tiistai 25. marraskuuta 2014

Flunssa! Ja miten siitä pääsisi eroon!!!!

Lauantai-iltana oltiin, Beiben kanssa, oikein elävissä kuvissa. Käytiin katsomassa Brad Pitt:n tähdittämä, sota-elokuva, Fury. Kesken leffan, minua alkoi köhityttämään. Kirosin useat, päivän aikana, juomani kahvikupilliset. Olin siis varma, että närästyshän se kurkunpäätä ärsyttelee. Mutta ei. Kotiin kun päästiin, kirveli jo poski-onteloitani. Ei voi olla totta! Olin tulossa kipeäksi!

Mitä tehdä, kun olo on ihan nuutunut?
En yleensä kauheasti sairastele ja tämä on jo toinen flunssa syksyn aikana. Mutta melkein olinkin varma, kun palaan työelämään takaisin ja "pöpöjen" pariin, jossain vaiheessa räkätauti iskisi. Paska!
Flunssa on sellainen tauti, mikä vie minut täydelliseen heikkouteen. Kipuun olen tottunut ja sitä kestän. Ei paljoa haittaa, (no, ehkä vähän), vaikka jokin ruumiinjäsen olisi poissa pelistä. Mutta flunssa saa minut vaikertamaan kuin pikkulapsen. Ja veto on aivan poissa!
Flunssaa sairastaessa, mietin aina kuinka ihanaa olisi asua kerrostalossa. Ja ettei olisi yhtään eläintä hoidettavana! Aina, kun alkaa tekemään mieli ottaa lisää elukoita tontille, yritän muistella millaista niitä on sitten hoitaa "tautisena"!
Sunnuntai meni levätessä ja valitellessa oloaan. Maanantai-aamuna päätin, että arjen sankaruus saa riittää. Niinpä soitin terkkarille töistä ja hän auliisti antoi minulle 2 kokonaista päivää sairaslomaa! Tai siis, olinhan ollut työmaalla jo pari tuntia, niin yhden vajaan ja yhden kokonaisen päivän! Ja sitten pitäisi taas soitella, jos ei ole parantunut. Tosin lääkärille ei olisi aikoja, Kangasalan tai Tampereen työterveydestä voisi saada. Että näin!
Aina vaahdotaan siitä, kuinka flunssa pitäisi hoitaa lepäämällä. Varoitellaan kaikilla jälkitaudeilla yms. yms. Mutta milläs lepäät, kun tarvii joka toinen päivä heräillä aikaisin jonottamaan puhelimella työterveyden ajanvaraukseen. Ja jos säkällä saat ajan jollekulle, ajelet sitten kymmeniä kilometrejä autolla, saadaksesi lopunpäivää lomaa. Että menet nyt kotiin lepäämään ja juot paljon lämmintä!
Sitten mietit siellä kotona, että olenko kipeä vai menenkö töihin! Yleensä menen, koska en jaksa sairaslomanhaku rumbaa.

Kun kuumettakaan ei ole?

Olen turvautunut hard core- itsehoitoon. Ensinnäkin olen nukkunut ihan sikana. Ja kotitöitä en ole tehnyt kuin pakolliset. Eli, elukat ulos ja elukat sisään ja ruuat niille! Koska lähdin töistä niin aikaisin, ettei apteekki ollut auki, soitin Beibelle, että toisi töistä tullessaan minulle "tarvikkeita".
Odotellessani pääsyäni terkkarin puheille, luin esitettä Sarvikuonosta. Nenän huuhteluun tarkoitetusta kannusta, jolla holvattaisiin suolavettä poskionteloihin. Ja parannuttaisiin!
Sellaisen siis pyysin rakastani minulle tuomaan. Sekä Mustanparran yskänlääkettä, joka on vahvinta, mitä ilman reseptiä saa.

Ehkäpä hieman suolavettä nokkaan?
En ole koskaan ollut innoissani mistään nenäsuihkeista ym. muista sieraimiin tungettavista aineista. Kynnys tunkea "litroitain" suolavettä nenään, on kieltämättä, minulle korkea. Mutta olen päättänyt jouduttaa kaikin keinoin toipumistani.
Sarvikuonon paketista löytyy erittäin hyvät ohjeet, kuvien kera, sen käytöstä. Esimerkiksi ohjeistetaan, että pitää hengittää suun kautta tasaisesti. Ja huomioimaan, ettei pysty hengittämään nenän kautta, samalla kun vesi virtaa poskionteloissa! No, vähän sarkasmia!
Kuvassa nuori nainen, melkein hymyssä suin, huuhtelee ontelojaan. Minulla silmät vuosivat vettä ja muutenkin huuhteleminen oli kaukana nautinnosta. Mutta olen huuhdellut onteloitani muutaman kerran päivässä ja nenä on pysynyt nuhasta huolimatta auki!

