maanantai 6. huhtikuuta 2020

Suuntana omavaraisuus 2020, osa 4; hygienia omavaraisuudessa


Raekuurot eivät ole olleet harvinaisia viime aikoina!


Eipä voinut sattua "parempaa" ja ajankohtaisempaa aihetta huhtikuun postaukseen kuin hygienia! Tämän kummallisen poikkeusajan henki on ollut puhtaus ja terveys. Koronakriisin aikana ihmisten tietoisuuteen on tuotu sellaista kummallista ja uutta asiaa, kuin käsien pesu. Minua tämä on kovasti ihmetyttänyt! Mutta tietysti kun on ollut elintarviketeollisuudessa ja henkilöstöravintoloissa koko ikänsä muille ruokaa laittaen, käsien pesu ja henkilökohtainen hygienia on ollut itsestään selvyys.

Tässä kuvassa näkyy hyvin, miten viettävä meidän piha on!


Aika on siis joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9 julkaistavan #suuntanaomavaraisuus -yhteispostauksen aika! Joukko omavaraisuusbloggareita ja muita, jotka ovat kiinnostuneita ekologisemmasta ja kestävämmästä elämästä, julkaisevat yhdessä postauksen, jossa on tarkoitus kertoa kuulumisiaan. Myös käsitellä ennalta annettua aihetta, mikä nyt tosiaan sattui osuvasti tälle kuukaudelle.

Marsut Punkkari ja Merkkari herkuttelevat kasvattamillani auringon-
kukan versoilla.


Tämän postaussarjan luojat ovat Tsajut -blogin Satu ja Korkeala -blogin Heikki. Kiitos heille siitä, että jaksavat pyytettömästi meitä muita luotsata! <3

Puista putoava vesi tehnyt hienoa taidetta lumen pintaan.


Minun tämän vuotiset Suuntana omavaraisuus -postaukset löydät alla olevista linkeistä. Kaikki omavaraisuuteen liittyvät postaukseni löydät tunnisteiden omavaraisuus ja suuntana omavaraisuus takaa.

Osa 1
Osa 2
Osa 3

Mennään ensin niihin kuulumisiin. Myöntää täytyy, että on ollut aikas poikkeavaa elämää! Minä olen ollut koko maaliskuun kotona ja yrittänyt opiskella. Minun piti vaihtaa koulua ja aloittaa lähiopiskelu viikolla 12. No, kaikkihan sen tietää, mitä sitten tapahtui!

Etäopiskelupiste!


Minun koulun vaihtoni kyllä on toteutunut, mutta etänä. On ollut aikas pyristelyä, kun ei ole mitään hajua uuden koulun opiskelutyylistä. Sain sentäs tunnukset ym., joten olen saanut jotain tehtäviä tehtyä ja palautettuakin. Mutta yhtään ei ole tiedossa, millaisella aikataululla tehtäviä pitää tehdä ja palauttaa. No, ehkä se tästä selviää!

Mustarastaita on ollut Leppämäessä useita koko maaliskuun.
Saamme iltaisin ja aamuisin nauttia niiden laulusta.


Muutenhan meille kuuluu pelkästään hyvää! Tippi -lammas pyöräytti kolme pässikaritsaa ja aika kuluu niitä ihmetellessä kummasti. Ovat hauskoja otuksia ja kunhan kelit lämpiävät, saavat alkaa ulkoilemaan äippänsä kanssa.

Lumisateellahan ei voi mennä katokseen suojaan, vaan
pitää seistä rääkätyn oloisina kastumassa portilla.

Tämä kaveri on saanut paljon faneja Instagramissa.


Kaninpoikasia ei ollut suunnitelmissa, mutta luonto päätti toisin. Kaveriltani hakemani kanit päättivät yhdistyä korkeiden aitojenkin yli. Niinpä meillä on nyt 5, kieltämättä törkeän suloista, kanivauvaa.

Onhan nämä nyt söpösiä tässä vaiheessa!

Yksi käytti tilaisuuden hyväkseen, kun emo ruokailee ja
syöksyi maitohuikalle.


Katsotaan nyt, tuleeko vielä kanantipujakin, vaikka niitäkään ei pitänyt haudotuttaa. Kun nyt tämä koronakriisi jatkaa minun kotona oloani, laitoin ostoilmoituksen orpingtonin munista. Jos joku minulle sellaisia myy, laitan hautomakoneen päälle.

Yhden lumiukon ehdin tekemään ihan maaliskuun alussa.


