Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Puiden ja pensaiden kaunista kukintaa!

Purppuraomenapuu 'Musta Rudolf' lupailee kukintaa


Rakastan puita! Mutta siitä huolimatta, olen vasta nyt viime vuosina havahtunut asiaan, että haluan tontille lisää kukkivia puita. Mistä moinen, en tiedä. Olisiko jotain iän tuomaa kauneuden kaipuuta?
 Olen ollut aina sellainen hyötyviljelijä. Vaikka olenkin pitänyt kukista ja koristepuista- ja pensaista, syötävät kasvit ovat menneet niiden edelle. En ole vain ehkä tajunnut tosissani sitä asiaa, että hyötyähän kukkivista puista on. Ei pelkästään visuaalinen arvo. Varsinkin näin alkukesästä, kukat eivät vielä kuki. Hyönteiset saavat mettä puiden kukista. Linnut ruokaa hyöteisistä jne.
Syreeneistä olen aina pitänyt. Pihasyreeni on sellainen mummolan mieleen tuova pensas. Ollaan syreeneitä haluttu Beiben kanssa istuttaa lisää tontille. Ihan senkin takia, koska kesäöisin on hienoa katsella, kuinka syreenikiitäjät käyvät imemässä mettä niiden kukinnoista. Meillä täällä Leppämäessä on violetti ja valkoinen syreeni. Ne aloittelevatkin kukintaansa ja tuoksut ovat ihania! Saas nähä vaan, miten niiden syreenikiitäjien kanssa käy, kun syreenit ovat näin aikaisin kukassa.
Unkarinsyreenin kävi talvella kalpaten, kun jääsateet painoivat sen maan tasalle. Beibe sen kaivoi ylös ja minä otin siitä pistokkaita. Ne eivät vaan sitten lähteneetkään kasvuun. Mutta ei hätää! Pari juurakkoa on ämpäreissä ja hyvässä kasvussa. Tosin muutaman vuoden saamme odottaa, että ne kukkivat. Ja kunhan taas ensin keksittäisiin niille hyvä paikkakin tontilta. Unkarinsyreenin paikallahan kasvaa jo uusi puu. Tyttäreltäni äitienpäivänä saamani purppurakoristeomenapuu 'Musta Rudolf'. Ja se pikkupuu on ihan täynnä kukkaa!

'Musta Rudolf'

On se kaunis!


Nuokkusyreeni kukki ensimmäisen kerran viime kesänä, mutta tänä vuonna ei ole yhtään nuppua. Samettisyreeni ei ole kukkinut vielä kertaakaan. Mutta.... Isabellan syreenissä on kaksi nuppua. Jes!

Isabellan syreeni


Tontilla on kaksi vanhaa omppupuuta; Antonovka ja sitten joku muu, jonka lajikkeesta ei ole mitään hajua. Se oli vuosia kukkimatta, mutta yhtenä keväänä vähän leikkasin sitä ja sen jälkeen se on sitten tehnyt jopa omppuja. Ne on sellasia keltaisia, punoittavalla kyljellä ja ihan hyviä. Nyt tuo puu on niin kukassa, että!


Keittiön ikkunanalus omppupuu
Antonovka


Ollaan ostettu muutama uusikin omenapuu; punainen kaneli, pylväsomppu 'President' ja Sariola. Punainen kaneli on ihan kukassaan. Saas nähä miten sen käy, kun sellanen ihmeellinen hojo kasvutavaltaan. Kääpiöivänä puuna se on ostettu ja ei ole kyllä mikään valioyksilö. Mutta täytyy sitten raakileita yrittää harventaa, jos näyttää siltä, että niitä tulee paljon.

Hojo punakaneli!


Pressassa on kukkia ja se onkin kerran aikaisemminkin tehnyt muutaman ompun. Nyt näyttää lupaavalta! Kukat on kivasti ihan rungon vieressä.

Pylväsomppu 'Pressa'Ja Sariolassakin on pari kukkaa. Sehän vasta istutettiin, jäniksen syömän edeltäjänsä paikalle. En tiedä, pitäisikö mahdolliset raakileet poistaa. Varmaan pitäisi, mutta voi olla ettei raaskita!
Päärynöistä Pepi otti ja kuoli. Mutta Aune on hengissä, muttei kuki vielä. On niin pieni!

Sariola


Kahdessa vanhassa luumupuussa on ihan kiitettävästi kukkia. Ne tekevät oikein hyvän makuisia luumuja.

Luumupuut kukkii!


Kallion päällä oleva kirsikka kukkii. Viime kesänä se jopa teki muutaman desin kirsikoita, joista keitin juhlallisesti hilloa. Nyt kun minulla pari muutakin kirsikkapuuta ja -pensasta, josko tämä vanhakin saisi hieman ristipölytystä ja innostuisi marjomaan hieman enemmän. Suklaakirsikassa on muutama kukka, mutta Huvimaja ei vielä kuki.

Vanha kirsikkapuu kukassa

Suklaakirsikka

Kasvimaan laidassa minulla on pari ruusukvintteniä. Toisen olen saanut Ahlmannin taimienvaihtopäiviltä ja toisen ostin viime keväänä Virosta, Turin kukkamarkkinoilta. Molemmat tekivät yhdet hedelmät viime syksynä. Tänä vuonna molemmissa on muutamia kukkia, saas nähä miten käy hedelmien kanssa!

Ruusukivinttenin kukinnot


Alppiruusuista ei ole kukassa kuin ne pienet, mitkä istutin tänä keväänä. Osasta kuivi nuput ja pari on sellaista, jotka kukkivat hieman myöhemmin. Jos kukkivat...
Mutta minulla on kaksi Marketta-alppiruusua, narsistin vikaa kun vähän on! Toinen on ihan pieni, mutta isommassa on yksi nuppu. Se alkaa aukeamaan ja on se nätti!

Marketta-alppiruusu


Luonnon puiden kukintaahan ei saa vähätellä! Nehän kukkivat hienosti, kukin omalla tavallaan. No, siitepölyallergikot eivät ehkä niin tykkää! Ja mänty ainakin sotkee meillä siitepölyllään joka paikan!

Männyn kaunis kukinto!


Tuomia meidän tontilla ei paljon ole. Elukat ovat ne kalunneet tai Beibe kaatanut. Mutta muutama pieni taimi on jäänyt tuhoamatta. Hyvä! Koska onhan tuomi Pirkanmaan maakuntapuu ja erittäin kaunis sellainen. Vaikka tuleehan siihen ne koit, jotka kaluavat sen lehdettömäksi.

Tuomi kanalan takana


Beibe on raivannut meidän tontilta kaikki pajut pois. Ja kunnan metsikkö harvennettiin pari vuotta sitten niin, että melkein kaikki isot raidat kaadettiin pois. Kimalaisille ei ole oikein mitään ruokaa keväällä. Onneksi naapurin pellolla on vielä muutamia isoja pajupuskia, jotka kukkivat alkukesästä kullankeltaisena. Kävin niitä ihailemassa eräänä aurinkoisena päivänä ja kuuntelemassa kimalaisten pörinää.


Pajujen kultaista kukintaa!Pihlajoita meidän tontilla on ja ne näyttävätkin kukkivan hienosti tänä vuonna. Marjoja siis tiedossa! Olen istuttanutkin yhden pihlajan; seljapihlajan. Se on pieni vielä, metrin mittainen. Mutta yksi pieni kukinto siinä oli. Pihlajia täytyisi hankkia lisää. Ainakin Tuurenpihlaja olis kiva. Ai niin, ollaahan me pylväspihlajakin istutettu. Höh! Muisti taas pätkii!

Pihlaja avalee nuppujaan!

Seljapihlajan jo kuihtuvat kukinnot


Mutta yksi puu, joka ihastuttaa meitä paljon vaatimattomalla kukinnallaan, on tammi. Meillä on keskellä pihaa kaksi metsätammea ja tänä vuonna niissä on tosi paljon kukkia. Täytyy mennä lähelle puita ne nähdäkseen. En ole koskaan ennen näitä meidän omia puita, nähnyt tammen kukkaa, vaikka olen puistojen kasvatti. Hauska tietää, millaisesta kukasta ne terhot kehittyvät!
Helmiorapihlaja selvisi talvesta hengissä, muttei kuki tänä vuonna. Pajuangervot kukkivat sitten myöhemmin. Mutta eipä meillä sitten paljon muita kukkivia puskia olekkaan. Muutama hassu ruusu, mutta niiden aika ei ole vielä! Kyllä on hankittava lisää kukkivia pensaita ja puita! On ne niin kauniita!


18 kommenttia:

 1. Upeita ja tämä kevät on ollut niin hieno, kaikkialla kukkii oikein olan takaa ja vehreys on jotain aivan ihmeellistä. Ihan sama juttu, haluaisin pihan täyteen kukkivia puita.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on muutenkin niin raikas vielä. Täytyisi vielä perehtyä sellaisiin puihin ja pensaisiin, mitkä kukkisivat vähän myöhemmin kesällä.

   Poista
 2. Ihania kukkivia puita, niitä ei ole koskaan liikaa ja niitä kaipaa aina talven jälkeen, isoa kukkivaa, toki pieniä sipulikukkiakin on tarjolla mutta auringossa hohtava puu tekee sielulle hyvää! Nyt on ollut niin lämmintä että satoakin puista varmaan saadaan! Pölyttäjiä riittää...

  Onnea teidän upealle Laku-kisulle, paljon rapsutuksia ja silityksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i! Kevät on vastakohtien aikaa. Pienet, ihanan herkät sipulikukat ja toisaalla isot, kukkivat puut!

