maanantai 3. toukokuuta 2021

Suuntana omavaraisuus 2021, osa 5; Leppämäen kasvihuoneet


Salaatit ja kyssäkaalit hyvässä kasvussa
kasvihuoneessa 29.04.2021

 

Toukokuuta vain kaikille! On aika #suuntanaomavaraisuus -postauksen. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9, julkaiseen joukko omavaraisuudesta kiinnostuneita bloggaajia yhteispostauksen, ennalta annetusta aiheesta. Tämän kuukauden aihe on kasvihuone; esittely/haaveilu, sekä siemeninventaariot.

Minä en ole siemeniäni ehtinyt inventoimaan, hyvä jos kylvämäänkään! Joten keskityn kasvihuoneisiin; omiin ja vähän muidenkin.


Beibe vahtii kurkkujen kasvua kavereiden kasvihuoneessa
joskus vuonna nakki!


Tsajut -blogin Satu ja Korkeala -blogin Heikki ovat luoneet ja luotsanneet vuosia meitä omavaraistelevia bloggaajia näissä yhteispostauksissa. Rakkautta ja maan antimia on ollut kaikki nämä vuodet mukana ja tunnisteiden "omavaraisuus, yhteispostaus, blogiyhteisö ja suuntanaomavaraisuus", löydät kaikki vanhat näihin sarjoihin kirjoittamat postaukseni.


 

Viimeisiä paprikasatoja lokakuussa 2020

Tämän vuotiset Suuntana omavaraisuus -postaukseni linkit löydät alta. 

Osa 4

Pieni lasihuone vuonna 2014.

Meillä on kaksi kasvihuonetta. Osin kierrätysmateriaaleista tehty 6 m2:n lasihuone ja ihan kovalla rahalla ostettu 24 m2:n kennolevyhuone.

 Lasihuone on rakennettu muistaakseni vuonna 2008. Saimme veljeni perheeltä ikkunoita. Niistä sitten tehtiin ansari. Runkorakenteet, lattialaatatvalokatteet ja puun kyllästysaineet ostettiin.  

Kasvatusaltaina lasihuoneessa on ollut kaikki nämä vuodet muoviset laastipaljut. Itse olen pitänyt niitä erittäin käytännöllisinä ja kestävinä. 

Joskus oli kovasti keskustelua niistä irtoavista myrkyistä. Jokainen tehköön tästä omat johtopäätöksensä ja siitä, missä tomaattinsa kasvattaa. Itse en ole ottanut tästä ongelmaa. Toisaalta, en voi sanoa, onko niistä mitään meidän elimistöön tullut.Tämäkin alue on muuttunut moneen kertaan.

Vaikka olen lähes koko ikäni jossain määrin kasvimaata pitänyt, niin kyllä täytyy sanoa, että kasvihuoneen myötä viljelykset menivät niin sanotusti "nekstille levelille"!
Vaikka minulla on ollut rakennusten seinustoilla tomaattia kasvamassa ja chilejä, sekä paprikoita olen kasvattanut ihan ikkunalaudoillakin, kyllä satomäärät ovat olleet suoraan sanottuna surkeita ilman kasvihuonetta.

Lasihuoneesta tulee kyllä ihan hyvä sato lämpimimä kesinä!

On minulla ollut joskus edellisessä paikassa asuessamme taloyhtiön pellolla sellainen tosi pieni kasvari, mihin mahtui kaksi runkotomaattia. Siinä oli ongelmana se, että lämpötila nousi ihan liian korkeaksi. Vaikka tomaatti kasvina lämmöstä tykkääkin, sen kasvu tyrehtyy liian kuumassa. Kuin tietysti liian kylmässäkin!


Myös chiliä!

