maanantai 27. huhtikuuta 2020

Helppo, edullinen ja hyvän makuinen porkkanasosekeitto


Lampaille pilkottuja porkkanoita.


Porkkana on kyllä ihan lempparijuures! Edullinen, monikäyttöinen ja maukas. Meillä syödään porkkanaa, no jos ei nyt ihan päivittäin, niin monta kertaa viikossa. Laitan sitä keittoihin, perunamuusin joukkoon, paahdan uunissa, käytän raastelisukkeeksi ja dippivihanneksiin. Jos oikein laiskottaa eikä salaatinteko huvita, kuoraisen porkkanan tai pari per syöjä ja kas, salaatti on valmis!

Meille porkkanaa ostetaan isoissa säkeissä, koska eläimetkin niitä syövät. Annan porkkanaa raakana marsuille, kaneille ja lampaille. Kanat meillä eivät raakoja porkkanoita noki, mutta raastan sitä niille tekemääni hapatettuun kananruokaan ja niille tekemääni puuroon.
Porkkanasäkit olen nyt Tampereen suunnassa kulkiessani ostanut Pirkkalan hankkijalta hintaan 7 e/20 kg. Joskus saan niitä hommattua Beiben siskon kautta, kun hän hakee omille elukoilleen suoraan porkkanoiden pakkaamolta.
Marketeista ostan porkkanoita 2 kilon pusseissa, mutta ne hupenevat hetkessä. Nuo isot säkit ovat käytännöllisiä, mutta nyt korona-aikaan en ole niitä lähtenyt hakemaan.

Tää säkki kestää "meidän
perheellä" pari viikkoa.


Apua, siellä varmaan joku älähti, ettei kaneille saa syöttää porkkanaa, Tiedän, ettei saakaan isoja määriä ja kanin pitää olla niihin tottunut. Meillä oleva Lötkö -kani on oma kasvatti ja tottunut kaikenlaiseen ruokaan ihan syntymästään asti. Samaten nämä nyt olevat kaninpoikaset ovat saaneet porkkanaa heti alusta saakka pienissä määrin.
Porkkana sisältää paljon sokereita ja kanin ruuansulatuselimistö ei sulata niitä kovin hyvin. Lisäksi tälläinen herkkuruoka täyttää kanin vatsaa ja se ei halua välttämättä syödä kuivaa heinää niin paljon. Tämä taas voi lihottaa kania ja tuoda hammasongelmia.
Halusin vain selventää, että olen tietoinen eläinteni ruokinnasta. Koska kerran mainitsin jossain postauksessa antavani kaneilleni joskus kaalia ja siitäkös myrsky nousi! ='D

No, koska ei ole tarkoitus kirjoittaa sen enempää kanien ruokinnasta, palataan aiheeseen ihmisten ruokinta! Entinen työkaverini joskus vuosia sitten tekevänsä usein helppoa ja halpaa porkkanasosekeittoa. Heillä oli aina välillä "likviditeettiongelmia" tällä edullisella keitolla ruokki koko perheen. Sain sitä kerran heillä maistaakkin ja pidin siitä heti!

Porkkanat ovat herkkua dipin
kanssa!


Keittoon ei tule muita aineita kuin porkkanaa, liemikuutio, sulatejuustoa, vettä, suolaa ja pippuria. Jos haluaa, voi laittaa myös sipulia, jota minä aina laitan. Sulatejuustokin ihan sellaista tavallista edullista ja levitettävää, Pirkkaa tai Olympiaa tms. Ei mitään Koskenlaskijatyyppistä. Nehän on yleensä hieman hintavampiakin.




PORKKANASOSEKEITTO

  • reilu kilo porkkanoita kuorittuna
  • (iso sipuli)
  • vettä
  • kasvis- tai kanaliemikuutio
  • 200 g sulatejuustoa (levitettävää)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä kasvisten kuullottamiseen

Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja lohko sipuli. Lorauta öljyä kattilan pohjalle ja kuullota kasviksia siinä hetken ajan, aloittaen sipulista. Lisää vettä kattilaan niin paljon, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää liemikuutio.

