perjantai 3. huhtikuuta 2020

YLE Omavaraiset
Me #suuntanaomavaraisuus yhteisön bloggarit saimme hienon tilaisuuden ennakkokatsella YLEllä huhtikuussa julkaisuun tulevan uuden sarjan Omavaraiset. Sarjassa seurataan neljän omavarastelevaa elämää harjoittavan ihmisen arkea kevättalvesta seuraavaan talveen saakka.Kuinka ollakkaan, ei paljon parempaa ajankohtaa voisi olla tämän sarjan julkaisuun. Kun katsoo tätä sekavaa maailman tilannetta. Ainakin omassa blogissani koronakaranteenin aikana tiettyjen postausten katselut ovat nousseet. Tälläisiä ovat omavaraiseen ruuantuotantoon,  kaikenlaiseen itse tekemiseen, omatoimisuuteen ja kotivaraan liittyvät postaukset. Korona on saattanut nostaa ihmisten kiinnostusta omavaraiseen elämään, kotivaraan ja maalla asumiseen.Yle Omavaraiset sarjan ensimmäinen jakso tulee katseluun Yle Areenassa maanantaina 6.4. ja Yle Tv2:ssa maanantaina 13.4.Itse olin henkilökohtaisesti innoissani siitä, että tälläinen sarja on tehty Suomessa. Minulla oli kovat odotukset sen suhteen! Jonkin verran olemme Beiben kanssa katselleet ulkolaisia, lähinnä Alaskaan sijoittuvia "homestead" -tyyppisiä ohjelmia, jotka ovat mielestämme lähinnä naurettavaa sekoilua. Ihme, että ne ihmiset pysyvät hengissä siellä koheltamisensa keskellä! Näistä ohjelmista tulee lähinnä pahalle päälle, enkä jaksa niitä varta vasten edes katsoa.No sitten tuli tämä kotimainen kisailuohjelma Farmi, missä joukko julkkiksia viettää aikaansa jollain maatilalla tehden siellä sinne kuuluvia töitä ja sitten kisailevat heille annetuista tehtävistä. Joku aina putoaa aika ajoin. Mutta tämän enempää en tästä ohjelmasta tiedä! olen katsonut sitä varmaan noin 10 minuuttia todetakseni, että en pysty!

Yksi ylitse muiden ja varmaan kaikkien omavaraisuussarjojen isä ja äiti on Tanskis. Me olemme katselleet Tanskalaista maajussia ihan niistä ensimmäisistä jaksoista asti. Frankista perheineen on tullut vuosikymmenen aikana lähes ystävä ja hänen ohjelmistaan saamme todella paljon hyvää mieltä.
Ystävämme luulivat aikanaan Tanskalaista maajussi -ohjelmaa joksikin paritusohjelmaksi ja ihmettelivät miksi siitä olimme niin innoissamme. Kunnes joku kehtasi kysyä, että miksi juuri me katselemme tuollaista parinhakuohjelmaa! ='D
Toinen hyvän mielen ohjelma, missä on omatoimisuutta, kotieläimiä, maalla asumista ja omavaraistelevaa elämää on Kekseliäs nikkari . Ihanan lämminhenkinen perhe puuhastelee ja kunnostaa kotitilaansa Norjassa. Perheen isä on erittäin taitava puutöissä ja hänellä on lapsenomaista kekseliäisyyttä. Todella mukavaa katseltavaa!

Näiden kahden edellä mainittujen ohjelmien jälkeen toivoin tämän Omavaraiset sarjan olevan yhtä laadukasta tasoa. Ja niin itse kuvaustyyli ja sarjan ulkoasu olikin. Pidettiin kovasti siitä, millainen tunnelma sarjaan oli luotu.


Mutta siihen se sitten jäikin! Sarjaan oli valittu yksi perhe, yksinasuva eläkeläismies ja nuorehko pariskunta. Itselläni kun on tapana asettaa ennakko-odotuksia ihmisistä, olin hiljaa mielestäni samaistunut perheeseen, joka eleli kotieläinten kanssa ja hieman viljeli kasviksia omaksi ruuakseen.