Esikasvatukset eivät ole vielä laajentuneet. Tosin laitan kyllä vielä viime tipassa tomaatinsiemeniä multaan. Koska korona ja kotoilu! Ei pitänyt niitäkään kasvatella, mutta en voi heittää tätä aikaa hukkaan. Joten näin tässä nyt sitten kävi!

Kymmentä eri lajia laitoin itämään. Pari taimea jokaista
olisi tarkoitus laittaa kasvihuoneeseen. Siemenet ostin
jo viime kesänä alennusmyynnistä.


Itse en kovinkaan paljon ole tästä poikkeustilanteesta stressannut. Isästäni on pientä huolta, koska hän on jo yli 70 -vuotias ja perussairas.
Kuukuna oli sydänoperaatiossa Helsingissä viikko takaperin ja kaikki sujui hyvin. Hänen takiaan olemme Beibe kanssa yrittäneet olla liikkumatta ylimääräisiä, jottei vaan saataisi tartuntaa.
Toki tyttäremme on viimeisillään raskaana, että kyllähän meillä tässä näitä "varottavia" läheisiä on!

Tässä tyttären ottamassa kuvassa, Kuukuna on tullut juuri
sydänoperaatiosta.Mutta Beibe oli talvilomalla ja hänellä on ollut vapaapäiviäkin useita. Ihmiset ensin hamstrasivat ruokaa ja töitä riitti elintarviketeollisuudessa. Nyt on kaapit ilmeisesti täynnä, koska ainakaan valmisruoka ei vedä. En valita, olemme olleet paljon yhdessä ja ulkoilleet hirmuisesti.Maaliskuussa juhlistettiin Kuukunan 2-vuotissynttärit, Beiben 50-vuotispäivät ja täyttipä vävykin 25-vuotta.


2 -vuotiaana ei vanheneminen vielä ahdista!

Ei ahdista viiskymppistäkään, kun puitteet ja ruoka
synttäripäivänä ovat mieluisat!


Beibe on kaatanut muutamia puita ja halkonut ne haloiksi. Minä olen raivannut pellolta harmaaleppää ja saanut samalla harjoitusta raivaussahan käyttöön.
Mahlaakin valuttelin, mutta sitten ilmat kylmenivät ja tulo lakkasi. Mutta sen verran saimme, että nostimme maljan keväälle.

Mahlamaljat!


Kasvihuoneessa olen sen verran puuhaillut, että kääräsin sontaa kasvualtaisiin. Aion vielä hieman uutta multaa niihin laittaa.

Kaksi vuotta palanutta lantaa!

Vähän uutta multaa vielä kasvualustaan, niin se on sitten
siinä!


Kasvimaalla en ole tehnyt mitään. Maakin on uskomatonta kyllä vielä jäässä ja kasvilavojenkin multa on ihan koppuraa. Vadelmat sentäs suorin kuolleista versoista ja -oksista.

Benja on "auttamassa"!

Minun on pitänyt monta vuotta lisätä vadelmaa, koska
se on minun lempimarjani. Mutta kun ei vaan ole ehtinyt
tai saanut aikaiseksi.


Mitenkäs meillä tämä hygienia sitten toimii? Ensimmäsenä tulee mieleen eläimet. Niiden kanssahan ollaan koko ajan tekemisissä sonnan kanssa. Käsihygienia on ihan ehdotonta!
Käsiä pestään aina, kun ollaan tekemisissä eläinten kanssa. Minä en ole koskaan teettänyt salmonellatestejä kanoistani. Aina kun pitelen kananmunia, pesen käteni. Nuolen kuitenkin kakkutaikinat kiposta, joten...

Sain hankittua Saara Kuhan himoitun saippuakirjan. On
todella hyvä kirja! Suosittelen lämpimästi, jos saippuanteko
lipeästä ja öljyistä kiinnostaa.


Lisäksi meillä pidetään ulkovaatteita ulkoeteisessä, joilla työskennellään elukoiden kanssa. Kenkiä, pipoja, hanskoja ja takkeja ei tuoda sisälle, siistimpien vaatteiden sekaan.

Mehiläisetkin selvisivät talvesta ja kävivät puhdistus-
lennolla. Onneksi kakkivat pesälaatikon päällekkin,
jotta nähtiin tapahtuma. Mehiläiset ovat siistejä. Ne eivät
kaki pesään ja siivoavat talven aikana kuolleet
kaverinsakin ulos pesästä.


Yritämme myös pitää eläinten asumukset perussiisteinä. Kuivikkeita lisätään ja pehkuja vaihdetaan tarpeen vaatiessa. Koska käsittelen eläimiäni paljon, ei ole kivaa, että elukat ovat sontaisia. Ja eihän se ole nyt kivaa eläimellekkään!

Lötkö -kani taitaa kuulostella, joko se kevät ulkona tulee!

Lötkö on siisti kani ja tekee tarpeensa yhteen nurkkaan.
Olen laittanut sinne laatikon, jotta se on helppo siivota!


Meillä ei myöskään elukat juoksentele ihan missä vaan. No, tyttären perheen koiran takia ei meillä ole edes kanat enään vapaana pihassa. Mutta silloin, kun vielä oli, niillä ei ollut mitään asiaa sontimaan esimerkiksi kasvimaalle. Kummasti ne oppivat, missä päin pihaa saa olla, kun niitä jaksoi vaan hätistää aluksi pois.

Benjalla on tapana istua aina jalan päälle. Onhan sukka
helpompi pestä kuin matto, jos pyllyyn on vaikka
vähän kakkaa jäänyt!


Eläinten rehut me säilytetään kannellisissa tynnyreissä. Niitä on meillä muovisia ja peltisiä. Kanalassa on paksusta vanerista lehty rehuloota. Näin vältetään hiirten ja rottien pääsy likaamaan ja syömään rehuja.

Vihreillä 200 litran tynnyreillä haetaan eläimille kauraa
läheiseltä tilalta. Sinisillä muovitynnyreillä sitä viedään
karjasuojiin. Tynnyrit ovat kierrätettyjä ja niissä on
ollut tomaattimurskaa ja kapriksia elintarvike-
teollisuuden käyttöön.Puimalan katolta johdetaan vedet sulaan aikaan 1000 litran, hanalliseen säiliöön. Sadevedellä on näppärä pestä eläinten ruoka- ja juoma-astioita ja puutarhavälineitä. Tämän kuluneen talven aikana tämä pesupiste on ollut lähes koko ajan käytössä. Jotain hyötyä tästä leudosta talvesta on ollut!

Puimalan edusta sulaa viimeiseksi meidän tontilla. 


Ammatin ja koulutuksen tuoma tietoisuus kaikista pöpöistä ja bakteereista, mitä voi eläinten jätöksistä tulla ihmisten ruokaan, on ollut syynä siihen, että yritetään pitää paikat siistinä. Ja sitä paitsi, minulla on periaate, että eläimet asuvat Leppämäessä ihmisten ehdoilla. Ei toisteppäin! Vaikka olisihan se idyllisen näköistä, kun eläimet kirmaisivat pitkin pihoja. Mutta pidän myös siitä, että meillä on muutamia kukkapenkkejä ja koristepensaita luonnon monimuotoisuutta lisäämään. Samaten marjapensaita ja hedelmäpuita. Niille saisi heittää hyvästit, jos lampaat hengailisivat miten sattuu. Sitä paitsi en pidä siitä, että joudun paskaa siivoamaan kotirapulta!

En haravoinut kuin ihan vähän syksyllä. Ei se ole yhtään
kivempaa keväällä! Mutta noi tammenlehdet pitää,
enimmät ainakin haravoida, koska ne eivät kovin helposti
maadu.


Kasvimaalla kastelemme kyllä sen vieressä olevasta lammesta. Mutta esimerkiksi salaatit, tomaatit, kurkut ja sellaiset, mitä saatetaan syödä kuumentamatta ja suoraan puskista, kastellaan kaivovedellä. Olkoonkin hätävarjelun liioittelua, mutta koska meillä juomavesi on kunnallistekniikan varassa, on kaivovesiä varaa käyttää kasteluun. Ja niiden vesi on puhtaampaa kuitenkin, kuin tuon lammen, jonka vesi kuivina kesinä menee kyllä aikas liejuiseksi.

Lampi vaan pysyy sitkeästi jäässä!


Esikasvatusvälineet ja muutenkin kaikki puutarhavälineet, sekä kasvilaatikot on hyvä pestä viimeistään, kun ne taas otetaan käyttöön uuden kasvukauden alettua. Pesemällä välineet, ehkäistään kasvitauteja ja -tuholaisia.

Chilit ja paprikat pitäisi koulia isompiin ruukkuihin.