Keitä kasviksia niin kauan, että ovat kypsiä. Ota kattila liedeltä ja soseuta kasvikset. Lisää sulatejuusto ja pyöräytä vielä sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Nauti vaikkapa siemensekoituksen, raejuuston tms. kanssa.

Jos keittoa jää, sitä voi käyttää mainiosti vaikkapa sämpylä- tai lättytaikinan pohjaksi.

Meillä versotellaan porkkanan
kantoja.

Alkukeväästä laitoin porkkanan kannat veteen itämään. Näitä idätysastioita oli pöydänreunat väärällään! Mutta pientä, itse kasvatettua vihreää niistä sai leivänpäälle, salaattiin ja ihan ruokien koristeiksi. Kanit ja marsutkin kyllä todella halukkaasti niitä napsivat!

Näistä saa vihreää niin
ihmiset kuin eläimetkin!

Tässä korona-ajassa on ollut se hyvä puoli, että ainakin minä olen ehtinyt ja jaksanut panostamaan kaikenlaiseen idättämiseen ja versottamiseen, sekä yleensäkin ruuanlaittoon.
Nythän ulkoa alkaa kohta saamaan kaikenlaista tuoretta vihreää ruokapöytään. Vaikka talvesta pidänkin, kyllä kevät on silti aika ihanaa aikaa!

12 kommenttia:

  1. No nyt vähän nolottaa... meidän kanit sai porkkanaa koko elämänsä ajan noin about päivittäin. Tätä ei ehkä kannattaisi tuoda julki täällä, jos sulla on agressiivisia seuraajia, jotka nyt lynkkaa mut! Ja hei, kaaliakin ne sai joskus! Tuplalynkkaus!!

    Porkkanasosekeitto kuulostaa herkulta! Mutta mua tää korona-aika ei oo kyllä saanut yhtään innokkaammaksi kokiksi, kuin mitä muutenkaan olen. Oikeastaan aina vaan ärsyttää enemmän keksiä ruokia muille, kun itse en niitä edes syö (koska liha jne. Välillä jopa mietin, että lopetanko kasvissyönnin ja siirryn sekaaniksi takaisin, ihan vain koska en jaksa tätä kahden ruoan kokkailua...). En mitään gourmeeta tee kyllä itsellenikään... Just eilen mietin mun makaroni-maissi-belugalinssi-pöperöä syödessäni, että voi kamala mitä sekin taas on. Rumaa ja pahaa, tai jos ei nyt ihan pahaa niin ei kyllä mitään herkkuakaan. Jos ei tarttis muita miettiä, en tiedä söisinkö itse mitään muuta kun leipää... No, suklaata kyllä söisin. =D Ja kyllä joskus kaipaan itekin jotain kunnon ruokaa (=lämmintä), mutta kun en oikein handlaa noita kokkailuhommia, enkä yhtään jaksais opetellakaan (en tiedä miksi on tällainen lähes viha koko ruoanlaittoa kohtaan...). Ostin äskettäin kyllä aineksia yhteen ohjeeseen (itselleni), saa nähdä jos saisin sen aikaan...

    Ihailen sua ja sun touhuilua joka saralla! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tartte olla yhtään nolo! Voisin kuvitella, että suurin osa kanin omistajista antaa kaneilleen sitä sun tätä ja heidän kaninsa ovat ihan hyvinvoivia ja pitkäikäisiä!
      Ja mun vakkariseuraajat ovat kaikki kivoja ja asiallisia tyyppejä! Tämä kommentoija silloin aikanaan oli joku anonyymi.

      Kyllähän se asia niin on, että ei sitä kokkailuintoa korona tuo, jos kokkailuun ei ole intoa ollut aikaisemminkaan. Ja et kyllä ole ainut ihminen maailmassa, jota ahdistaa ruuanlaitto itelle tai perheelle. Ei tartte olla vegaani tai muutenkaan mitään ruokavaliota noudattava. Kyllä mulla oli paljon työkavereita, jotka olivat ihan kypsiä ruuanlaittoon. He lähes päivittäin kirosivat sitä, että mitähän taas laittaisi ja kuinka paljon aikaa meni elämästä "hukkaan", kun tarvi hellan edessä seistä.