Parina kesänä kokeilin ihan puolikaupallistakin viljelyä kaverini kanssa, heidän jätti-isossa kasvihuoneessaan. Minulla oli sata tomaatintaimea, jotka vein sinne kasvamaan. Olin ensin esikasvattanut ne kotona. Voi jeesus, mitä touhua! Ja siihen päälle sitten vielä minun paprikani, kurkut, melonit ja chilit. Kaverilla samantapainen setti kaikkea mahdollista. 
Niitä sitten kävin hoitamassa suurin piirtein kaiken liikenevän vapaa-ajan. Syksyllä sitten myin niitä työkavereilleni ja kaveri suoramyyntinä kasvihuoneelta. Ehkä just ja just saatiin kustannukset katettua. Mutta kivaa oli!


Chilejä, paprikoita ja tomaattia oikein
huolella!

Huomatkaa hienot kierrätys tukikepit! =D

Kyllähän sitä tomaattia ja muutakin syötiinkin ihan huolella! Ei tarvinnut miettiä, mitä vei kyläpaikkaan tuliaisiksi. 
Mutta oli kiva kokemus tämäkin ja sain hyvää oppia oikein laajamittaisesta kasvihuoneviljelystä. Koskaan ei tiedä, mitä taitoja elämässään tarvitsee! Se on nyt tässä viime aikoina tullut huomatuksi.

Saatoin ehkä hieman hurahtaakin tomaatin-
viljelyyn tuolla jättihuoneessa!

Parin kesän tuolla jätti kasvarissa itteni "repimisen" jälkeen, oma kuusineliöinen alkoi tuntumaan ihan naurettavan pieneltä. Olihan minulla ollut kuitenkin sielläkin tomaattia kasvamassa, vaikka tuolta isosta varmaan tuli ihan kyllä tarpeeksi!

Mutta toinen noista kesistä oli ihan sikakylmä ja tomaatit pienessä lasihuoneessani eivät ehtineet kypsyä lainkaan. Silloin päätin, että kotiin on saatava isompi huone.


Noina hulluina vuosina oli tomaattimurskaa pakastimet
väärällään!

Iso kasvihuone ostettiin ja kasattiin vuonna 2018. Ensimmäisenä vuotena siellä ei ollut vielä mitään kasvamassa, vaan tehtiin sinne kasvatusaltaat ja käytävien laudoitukset huolella ja kiireettä. Harmittavasti minulla on kaikki kuvat näiltä ajoilta otettuna vanhalla kännykällä ja niitä en sieltä tähän hätään ulos saanut.


Basilikaa olen kasvattanut sen jälkeen, kun olen kasvihuoneen
saanut. Se ei kylmänherkkänä oikein avomaalla kasva.

Iso kasvihuoneemme on Akiron 24 neliöinen, mallia Nuoli . Maksoi paksummalla, 6 mm kennolevyllä ja kahdella kattoon asennetulla kattoluukulla rahteineen noin 2000 euroa. Plus vielä kuorma soraa, jotta saatiin kunnon pohja huoneelle ja sokkelina toimivat kestopuupöllit. Tällä hinnalla olisi kyllä kurkkua, tomaattia ja paprikaa saanut ihan "kivat määrät!


Vappuna 2017 olemme juhlistaneet vuosipäiväämme
 kasvihuoneessa.

Mutta joo, kaikki harrastaminen maksaa! Ja onhan nyt näinä aikoina mukavaa, että on kunnon välineet kotoiluun! 
Silloin kun tuon kasvihuoneen hankintaa harkittiin, olin tehnyt jo päätöksen, että jonkinlaisen muutoksen teen työelämääni. Ajattelin, että nyt kun vielä on varaa, ostan kasvihuoneen. Kun ei voinut tietää, mihin elämä vie. Tai lähinnä, kuinka alas tulot putoavat! Mutta siellä se nyt on ja varmaan joitakin vuosia kestää.


Meille kasvihuoneet ovat ennen kaikkea
ruuan kasvattamista varten. Mutta ennen
kasvukauttahan siellä mahtuu fiilistelemään!

