sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Lahjasinapit salaatinkastikkeeksi ja kreikkalaisen talvisalaatin ohje!


Tassu pystyyn, kuka sai joululahjaksi sinappia? Joo-o, aikas monta kättä on ylhäällä! ='D
Allekirjoittanut sai myös ja kyllähän minä itsekin sujauttelin kurpitsa-vanilja-sinappia pukinkonttiin. Joten, laitoin ns. vahingon kiertämään!
Onneksi on myös ystäviä ja työtovereita, joilta saa mahtavia reseptejä. Ja tässä tulee yksi, johon saa kivasti hukattua noita lahjasinappeja.
Ohjeen sain keittiökolleegaltani Terhiltä, joka on tämän saanut aikanaan ammattikouluopeltaan. Salaatinkastike kulkeekin nimellä "Open kastike",

Töissä tehdään viikottain salaattipöytään tätä soossia!


Terhi kehui minulle, kuinka monikäyttöinen salaatinkastike tämä on, kun sitä voi halutessaan maustaa melkein millä vaan. Valkosipulilla, omenamehulla tai -hillolla, yrteillä, chilillä, mausteilla, you name it! Tämän vuoksi minä ensin luulin, että kastikkeen nimi oli siksi "open", niinkuin avoin. Ymmärsittekö? Mutta ei, se olikin vain niin yksinkertaisesti opettajalta saatu ja siksi nimi oli moinen. Minä taas yritin olla fiksumpi kuin olen ja hakea selitystä kaukaa! ='D

OPEN KASTIKE

  • 1 dl viinietikkaa
  • 1 dl sinappia
  • 1/2-1 dl sokeria
  • 3 dl öljyä

Mittaa aineksekset kulhoon ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarjoile hyvän salaatin kanssa!


Kastike on tosi muuntautuvainen. Perusohje on suuntaa-antava; sinappia, viinietikkaa ja öljyä vaihtamalla, kastikkeen maku muuttuu. Töissä ja kotona olen käyttänyt punaviinietikkaa, koska sitä nyt sattuu olemaan. Töissä käytetään ihan perussinappia, kotona olen tehnyt vähän mistä milloinkin. Sen olen kuitenkin huomannut, että eri sinappilaadut emulgoituvat ihan erilailla muihin aineksiin. Nuo tuollaiset teollisesti valmistetut sinapit sekoittuvat tosi hyvin öljyyn ja etikkaan. Itsetehtyjä joutuu sekoittamaan tosi kauan. Mutta kyllä nekin lopulta tasaiseksi soosiksi muuttuvat!


Töissä meillä on viikottain tarjolla punakaalisalaattia. Ihan vaan sellaista kaalirouhetta, johon sitten sekoitetaan jotain muuta rehua. Mutta olen huomannut, että tämä sinappinen kastike sopii jotenkin hienosti makumaailmaltaan kaalin kanssa.



Olenkin tehnyt vuosia kotona talviaikaan kreikkalaista talvisalaattia, jonka ohjeessa on myös samantapainen sinappikastike.
Kaikkien emäntien äiti, Camilla Plum , teki kerran ohjelmassaan tälläistä kaalisalaattia punakaalista ja fetasta. Hän kertoili, että ei kreikkalaiset syö ympäri vuoden sitä sellaista fetasalaattia, kuin me mielletään. Sitä syödään vai kesäisin, kun salaatilla, kurkulla ja tomaatilla on satokausi. Oho, eikö Kreikassa ole kesä ympäri vuoden? ='D
Punakaali on sellaista hieman karvasta maultaan, mutta tähän salaattiin se sopii erinomaisesti. Kyllä Camilla tietää ja tietysti kreikkalaiset!

KREIKKALAINEN TALVISALAATTI



  • n. 300 g punakaalia
  • 15 cm pala purjon vihreää osaa
  • n. 100 g fetajuustoa
  • n. 10 lehteä basilikaa hienonnettuna
Kastike:

  • 1 1/4 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl sinappia
  • 1/4 tl timjamia (kuivattua)
  • ripaus suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • rouhittua mustapippuria
Raasta tai suikaloi kaali hienoksi ja suikaloi huuhdeltu purjo. Sekoita keskenään ja murusta joukkoon fetajuusto. 
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja valuta salaatin joukkoon. Sekoita ja anna maustua hetki. Ripottele päälle suikaloitu basilika.


Salaatti sopii erinomaisesti jonkin lihapadan kylkeen. Talvisten ruokien kanssa. On herkullista ja siitä saa paljon kuituja! Nam!
Se säilyy hyvin muutaman päivän, mutta siinä tapauksessa sekoita kastikketta siihen vasta syödessäsi.


6 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää tuo kaali-fetasalatti, pitääkin laittaa fetajuusto ostoslistaan sekä purjo. Kaalia onkin talvella usein ja se on kestävämpää pakkasella kuljettaa kotiin. Punakaaliakin tulee ostettua. Kiitos ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvää ja helppoa tehdä. Kaali on nyt tosi edullistakin, juuri ostin 49 senttiä kilo!

      Poista
  2. Kiitos resepteistä! Tuli nälkä näitä kuvia katsella, herkulliselta näyttää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Salaatit maistuvat kyllä talvellakin! =D

      Poista