maanantai 28. lokakuuta 2019

Syyskylvöt tehtynä ja muutama kukkasipulikin meni maahan!


Pimeydessä, ulkona tehdyt muistiinpanot. Vielä kun ne
pysyisivät tallessa kevääseen!


Olen vuosia vannonut syyskylvöjen nimeen. Varsinkin porkkanan ja palsternakan osalta. En ole oikein koskaan saanut niistä hyvän kokoista satoa keväällä kylvettynä, mutta syyskylvöt ehtivät kasvamaan kivan kokoisiksi.

Vaikka ajallisesti olin aiemmin syyskylvöjä touhuamassa
kuin edellisinä vuosina, pimeyden turvin niitä silti tein.


Tänä syksynä keskitin syyskylvöt pitkälti vanhan lasikasvihuoneen ympäristöön. Oli vähän suunnitteilla kunnostaa kasvilavoja sen ympäriltä tänä syksynä. Mutta ei kyllä nyt pystynyt, ei sitten millään. Aika ja jaksaminen ei riitä ja tuleehan niitä syksyjä sitten tulevaisuudessakin.
Vakavasti sanottuna, kunnostustarpeita olisi, koska maa on alkanut kasvihuoneen yläpuolelta valumaan ja painaa hieman jo kasvihuonetta. Samaten kasvihuonetta kiertävä istutusallas alkaa olemaan uusimisen tarpeessa. Myös kasvihuoneen vieressä oleva vanha lämpölava on aikas laho jo, mutta näillä mennään nyt ainakin ensi kesä.

Istutin samoja vanhoja tuttuja syyskylvettäviä kuin aina ennenkin. Palsternakkaa ja porkkanaa meni kasvihuonetta ympäröivään lavaan. Saas nähdä miten palsternakka itää, koska siemenet olivat toissa kesäisiä ja itsekasvatettusta palsternakasta. Palsternakkahan itää kaikkein parhaiten tosi tuoreista siemenistä.

Porkkanaa istutettuna spiraaliin!Osa porkkanan siemenistäkin oli jo ohittanut parasta ennen. Mutta kylvin niitä tyliin "määrä korvaa laadun"!
Porkkanaa meni montaa eri lajia. Lasikasvihuoneen ympäristön lisäksi ihan varsinaiselle kasvimaalle muutamaan eri lavaan. Luulisi edes osan niistä itävän.

'Aleksandran' istukassipuleita


Kylvin myös persiljaa, persiljajuurta, mustajuurta, kaurajuurta, retiisiä, paria eri salaattia, tilliä ja salaattisipulia. Ja tietysti valkosipulit menivät maahan. Vanhaa tuttua 'Aleksandraa' istutin kasvimaalle yhteen isoon lavaan.

Iso lava täynnä valkosipulia.


Olen tämän valkosipulin nimeen vannonut oikeastaan koko valkkarin kasvatusurani ajan. Mutta... koska liha on heikko houkutuksille, menin ja ostin Hankkijalta paria lajiketta lisää. Olivat niin hyvän kokoisia istukassipuleita, että en voinut vastustaa. Toisaalta, helppohan ne on sitten syömällä hävittää, jos eivät mieluiseksi osoittaudu.

Tämä oli oikein luomua!

Ensi vuonna sitten maistellaan onko näistä 'Aleksandran' haastajaksi!


Menin ja ostin jo aikaa sitten joitakin kukkasipuleita. Löysin sellaisia vähän erikoisempia laukkoja, joita ei ehkä enään sipulialennuksien alettua enään olisi tarjolla.


Laukkoja istutin perhospenkkiin. Saas nähdä, ovatko yhtä
sinisiä livenä kuin kuvassa!

Pinkkejä idän sinililjoja!

Nää kirjopikarililjat ovat ihania!


Yleensä en osta yhtään kukkasipuleita normaaliin hintaan. Mutta oli niin hauskan näköisiä laukkoja, että ne oli saatava.
Istutin ne kesällä tekemääni perhospenkkiin ja toivottavasti ne talvehtivat hyvin. Olisi voinut vielä jotain kevätkukkijaa siihen hankkia, mutta tuleehan näitä syksyjä tulevaisuudessakin. Onhan se kiva istuttaa jotain uutta vuosittain.

Nää oli jänniä! 

Ja nämä! Ihania "hiuslaukkoja"!


