perjantai 22. elokuuta 2014

Juopon kokin kasvispaistos


Kuka muistaa 80-luvulla kuuluisuuteen ponnahtaneen, tavanomaisuudesta poikkeavan tv-kokin Keith Floyd:in? Tämän persoonallisen brittiherrasmiehen tavaramerkkeihin kuuluivat rusetti kaulassa ja viinilasi kädessä. Hän teki ruokaa yksinkertaisilla välineillä ja yleensä hänen valmistamansa ruuat olisivat nykykielellä ns. mättöruokaa. Paikat jossa hän kokkasi, olivat siihen aikaan erikoisia. Hän saattoi olla pöytineen keskellä katua, kalastusaluksen kannella tai vaikkapa vuoren laella. Hän myöskin teki ohjelmia eri maista, joissa hän valmisti ruokaa paikallisten ihmisten kanssa. Tutustuen samalla juomakulttuureihin!
Hän suhtautui ruokaan intohimoisesti ja kirjoitti parisenkymmentä ruokakirjaa ja pyöritti useita ravintoloita. Naimisissakin hän ehti olla neljä kertaa. Hän sai myös useita rattijuopumus syytteitä ja ravintoloista hän usein lähti ulos, unohtaen maksaa laskunsa!
Keith Floyd sairastui suolistosyöpään ja kuoli 65-vuotiaana sydänkohtaukseen syyskuussa 2009. Olen useasti ajatellut millaista ruokaohjelmaa hän tekisi tänä päivänä. Se olisi kyllä varmasti mielenkiintoista katsottavaa, verraten näihin nykyajan kokkiohjelmiin. Niissä kun ei hoeta muuta kuin: "Jes, hyvä", "Heitetään jengiin", "Itseasiassa" ja "Laitetaan vege ja dressingiä". Muutamia nyt luetellakseni!
Mikä minut nyt sai muistelemaan tätä valloittavaa, hieman hiprakassa kokkailevaa, vanhaa herraa? Kun ei ole edes hänen poismenonsa vuosipäivä? No, Juopon kokin kasvispaistos, tietysti!
Joskus vuosia sitten hän teki tätä ruokaa, itse olen sen nimennyt, koska en muista että sille olisi ohjelmassa mitään nimeä annettu. Teen tätä ruokaa usein, ainakin kerran kuussa. Varsinkin silloin, kun kanat munivat paljon, tähän ruokaan niitä on helppo hukata. Muutenkin ainesosamäärät riippuvat ruokailijoiden lukumäärästä.  Alkuperäiseen reseptiin ei tullut muita kasviksia kuin paprikaa, sipulia, valkosipulia, tomaattia ja persiljaa. Minä olen laittanut myös porkkanaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoakin. Olen kyllä tehnyt alkuperäisenkin ohjeen mukaan ja hyvää on tullut. Laitan tähän alkuperäisen reseptin:

JUOPON KOKIN KASVISPAISTOS aineiden määrät riippuvat montako syöjää on!

  • Punaista paprikaa lohkoina
  • Sipulia siivuina
  • valkosipulia silputtuna
  • Tomaatinlohkoja, siemenet poistettuna
  • öljyä
  • persiljaa
  • kanamunia
  • pekonia/kinkkua
  • suolaa

Kuutioi pekoni ja paista rapeaksi. Ota pekoni pois pannulta ja valuta talouspaperin päällä. Paista kasvikset öljyssä, mausta persiljalla ja suolalla ja kumoa voideltuun uunivuokaan. Rikotaan kananmunat kasviksen päälle, esim. 4 kpl. Ripottele paistettu pekonisilppu munien päälle. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes munat ovat hyytyneet.

Pehmitä kasvikset kypsäksi öljyssä


Minä laitoin tänään paistokseen 3 porkkanaa, 3 pientä sipulia, muutaman valkosipulin kynnen, 2 pientä, oranssia paprikaa, chilin ja pienen kesäkurpitsan. Ja sitä persiljaa tietysti! Pekonia oli sellanen peruspaketti n. 150g. Mustapippuria laitan aina.  Meitä oli 3 syömässä, laitoin 5 kananmunaa.

Voidellussa uunivuu'assa kasvikset, kananmunat ja pekoni

Koska unohdin laittaa persiljasilpun kasvisten joukkoon,
riputtelin sen koko komeuden päälle!

Valmista paistosta lautasella. Munien hyytymisastehan on makuasia, itse pidän
tälläisistä hieman valuvista!


Ruokajuomaksi suosittelen ihan maitoa tai vettä. Mutta ei ole huono juttu laisinkaan kohottaa lasi viiniä upean, edesmenneen Keith Floyd:in kunniaksi!


Sydämellisesti tervetuloa Anitta seuraamaan blogiani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti