torstai 31. lokakuuta 2019

Karpaloista hyytelöä ja rouhetta




Ehdimme Beiben kanssa poikkeamaan karpalosuolla. Ihan taas on meinannut aika loppua kesken, kun on niin kaikenlaista ja pimeäkin tulee jo tosi varhain.
Mutta sattui niin, että Beibe sai pari pekkasvapaata yllättäen ja minä olin kotosalla kouluprojektiin materiaalia keräilemässä, niin lähettiin pariksi tunniksi marjaan kahdestaan.



Olin jo kesällä käynyt katsomassa raakiletilanteen, joka näyttikin lupaavalta. Ja ei se tilanne syksyn mittaan ollut muuttunut huonommaksi. Tosin, joku oli kyllä käynyt keräämässä suon reunasta ja ajateltiinkin ensin, että saisimmeko tyhjin astioin lähteä takaisin kotiin. Mutta ei, meillä oli ilmeisesti paremmat ja vettä pitävämmät kengät kuin edellisellä kerääjällä. Me pääsimme kahlaamaan hieman pidemmälle ja sieltähän niitä punaisia mollukoita löytyi.



Onneksi tämä suojärven ranta, missä karpaloita kasvaa, ei ole kovin laaja alue. Minulla otti niin kipeästi selkään ja jalkoihin, että ajattelin jo luovuttaa. Mutta ahne, mikä ahne! Tuskan saattelemana keräsin urhoollisena ja saimmekin yhdessä kerättyä kolme litraa karpaloa.



Meillä on pakkasessa vielä viime syksyisiä karpaloita, joten näistä nyt kerätyistä keitin hyytelöä. Se on niin herkkua lihapatojen kanssa ja kaikki edellisen syksyn hyytelöt on jo syöty.



Laitoin kaikki kolme litraa karpaloita, huolellisesti perattuina ja 6 dl vettä kattilaan. Annoin kiehua hiljalleen ja perunasurvimella välillä painelin marjoja rikki. Karpalot ovat tosi kovakuorisia marjoja ja niitä on hyvä vähän auttaa rikkoutumaan.
Näin tehtynä hyytelöstä ei kyllä tule ihan kirkasta, mutta se ei makuun vaikuta. Pääasia, että kaikista marjoista saadaan mehut talteen.



Kun marjat olivat kiehuneet kaikki rikki, siivilöin kuoret huolellisesti pois. Puristelin vielä kuorimassaa siivilässä, jotta sain mehun talteen mahdollisimman tarkkaan.
Sitten mittasin mehun ja laitoin hillosokeria 100g/mehu dl. Eli, minulla oli 2 litraa mehua, johon laitoin 2 kiloa hillosokeria. Kyllä, kuulostaa tosi suurelta sokerimäärältä, mutta näin se vain menee.
Keittelin hiljalleen 10 min, kuorin vaahdon pois huolella ja purkitin hyytelön puhtaisiin lasipurkkeihin. Tuli oikein hyvää hyytelöä!



Aiemmin olen aina syöttänyt marjahyytelöistä jääneet kuorimäskit kanoille. Mutta nyt levitin tämän mössön uunipellille, leivinpaperin päälle. Kuivasin sitä ensin kiertoilmalla uunissa 50 asteella pitäen uunin luukkua raollaan. Siellä se oli kyllä useamman tunnin ja välillä kääntelin massaa sitä rikkoen samalla.
Kun massa oli kuivunut sellaiseksi nahkean tuntuiseksi, revin sitä paloiksi ja laitoin hyötykasvikuivuriin. Ja taas kuivattiin useampi tunti massaa pilkkoen ja käännellen. Kun se tuntui rapsahtelevalta, jauhoin sen monitoimikoneella ja levitin vielä rouheen lautaselle. Siinä se sai kuivua työtasolla puuhellan lämmössä vielä vuorokauden.



Aion käyttää tätä rouhetta tuorepuuroihin, rahkan joukkoon ja jogurttia maustamaan. Mikseipä se sovi leivontaankin. Ainakin se tuoksuu ja maistuu tosi marjaiselle, vaikka siitä onkin makua keitetty hyytelöön jo rutkasti pois.