Jos sarjaan oli tarkoitus näyttää elämän realiteetteja ja nämä olivat tämän perheen realiteetit, kannattaisi kyllä miettiä omavaraisen elämäntyylin lopettamista. Äiti oli koko ajan pahalla päällä, tiuski miehelleen, huusi lapsilleen, oli masentunut ja ylikuormittunut. Tässä oli hyvin varoittava esimerkki siitä, kun on lähtenyt homma lapasesta!
En väitä, että elämä lapsi- ja eläinkatraan kanssa olisi helppoa! Mutta ei sen kyllä tuollaistakaan tarvitse tai sen ei saisi olla. Eikä se ainakaan meillä ole!
Tietysti itselläni ei ole ollut kuin yksi lapsi, mutta olen aina yrittänyt pitää eläinmäärän sellaisena, että muu perhe ei siitä kärsi. Ja tietysti, että itse en palaisi loppuun työmäärän kanssa. Me kun olemme pyörittäneet omaa hommaamme Beiben kanssa ansiotyön ohella ja tehneet nämä hommat työpäivän ohessa.

Beibe kaatoi pari pihakoivua
ja isoimmat pöllit halkoi kiiloilla.


Yksin asuva eläkeläismies oli yksi sarjan henkilöistä. Hän asui vanhaa rintamamiestaloa ja halusi eroon yhteiskunnan vallasta. Hän oli hyvin byrokratiavastainen ja toi kantaansa vahvasti esiin jaksojen aikana.
Hänestä mielestäni huokui sellainen vihamielisyys muita kohtaan. Sain jotenkin käsityksen hänestä, että hänen mielestään kukaan, joka ei elä kuin hän, ei voi sanoa itseään omavaraistelijaksi.

Näiden kahden edellä mainitun omavaraistelijan elämästä sai kyllä sellaisen käsityksen, että omavaraisteleva elämä on pelkkää kurjuutta, kärsimystä ja paskaisuutta! En usko, että kukaan heidän perusteellaan haluaisi aloittaa edes omavaraisempaa elämää.

Meillä tehdään ruoka pääasiallisesti
puuhellalla. Mutta en silti haluaisi
sähköstä luopua!


Sarjassa oli myös pariskunta. Heitä kohtaan minulla oli suurimmat epäluuloni, mutta he osoittautuivatkin jotenkin realistisimmiksi koko sarjan henkilöistä.
Heillä oli maailman pelastusajatuksia, mutta he eniten keräsivät, viljelivät ja säilöivät ruokaa ja muutenkin yrittivät kehittää omavaraisuuttaan. Heillä oli tulevaisuuden suunnitelmia, vaikka heidän haasteenaan oli oman paikan puuttuminen ja irtolainen elämä.

Itse tehtyä, kerättyä ja leivottua!


En tiedä... mielestäni sarja oli pettymys. Mielestäni siinä annettiin epärealistinen kuva omavaraistelevasta elämäntyylistä. Ainakin siitä kuvasta, mikä minulle on vuosikymmenten aikana siitä kertynyt. Miten olen itse elänyt, miten olen nähnyt joidenkin tuttavieni sitä elävän ja millaisen kuvan olen saanut omavaraisuus bloggareiden elämästä. Ja se ei ole tälläinen!

Sitä en tiedä, miten nämä henkilöt tähän sarjaan valikoituivat, eikä sillä ole väliäkään. Mutta, en kiellä sitä, etteikö tälläinen sarja ja yleensäkin tämän tapaiset ohjelmat ole erittäin tervetulleita television ohjelmistoon. Tässä ei ollut mitään kaupallisuutta, ei paritettu ketään ja kuten jo aiemmin mainitsin, toteutus ja kuvaustapa oli miellyttävä.Tämä oli minun mielipiteeni Yle Omavaraiset -sarjasta. Suosittelen sen katsomaan ihan vilpittömästi, vaikka itse en sen antamasta kuvasta pitänytkään. Tehkää omat johtopäätöksenne! Ja kuten Beibe viisaasti tästä sarjasta sanoi: "Jokainen taplaa tyylillään!"