      Minähän nyt elän ruuanlaitolle ja mietin mitä seuraavaksi laittaisin. Kaikenlaista haluaisin kokeilla ja testailla. Mutta olen ollut kiinnostunut ruuasta jo lapsesta saakka.

      Mutta se on kyllä kurjaa, jos ruoka ei maistu hyvältä! Elämä on liian lyhyt pahan ruuan syömiseen. Jotain keinoja pitäisi kyllä sinulle keksiä, että voisit syödä maukasta ruokaa. Sellaista, mistä tulisi hyvä mieli kaikella tapaa. Se vaan on tosiasia, että vegaaninen ruoka vaatii paljon raaka-aineita ja työtä maistuakseen hyvältä. Kaikenlaisia eksoottisia raaka-aineita, mitä ei ainakaan meidän kaupoista löydy. Kuten esim. ravintohiivaa.
      Tämä nyt taas on minun mielipiteeni! Mutta kyllä sekaravintoon ja sen makuun tottuneelle vaatii paljon totuttamista vegeruokaan. Ja minua aina vähän karsastaa se, että vegeainekset ovat kovin pitkälle prosessoituja. Esim. ainakin osa teollisista muumaidoista ja lihankorvikkeista.

      Ihanaa, kun on faneja! ;D <3

      Poista
    2. Itse asiassa en enää syö ihan vegaanista ruokaa, mukana ruokavaliossa on myös jonkun verran maitotuotteita ja kananmuna. Mutta pääosin koitan syödä vegenä kuitenkin ja koska en ole ollenkaan tulisten ruokien ja kaiken maailman "outojen makujen" ystävä, en saa ruokiin oikein mitään makua.

      Minustakin ne useimmat ihan vegaaniset jutut on tosi prosessoituja, mistä en pidä - ja myöskin useimmiten aika kauhean makuisia... Aina välillä kokeilen ja testaan jotain juttuja, mutta hyvin harva pääsee jatkossa mun lautaselle. Esim viikonloppuna ostin Prismasta erilaisia kaurapohjaisia vanukkaita ja mitälie jogurtteja - yök.

      Oon miettinyt kasvimaitojen tekemistä itse, mutta koska käyttämäni maito on mantelimaitoa, en ole jaksanut sitten kuitenkaan vaivautua. Kauratuotteiden mausta en useimmiten tykkää, enkä soijasta (paitsi jotkut soijajogurtit). Seitan eli vehnäpohjaiset jutut on ihan ok, niistä on löytynyt yksi (1!!) makkara jota käytän keittoon (ihan hiton hyvä mustapapu-makkarakeitto! siihen myös ostin ainekset juuri), sellaisenaan (esim grillissä) en tykkää kyllä yhdestäkään vegemakkarasta (en tosin lihaisestakaan tykännyt). Joitain pakasteita joskus käytän, mutta ei nekään häävejä ole. Jne.

      Joten pitäisi tehdä ruokaa ITSE, mutta kun joka ohjeessa nojataan hyvin vahvasti (hyvin vahvoihin tai muuten vaan kamaliin) mausteisiin. Mulla on siis muutama vakkarisotkotus, yleensä perustuen tomaattimurskaan... Jotenkin kun ne kokeilut useimmiten johtaa siihen, että tulos on "ei häävi", ei enää viitsi edes kokeilla mitään. Ja sit sitä vaan jatkaa leivän pupeltamista. (Ja suklaan.)

      Haaveilen, että jos voittaisin lotossa ison potin, palkkaisin jonkun osaajan opettamaan mulle hyvien kasvisruokien valmistusta! =D

      Poista
    3. Kananmunat ja maitotuotteet kyllä laajentaa todella paljon mahdollisuuksia ruuanlaitossa. Mutta, sit jos on rajoitteinen makujen suhteen, niin... Minä, joka syön ja kokeilen lähes kaikkea, leikkisästi kutsunkin ruokarajoitteisuutta leikkisästi "ruokavammaksi"! Mutta joo, ymmärrän kyllä, että "oudot maut" eivät kaikkia kiinnosta. Ja kasvisruokareseptit pohjaavat paljolti tuonne aasian maihin, missä käyttetään voimakkaita mausteita. Jopa sellaisia, mitä täällä käytetään makeisiin juttuihin. Kuten kanelia! Mä jossain vaiheessa julkaisen sellaisen tortillatäyteohjeen, mikä on tomaatti-papupohjainen ja sen voi tehdä vegenä. Kunhan vain ehdin liittämään kuvat siihen.