Viime ja tänä keväänä olen aikaistanut satoa, kylvämällä kylmää kestäviä vihanneksia kasvihuoneeseen. Tämän keväisistä kylvöistä voit käydä lukemassa täältä .

Tänä vappuna mummulla oli 
kasteluapua.

Ihan tuskatontahan tuon huoneen kasaaminen ei ollut! Se tuli Postin kotiinkuljetuksena ihan osissa. Ruuveja ja muttereita oli tuhansia!
Kasvihuone oli pakattu niin, että joka paketissa oli muistaakseni 3 m2 kasvihuoneen muoviosat. Tätä mallia pystyy jatkamaan, joten paketit olivat aina yhden lisäosan kokoisia.
Kuitenkin oli runko kasattava ensin, joten avattuja paketteja oli kemä väärällään.
Ohjeet olivat hieman epäselvät. Mutta onneksi paketissa oli venäjänkieliset ohjeet, joissa oli paljon selkeämmät kuvat, kuin suomenkielisissä. Niistä me sitten kattottiin neuvoja.

Isossa kasvihuoneessa mahtuu käydä 
pyörällä tarkastuskierroksella.

Oikeastaan Beibe ja vävy kasasivat rungon. Minä olin yhtenä päivänä apuna. Mutta pari päivää meni pelkkien runko-osien kasaamiseen ja ruuvaamiseen. Ja tosiaan ohjeet olivat huonot!


Lasihuoneen ympäristö 02.05.2021

Sitten oli kennolevyjen päiden teippaukset ja harjalle tulevien levyjen oikealta kohtaa taittaminen. Viikon verran me kasattiin tuota huonetta. Siinä ollut työn määrä yllätti meidät molemmat. Onneksi olemme kuitenkin ihan suhteellisen hyväkuntoisia ja ymmärryskin jossain jamassa. Kyllä moneen kertaan mietittiin, että vanhempana olisi jäänyt kasvihuone varmaan meiltä kasaamatta.

Lisäksi Beiben kaksimetrinen "varsi" oli erittäin tarpeen kasaamishommissa. Ei tarvinnut kiipeillä millään rakennelmilla. Harjalle tulevat kennolevyt olisi kyllä jäänyt lyhyemmältä laittamatta ja ruuvaamatta. 

Koko kasvihuone vielä ankkuroitiin alustaansa koko huoneen yli menevillä metallipannoilla. Ne piti heittää kasvihuoneen yli ja saada saumakohtien päälle. 

Yhdet kulmaraudat puuttuivat paketeista. Olimme jo tässä vaiheessa ihan kypsiä koko kasvihuoneen kasaamiseen, että emme edes kyselleet perään. Hankimme itse kulmaraudat. Lisäksi jouduimme ostamaan pitkät ruuvit ja mutterit, millä kiinnitimme kasvihuoneen painekyllästettyihin, sokkelina toimiviin parruihin. 

Kaikenlaista odottelee kasvihuoneisiin pääsyä!


Olen ollut ihan kohtuullisen tyytyväinen tuohon kennokasvihuoneeseen. Vaikka on siinä paljon puutteitakin. 

Onneksi otimme sen paksummalla kennolevyllä, 6 mm levyllä. Toinen vaihtoehto oli 4mm paksuinen. 

Tästä huolimatta, olen ollut yllättynyt siitä, kuinka huonosti lämpö pysyy kasvihuoneessa. Jotenkin ajattelin, että noinkin iso kasvihuone varaa lämpöä paremmin. Mutta ei, ei sinne sen aikaisemmin pysty tomaatteja ym. istuttamaan, kuin tuonne lasihuoneeseenkaan. Me ei harrasteta kasvihuoneiden lämmittämistä. 

Lisäksi kasvihuone olisi saanut olla korkeampi. Vaikka sokkeli sitä hieman nostaakin, ei tuo iso huone ole seinän vierustoilta kovin korkea. Tomaatteja joutuu kyllä aikas nopeasti laskemaan naruilla alas, kun ne saavuttavat harjan. 