Näyttää helpolta!

Ei silti paljon hymyilytä!
Ensin toinen...

Ja sitten toinen!

Olen myös tehnyt parantuakseni jotain muutakin ennekuulumatonta. Olen juonut teetä, ilman maitoa ja hunajan kanssa! Että tälläinenkin päivä piti elää! Kuten olen aiemmin kertonut, oltiin Kädentaito messuilla, mistä Beibe osti maustettuja hunajia. Eukalyptys hunajaa olen teeheni sulatellut. Onkin ollut aivan hyvää!

Droppia yskään ja hunajaa teehen!

Öisin yskiminen on ihan syvältä. On vaikea levätä, kun ei saa nukuttua. Monta tyynyä pään alle, vettä yöpöydälle ja yskälääkettä helttaan. Apteekista, ilman reseptiä saatava Mustanparran yskänmikstuura, sisältää pirtua ja kodeiinia. Joten vaikuttaa suoraan keskushermostoon, hilliten yskimistä. Kallistahan tuo on, 1dl:n pullo, kustantaa n.15 euroa. Mutta eipä tarvitse käydä lääkäriltä reseptiä kitisemässä!

Lepoa, villasukat jalassa!

Toivotaan nyt, että itsehoidolliset keinoni auttavat flunssan nujertamiseen. Koska, aamulla pitäisi taas yrittää mennä töihin. Terveiset vain teille kaikille terveydenhoitoalan ammattilaisille: Kun flunssainen ihminen tulee vastaanotolle, antakaa hänelle heti se kolme päivää lomaa! En usko, että tekään paranette kahdessa päivässä räkätaudista, vaikka saattekin työskennellä lämpimissä, vedottomissa, sisätiloissa. Tehden kevyttä istumatyötä!

Olisiko Captain Morganista pelastajaksi?5 kommenttia:

 1. Olen käyttänyt sarvikuonoa poskiontelotulehdusta potiessa, mutta edelleen puistattaa ajatus veden vetämisestä sieraimeen. Vaikka kyllä se auttoi.

  Paranemisia!

  VastaaPoista
 2. Muista auringonhattu! Sitä vaan ihan hirmu annoksina, kyllä auttaa!!

  Tässä on Suomen Terveysjärjestön juuri sähköpostiini saapuneesta tiedotteesta ohjeita flunssan hoitoon:

  "Flunssan torjunnan kolme tehoainetta ovat: Auringonhattu-uute (Echinachea purpurea), mustaherukka ja valkosipuli. Flunssan ensioireiden tullessa ota 15 - 30 tippaa auringonhattu-uutetta veden kera.

  Juo lämmintä mustaherukkamehua, joka sisältää runsaasti flavonoideja ja C-vitamiinia.

  Korkeaan kuumeeseen saa helpotusta sitruunavesikääreistä: 1-2 sitruunan mehu 2 litraan huoneenlämpöistä vettä, kasta kääre sitruunaveteen ja purista liika vesi
  pois, laita kumpaankin pohkeeseen. Toista tarvittaessa. Huomioi mahdollinen sitrusallergia.

  Voit kokeilla myös valkosipulia: leikkaa valkosipulinkynsi auki ja hiero kynnestä nopeasti valkosipulin mehut jalkapohjaan. Kynsi ei sovi enää tämän jälkeen ruoanlaittoon. Pidä jalat lämpiminä.

  Inkivääristä, kuumasta vedestä ja hunajasta saa tehokkaan juoman helpottamaan kuumeista ja tukkoista oloa. Leikkaa muutama viipale kuorittua inkivääriä kuumaan veteen ja mausta hunajalla."

  Toivottavasti saat taudin taltutettua jollain konstilla!

  VastaaPoista
 3. Olet ihan oikeassa, kyllä flunssaan pitää saada sairaslomaa! Kun menee sairaana töihin, tartuttaa kaikki muutkin ja saa vielä ties mitä jälkitauteja. Flunssahan voi parantua jopa seitsemässä päivässä, jos sitä hoitaa yllämainituilla konsteilla. Jos ei hoida, sairastaessa menee ainakin viikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaisi hiukan siltä, että et ihan välttämättä usko noihin hoitokonsteihin. =D

   Poista
 4. Kiitti tsemeistä! Paha yskä (Heh heh) vielä on, mutta toivottavasti pahin on jo selätetty! Ton auringonhattu-uutteen olinkin ihan unohtanut. Kyllähän se taitaa olla niin, että yskä lähtee lääkkeellä 14 vuorokaudessa ja yskimällä kahdessa viikossa! Mutta ainahan voi kaikkee kokeilla ja onpahan ainakin yrittänyt vauhdittaa paranemista!
  Ja mitä jos sen valkosipulinkynnen sitten kuitenkin söisi...

  VastaaPoista