Jotenkin olen hieman ihmeissänikin siitä, että olen jo kylvöt tehnyt. Yleensä teen niitä vasta joskus marraskuun puolella, kun maan pinta on jo hieman jäätynyt. Otsalampun valossa, lumen sataessa niskaan ja sormet ihan jäässä. Nyt kaikki on kylvetty, mitä pitikin.
Nooh, onhan kasvimaalla lavoja kunnostamatta kevättä varten. Mutta joo, täytyy olla armollinen itseään kohtaan ja kehua, kuinka reipas olen ollut tänä syksynä.


Maanantaiaamuna olikin sitten jo tämän näköistä!

8 kommenttia:

 1. Mulla ei ole ollut kasvimaata kuin yhtenä tai ehkä vähän useampana vuonna. En vain ole kasvimaa ihmisiä. Tilaa kyllä olisi isossa pihassa. Olen tiennyt että syksyllä voi istuttaa jotain, mutta en ole todellakaan tiennyt, että noin monenlaista. Kylvätkö sitten keväällä mitään? Ja muutenkin en ollut ikinä kuullut osaa kylvämistäsi kasveista. Täytyy kyllä nostaa sulle hattua, olet sinä niin ahkera ollut ja sitkeä, pimeässä, sormet jäässä.
  Kukkasipuleita olis kyllä ollut kiva istuttaa, justiin varsinkin laukkoja ja narsisseja, jotka on mun lemppareita. Mutta tällä murtuneella selällä se ei olis kyllä onnistunutkaan, eikä kyllä saakkaan sellaista tehdä. Ensi keväällä ihaillaan vanhoja rakkaita kukkia, ehkä sitten seuraavana vuonna istutetaan jo sipuleitakin. Toivossa on hyvä elää.
  Mukavaa tiistai aamupäivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä keväälläkin kylvän vaikka mitä. Sipuleita, salaattia, punajuurta, papuja ym. Ahkeran ja hullun raja on kyllä vähän häilyvä näissä minun kasvimaajutuissa! ='D

   Minulla myös tuo selkä vihoittelee taas. Minulla on ollut välilevyn pullistumia tuolla lannerangassa ja olikin varmaan vuoden verran, ettei selkä ollut kipeä. Tihuttelisiko taas joku väli siellä, kun tekee niin kipeää. Minullakin on noi kasvikset lavoissa, jotta olisi hieman helpompi kumarrella.

   Kivaa viikkoa sinullekkin!

   Poista
 2. En ole koskaan tehnyt syyskylvöjä, mutta pitäisi kyllä ehdottomasti joskus kokeilla.
  Onpa kauniin värisiä sinisiä laukkoja Ja Schubertii ja Hair näyttävät tosi jänniltä ja erikoisilta. Nuo pinkit idänsinililjat ovat myös kauniita jo värinsäkin puolesta.
  Kirjopikarililjat ovat siitä hyviä, että lisääntyvät ajan oloon kauniiksi kasvustoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Varsinkin porkkana ja palsternakka siitä hyötyvät.

   En ole koskaan tuollaisia "tukkalaukkoja" nähnyt. Toivottavasti talvehtivat!

   Tykkään kovasti kirjopikarililjoista ja olisi kyllä ihanaa, jos leviäisivät ihan hulluna!

   Poista
 3. Ihania kukkasipuleita olet istuttanut! Minäkin olen syyskylvöjen kannattaja. Porkkana ja palsternakka kuuluvat meilläkin jokasyksyisiin kylvöihin, samoin pinaatti. Hyvää lokakuun loppua ja alkavaa marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinaatista saakin yleensä mahtisadon syyskylvettynä!

   Ihanaa syksyä sinulle!

   Poista
 4. Sinulla oli erinomainen ajoitus, vaikka ehkä tuo lumi vielä sulaa ja lämpöasteitakin tulee. Kivat kukkasipulitkin istutit. Kyllä tuo sinilaukka on yhtä sininen kuin kuvassa.
  Kokeilin tänä syksynä ensimmäisen kerran porkkanan syyskylvöä. Saas nähdä, kuinka käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ajoitus meni kyllä nappiin. Toivotaan vaan, ettei tässä nyt tule mitään pitkää lämpöjaksoa, ettei siemenet lähde itämään.

   Kiva kuulla, että laukan väri pitää paikkansa. Usein pusseissa on fotoshopatut kuvat ja kukan väri on jotain ihan muuta.

   Uskon, että saat ensi kesänä jättisadon porkkanasta!

   Poista