keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Inkiväärishotti itse kasvatetusta inkivääristä!

 

Tämän kesän inkiväärin sato!

Kyllä! Luitte otsikon oikein! Olen useana vuonna laittanut inkiväärin juurakon multiin ja aina pienen sadon olen saanut. 
Beibehän aina nauraa tälle. Eli laitetaan 100 g inkivääriä multiin ja saadaan satoa 50 g. Ja näinhän tänäkin vuonna kävi!

Olen ylpeä 50 gramman inkiväärisadostani!

Inkivääri on toisaalta helppo kasvatettava ja toisaalta tosi vaikea. Se vaatiin pitkän kasvukauden, paljon lämpöä ja valoa. Se pitää tasaisesta kosteudesta ja suihkuttelusta, mutta taas liika märkyys mädännyttää sen. Sitten taas se ei muuta vaadikkaan. 
Juurakko pitää olla hyväkuntoinen ja siinä on hyvä olla sellaisia vaaleita kasvupisteitä. Niistä inkivääri kasvattaa sen vihreän osan. 
Luomujuurakko laitetaan ruukkuun vaakatasossa ja siitä se lähtee leviämällä kasvamaan. Jos lähtee... Täältä esimerkiksi löytyy ohjeita inkiväärin kasvattamiseen.
Tänä kesänä minulla oli inkivääri kasvamassa lasikasvihuoneessa laastipaljussa. Teki ihan yhtä hyvän/huonon sadon, kuin saviruukussakin. Olen myös kasvattanut inkivääriä ihan sisällä ikkunalaudalla. 

Terveysshottia tekeytymässä!

INKIVÄÄRISHOTTI

  • 50 g inkivääriä raastettuna
  • 1 luomusitruuna
  • 5 dl vettä
  • 4 rkl hunajaa
Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna se lähes kiehuvaksi. Raasta inkivääri ja lisää nesteeseen. Purista sitruunasta mehu seoksen joukkoon. Minä laitan aina hyvin pestyn luomusitruunan muhimaan puristamisen jälkeen lillumaan nesteeseen.
Anna seoksen hautua kannen alla noin puoli tuntia, mutta älä keitä. Siivilöi neste ja sulata hunaja vielä lämpimään juomaan. Pullota ja nauti annos terveyttä joka päivä. Juoma säilyy jääkaapissa noin viikon.


Pullollinen ihanan sitruunaista terveysjuomaa!

Juoman voi valmistaa myös ihan sokerista, niin silloin shotti on vegaaninen. Tai käyttää jotain siirappia. Minä käytin meidän omaa hunajaa. Otin kuukausi takaperin sitruunapuuni kasvihuoneesta sisälle kasvivalon alle talvehtimaan. Siinä on kaksi ihan hyvän kokoista raakiletta. Pienemmät se pudotti, mutta toivottavasti nuo isot raakileet se jaksaa kantaa talven yli. Jotta ensi syksynä sitten saadaan ihan täysin omavaraisesti kasvatetuista raaka-aineista tehtyä inkivääri-hunaja-sitruunashottia!

Pidetään peukut ja varpaat pystyssä, että
sitruunapuu selviää talvesta sisällä!


10 kommenttia:

  1. Kerran ostin silloiselta lähipuutarhalta kilon niihen kasvattamaa inkivääriä ja pakastin. Joka aamu sitä sitten söin murusen kerrallaan. Ei tullut flunssat, mutta en tiedä oliko silloin flunssia ollenkaan. Nyt ois tarpeen kyllä. Shottejakin olen käyttänyt, niitä kaupasta ostettuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikin joskus jossain lehdessä juttu puutarhureista jotka kasvattavat inkivääriä oikein myyntiin.

      Poista
  2. Minäkin teen välillä inkiväärishotteja täällä kotona, oli yllättävän simppeliä tehdä itse ja on mahdottoman hyvää.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marketta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä totta, että on älyttömän helppoa itse tehdä.
      Kiitos, samoin sinulle! ❤

      Poista
  3. Juku tuo on kyllä niin tehojuomaa, karkoittaa flunssat ym. Vuosi sitten ystävältä sain pullollisen. Kyllä olisi nyt ollut juomalle tarvetta nytkin,kun lentsua olen potenut.
    Olet kyllä taitava, kun itse kasvattanut inkivääritkin.
    Mukavaa loppuviikkoa🥰

    VastaaPoista
  4. Kun itse tekee, saa sellaista mistä pitää. Minä pidän tosi sitruunaisesta. Eipä tuon inkiväärin kasvattamiseen kauheasti taitoa tarvi. Laittaa juurakon multiin ja se joko onnistuu tai sitten ei!
    Mukavaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  5. Itsetehtyä shottia vedän joka aamu. Tosin se on ihan ostotarvikkeista tehty. Kerran kokeilin kasvattaa inkivääriä itse, mutta silloin se ei tuottanut tulosta. Pitäsi koittaa varmaan uudemman kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä ja ole kärsivällinen. Inkivääri kestää aika kauan, ennen kuin lähtee kasvamaan.

      Poista
  6. Olisipa hilpeää olla omavarainen inkiväärishotin aineiden suhteen. =D
    Minullakin sitruuna näyttäisi tekevän niin paljon hedelmää, että hirvittää. Inkivääriä ehkä kokeilen jonain vuonna. Miksei ensi kesänä?
    Shottia on pakko olla jääkaapissa juuri tässä vaiheessa vuotta, kun intoilen muutenkin D-vitamiinin ja sinkin perään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkivääri kannattaa laittaa kasvamaan jo hyvissä ajoin. Omani taisin laittaa helmikuussa ja siirsin sen keväällä kasvihuoneeseen. Ihanne olisi,että saisi olla samassa ruukussa koko ajan. Mutta minulla nämä ovat aina tälläisiä kokeilua ja joskus onnistuu. Useimmiten ei!🤣

      Poista