lauantai 31. joulukuuta 2022

Sillikiusaus

 


Meidän joulupöytään kuuluu silli. Ostan yleensä kokonaisia fileitä ja teen niistä vähän sellaisen "valelasimestarinsillin". Eli laitan purkkiin paloitellun fileen ja pilkon porkkanaa, sekä sipulia joukkoon, lisään maustepippureita ja laakerinlehtiä, keitän etikkaliemen ja kaadan sen jäähtyneenä purkkiin ainesten päälle.


Lapsuuden jouluissa lasimestarinsilli tehtiin toki kokonaisista silleistä, mitä ei todellakaan perattu muistaakseni mitenkään. Kai niistä nyt "paskat" sisältä otettiin pois, mutta en ole kyllä siitäkään ihan varma. 
Ruotoineen päivineen sillit paloiteltiin purkkiin ja sitten jokainen lautasellaan vasta palat suori.


Olen aina pitänyt sillistä kaikissa muodoissa, mutta tuo lapsuuden lasimestarinsilli tuo vieläkin kylmiä väreitä kroppaan.

Nyt vähän harhauduin aiheesta. Piti kertoa siitä, mitä joululta jääneistä silleitä voi ja kannattaa tehdä.
Pari vuotta sitten tein sillipastaa joulusillin jämistä. Se on tosi hyvä ruoka sekin.
Mutta nyt tein sillikiusausta ja se oli ihan suksee meillä. Beibe tykkäsi tosi paljon ja tytärkin oli meillä käymässä juuri sopivasti ruoka-aikaan ja söi hyvällä halulla äitinsä kokeiluja. Vain Omppu ei tykännyt. Yllätys!





SILLIKIUSAUS

  • noin 1,5 kg perunoita
  • 2 sipulia
  • 150 g matjessilliä(filettä)
  • 5 dl kuohukermaa+ 1dl maitoa kermapurkin huuhteluun
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • mustapippuria rouhittuna
  • hyppysellinen valkopippuria
  • suolaa
  • 25 g voita ruuan päälle paloiteltuna+nokare vuuan voiteluun
Kuori ja suikaloi perunat sekä sipulit. Kuutio silli pieniksi kuutioiksi.
Voitele vuoka ja laita kaikki aineet kermaa ja voita lukuunottamatta vuokaan. Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Kaada kerma ainesten päälle, lisää maito kermapurkkiin, ravistele hyvin ja kaada sekin vuokaan. 
Lisää palasteltu voi vuuan pinnalle ja paista kiusausta 175 asteessa niin kauan kuin perunat ovat kypsiä. Tämä riippuu vuuan muodosta ja perunalajikkeesta. Mutta ainakin 45 min-1 h.

Jos pidät janssoninkiusauksesta, pidät myös tästä!
Me söimme kiusausta aiemmin tekemäni rosollipaistoksen kera. Siihen löydät ohjeen täältä . 

Herkullista ja maukasta uutta vuotta 2023 kaikille lukijoille, seuraajille ja satunnaisille vierailijoille! 

6 kommenttia:

  1. Ai, mitä herkkua. Olen itsekin tehnyt kiusausta sillipurkin jämistä. Lokakuussa tein Janssoninkiusausta anjovisfileistä. Tuli hillittömän suolaista ilman hiventäkään lisäsuolaa.
    Lapsuudenkodissani itse tehty lasimestarinsilli kuului jokaiseen jouluun. Olen monta kertaa tehnyt sitä itsekin valmiina ostamastani sillistä, jossa on jonkun verran ruotoja ja selkäranka tallella, mutta ei sisälmyksiä. Olen pilkkonut sillit sellaisena liemeen. Lautasella on helppo leikata ranka ja nyppiä muutaman ruodot pois.
    Kiitos kivoista postauksista kuluneen vuoden aikana. Olen lukenut niitä useammkin kuin kommentoinut.
    Toivotan sinulle oikein Hyvää Uutta Vuotta 2023!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anjovis on kyllä tosi suolaista! Sitä joskus laittelen ruokiin vähän niin kuin mausteeksi. Lisätyn suolan kanssa saa olla silloin tarkkana.

      Itsekin nykyään käyn lukemassa muiden blogipostauksia silleen nopeasti aina jossain välissä. Silloin jää usein kommentti jättämättä.

      Ihanaa vuotta 2023 sinulle!

      Poista
  2. Oikein hyvää uutta vuotta 2023 sinulle Marketta ❤️

    VastaaPoista
  3. Hyvää ja innostavaa vuotta 2023

    VastaaPoista