Mites me ihmiset peseydytään? Meillä on kaksi saunaa; toinen talon yhteyteen aikanaan rakennetussa ns. elintasosiivessä ja toinen vanha ulkosauna, minkä olemme remontoineet.
Molemmissa saunoissa on puilla lämpiävä vesipata ja kiuas. Suihkua meillä ei ole, vaikka olemme sellaista nämä 20 Leppämäkivuotta olleet hankkimassa. Tulee vain mieleen, että tarvitaanko me sellaista sitten ihan tosissaan ollenkaan!

Sisäsaunan vesipata.


Sisäsaunaa emme juurikaan käytä, muulloin kuin talven kovien pakkasten aikaan. Sen kun lämmittää, niin saa koko talon lämpöä vähän tasattua. Sitä paitsi, on hyvä keskittää pyykkipäivä sisäsaunapäiviin, jotta pyykit kuivuvat tehokkaasti.
Kun pesuvesi lämpiää padassa, eikä suihkua ole, vedenkulutus pysyy kohtuullisena. 10 litran ämpärillisellä vettä pesee itsensä ihan komeasti!

Ulkosaunan kiuas, joka antaa niin ihanat löylyt!


Ulkosauna lämpiää usein monta kertaa viikossa. Vesipata on saunan ulkopuolella sille rakennetussa katoksessa. Kovillakin pakkasilla vesi lämpiää siinä pienelläkin määrällä puuta.
Kesäisin emme peseydy lainkaan sisällä, vaan lämmitämme ulkopadassa vettä ja peseydymme taivasalla padan vieressä. Onni on asua paikassa, mihin ei naapureista näy!

Ulkosaunan edessä oleva patakatos. Padan saimme
kaveripariskunnalta ja Beibe teki katoksen sen
ympärille. Kallio oli tuossa paikoillaan ja sitä
hieman tasailtiin muuraamalla irtokiviä.


Meillä pidetään siisteydestä ja puhtaudesta. Mutta ilman hysteriaa! Sekaista saa olla, muttei likaista. Se on meidän motto! Välillä tuntuu, että joka paikka on tavaraa, vaatteita, kirjoja ja nykyään lasten lelujakin täynnä. Mutta se että joka paikka on likainen, ei ole hyvä! Tälläisessä vanhassa puutalossa, jossa on puulämmitys, on pölyä ja roskaa koko ajan. Samaten kun ihmiset ja eläimet ramppaamat alvariinsa sisätilojen ja ulon väliä, on ihan mahdotonta pitää paikat koko ajan tip top. Mutta niin kauan kuin se ei itseä häiritse, on ihan hyvä olla armollinen itselleen.

Kaikkia kirjoja tarvitaan yhtä aikaa! On Kuukunan kirjat,
minun opiskelua ja harrastamisia tukevat kirjat ja Beiben
mehiläiskirjat.


Millaisia ajatuksia kuukauden aihe on muilta bloggajilta kirvoittanut? Ja mitä heille kuuluu ihan noin muuten vaan näin poikkeuksellisina aikoina? Käyhän lukemassa alla olevista linkeistä! Osallistuneita blogeja on taas tosi paljon, joten minä ainakin tiedän mitä luen kuluvan viikon aikana kouluhommieni lisäksi!

Kuukunan kulkuvälineet siistissä parkissa!


Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-hygienia/
Urban farming - Kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/04/hygienian-merkitys-puutarhailussa-ja.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/04/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-4.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/unelmana-omavaraisempi-elama-hygienia.html
Jovelassa https://www.omavarainen.fi/l/puhtaatpuhteet/
Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/karanteenikevat/
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/04/06/vuoden-2020-tomaatit-ja-muita-hyotykasvien-taimia
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/04/hygienia-taimikasvatuksessa-ja.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/04/elettiin-ennenkin.html
Rouva Yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/04/hyvinvointia-ja-hygieniaa-luonnosta.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/04/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-4.html
Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/04/suuntanaomavaraisuus-sarja-hygienia.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-huhtikuu.html
https://caramellia.fi/huhtikuun-kuulumiset/

Pikku isäntä ihailee papan traktoreita eli "paappoja"! <3Jos sinua kiinnostaa millä kasvuvyöhykkeillä mikäkin blogi vaikuttaa, alla on luettelo siitä!