Muutkin omavaraisuusbloggarit ovat kirjoittaneet mielipiteensä sarjasta. Niitä voit käydä lukemassa linkeistä.

Tsajut https://tsajut.fi/yleomavaraiset/
Korkeala https://www.korkeala.fi/yle-omavaraiset/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/yle-omavaraiset.html
Pienenpieni farmihttps://pienenpienifarmi.com/?p=1237
Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/ylen-omavaraiset-#yleomavaiset
Kotivaaraska


22 kommenttia:

 1. Kovin samanlaiset ajatukset sarjasta on minullakin. Olin innoissani sarjasta kuullessani, mutta sen sisältö oli pettymys.

  VastaaPoista
 2. Juurikin näin, ainot jotka tuntuivat olevan järjissään, oli tuo pariskunta, jotka olivat maanpinnalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän pariskunnan nähdessäni ajattelin, että nyt ollaan tosi zen. Mutta heillä oli tavoitteita juurikin ruuan suhteen ja ihan hyviä tulevaisuuden suunnitelmia. Toivon, että he löytävät paikan, mihin asettua.

   Poista
 3. Nuoresta parista olisi kyllä halunnut nähdä enemmän. Vaikka heidän rauhallisuus vaati hiukan vastapainoa jota ohjelma antoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Beibe oli ihan ihmeissään siitä, miten jotkut voivat olla noin rauhallisia! ='D Mutta joo, mielellään heidän elämästään näkisin lisää myös.

   Poista
 4. Arvostan todella paljon näkemystäsi, sillä olette eläneet omavaraistelevaa elämää niin kauan ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! <3

   Ja kuten sanottu, jokainen taplaa tyylillään!

   Poista
 5. Tanskalaista maajussia voittanutta ei ole <3 Norjalainen keksijä hyvin lähellä kakkosena. <3 Ylen yritys ei päässyt samalle listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, miten noi tanskalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset osaavat tehdä niin hyviä ohjelmia! Siis, harvoin edes seuraan mitään ohjelmia, mutta kyllä nämä ovat ihan "pakko nähdä" kategoriassa ja niille otetaan aikaa. Ruotsalaiset puutarhaohjelmatkin ovat ihan omaa luokkaansa.

   Poista
 6. Meilläkin on katsottu Tanskalaista maajussia ja norjalaista Kekseliäs nikkari -ohjelmaa. Näissä ohjelmissa on realismia, iloinen fiilis ja uskomatonta kädentaitoa.
  Ajattelin, että sinut ja muut omavaraispostauksia kirjoittavat bloggarit olisi otettu mukaan ohjelmaan, ainakin asiantuntijoiksi. Harmi, ettei näin ole ja että ohjelma pikemminkin saa katsojat pahimmassa tapauksessa inhoamaan koko omaisvaraisajatusta. Sinulla olisi paljon annettavaa omavaraistalous-asiassa kaikille katselijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan suru tuli puseroon, kun Tanskiksen viimeinen jakso toistaiseksi taas tällä viikolla. Uutta tuotantokautta odotellessa...

   En tiedä, mitä ohjaaja halusi tällä sarjalla näyttää katsojille. Tässä oli enemmän radikalismia kuin omavaraisuutta.

   Mutta katso ihmeessä tämä sarja kun se tulee katsottavaksi. Avoimin mielin!