Kasvihuone on muutenkin jotenkin hassun levyinen. Meillä on nyt siellä molemmilla reunoilla kasvatusaltaat. Ne ovat jotenkin liian leveät ja ihan seinänvierelle ei meinaa ylettyä. Ensin mietimme, että olimme tehneet kolmet altaat; reunoille ja sitten keskelle. Mutta käytävät olisivat jääneet kapeiksi, vaikka istutusaltaat olisi tehty kapeammiksi kuin nyt. Jotenkin tuonne jää nyt tosi paljon ihan turhaa tilaa, mitä ei kasvatuksiin pysty käyttämään. Käytävä haluttiin kuitenkin niin leveäksi, että kottikärryt sinne mahtuvat.


Basilikat kurottelevat valoa kohden.


Kasvihuone on kestänyt kaikki tänne osuneet myrskytuulet. Yhtään levyä ei ole irronnut. Huolellinen kasaustyö on tässä palkinnut.

Samoin se on kestänyt hyvin parina talvena olleet lumikuormat. Olemme lumia kyllä pudotelleetkin ja lähinnä kaivaneet niitä pois painamasta seinustoja. 


Kyllä siemeniä löytyy!


Kasvatusaltaat teimme vanhasta tallista puretuista seinälevyistä. Ne olivat sinne tuotu aikanaan entisen Tampereen Finlayssonin, jostain messuosastolta. Varsinaista kierrätyksen kierrätystä!

Lattialla olevat punaiset laudat ovat meidän vanhaa navetan ladon seinää. Tiili ehkä sitoisi lämpöä enemmän, mutta sitä ei nyt ollut saatavilla tuohon hätään. 

Kasvatusaltaiden ja käytävän alla on paksu juurimatto estämässä juolavehnän ja muiden rikkojen kasvua.

Olenkin kasvattanut altaissa niin, että tomaatit olen istuttanut lähelle seinää ja niiden eteen kaikenlaisia yrttejä, kuten basilikaa ja persiljaa. Myös sipulia olen laittanut aikaisin keväällä kasvihuoneeseen lavojen reunaan. Nytkin tällä hetkellä sipulit ovat jo hyvässä kasvussa, kun avomaalle ei täällä itä-Pirkanmaalla voi niitä vielä istuttaa.

Yksi sipuli on heittänyt takin 
pois!


Kyllähän tuon kokoisessa huoneessa, kaikista sen puutteista huolimatta, pystyy aikasmoisen sadon kasvattamaan. Vaikka meilläkin on huoneen etuosa ns. työskentelytilaa, meillä on siinäkin kasvamassa kaikenlaista isoissa ruukuissa.

Olemme saaneet huoneesta roppakaupalla chilejä, paprikaa ja tomaattia. Kurkkuakin minulla on siellä ollut, vaikka ensi oli ajatus, että kurkut kasvatan lasihuoneessa. 

Lasihuone on ollut remonttia odottamassa viimeiset pari vuotta ja huonommalla käytöllä. Edelliskesänä minulla ei ollut siellä mitään kasvamassa.

Itse lasihuone on hyvässä kunnossa edelleen. Mutta sitä ympäröivä maa on valunut ja hieman painanut sokkelia kasaan. Nyt vihdoin ehkä tänä vuonna ollaan ajateltu se kunnostaa. No, nähtäväksi jää. Aloitettu ei olla vieläkään!


Katsura ja Japanin vaahterat
tuotiin kellarista kasvihuoneeseen.


Jos minulla on jokin vinkki kasvihuoneesta haaveilevalle antaa, niin se on se, että jos pihassa tilaa on, kannattaa hankkia mahdollisimman iso huone. Siinä kesäaikaan lämpötila pysyy tasaisempana ja kokemuksesta voin sanoa, että tila loppuu aina kesken.