      Noi vegemakkarat on yleisesti aika kamalia! Silloin kun mulla oli se näyttö täällä kotona, tein borssikeittoa vieraille. Osa porukasta oli vegejä ja kasvissyöjiä, joten mulla oli ruskistettuja lihanakin ja vegenakin paloja erikseen tarjolla. Oletin, että vegenakit olisivat menneet kaikki ja pelkäsin, että riittävätkö ne. Mutta toisin kävi! Kanat saivat parina päivänä vegenakkeja ruuaksi ja lihanakit menivät ihmisten suihin! ='D

      Laitas kuule blogiisi toi keiton ohje! Meikäkin kaipaa aina uusia ohjeita, varsinkin keittojen suhteen. Meillä kun syödään kuitenkin aikaslailla niitä ihan peruskeittoja, plus kasvissosekeittoja ja nokkoskeittoa.

      Poista
  2. Porkkana on ihan parasta. Syömme sitä mieheni kanssa lähes päivittäin. Raasteena, keitoissa ja kasvislaatikoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkana on kyllä niin monikäyttöinen! Teen joskus ihan kesäaikaankin porkkanalaatikkoa ohraryyneistä, kun on niin hyvää!

      Poista
  3. Meilläkin menee porkkanaa viikoittain aika paljon kahteen henkeen. Hyvää saa monella tapaa laitettuna ja on edullista ja terveellistä. Kuoret menee kanoille herkuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkana on upea raaka-aine! Se on edullista ja siitä saa tehtyä vaikka mitä. Monesti ihan vetelen juustohöylällä slaisseja ja pikkuisen jotain vinegrettekastiketta lisäksi, niin johan on juhlavan näköinen salaatti. Vähän yrttisilppua koristeeksi!

      Meillä kanat eivät oikein syö raakaa porkkanaa, muuta kuin ihan raastettuna jossain puuron tms. seassa. Noi orpit ovat suuriruokaisia, mutta ne eivät ole niin ahkeria tekemään töitä ruokansa eteen, kuin maatiaiset! Laiskoja englantilaisia! ='D

      Poista
  4. Kun on perunaa 🥕 porkkanaa ja sipulia kaapissa, niin aina saa jonkinlaisen ruuan aikaiseksi.No ehkä vielä kaalia,joka on mulle myös sellainen perusjuttu ja puolukat myös.Porkkanasosekeittoon laitan aina myös sipulia ja usein myös tuoretta inkivääriä sekä joskus omenaa.Camilla Plum teki eilen TV.ssä kivoja porkkanaruokia,joita aion kokeilla,minttu ja porkkana kuulosti aika hyvältä yhdistelmällä😋. Maukasta sunnuntaita ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyöriikö telkussa Camilla Plumin joku ohjelma taas? Olen sen kyllä missannut pahasti! Sitä ei ainakaan Areenassa ole.

      Samanlaiset ajatukset minulla perusvihanneksista ja juureksista! Noilla mainitsemillasi pärjää pitkälle!

      Poista
  5. Kasvissosekeitot ovat kyllä niin hyviä ja halpoja ruokia, helppoja tehdä ja saa upotettua pätkän sitä ja tätä ;) Muistelin muuten että sinulta sain joskus vuosia sitten tiskirätin kera muiden juttujen, voittona kilpailusta...muistanko oikein? Tein meinaan vihdoin ja viimein itse, ne on kyllä ihan parhaita käytössä ja saa pirtsakat värit siivoukseen.

    VastaaPoista
  6. Ilolla ilmoitan,joo,Camilla Plomin yrttimaan aarteet, perjantaina teema/fem,klo.17.25.Eikä ollut areenassa,kun olisin katsonut uudelleen😟 Harmi ettet ole huomannut.Ensi perjantaina katsotaan sitten 🌱💛

    VastaaPoista