En kyllä tiedä, kuinka ekologista karpalorouhetta tästä tuli, koska sähköähän sen kuivaamiseen kului. Mutta tulipahan hyödynnettyä käyttöön tehokkaasti nämä selkäni niin kipeyttäneet marjat ja mitään ei mennyt haaskuun!



14 kommenttia:

  1. Upea saalis👍Tunnen nenässäni sen suon tuoksun ja karpalon hienon maun.Puolukka on marja,jota ilman en voi olla ja karpalo sen hienompi sisko😍 Karpaloita ei kuitenkaan ole ihan helppo löytää 🙄Hyvä idea tuo kuorten kuivaus🤗 Aurinkoa syksyysi ja hyvää pyhäinpäivää🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukasta pidän minäkin ja karpalo on todellakin hieman jalompi versio siitä.
      Karpaloita ei todellakaan ole helppo löytää, saati kerätä. Puolukkaa kun vetelee noukkurilla menemään, karpalon keräämiseen saa kyllä tehdä töitä.

      Mukavaa marraskuuta sinulle!

      Poista
  2. Voi nam mikä saalis! Olipas loistava idea tuo kuorten hyötykäyttö. Mietin että noitahan voisi varmaan käyttää vaikka hedelmäkakkujenkin teossa. Täällä kun tuli mieleen jouluiset suklaa-karpalokakut:) Leppoisaa viikon jatkoa ja lokakuun loppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovalla työllä kerätty! =)

      Joo, tuota rouhetta on kätsy käyttää ihan mihin vaan. Kahvikakkuun varmasti sopii hyvin. Ettei vaan täydy kokeilla!

      Kivaa marraskuun alkua sinulle!

      Poista
  3. Karpalot on kyllä Hesalaiselle ihan spesiaaliherkkua, namskis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne on maalaisillekkin aika harvinaista mannaa! =D

      Poista
  4. Tuostahan saa mahtavasti kuitua ja väriä vaikka mihin ruokaan. Hyvä juttu. Eihän noin arvokkaita marjoja raaski kanoille syöttää vaikka hyvinhän ne maistuis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, kun kovan työn ja tuskankin takana on niiden kerääminen, niin itsehän ne mielellään sitten söisi. Kyllä tuollaista rouhetta on helppo laittaa ihan melkein mihin vaan.

      Poista
  5. Oivallinen idea kuivattaa marjamäski hyötykäyttöön. Voin hyvin kuvitella, miten herkullisen säväyksen rouhe tekee vaikkapa sämpylöissä. Teen joka syksy hyytelöä esimerkiksi punaherukoista, karviaisista tai kriikunoista. Tänä vuonna tein hyytelön kriikunoista ja aronioista. Sokeriahan siihen tulee hurja määrä, mutta eipä hyytelöä litratolkulla syödäkään. Kauniiseen purkkiin laitettuna hyytelö on myös kiva lahja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, se täytyy muistaa, ettei noita tuollaisia hyytelöitä syödä tosiaan litratolkulla. Maustetaan lähinnä vain ruokaa.

      Voipi olla, että noitakin pikkupurkkeja pukinkonttiin sujahtaa!

      Poista
  6. Hieno karpalosaalis. Marjojen kuorten hyödyntäminen onkin mainio idea ja näin marjasta ei mene mitään hukkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan kyllä tyytyväisiä saaliiseen! Hyvä mieli tulee, kun saa kaiken hyödynnettyä!

      Poista
  7. Saittepa paljon karpaloita kerättyä! Täällä etelässä ne taitavat olla harvinaisempia, sillä soitakin on vähemmän. Ei kyllä ole yhtään omaa kokemusta, sillä minä kuulun niihin, jotka ei suolle mene ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ja ne on yllättävän hitaita kerättäviä. En minäkään uskaltaisi millekkään tuntemattomalle, isolle suolle mennä!

      Poista