Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

lauantai 14. toukokuuta 2016

Pihan kiertelyä ennen sadetta, kanojen kuulumisia ja kylillä tapahtuu!Lauantaiksi oli luvattu sadetta. Meillä on juuri alkanut muutama tulppaani kukkimaan. Ajattelin, että pitää edes ottaa pari kuvaa niistä, ennekuin sade ne piiskaa matalaksi.

Pihaa kierrellessäni tulin siihen tulokseen, että nyt alkaa olemaan se aika, kun täytyy ruveta kirjaamaan ylös mitä missäkin kasvaa. Tähän saakka olen hyvinkin muistanut, kun kukkiakaan ei ole ollut kovinkaan paljoa. Koska tämä homma on alkanut rönsyilemään, pääni sisäinen muistikortti ei enään riitä.Sama koskee hyötykasviviljelmiäni. Olin syksyllä ihan varma muistavani, mitä olen kylvänyt mihinkin. Turha luulo, unohdin jo nekin, mitä istutin viime viikolla! Osan olen laputtanut, osan en ja en sitten muistakkaan mitä missäkin on kasvamassa. Varsinkin retiisi, nauris ja kyssäkaali näyttävät ihan samoita pikkutaimina. No, hetken päästä ne sitten tunnistaa!


Uusi kasvilava. Porkkanaa, sipulia ym. kylvettynä.

Tämä vanha "ystävä" palvellut monta vuotta. Syyskylvöina palsternakkaa ja porkkanaa!

Mulla olis nyt ihan hirveet himikset siirtää noi muutamat lavakaulukset tosta kasvarin vierestä alapellon kasvimaalle. Beibe teki niin hienon kasvilavan kasvihuoneen eteen, että haluaisin niitä lisää tuohon lähistölle.

Huvimaja- kirsikka istutettuna!


Olen suunnitellut vihdoin sen parsapenkin perustamista ja sille olisi hyvä ja aurinkoinen paikka juurikin tuossa lavakaulusten paikalla. Toisaalta on tyhmää lähteä niitä roudaamaan pois, kun jo syksyllä ne laitoin kylvökuntaan. Mutta olenhan niin paljon muutenkin kaikkea turhaa ja tyhmää hommaa tehnyt puutarhanhoidossani. Ihan kokoajan siirtelen kaikkea, ihan väsymykseen asti!
Kaksi traktorinrengasta sai jo lähteä alas. Beibe oli roheesti pistänyt renkaan pyörimän alamäkeen ja toivonut, ettei se tuhoa mennessään meidän jätepumpun ohjausyksikköä ja pellonreunaan istutettuja puuntaimia. Minä rullasin toisen renkaan ihan tietä ja peltoa pitkin. Tuli vähän sellasta grossfitt- tyyppistä treeniä siinä samalla!

Kasvimaa on tuolla kaukaisuudessa. Keinun jälkeen on jyrkkä mäki!


Renkaiden alle laitoin paksun kerroksen kasteltuja sanomalehtiä, mitä ihana työtoverini Terhi on ruokalasta ja äidiltään minulle kerännyt. Ison kasan hän minulle toi ja kaikki meni!
Huonolaatuista heinää meillä on muutama pyöröpaali. Heinää laitoin aikas kerroksen katteeksi. Renkaista lapiomani mullat menivät takaisin niihin, pohjalle laitoin ensin shaissee. Renkaisiin istutan papuja ja kehäkukkaa.

Renkaat paikoillaan.
Ja kylvöt tehty!


Jokuhan nyt voi siellä älähtää kauhusta! Auton- ja muiden kulkuneuvojen renkaiden käytöstä ja soveltuvuudesta kasvisten viljelyyn, on ollut keskustelua. No, minä en niin piittaa, käytänhän laastipaljuja kasvihuoneessakin. Elossa ollaan, eikä hohdeta pimeässä!