Kasvuvyöhyke 1 

Omavarainen Jovela 

Ku ite tekee 

Laura eli Javis  

Kasvuvyöhyke 2 

Riippumattomammaksi  

Sarin puutarhat 

Pienenpieni farmi 

Urban Farming kaupunkiviljely 

Rouva yrttinen 

Kohti laadukkaampaa elämää 

Oma tupa, tontti ja lupa  

Kasvuvyöhyke 3 

Tsajut 

Kolmas luonto  

Koivun juurella 

Harmaa torppa 

Metsäläisten elämää 

Airot ulapalla 

Caramellia 

Rakkautta ja maanantimia  

Villa kotiranta 

Kasvuvyöhyke 4 

Puutarhahetki– suurien unelmien puutarhablogi  

Korkeala

Kasvuvyöhyke 5 


Sorakukka
Eihän tämä ole sotku, vaan sisustuselementti! ='DVielä lisäksi pari linkkiä bloggajien omiin yrityksiin, Käykäähän tutustumassa yrityksiin!


Yrttipaja on perheyritys, jonka valikoimasta löytyy kotimaiset, villeinä kerätyt ja luonnonmukaisesti viljellyt kasvit sekä niistä valmistetut maustesekoitukset, yrttiteet ja -kylvyt. 

🍵Funktionaalisesta teesarjasta löytyy jotain päivän jokaiseen hetkeen: on piristävä aamutee, rentouttava iltatee, ruuansulatusta tukeva päivätee ja varsinkin nyt keväällä ajankohtainen detoxtee. 
🧂Maustesekoituksiakin on monta, vähän joka sortille ja makumaailmaltaan ne ovat paljon rikkaampia kuin ne perinteiset markettimausteet, jotka laahataan tänne merten takaa ja pakataan pieniin muovipusseihin.
🛁Kylpytuotteista koivuinen saunatuoksu on oma suosikkini monikäyttöisyytensä vuoksi, sillä koivupussukasta saa ihanaa tuoksua löylyveteen, mutta yhtä hyvin se sopii vaikka jalkakylvyksi tai pesuveden/hiushuuhteen valmistukseen luontaisten saponiiniensa vuoksi.
🌿Yksittäisistä yrteistä löytyy kaikki yleisimmät maustekasvit sekä monia itsehoitoon sopivia yrttejä kuten siankärsämöä, vadelmanlehteä, iisoppia, kamomillaa, kehäkukkaa, voikukan juurta..
🌱 Sitten on tietysti meidän lippulaivatuote nokkonen, joka on suomalaista superfoodia parhaimmillaan! Sopii käytettäväksi mausteena, teenä, ruokien raaka-aineena, kosmetiikassa jne. 


Puutarha Studiolla on puutarha-aiheisia verkkokursseja. Esimerkiksi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi on etenkin näin kylvöjen ja puutarhatöiden aikaan erittäin ajankohtainen ja hyödyllinen.Oikein ihanaa huhtikuuta kaikille! Pääsiäinen on kohta, joten herkuteltkaa mämmillä, suklaamunilla ja pashalla. Näin me ainakin täällä Leppämäessä aiomme tehdä!

16 kommenttia:

 1. Tuo teidän ulkopata katoksineen on musta niin hieno! Ja onnea on, että voi peseytyä pihalla muiden näkemättä. Täällä täytyy peseytyä saunalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On ihanaa, että mies on taitava! =D On kyllä ihan luksusta hinkata ruhonsa puhtaaksi ja antaa kesätuulen se kuivata! ='D Olenkin sanonut, että oma häpeä, jos meille pöllähtää ilmoittamatta. Verkkokalvoille voi syöpyä unohtamattomia näkyjä!

   Poista
 2. Pikaista toipumista Kuukunalle! Toivotaan, että korona väistyy pikimiten ja pieni pääsee turvallisesti touhuamaan. Ei ole varmasti ihan helppoa viimeisillään oleville äideillekään tämä nykytilanne, kun isät ja sisarukset eivät pääse synnytyssairaalaan vierailulle. Teillä on niin monenmonta touhua kotipiirissä, että pienille riittää inspiraatiota eikä karanteenit sun muut näy elämässä kummoisestikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi operaatio ei ainakaan lääketieteen nimissä ollut mikään iso. Sydämeen asennettiin sellainen suntti, mikä tekee verihyytymän ja tukkii reijän valtimoiden välillä. Tai jotain sinne päin... Mutta kyllähän se nyt koskettaa syvältä sielusta, kun tuollaista pientä ronkitaan! Isäkin sanoi, että tuntui ihan kamalalta, kun toinen vähän kuin väkisin nukutettiin.