Ja kyllä yksi iso huone on aina parempi töiden kannalta, kuin useampi pieni. Ellei pienet ole ihan lähekkäin toisiaan. Meillä huoneet ovat ihan eri puolilla pihaa. Ja kun piha on iso, niin kyllähän se aina töitä haittaa. Mutta en minä tuosta pienestäkän halua luopua. Se on niin kiva tuossa paraatipaikalla! 

Kasvihuone tarvitsee pihan parhaimman paikan. Varjoon sitä ei kannata pystyttää, ellei halua siitä vain päikkäri- ja fiilistelypaikkaa. Mutta minun mielestäni kannattaa noihin toimintoihin hommata paviljonki, huvimaja tai muu sellainen. Henkilökohtaisesti en ole koskaan lämmennyt sellaisille, muuhun kuin kasvattamiseen sisustetuille kasvihuoneille. Meikä kun kasvattaa tosissaan, eikä fiilistele! 😉

Tietysti myös se, että ilman muuta kannattaa kasvihuone hankkia, jos vain sellaiseen mahdollisuus on! Koska siellä voi todellakin kasvattaa aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä avomaan kasveja. 

Ja onhan kasvihuoneessa ihan sellainen omanlainen tunnelma ja tuoksu, mitä ainakin minä rakastan!

Kaalien taimista kasvaa vankkoja
viileässä kasvihuoneessa.


Kasvihuoneista olisi voinu lätistä vaikka mitä! Olisin kyllä voinut vieläkin syvemmin paneutua viljelykokemuksiini, mutta vetoan opiskelu- ja työkiireisiin! 

Kyllä, olen saanut töitä, ja kas kummaa, mistäs muualta kuin kasvihuoneilta. Kesäni kuluu eräällä pienellä kauppapuutarhalla kesäkukkien, mansikoiden, kurkkujen ja muiden kausikasvien ja -vihannesten kera. Olen jännän äärellä!

Opintojen suhteen minulla on vielä pari näyttöä tekemättä ja koulua lähinä parin viikon verran. Näistä olen työnantajan kanssa sopinut. On tulossa kiva ja työntäyteinen kesä, niin kotona, kuin muualla!

Leppämäessä syödään jo
tämän kevään satoa!


Tuttuun tapaan alla linkit muiden bloggaajien postauksiin, olkaa hyvät! Yritän itsekin parhaani mukaan käydä niitä lukemassa. Varmasti mukavia kuulumisia ja tiukkaa tietopakettia kasvihuoneista!


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html

Keittiössä, kotona ja puutarhassa https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21188

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=755

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=681

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/


2.5.2021 ensimmäinen retiisisato. 
Kylvetty 26.03.2021 kasvihuoneeseen. 


22 kommenttia:

 1. Onnittelut työpaikasta, ihan mahtava uutinen!
  Mulla on kasvihuone jäänyt sattuneesta, nilkkoja purevasta syystä vähälle huomiolle, joten onnistuin tappamaan kaalit kuivuuteen. Tänään ajattelin heittää chilit ja tomaatit jo kasvihuoneeseen - lämmityslaitteen kera, tosin. Täällä yöpakkaset on koko ajan -4:ssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin siellä nyt toisenlainen taimi kasvamassa!🐶

   Poista
 2. Auh!! Nyt vähän kutittelit sellaista kohtaa, joka sai jälleen ajattelemaan mitäs jos....
  Olin siis henkisesti jo luopunut ideasta saada uusi kasvihuone, vanha kun jää tietenkin vanhaan kotiin. Mutta jos kuitenkin.... =)

  Minä olen tykännyt kasvattaa chiliä ja kurkkua. Tomaattien kanssa on ihan hermot menneet, mutta liittyy juuri siihen liian suuriin lämpötilaeroihin. Huoh!
  Ja kyllä, kasvari on kasvattamista varten eikä mikään istuskelupaikka. En käsitä kun ihmiset ostaa kasvihuoneen ja virittää sinne baden-badenin. Eihän siellä kykene istumaan kun aurinko paistaa, siksihän se hankitaan, että ns. etelän kasvitkin pystyy kasvamaan.

