torstai 23. heinäkuuta 2015

Mesiangervopikkuleivät


Sataa, sataa, ropisee. Markettaa ei viluta, niinkuin laulun nallea. Markettaa melkeimpä v-tuttaa. Tekemistä olisi vaikka kuinka. Mutta osaa juttuja ei pääse tekemään, kun sataa. Olishan sitä kaikkea paikkojen järkkäilyä, vaatekaapin siivousta ym. Mutta, kun nekään ei huvita! Mikä ihme siinäkin on, ettei sateella huvita edes siivota. Vaikka keli olisi juurikin sopivaa siihen!

Meidät on kutsuttu viikonloppuna järjestettäviin kemuihin. Kaveripariskunta pitää Keskimäärin kolmekymppiset, Kuhmalahden rantasaunalla. Sinne siis olisi tarkoitus pyöräillä, ainakin perjantaina.
Juhlat ovat nyyttäripainotteiset. Omat (alkoholi)juomat ja yhteistä syötävää. Muuta lahjaa pariskunta ei toivonut.
Mietittiin Beiben kanssa pitkään, mitä mukanamme veisimme. Päädyimme isoon vihersalaattiin, joka (tietysti) tehtäisiin omakasvattamista aineksista. Beibe toi töistä muutamaa erilaista salaatin kastiketta kylkeen ja minä ostin leipäjuustoa.
Kaverit olivat laittaneet nettiin muistion, johon jokainen saisi laittaa, mitä tuovat. Kukaan ei ollut varannut keksejä, joten minä ajattelin leipovani pikkuleipiä. Olin jo viikolla testaillut mesiangervopikkuleipiä ja ne olivat tosi hyviä. Joten niitä ja kuusenkerkkäsiirappipikkuleipiä kahvin kera. Ajattelin niiden sopivan kavereillemme, koska he ovat metsästäviä luontoihmisiä. Kuvittelisin heidän arvostavan tälläisiä herkkuja. Jää nähtäväksi....

Meillähän tätä kasvaa!

Sateinen, masentava päivä, on aivan omiaan leipomiseen. Mikähän siinä sitten on, että se kiinnostaa. Kelillä, kuin kelillä!  :)
Naistenlehdissä on ollut paljon laventeliohjeita. Bongasin pikkuleipäohjeen Unelmien Talo ja Koti -lehdestä. Koska minulla ei kasva laventelia ja pellot ovat väärällään mesiangervoa, vaihdoin laventelin siihen. Ja kyllä kannatti!


Tuoreeltaan, pikkuleivissä mesiangervo ei maistunut kovinkaan paljon. Mietin jo, että olinko ollut turhan varoivainen ja laittanut sitä liian vähän. Säilytin pikkuleipiä tiiviissä lasipurkissa. Seuraavana päivänä pikkuleivät maistuivat ihanilta. Vaniljaisilta, hunajaisilta ja parfyymisiltä! Mmmm!


Taikinamassa on helpo valmistaa; kaikki ainekset vain sekaisin keskenään. Taikina on murenevaa. Ei kannata pelästyä, se kuuluu olla sellaista. Hieman hankalaa se on kaulita. Minä kaulitsin sen kahdessa erässä. Toisen puolikkaan odottaessa jääkaapissa, toista työstettäessä. Lastaa apuna käyttäen, pikkuleivät saa pellille ja siitä pois.
Taikinan koostumuksen vuoksi, pikkuleivistä tulee ihanan lehteviä. Vähän niin kuin Shortbread -muropikkuleivät, jotka taitavat olla Skotlannista kotoisin.

Mutta, itse reseptiin! Olkaa hyvät!


MESIANGERVOISET MUROPIKKULEIVÄT noin 30 kappaletta

  • 200g jääkaappikylmää voita
  • 1dl (siro)sokeria
  • 1tl vaniljasokeria
  • 4 1/2dl vehnäjauhoja
  • 2tl hienoksi muhennettua mesiangervonkukintoa
Sekoita taikina nopeasti monitoimikoneessa tai kulhossa. Laita taikina muovipussiin tai kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.
Kauli taikina, hyvin jauhotetulla, työpöydällä  levyksi. Paina piparimuotilla tai nurin käännetyllä lasilla pikkuleipiä.
Paista pikkuleipiä leivinpaperilla vuoratulla pellillä 175 asteessa 8-10 minuuttia.
Anna pikkuleipien jäähtyä tosi hyvin, ennen kuin pakkaat niitä. Ovat tosi murenevaisia lämpiminä.