Tämä aika on jotenkin niin ihanan herkkää! Kasvit ja kukat on niin söpön kauniita juuri ennenkuin ne avaavat lehtensä ja kukkansa. Ja nyt kasvustot ovat vielä niin matalia, että pienet kukat erottuvat.

Herttavuorenkilpi

Kesäpikkusydän ja valkoista idän sinililjaa

Kuka tietää? Mikä pioni? Ei ole koskaan kukkinut ton kummemmin. Onko liian auringossa, vai?

Kevätkaihonkukka

Beta- viiniköynnös.
Punertava maksaruoho

Ruskoliljan ihanan väriset alut!


Huomasin myös, että monessa viime kesänä tai tänä kevääni istuttamassani puussa tai pensaassa on kukannuppuja.

Mustassa Rudolfissa on nuppuja, jee!

Suklaakirsikassa on nuppuja!

Ruusukvinttenissä myös!
Ja Isabellan syreenissä! <3

"Metsäpuutarhassa" alppiruusut ovat hyvässä kasvussa, mustikat kukkivat ja löysi aivan ihanan, pienen metsäorvokin. Ei paljon kauniimpaa voi olla! Juuri töissä näistä puhuttiin ja nyt se oli siinä!

I love it!
Mustikkapiirakkaa tiedossa!


Alppiruusu

Pikkutalvio

Varjolilja


Ilokseni huomasin, viime kesänä kollegaltani Margitilta saamani sormivaleangervo on voimissaan.

Sormivaleangervo

Ihan kohta saamme nauttia kielojen kukinnasta ja huumaavasta tuoksusta! Ja herukatkin alkavat olemaan täydessä kukassa! Omenapuut antavat vielä hieman odottaa!
Mutta kuusenkerkät alkavat olemaan parhaimmillaan. Kun vaan ehtisi keittelemään siirappia!

Kielomatto vaahteran ja mäntyjen katveessa!
Punaherukka kukkii!

Keittiön ikkunan alla oleva omenapuu on täynnä nuppuja!

Pylväsomppu "President"
Kerkkiä!
Kanalassa tipuset alkavat olemaan sellasia korppikotkan näköisiä. Yksi ainakin on ihan selvä kukko, muista en osaa vielä sanoa. Kananen osoittaa hautomisen merkkejä. Hyvä! Tungen sille vähän omien orppien munia alle. Olinkin suunnitellut lainaavani kaveriltani hautomakonetta, mutta nyt näyttäisikin siltä, ettei tarvitse!

Helmiina ja nuorikot!

Selvä kukko kuukernuppi!
Kananen hautoo!

Muutenkin kanalaan kuuluu hyvää. Sellasta perusmeininkiä; munitaan, kotkotellaan, syödään ja Bull-kukko kiekuu silloin tällöin.

Armotonta nokotusta!

Poistuttiin  sen verran tontilta tänään, että käytiin kylillä syömässä. Pohjassa oli muutaman naisen toimesta pistetty pystyyn "Yhden päivän kahvila". Hernekeittoa vetästiin helttaan lättyjen ja kahvin kera, hintaan 5e/lärvi. Mukaan ostin kolme palaa mokkapaloja, koska tytär oli tulossa käymään. Niistä köyhdyin 1,50e. Siis yhteensä kaikista kolmesta palasta. Ei pahat hinnat mielestäni!
Kahvilan sisustus on kaunis!

Vanhalla Kessalla oli kaikenlaista "rompetta" myynnissä. Siellä poikettiin myös ja löysinkin Arabian, erittäin hyväkuntoisen kukkaruukun edullisesti, hintaan 5 euroa.

"Tule tekemään löytöjä!"

Jaahas! Tähän täytyy löytää asukki!

Molemmissa paikoissa oli hyvin porukkaa. Mukavaa, kun joku viitsii järjestää jotain häppenikiä kylille. Niissä vaan pitäisi yrittää käydä!