  Ja huisisti onnea työpaikasta!!! Olet takuulla siellä aivan parhaassa mahdollisessa paikassa. Oikea ihminen oikeassa paikassa! ONNEA!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kaikista vinkeistä! Kestohaaveeni on kasvihuone ja nimenomaan viljelyyn tarkoitettu. Eipä tuo teidän ansarinne hinta ollut minusta paha käyttöikään ja hyötyyn nähden, moni ostaa tuolla hinnalla hifistelypuhelimen, jota käyttää ehkä muutaman vuoden. Isot onnittelut työpaikasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, asiat ovat loppujen lopuksi aika suhteellisia. Kyllähän tuosta kasvihuoneesta on iloa vuosiksi!

   Poista
 4. Onnea työpaikasta! Mikä kokemuksien kesä sulla onkaan edessä sen myötä!

  Tuo teidän suurempi kasvari on kuin kappeli ja juuri tuo keskitila oli itsellä muistilapulla, kun pohdittiin tuota meidän nyt tehtyä projektia. Vaikka koko ei ole puoltakaan teidän kasvarista, silti pidin tärkeänä sitä, että sinne pääsee sisälle kottikärryjen kanssa. On se vaan niin paljon helpompaa, kuin pungertaa multaa kapoisasta oviaukosta ja varoa mihin suuntaan pyllistää, ettei jokin mene poikki - sitten aikanaan, kun uskaltaa viedä tyypit tuonne kasvamaan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt monta kuvaa facen kasvihuoneryhmässä samantapaisista huoneista, joissa on kolme käytävää. Ei niissä kyllä kottareilla mahdu kulkemaan. Minulle se on tärkeää, vaikka kasvatustila siitä kärsisikin.

   Poista
 5. Hienoa että olet saanut työpaikan! Ja vielä kasvihuoneelta, sitä on sitten mukava jatkaa päivää töiden jälkeen kotona kasvihuoneessa. Mie olen kanssa ison kasvihuoneen puolestapuhuja, kaikille toitottanut sitä että korkeutta ja neliöitä pitää olla, niin ei ole ylikuuma päivällä niin pahasti, kuin pienet huoneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa hommaahan tuo on, vaikka raskastakin.

   Poista
 6. Kyllä sie oot EHTIVÄINEN! Hienot kasvarit ja sadot. Niitä ootellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtimiset taisivat loppua täällä kotona tuon työpaikan myötä!

   Poista
 7. Onnea työpaikan johdosta!
  Ja kiitos hienosta ja seikkaperäisestä postauksesta.
  Olet aikaansaapa ja kokenut viljelijä ja upea kennohuone on "kovassa käytössä".
  Se vähän yllätti, millainen projekti sen kasaaminen oli.
  Hyvää toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin sanoa, että kasaamisen vaikeus yllätti meidätkin aikanaan!

   Poista
 8. Voi kun olisikin mahdollisuus kieputtaa kurkkuja tuohon korkeuteen.

  VastaaPoista
 9. Onnittelut uudesta työpaikasta! Kesä kuulostaa antoisalta.

  Oli erittäin mielenkiintoista lukea näistä lämpötila-asioista. En ollut ihan ymmärtänytkään, miten suuri vaikutus kasvihuoneen materiaaleilla voi olla. Hyviä, huomioon otettavia pointteja, kun päästään joskus mekin tuonne toteutusasteelle.

  VastaaPoista
 10. Onnea hyvästä työpaikasta ja upeista retiiseistä... tai toisinpäin ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan kuitenkin olla onnellisempi noista retiiseistä!

   Poista
 11. Tämä on todellista aiheeseen paneutumista; työpaikka kuukauden teeman mukaan. Paljon onnea uudesta työpaikasta!

  VastaaPoista