Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

maanantai 19. syyskuuta 2016

Heavy Metal haarniskanäyttely Hämeen linnassa!Kyllä Suomen museot laittavat parastaan! Niin upeita näyttelyitä on ollut tänä vuonna nähtävänä. Ja mikä parasta, paljon sellaisia näyttelyitä, jotka sopivat mainiosti tälläisille taidetta ei niin tunteville ihmisille. Kuten mä ja Beibe!
Yksi tälläinen erittäin kiinnostava näyttely on esillä Hämeen linnassa. Näyttely, joka esittelee mittavan kokoelman 1500-1700-lukujen haarniskoja ja aseita.Tämä näyttelyhän nyt on ihan must-juttu kaikille, jotka ovat ritareita muksuina leikkineet. Ja tietysti historiallisia leffoja katselleille. Oikeastaan, tää näyttely on kyllä ihan kaikille. On se vaan niin mielenkiintoinen!


Meillä oli synttäreille menoa menneellä viikonlopulla Hämeenlinnaan, joten näyttelyssä tuli poikettua siinä samalla.


Näyttelyn haarniskat tulevat Itävallan Grazista, Universalmuseum Joanneumin asevarastosta, joka on maailman suurin ja vanhin haarniskakokoelma. Haarniskat ovat ensimmäistä kertaa esillä Pohjois-Euroopassa.

Turnajaishaarniska

Minusta koko näyttelyn hienoin haarniska oli yksi maailman harvoista kokonaisena säilyneistä hevosenhaarniskoista. Se oli jotenkin kyllä tosi pysähdyttävän näköinen!


Ihan käsittämätöntä kuinka vanha se oli! Hei, 1500 -luvun alusta! Ja säilynyt tähän päivään meidän ihasteltavaksi!Eräs työkaverini oli käynyt kesällä katsomassa näyttelyn ja hän olikin minulle hämmästellyt sitä, kuinka tosi pieniä haarniskat olivat olleet hänen mielestään. Elokuvat ja tarinat antavat kyllä ritareista sellaisen kuvan, että he olivat isoja ja lihaksikkaita.

Nykyajan ritari, mittaa 193cm, vertailukohteena!

Todellakin, haarniskat olivat tosi pieniä! Sellaista lapsikokoa! Nuket joiden päällä haarniskat olivat, oli pituudeltaan korkeintaan ehkä 160cm, koska olivat ihan vähän minua korkeammalla korokkeiden päällä seistessään.

Ritari ja "linnanneito"!

Näyttely alkoi niistä ajoista, kun sodittiin keihäin ja miekoin. Ja jatkui sitten aikaan, jolloin ruutiaseet tulivat mukaan kuvioihin. Haarniskatkin muuttuivat sodankäynnin laadun myötä. Asesepillä oli tietysti jokaisella omanlainen tunnusomainen tyyli haarniskoijen ja aseiden teossa. Myös kunkin aikakauden miestenmuodin vaikutteet näkyivät haarniskojen malleissa. Ritarit olivat siis hieman keikareita ja turhamaisiakin!

Aseet ja miekat olivat taidokkaasti koristeltu kaiverruksin ja jollain hapolla etsattuina. 

Keihäitä sodankäyntiin ja metsästykseen.


Kahden käden miekkoja

Upea miekankahva!

Jalkaväen hyökkäys!


Näyttelyssä oli esillä musketteja ja rataslukkopistooleja. Musketööreille oli ollut oikein jo tuohon aikaan kuvitettu opaskirja tuliluikun käsittelyyn. Niin haastavaa ja vaarallista niillä oli ampua.Ruutiaseiden tultua sodankäyntiin mukaan, haarniskoista piti tehdä kestävämpiä. Joten ratsastavien ritareiden haarniskoita kevennettiin niin, ettei ne suojannut kuin elintärkeitä ruumiin osia. Eli jalat jäivät vain nahkasaappaiden suojaan!
Heavy Metal -haarniskanäyttely on vielä esillä 23.10:ttä saakka. Me pidimme näyttelystä kovasti. Tämä oli taas jotain sellaista ennen näkemätöntä ja ainutkertaista!

"I love it!"