   Onnittelut välitetty! =D

   Poista
 3. Sinulla on runsaasti hienoja puita.
  Ehkä on hyvä aloittaa istuttamalla ensin hyötypuita. Mutta jos vain puutarhaan mahtuu, kauniisti kukkivilla puilla on oma arvonsa. Omenien poimiminen omassa puutarhassa on joka kerran yhtä juhlaa vaan niin on keväisen kirsikankukkienkin ihasteleminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut ovat heikkouteni! <3

   Isossa pihassa on myös haasteensa puiden sijoittelussa. En haluaisi lätkiä niitä ihan mihin sattuu. Ja on mietittävä kulkureitit ym. tarkkaan. Mutta lisää puita varmasti tontille tulee, se on varma!

   Poista
 4. Ihania puita ja niin hienoa kukintaa. Puut ovat ihania. Jokaisen puun hankinta on mielestäni ekologinen teko. - Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Paju on kyllä oikeastaan tosi kaunis kukkiessaan, meillä kun pajukkoa riittää, leijaili pajun kukinta aikaan pelloilla sellaisia vaaleankeltaisia pajupilviä. Aivan turhaan vihattu kasvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paju on hieno puu... pensas? Ja erittäin hyödyllinen ravintokasvi pörriäisille!

   Poista
 6. Kukkivat puut ovat niin kauniita. No nyt näin kuvistasi ensi kerran tammen kukkia <3
  Meillä maalaiskodin piha on tuomien ympäröimä mutta sitä ihanuutta kestää niin vähän aikaa ja toissa kesänä se ei ollut lainkaan ihanaa kun puut oli täynnä tuomenkoita, yäk!
  Ja Metsästäjän riiviö meni kaatamaan ikivanhan suuren pihlajan kun se muka niin varjosti sisätiloja. Otin Kauhavan mökkerön pihasta uuden pihlajan kasvamaan mutta se ei vielä kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut minäkään nähnyt tammen kukintaa, ennen noita meidän omia tammia. Ei uskoisi noista terhoja tulevan!

   Voi noita miehiä!

   Poista
 7. Kauniita puita! Niistä on iloa sekä itselle että luonnolle:)

  VastaaPoista
 8. Onpa kaunis koristeomenapuu!! Ihana väri! Ja omenankukkia ei totisesti voi olla liikaa... =)
  Minä valitettavasti jotenkin tuhosin pihasta ruusukvittenin silloin 1999-2000 kun muutettiin. Ainakaan sitä ei ole löytynyt. Hitsi. Oletko saanut niistä hedelmiä ja pystynyt käyttämään niitä? Olen vähän miettinyt paikkaa, jos jostain löytäisin uuden.
  Mäntykin on tosiaan yksi lempipuistani, valitettavasti sen siitepöly sotkee ihan kaikki paikat, mutta siitä huolimatta pidän niistä. Havut muutenkin: ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tytär oli kuunnellut puutarhaliikkeessä äitinsä haluamisia! ='D Ja ihanan värin lisäksi, kukat tuoksuvat ihanalle!

   En ole kvintteneistäni saanut kuin kaksi hedelmää ja nekin jäi viime syksynä käyttämättä. Nyt molemmissa on kukkia, saas nähä tuleeko hedelmiä!

   Jossain näin kuvan männystä, minkä kukinnot olivat vaaleanpunaiset. Sellaisen minäkin tahtoisin! Vaikka nyt jo jokapaikka on siitepölyssä!

   Poista
 9. Oi sulla on ruusukvitteni! :) Semmoisesta hiukan itsekin haaveilen, on niin nätti ainakin kuvissa. Ja jos ne mahdolliset hedelmätkin pystyisi jotenkin hyödyntämään.

  Pajun kukat on tosi kauniita myös, meillä on pihan laidalla joku iso pajunsukuinen puu ja siinä on noita "pörrökukkia" aina keväällä. Ovat kyllä hauskan näköisiä ja kimalaiset tykkää! Meillä pajun kukinta on nyt mennyt ohi mutta pihlajat ovat aikalailla parhaimmillaan tällä hetkellä.

  Rodojen kukintaa odotan kovasti, niitä käyn sitten puistossa ihailemassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Ja ne on ihme kyllä selvinneet talvistakin hengissä! Marmeladiahan ainakin englantilaiset niistä hedelmistä tekevät. Jos joskus sais niin paljon hedelmiä, jotta pääsis keittelemään.

   Niitähän on kaikelaisia koristepajujakin, missä on koristeelliset kukinnot. Mutta onneksi tuolla naapurin pellolla saa pajun kukintaa ihailla!

   Mun rodot kukkivat hieman huonolaisesti joka vuosi. Varmaan kastelen niitä liian vähän.

   Poista