Nyt saataa taivaan täydeltä, mikä tekeekin luonnolle hyvää. On aikaa hieman lueskella blogeja. Olen ollut niin kiireinen näiden keväthommien parissa, että olen ihan laiminlyönyt kaikkia teitä blogiystäviäni! Nyt ei muutakuin YouTubesta hyvää musaa kehiin ja alan blogilistaani selaamaan!


6 kommenttia:

 1. Pionisi on Kuolanpioni ja kukkii yksinkertaisin kukin aikaisin alkukesästä, viihtyy hyvin auringossa ja herkästi tekee siementaimia, kestää pakkasta hyvin jos varpaat eivät ole märkänä.

  Mukavia kaikkia juttuja pihallasi, nuo kasvulootat ovat niin kauniita, niiden suuntaan täälläkin ollaan menossa ja anomus tehty isännälle, toimitusaika tosin avoin! Kirjaamista täälläkin on suunniteltu, vihkokin hankittu, mutta siellä vasta kasvarin viiniköynnökset listattuna. Omalta kohdaltani siis selkeää saamattomuutta, sitkun-ajatteluani siis :D

  Ihania tipusia, tosiaan pikkukotkia! Meilläkin on muutama tipunen kanalassa ilmajokisilla rouvilla! Kesäkanalassa varmaan tulee tipuja lisää, toivon!

  Mukavia tuollaiset pienetkin tapahtumat ja kiva jos ne saavat väen liikkeelle!

  VastaaPoista
 2. Kuolanpionia olen veikkaillutkin! =D Sain sen joskus vuosia, vuosia sitten kaveriltani ja tuossa samassa paikassa se on ollut siitä saakka. Muuten tuntuu viihtyvän, mutta kukat puuttuvat. Tekee aina vain ne keskustat, terälehdet puuttutvat. Siemenpalot kyllä ilmaantuvat. Viime kesänä oli hieman terälehtiäkin havaittavissa, mutta tosi pienet.
  Vuosia kestäviä projekteja noi kasvuloodat on ollut täälläkin. Mutta kun jaksaa olla kärsivällinen, eikä liikoja hätistele, joskus niitä sitten alkaa valmistumaan! ;D

  Sinähän olet jo pitkällä, kun vihon olet hankkinut! ='D

  Tipuset ovat niiiin ihania! <3

  Nyt ei ole tapahtumia paljoakaan. Kesän edetessä taas vilkastuu niin, ettei edes kaikille kekkreille ehdi!

  VastaaPoista
 3. Meillä kasvaa tula rannalla melko runsaastikin noita metsäorvokkeja, ne on kyll ihania, kukkivat meilläkin nyt. Muuten teillä on kyllä kevät edellä vielä

  VastaaPoista
 4. Se on tosi pieni ja kaunis kukka. Ihan tarvi kontilleen mennä, että pääsi ihailemaan läheltä!

  Musta on tuntunut, että täälä Pirkanmaalla ollaan jotenkin jäljessä noitten kukkien puolesta, kun blogeista on kuvia katsellut. Kun oikein mikään ei vielä kuki!

  VastaaPoista
 5. Siellähän kukkii jo kovasti! Mullakin yksi tulppaani ja toinen kenollaan :( Minkä ikäinen tuo viiniköynnös on? Joko on ollut viininkorjuujuhlia? Mä meinasin kans istuttaa jonkin viiniköynnöksen joka kestäisi näillä vyöhykkeillä.
  Hauska kahvila siellä ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähän kenollaan täälläkin ollaan; sekä emäntä, että kukkaset! =D

   Toi Beta-viiniköynnös ei ole kuin parivuotias. Mutta meillä on Zilga ollut useamman vuoden. Yhtenä vuonna se teki monta rypäleterttua ja niitä kieli lipassa kuolattiin. Yhtenä aamuna ei ollut kuin karat jäljellä. Räksät ehtivät ennen meitä!
   Parina viime kesänä on ollut niin kylmää, ettei rypäleet ole ehtineet kypsyä avomaalla.

   Poista