Koska samalla hinnalla pääsi tsiikaamaan linnaa muualtakin, pitihän mahdollisuus käyttää hyväkseen. Minä olen käynyt Keskiaikamarkkinoiden yhteydessä linnassa muutamia vuosia sitten ja muistaakseni joskus kersana luokkaretkelläkin. Mutta Beibe ei ollut käynyt Hämeen linnassa koskaan aiemmin.

Kyllähän se nykyimmeisestä hieman kummalliselta tuntuu, että täällä on asuttu joskus. Hämeen linnaa on alettu rakentamaan 1249. Linnassa on toiminut myös vankila 1950 -luvulle saakka.

Kuninkaan sali

Näkymä sisäpihalle. Linnassa sai hieman hassutellakkin; ratsastaa puuhevosella, ampua jalkajousella ja pukeutua haarniskaan. Ja niitä kaikkiahan piti tietysti kokeilla!


Silmälasit eivät mahdu ritarin kypärän alle! ='D

Valmiina taistoon!

Vähän naisellisempi pottamalli!
 Se vähän harmitti, että linnassa ei ollut enään kahvio toiminnassa. Ei kuulemma ole kuin kesäaikaan. Olisimme mieluusti syöneet ja kahvitelleet linnakierroksen lomassa. Mutta onneksi Linnapuiston kupeessa oli pieni ravintola, missä poislähteissämme söimme ihan mielettömän hyvät pekonihampparit.

"Ritarit" vaativat tuhdit eväät!

Että tällainen, mukava "linnareissu" oli meillä! ='D

12 kommenttia:

 1. Kiitos näyttelystä, se oli varmaan upea eikä taida meillä olla sinne päin asiaa että se ehtisi nähdä. Olisi kyllä meidänkin mieleen mutta hyvä että näin siitä vähän tätä kautta :)
  Minä olin nuorempana kovinkin kultturelli ja kävin näyttelyissä paljon jopa junalla matkustaen toiseen kaupunkiin. Tänä vuonna olen sen yhden kerran käynyt näyttelyssä, mikäs se olikaan...? höh Hurriganeshan se! Sen taiteen tunnen hyvin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Oli mukava, että näyttelyssä sai kuvata ihan luvan kanssa, eikä jakamista kielletty!

   Minä kun olen Tampereen kasvatteja ja me käytiin ihan kyllästymiseen asti koulun kanssa taidenäyttelyissä, en nuorempana niistä ole niinkään välittänyt. Nyt vasta viimeisen 10 vuoden aikana olen havahtunut, että museoissahan on näytillä paljon mielenkiintoisia juttuja! Ei aina vaan niitä pölyisiä, tylsiä tauluja!

   Poista
 2. Olipa teillä kiva reissu ja hieno näyttelykierros, kiitos siitä! Mutta mieleen tuli, että kun tuollainen haarniska on tehty sotilaalle niin linjoista on ollut pakko pitää kiinni, ihan halpa sijoitus tuolloin tuo ei ole ollut, mutta kauniita ovat vaikka epäkäytännöllisiä ja tuskin vihollista ei päässyt helpolla yllättämään, varmaan se ratsastaessa hiukan kolisikin! Upeita miekkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli kyllä hauskaa linnakierroksella! =)

   Niin, olisihan se ikävää, kun ritari palaa kesälomilta ja on tullut vähän grillailtua, eikä haarniska mahdu enään päälle! ='D

   Poista
 3. Oli varmasti kiva näyttely..ja nuo linnat kiehtovat minua..kuinka taitavasti ne on rakennettukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnat ovat kyllä kiehtovia. Ja ne on tehty kestämään!

   Poista
 4. Ooh! Harmi ettei ole reissua tuonnepäin, meidän pojat ois ihan liekeissä! :D Ihmiset on tainneet olla tosi paljon pienempiä joskus keskiajalla. Varmaan semmoinen 160 cm on ollut jo tosi komea koko miehelle silloin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lähteä ihan vartavasten! Oikea pikkupoikien unelmanäyttely! Ja miksei vähän isompienkin...

   Minkähän kokoisia naiset ovat olleet tuolloin? ='D

   Poista