keskiviikko 27. elokuuta 2014

Hiivattia!

Pelko pois, ei ole mennyt hermo tällä kertaa. Ainakaan paljon! Kyse on hiivaleivästä. Leivon melkein kaiken vaalean leivän itse. Koska olen vuorotteluvapaalla, (köyhä), se on jotenkin tullut tavaksikin, lähes joka päiväinen leipominen. Tosin leivon kyllä paljon työssä ollessanikin.
Leipomiseen vaikuttaa myös se, että meidän kylältä loppui kaupanpito vuosi sitten kesällä. Lähimpään kauppaan on noin kymmenen kilometriä. Toinen, ehkä vielä suurempi asia on se, että minä VIHAAN syödä vanhaa leipää!
On jatkuvassa leivän leipomisessa haittapuolensakin. Tuoretta, lämmintä leipää tulee syötyä tosi paljon. Ja sehän näkyy jo ennestäänkin lihavan ihmisen, alati kasvavassa vatsakummussa!
No, enempää läskeihini puuttumatta, leivän leipominen on helppoa ja rahaa säästyy. Samasta
taikinasta voi tehdä myös sämpylöitä, jos muoto alkaa kyllästyttämään.
Perusohje tulee tässä:
HIIVALEIPÄ kaksi isoa leipää tai 16 sämpylää
  • 5dl nestettä (maitoa, vettä, mehua tai heraa)
  • 50g tuore hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria, hunajaa tai siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
  • 10-13 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Olen laittanut myös kuivahiivan suoraan veteen ja hyvä tulee. Lisää siirappi ja suola, sekoita. Lisää noin puolet jauhoista ja vaivaa rivakasti. Lisää rasva. Lisää loput jauhot vähitellen. Jauhomäärä riippuu siitä, käytätkö pelkkiä hiivaleipä- vai vehnäjauhoja, ilman kosteudesta ja ennen kaikkea siitä, kuinka jämäkkää haluat taikinasta! Vaivaa taikinaa noin viisi minuuttia rauhallisesti sitkon muodostumiseksi. Anna nousta peitettynä, lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Uuni kandee laittaa lämpiämään viimeistään tässä vaiheessa!

Kun on tarpeeksi vanha, saa tälläisiä synttärilahjaksi!


Kullan siskon likan taidon näytettä!
Kun taikina on noussut, muotoile jauhotetulla pöydällä kahdeksi leiväksi tai sämpylöiksi. Anna kohota peitettynä vielä noin 15min.

Hienojahan niistä tuli!

Viillä tai pistele kohonneet leivät. Jos teit sämpyjä, voit voidella ne kananmunalla, vedellä tai maidolla ja ripotella niiden päälle jotain siemeniä tai hiutaleita. Paista leipiä 200 asteessa noin puoli tuntia. Kypsä leipä kumisee ontosti pohjaan koputtaessa. Sämpylät tarvitsevat 225 astetta ja noin 15 minuuttia paistoa.
Ei muuta kuin voita päälle ja ääntä kohden!

Meidän kotikylän "italialaiset"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti