaan kuuloani ja viihdyttämään
tylsinä hetkinä!


7 kommenttia:

  1. Minkälaisiin töihin te palailette? Onko kiva palata?

    Mun haave on päästä käymään Tampereella Runsaudensarvessa. Se on kokonaan vegaanikauppa. Ruohonjuuressakin olis toki kiva käydä. Punnitse ja Säästä meillä onkin täällä ihan lähellä, mä käyn siellä silloin tällöin hakemassa kanssa juurikin pähkinöitä. Ja useimmiten myös jotain suklaata... Viimeksi ostin myös hiivahiutaleita (en ole vielä maistanut) ja kookosöljyä. Ne pienet sipsipussit on ihania, tai siis etenkin ne yhdet salt&vinegar-sipsit... aah!

    Ja todellakin ihan totta toi, että kaikki terveellinen ja ekologinen ei ole aina hyvää. No ei tosiaan ole, jotkut jutut on ihan karmeita, en tajua miten niitä joku voi syödä! Mut kai ne sit on niitä makuasioita vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli! Töihin paluusta on sellaiset risti riitaiset tuntemukset. Aamulla kyllä ahdisti, mutta nyt kun eka päivä(ehkä pahin) on takana, fiilikset ihan jees! Onpahan ainakin töitä ja työkaveritkin tuntuivat olevan iloisia paluustani, Se tuntui kivalta!
      Mehän ollaan vähän sellaisia kaksinaismoralisteja. Hehkutellaan omavaraisuuden tärkeydestä meille ja muutenkin ruuan itse tuottamisesta jne. Työmme on kuitenkin elintarviketeollisuudessa, ollut jo yli 20 vuotta. Minä teen "Hyvää ruokaa, josta tulee parempi mieli" ja Beibe tekee "Äitien tekemää ruokaa"! Eli valmisruokatehtaassa ja broilerteurastamolla duunaillaan!

      Poista
    2. Oho! Aika yllättävät työpaikat tosiaan, kun ottaa huomioon teidän oman elämäntavan.

      No, olen minäkin töissä kaupassa (tai siis olin ennen tätä opintovapaavuottani, jonka jälkeen toivottavasti en enää ole...), jossa tarkoituksena on koko ajan vaan saada lisää myyntiä... kun itse taas koko ajan mietin, miten vähän sitä ihminen oikeesti tarttee ja miten paljon kaikkea turhaa ja paskaa siellä kaupassa myydään...

      Poista
  2. Kiva, että saitte viettää elämänne kesän! Vaikuttaa teillä olevan nyt energiaa töihinpaluuseen, eli vuorotteluvapaa lienee onnistunut? Mukavaa työn alkua!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Keskeneräinen!
    Oli kyllä ihana kokemus olla ihan itteensä varten, ilman mitään suunnitelmia. Vaikka tulihan sitä kaikenlaista puuhailtuakin, mutta ilman painetta ja kellon tuijotusta! Siitä energiasta nyt niin tiedä....

    VastaaPoista