maanantai 21. joulukuuta 2015

Helpot ja nopeat tryffelit!


Vasemmalla salmiakki, ylhäällä appelsiini ja alhaalla rommi.

 Sain viime viikolla maistaa ystävälläni Tainalla, hänen tekemiään tryffeleitä. Olivat ihan sairaan hyviä! Siis edellyttäen, että tryffeleistä tykkää! Ne ovat vähän sellaisia, mielipiteitä jakavia. Beibe esimerkiksi pitää niitä liian suklaisina makuunsa. Hän kyllä ottaa, kun oikein tuputtaa. Mutta kyllä sitten kuulemma kurkkussa kirvelee, kun on niin makeita. Höh, miehet!
Minä tryffeleistä pidän ja olenkin niitä usein joulun alla ostanut. Mutta nyt alkoi niiden tekeminen kiinnostamaan, kun Taina kehui kuinka helppoja ja yksinkertaisia ne olivat valmistaa. Kovin työ oli niiden pyöritteleminen.
Tryffeleiden resepti löytyy Valion sivuilta, missä oli muitakin kivoja namiohjeita. Itse tein perusmassan tarkasti ohjetta noudattaen. Mutta jaoin massan kolmeen osaan ja maustoin ne erilailla. Taina nimittäin heitti ilmaan idean limeraasteen käytöstä. Koska meidän uudessa kyläkaupassa ei ollut limeä, mutta luomu appelsiineja oli, otin sellaisen. Appelsiinin ja suklaan liittohan on made in heaven! Eli yhden appelsiinin kuori ja ruokalusikallinen mehua tryffelimassan joukkoon.



Toiseen massaan laitoin teelusikallisen raastettua lakritsijuurta ja ruokalusikallisen salmiakkirouhetta. Olen ostanut näitä joskus Tiger-krääsäkaupasta. Mutta varmasti turkinpippurirouhe toimii vallan mainiosti!



Kolmanteen massaan laitoin ruokalusikallisen rommia! Nam! Nämä ovat vain aikuisten käyttöön, Strohissa on aikaslailla "potkua"!



Appelsiinitryffelit pyörittelin ihan Van Houten kaakaossa. Salmiakkitryffelit salmiakkijauheessa ja rommitryffelit erivärisissä nonparelleissa.
Ei ollut Taina väärässä; tryffelit olivat ihan naurettavan helppoja tehdä! Ja valmistuivat nopeasti. Valmiita tryffeleitä tuli minulla vajaat 60 kpl. Ohje lupasi 60, mutta minulla alkoi hieman koko kasvamaan loppua kohden! =) Kannattaa tehdä tosi pieniä, teelusikalla ottaa massaa ja pyöritellä, mielellään hanskat kädessä, palloja.

Ihan sama mitä on tekemässä, aina täytyy olla kynttilä palamassa!

Saas nähä, mitä Beibe näistä tykkää. Minusta niistä tuli hyviä ja aioin osan vetäistä omaan naamaani! Muutaman laitan nätisti pussiin ja annan lahjaksi.




Pikkuisen täytyy nyt vielä loppuun mainostaa, ihan pyytettömästi, tämän joulun ajan parasta glögiä. Kävin pari viikkoa sitten Sahalahdella olevassa kädentaitajien joulupuodissa. Siellä oli myös myynnissä paikallisen marjatilan, Tyrnikan, glögejä. Oli pensasmustikkaa ja tyrniä.
En ole koskaan oikein tätä tyrnivillitystä ymmärtänyt, minusta tyrni maistuu lähinnä käyneeltä ja pilaantuneelta marjalta. Olkoonkin kuinka tervellistä tahansa!
No, puodissa sain maistiaiset tyrniglögistä ja ta daa, se oli mielestäni taivaallisen hyvää! Ei maistunut käyneelle! Eikä siinä ollut sellaista perusglöginkään makua. Hyvää!



Vahingossa näköjään on oranssi väri teemana!


Eräs työkaverini oli sitä ostanut Tampereelta. Mutta en muista oliko se Tallipihalta, vai Joulutorilta. Mutta jos kiinnostaa, Tyrnikan sivuilta löytyy jälleenmyyjiä. Ja ainahan voi käydä itse tilalla. En ole muuten minäkään koskaan käynyt, vaikka joka päivä töihin mennessä siitä ohi ajan! Hyi minua!


12 kommenttia:

  1. Tryffelit ovat varmasti maukkaita. Ehkä minäkin voisin joskus kokeilla. Hyvää joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ovat! Pakko oli pussittaa lahjaksi menevät. Alkoivat hupenemaan uhkaavasti! ;)

      Samoin sinulle, Anneli!

      Poista
  2. Mun on niin monen monta kertaa pitänyt tehdä ite noita... mutta koskaan en saa aikaan, voi mua saamatonta!! Tänäkin jouluna se oli ajatuksissa, mutta sitten tuli ostettua aivan karmeesti noita suklaakonvehteja, montaa sorttia... että ehkä niissä on sitä mässättävää mulle nyt tarpeeksi, jätän tryffelien teon jälleen kerran jonnekin hamaan tulevaisuuteen...

    Olispas mielenkiintoinen maistaa tollasta glögiä! Tulee aivan liian vähän käytettyä noita pienten valmistajien juttuja muutenkaan, aina vaan marketista ostaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli kans NIIN suuret suunnitelmat siitä, kuinka teen vaikka mitä nameja itse lahjapaketteihin. Ja niin TAAS kävi, että tekemättä jäi! Paitsi nyt nämä tryffelit väkästin... Ja harmittaa vielä enemmän, etten ole saanut aikaiseksi tehtyä enempää tälläisiä, helppoja herkkuja. No, jos taas ensi vuonna yritetään olla reippaampia. Vai mitä, heli? ;)

      Nii-i! Täytys aina ostaa jotain pienten tuottajien tuotteita, kun niitä kohdille osuu. Ja välillä sitten tuleekin vastaan jotain näin hyvää, kuin tämä glögi!

      Poista
  3. Kuulostaapa hyvältä nuo tryffelit. Hyvää joulua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii jouluksi tekemään! ;) Hyvät joulut teillekkin!

      Poista
  4. Piti heti tsekata toi ohje ja tulostaa. Ei ukko varmaan huomaa, jos sen joululahja-konjakista vien vähäisen......:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu vähän, kuinka tujuja tryffeleitä aiot tehä! =D

      Poista
  5. Mmmm appelsiini ja suklaa... ne tosiaan on ihana yhdistelmä! Ja mitämitä, kokonaisia lakritsajuuriako sinulla tuossa on?! En ole ikinä missään moisia nähnyt! Jauhetta on mullakin kaapisa mutta oispa hauska raastella sitä ihan itte. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta juurikin nuo appelsiinit olivat parhaita! Rommi tuli kovana kakkosena ja salmiakki oli vähän pliisun makuinen yllättäen. Mutta ei todellakaan paha sekään!

      Joo-o! Lakujuurtahan siinä, oikein koko pino! Heh heh! On mistä raastaa! Ostin tosiaan Tigeristä niitä pussillisen taannoin. En kyllä tiiä, onko niitä vielä siellä myynnissä. Ruohonjuuressa olen joskus kans nähnyt lakujuurta kokonaisina.
      Oli kyllä ihan kuin puutikkua olisi raastanut!

      Poista
  6. Ai että, olipa kiva vinkki. Täällä ollaan tryffelifaneja, monta pakettia oon jo ostanut. Ja noin helppoa olis tehä iteki. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihan naurettavan helppoja valmistaa. Ei muuta kuin tekemää! =)

      Poista