   Kaupassa käynnit ovat vähentyneet, isällä ei ole tullut käytyä kolmeen viikkoon ja tosiaan kouluni käyn täältä kotoa käsin. Muuten elämä makaa ihan tavalliseen tapaan! Onneksi tyttären perheen kanssa olemme tapailleet kuitenkin viikottain. He ovat eläneet vähän kuin karanteenissa ja samoin me. Koemme olevamme turvallista seuraa toisillemme! <3

   Poista
 3. Onnea karitsoista! Laitoin heti tuon Saippuakirjan kirjastoon talteen, saa sen sitten luettavaksi kunhan kirjasto taas aukeaa. Olisipa tuollainen saunapata, sillä olisi paljon käyttöä! Täällä en ole vielä mahlaa valuttanut, viime vuotistakin on vielä vähän pakkasessa. Talven paras juoma on ollut drinkki omasta omenatuoremehusta, vaahteranmahlasta ja tilkasta kivennäisvettä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ovat mukavia päkättimiä! Harmi vaan, että ovat kaikki pässejä. Niillä ei kovin valoisa tulevaisuus tule olemaan. Mutta onneksi ne itse eivät sitä tiedä!

   Toi saunapata on kyllä ihan huippu! Meillä on siihen vaihto sisäpata, jolla voi sitten keitellä kalloja ja värjätä vaikka lankoja.

   Ai että, vaahteranmahla olisi hyvää!

   Poista
 4. Kiitos kirjavinkistä! laitanpa sen noutolistalle odottelemaan kirjaston avautumista ;)

  Nuo traktorit <3 Mulla on ikiaikainen haave, jota en koskaan toteuta. Punainen vanha traktori. Oikeasti sille ei olisi käyttöä, eihän mulla ole edes ajokorttiakaan koskaan hankittuna ja tällä tiluksella ei montaa käännöstä pääsisi tekemään. Ollaan me niin hyvin miehitetty tontti kasvatuslaatikoilla, kasvihuoneilla, puilla, pensailla ja muilla istutuksilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! On todella hyvät ja selkeät ohjeet!

   Sinun täytyy hommata sellainen pieni ruohonleikkuritraktori! ='D

   Poista
 5. Siellä kyllä touhua ja tohinaa aina riittää:) Onneksi tuo toimenpide meni hyvin, paranemisia pikkuiselle♥ Mukavaa alkanutta pääsiäisviikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, miten tässä tämän poikkeustilan jälkeen enään ehtii mitään muuta tekemäänkään! On niin tottunut olemaan ja puuhastelemaan kotona!

   Mukavaa pääsiäisen aikaa sinullekkin!

   Poista
 6. On ollut ihana seurata instassa ensin kaninpoikasia ja sittemmin karitsoja. Tällaiselle eläinrakkaalle cityihmiselle tulee niin kaihoisa mieli, että olispa ihanaa itsekin pitää eläimiä. Mitäs suunnitelmia kaninpoikien varalle on? Ovatko lihaisaa rotua vai yritättekö etsiä uudet kodit?

  VastaaPoista
 7. Oon ajatellut laittaa niistä videoita ja kuvia instaan ihan ihmisiä piristääkseni tähän kummalliseen aikaan.

  Kyllä ensisijaisesti yritän myydä kaninpoikaset. Ne ovat Uuden seelannin punaisen ja Suuri hopean risteytyksiä. Jos eivät mene kaupaksi(mikä on todennäköistä), ne sitten pistetään lihoiksi syksyllä.

  VastaaPoista
 8. Teillä on komeat paapat! Meidän taapero olisi myös innoissaan noista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihan Kuukunan suosikkeja! Ja toi toinen paappa joutaisi tuosta kyllä ylimääräisenä vaikka teille....

   Poista
 9. Haavelistalle pompsahti nyt myös tuollainen ulkopesupaikka, niin hieno. :) Olen tottunut kylmiin ja nopeisiin suihkuihin joten tuossahan peseytyisi mielellään isommankin osan vuodesta!

  Tsemppiä Kuukunalle ja koko porukalle, se huoli noista pikkuisista on kyllä valtava mutta ihana kuulla että kaikki meni hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona peseytymissessä on jotain maagista! Mutta minä en itseäni pese ikinä kylmällä vedellä, jos ei ole pakko! Hrrr!😂

   Kuukunalla on onneksi kaikki hyvin ja pikkusiskon pitäisi syntyä ihan minä päivänä hyvänsä!❤

   Poista