   Poista
 7. Tanskis on mun miehen lempiohjelma ja puhuukin Frankin puuhailuista kuin tuttavastaan🙂 Tulee oikein hyvä mieli kun katselee sitä "touhujooseppia"😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanskis on tosi helposti lähestyttävä ohjelma ja siitä saa kuvan,ettei sitä ole käsikirjoitettu, vaan mennään mutu -tuntumalla. Rentoa, mukavaa viihdettä!

   Poista
 8. Taitaa sarja tämän perusteella jäädä minulta katsomatta.

  Kerran oli lehdessä juttua hyvin pienellä rahasummalla elävästä ja omavaraisuuteen pyrkivästä miehestä. Muuten oli hyvä juttu,mutta miehen talossa ja pihalla oli roskaa ja roinaa ihan äklötykseen asti. Joskus käy mielessä, että näihin juttuihin/ohjelmiin valikoituu vähän turhan erikoisia persoonia. Ehkä se on tarkoituksellista, jotta saadaan ihmiset ruudun/lehden ääreen ihmettelemään. Perus omiin tarpeisiin sienestäjä, marjastaja, viljelijä, kalastaja jne ei ole ole tarpeeksi erikoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt tuomitse vielä, vaan katso ihan uteliaisuutta!

   Tässä sarjassa tuo eläkeläismies asuu juurikin kuvailemallasi tavalla. Ettei olisi sama tyyppi, koska minä olen hänestä ainakin yhden lehtijutun lukenut.

   Poista
  2. Niinpä! Omavaraisuudella ei ole mitään tekemistä epähygieenisyyden tai hamstraamisen kanssa. Omavaraisuus ei myöskään tarkoita mitään tiettyä estetiikkaa automaattisesti: voi olla siisti piha ja kukkapenkkejä ilman myrkkyjä eikä jotain levotonta ryjää siellä täällä tai paskaisia käsipyyhkeitä keittiössä. Meni yli hilseen, miksi omavaraisuudesta piti antaa niin dysfunktionaalinen ja epäesteettinen kuva.

   Poista
 9. "tässä ei ollut mitään kaupallista eikä paritettu ketään" Naurahdin mutta tämä on totta. Tässä ohjelmassa tätä ei ilmaantunut vaikka muuten koko televisio paritettavia kauppiaita täynnä. Ohjelma itsessään oli hirveän negatiivinen ja jopa luotaantyöntävä. Tämän ohjelman tarkoitus ei ainakaan ollut kannustaa ketään omavaraisempaan elämään

  VastaaPoista
 10. Minä katselin just kaikki jaksot putkeen. Ja oikeastaan tykkäsin.

  Sitä ihmettelin, miten se perhe ja etenkin se mies eli todella likaisesti, hyhhyh!! Mahtaa se ukkeli lemuta, kun ei edes peseydy... ja ne sen huudit oli kyllä muutenkin tosi vastenmieliset, en ihmettele, ettei rouva halua asua siellä! =D Mulla tuli kyllä kyynel silmään, kun se sitä koiraansa suri... Mut aika radikaalihan se ajatuksissaan oli. Huvitti se "painukaa vaikka vittuun"-kyltti! =D Mutta mä en kyllä saanut siitä sellasta ajatusta, että arvosteli muiden elämää tai omavaraistelua. Hän vaan itse halusi elää just noin, muista viis.

  Mä sinällään ihan ymmärrän sitä perheenäitiäkin. En kokenut, että "on koko ajan kiukkuinen", oikeastaan ajattelin siinä yhdessäkin kohtaa, että ompas nyt oikein kerätty kaikki sen lausahdukset pötköön, että saadaan näyttämään siltä, että on kiukkuinen komentelija... Ja mä sain kyllä jotenkin sellasen kuvan, että se sen mies oli ihan saamaton nahjus, johon pitikin vähän laittaa vauhtia... (olisin varmasti itekin ihan samalla tavalla ärsyyntynyt niissä samoissa kohdissa...) Mutta niin, minusta se oli monessakin kohtaa ennemminkin vain ihminen, jolla on paljon haaveita ja myös tarmoa, mutta kuitenkin sitten liian vähän voimia. Hieno homma, että lopussa päätti vähän hellittää.

