maanantai 8. elokuuta 2022

Kesäkurpitsanlehtipesto

 

Kesäurpitsat kasvavat lampolan pehkukasan
päällä.

Jo joskus vuosia sitten kuulin/luin jostain, että myös kesäkurpitsan lehdet olisivat syötäviä. Eipä ole tullut koskaan kokeiltua, koska itse kesäkurpitsoissakin on ollut ihan tarpeeksi syötävää. Sehän nyt olisi vielä puuttunut, että koko kasvi olisi pitänyt ruuaksi laittaa!
Kukkia olen kyllä syönyt. Olen täyttänyt maustetulla ricottajuustolla, dipannut ne friteeraustaikinaan ja uppopaistanut. Ne on ollut todellista herkkua!

Pestoainekset!

Sitten törmäsin Instassa Spicymoustachen tiliin . Hän kasvattaa kasviksia keskellä kaupunkia ja tekee niistä vegaanista ruokaa. Muutenkin hänellä on innostavia videoita ja hyviä vinkkejä, sekä reseptejä. Hänen tililtään bongasin vinkin kesäkurpitsanlehdistä tehtyyn pestoon tästä sitten väänsin oman versioni ja hyvää tuli!

En tiedä, voiko/saako näitä tälläisiä tahnoja, joissa ei ole basilikaa ja pinjansiemeniä, kutsua pestoiksi. Mutta kai se voi olla yleisnimitys kuvaamaan tämän tyyppisiä tahnoja. Koska niissä on kuitenkin peston tunnusmerkit.

Mietin myös sitä, että kun nuo kesäkurpitsat kuitenkin yleisesti kasvavat voimakkaasti lannoitetussa maassa, keräävätkö lehdet nitraatteja? Meilläkin kesäkurpat ovat aina kasvamassa jossain kompostikasassa tai vastaavassa. Toisaalta, eipä tälläistä lehtipestoa nyt jatkuvasti syödä. Joten, ehkäpä tätä nyt voi ihan turvallisin mielin nautiskella kohtuudella. Koska tämä oli tosi hyvää!


KESÄKURPITSANLEHTIPESTO

  • 4 nuorta kesäkurpitsanlehteä varsineen
  • noin 1,5 dl rypsiöljyä
  • 1 dl aurinkonkukansiemeniä
  • noin 0,5 dl cashewpähkinöitä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa
  • mustapippuria rouhittuna
  • 1 dl parmesanjuustoraastetta


Irroita varret lehdistä ja kuori ne kevyesti kuorimaveistä käyttäen. Näin saat enimmät säikeet irti varresta. Tämä ei varmaan kuitenkaan ihan välttämätöntä.
Pilko varret pätkiksi.
Kiehauta vesi kattilassa ja laita varrenpalat kiehumaan. Keitä noin minuutti ja lisää lehdet kiehumaan. Ryöppää varsia ja lehtiä vielä yhdessä pari minuuttia.
Kaada lehdet ja varrenpalat siivilään ja huuhtele niitä juoksevan kylmän veden alla, niin että ne jäähtyvät. Puristele vesi huolella lehdistä.


Laita lehdet monitoimikoneeseen ja lisää kaikki loput aineet parmesanjuustoraastetta lukuunottamatta. Surauta ainekset sekaisin. Karkeusaste riippuu ihan omasta mieltymyksestä. Itse pidän aika sileästä ja tasaisesta pestosta. 
Lisää öljyä tarvittaessa. Samoin muita mausteita.


Lisää viimeiseksi parmesanjuustoraaste ja surauta sekaisin. Tarkista maku. Nauti vaikka pastan kera, niin kuin me teimme.


Itse teen yleensä tälläiset pestot nykyään cashewpähkinöistä. Nyt minulla oli auringonkukansiemeniä jäänyt jostain toisesta ruuasta, joten käytin myös niitä. Laitoin kuitenkin vähän noita pähkinäitäkin, koska ne tekevät pestosta ihanan "kermaisen". 
Muutenkin kannattaa kokeilla ja käyttää jo kotona valmiiksi olevia aineita. Jos on jäänyt jotain jämiä pähkinäpussien pohjille, käyttäkää ilman muuta ne. Jottei tule hävikkiä! Pestoihin käy ihan hyvin mantelit, saksanpähkinät ym.


Tämä oli tosi hyvää pastan kanssa! Ohjeesta tuli pestoa neljään pasta-annokseen. Tosin, rakkaat lapsenlapset eivät arvostaneet mummun "hassunväristä pastaa"! ='D

Usein myös sekoitan itse tekemiäni pestoja majoneesiin ja syödään sitä ranujen, paistettujen perunoiden, hamppareiden välissä tai lihan kanssa. 


Pidätkö Sinä pestoista ja teetkö niitä itse?

8 kommenttia:

  1. No nyt tuli todellakin käytettyä koko kasvi. Minusta pesto-pastasi näyttää herkulliselta, nam. Mietin, että voisiko noita lehtiä käyttää pinaatin tapaan esim. lettutaikinassa tai keittona?

    VastaaPoista
  2. Varmasti ainakin lätyissä, kun ryöppää ensin. Tosi vähän löytyi mitään juttua netistä noiden lehtien käytöstä ruuanlaitossa. Yksi pestoresepti, ei muuta.

    VastaaPoista
  3. Eipä ole tullut mieleenkään, että lehtiä ja varsia voisi käyttää hyödyksi. Tätähän pitää kokeilla! Hyvä vinkki laittaa mukaan pähkinäpussien jämät.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kiinnostavasta ohjeesta

    VastaaPoista
  5. Tätä on kyllä ihan pakko testata. Minusta pesto on tosi hyvää.
    Tosin kurpitsanlehdet ovat ikävästi härmäisiä, mutta ehkä alta löytyy vielä siistejä, nuoria lehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tykännyt aiemmin. Ehkä en ollut maistanut itse tehtyä, vaan aina jotain suurtalouspestoja töissä. Ja sitten noi pähkinät tekee pestosta ihanan kermaista. Ovathan ne hinnaltaankin edullisempia, kuin pinjansiemenet.
      Käytin kanssa ihan nuoria lehtiä. Härmää on nyt kasveissa paljon, kun on niin kuumaa.

      Poista