Minä tein pikkuleipäni ihan piparkakkumuotilla. Itselle kukkasen- ja ystäville sydämen muotoisia. Pikkuleiväthän voisi voidella ja ripottaa päälle esim. pähkinärouhetta.
Tuoreen mesiangervon muhensin ihan veitsellä leikkuulaudalla. Kuivattuhan on helppo hieraista pienemmäksi, vaikka ihan käsissä.

Mesiangervollahan on lääkinnällisiä vaikutuksia, eikä sen käyttöä suositella usein. Mutta pikkuleipiin sitä tulee niin vähän, etten usko sen olevan haitaksi kenellekään.
Kun nyt keli vähän kuivuisi, niin pääsisi keräämään kukintoja kuivattavaksi. Nämä pikkuleivät maistuvat varmasti talvellakin!

Tervetuloa, kaikki uudet jäsenet, seurailemaan juttujani!

14 kommenttia:

  1. En ole tuollaisesta reseptistä kuullutkaan, mutta kylläpä kuulostaa ihanilta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä törmännyt mesiangervopikkuleipiin jossain blogissa aiemmin. Mutta ne olivat tehty erilailla. Muistaakseni ne oli sellaisia palleroisia, jotka oli kieritelty ennen paistoa kuivatussa mesiangervossa.

      Näistä ainakin tuli sellaisia juhlavan makuisia! :)

      Poista
  2. Ooh, eipä ole tullut mieleenkään että mesiangervoa voisi käyttää leivonnassa! Kuulostaa kokeilemisen arvoiselta! Juomissa olen joskus testannut ja onhan se kukkainen maku aika hauska. :) Löysin huikean hyvän mesiangervoapajan, jos vaan suinkin ehtisin jossain vaiheessa sinne niin vois kuikkaisleivontaakin testata. Tähän näemmä riittää pienempikin määrä, mutta tulis ne juomakukat kerättyä samalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesänä tein horsma-mesiangervosimaa. Olisikohan ollut ohje peräisin sinun blogista? Kauniin pinkkiä se oli, mutta hirveetä sukseeta se ei meillä makunsa puolesta saanut.
      Kokeile ihmeessä näitä pikkuleipiä, suosittelen!

      Poista
  3. Keksitpä laventelikekseille uuden ihanan ohjeen. Minä olen leiponut mesiangervokakkua ja sen ohje on tulossa myös blogiini kunhan ehdin :) Kiitos pikkuleipäreseptistä, pitänee kokeilla,olen kuivattanut mesiangervokin ison tölkillisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mahtavaa! Jään innolla odottelemaan reseptiäsi!

      Poista
  4. Kovin on aikaansaannosten taso samaa täälläkin, sade syö naista! Leipominen on sentään innostanut täälläkin, keksisi kuulostavat mainioilta. Johonkin sateiden väliin olen kuitenkin onnistunut ajoittamaan mustikkasankollisen keräämisen, sateen aikana on sitten ollut hyvää aikaa niitä putsailla.
    Oikein kivoja kemuja teille, rantasauna kuulostaa loistavalta paikalta, oli sää mikä tahansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eiköhän tästä pikku hiljaa päästä juhlatunnelmiin!

      Mustikat meillä päin on vielä ihan raakoja. Menee ainakin ensi viikkoon, ennenkuin päästään keräilemään niitä!

      Poista
  5. Pitäskin kokeilla. Mesiangervostahan voisi tehdä vaniljasokerin tyyppistä sokeria. Mulla on yrtitkin jo kuivattu ja sokeri etsitty pöydälle, en vaan ole saanut aikaiseksi yhdistää. Nytpä tiiän mihin sitä vois kokeilla :)

    VastaaPoista
  6. No, mulla kans aikeissa tehä mesiangervo sokeria. Ja olis kiva kokeilla jätskiä. Jos liottais kukintoja kermassa, siiviöis pois ja siitä tekis jädee, vois olla hyvää. Tai sitten ei. ..

    VastaaPoista
  7. Pakko oli heti käydä kurkkaamassa mesiangervo linkki :) ...eli jos tulee päänsärky niin keksiä vain nassuun... jesh!! Veikeää...en olisi itse angervoa osannut laittaa, laventeli kyllä on tuttu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ei ole kyllä päätä särkenyt. Sen verran paljon on tullut noita pikkuleipiä syötyä! ;)

      Poista