  Se nuoripari... Mun piti laittaa kuulokkeet korviin, että kuulin heidän hentoista puhettaan. Olivat kyllä sopivat toisilleen, oikein superrauhallisia ja maanläheisiä. Toivottavasti löytävät paikkansa.

  Sitä mietin, että mistä ne ihmiset yleensä sitten saivat rahaa, jostainhan sitä piti kaikille niille tulla. Se mies ei vaikuttanut tekevät mitään töitä, ei myöskään nuoripari (paitsi sitä taimimyyntiä). Ja sen kotiäidin mies varmaan toi taloon rahaa, mutta jonkun verran sitä pitää kyllä tullakin, että saa tuon eläinlauman ruokittua. Eli sitä raha-asiaa olisin toivonut jotenkin avattavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se yksinäinen mies oli eläkkeellä. Mainittiinko se siinä alussa, vai muistelenko minä lukemaani lehtiartikkelia hänestä?
   Sen perheen isä oli töissä, näin minä käsitin. Ja hehän varmaan saivat ainakin lapsilisää. Äidistä en oikein tiedä, oliko hänellä jotain muuta ammattia kuin kotiäiti.
   Se pariskunta kyllä eli ihan kädestä suuhun. Heidän tienaamisestaan ei kyllä puhuttu mitään.

   Minäkin pidin sarjan fiiliksestä. Mutta se, kertoiko se omavaraisuudesta, oli se juttu mistä kritisoin. Mielestäni sarja oli enemmänkin katsaus näiden ihmisten mieleen, koska omavaraisuutta sivuttiin tosi vähän. Joo, laittoi se vanha mies perunaa kasvamaan, mutta silläkö se sitten vain eli?
   Nuorella parilla oli jotain säilykkeitä, mutta olisi kaivannut sitä, että mitä heillä niissä oli ja miten ne oli tehty.
   Perheen äiti olisi voinut siinä samalla kehrätessään vaikkapa vähän kertoa, mitä tekee.

   Sarjaan oli kyllä "osattu" ottaa kaikki epämääräiset repliikit. Uskon, että näillä ihmisillä olisi ollut muutakin sanottavaa elämästään.

   En olisi halunnutkaan mitään ruoka-puutarha-eläinohjelmaa. Mutta eihän tämä nyt omavaraistelevasta elämästä ja siitä, miten sitä eletään, antanut oikein mitään kuvaa. Paitsi sen, että oli paikat täynnä kaikenlaista roinaa ja paskaa! Olisi kyllä kiva nähdä jatkoa tälle ja se, miten he esimerkiksi kehittävät sitä.

   Poista
  2. Joo, totta turiset, ei siinä kyllä hirveesti sitä omavaraisuutta ollut, nyt kun mietin. Mä en osannu sillä tavalla sitä ajatellakaan, mutta varmasti te omavaraistelijat katsotte sitä ihan erilaisella silmällä, etenkin kun ohjelma on kuitenkin nimetty silleen ja odotukset oli varmasti sen mukaiset.

   Ja ihmiset siinä oli kyllä melkoisia ääripäitä: ihmisiä vihaava erakko, superhippi-pariskunta ja sit ihan mahdottomasti itselleen hommia haalinut perheenäiti valtavan eläinkatraan kanssa. Eli ei varmasti antanut oikeanlaista kuvaa sellasesta ihan "tavallisesta", normaalista omavaraistelijasta, mitä kuitenkin pääasiassa yleensä ihmiset on. Aiheesta tehtiin tossa nyt jotain paskan seassa raatamista tai ihme hörhöilyä, mikä oli kieltämättä aika outo lähestymistapa aiheeseen.

   Poista
  3. Joo, ei kyllä omavaraistelua tuotu mitenkään houkuttavana vaihtoehtona esiin! =(

   Poista