keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Trifolati, ihana herkkutattipaistos!




Vuosi takaperin löysin meidän tontilta tosi monta herkkutattia. Silloin kuivasin niitä ja tuoreeltaankin syötiin pannulla paistettuna, risotossa, pastassa ja kastikkeitakin kerman kera tein. Mutta herkkutatti on sellainen, että sitä ei oikein sopisi kermaan ja juustoon hukuttaa. Se on kivan mieto ja suutuntumakin tälläiselle sieniin tottumattomammallekkin sopiva. Yritinkin etsiä silloin jotain vaihtelua ihan pelkilteen pannulla paistettuihin herkkutatteihin ja löysin ohjeen trifolatiin eli italialaiseen tattipaistokseen.

Mikäs se siellä luuraa?

Herkkuhan siellä!

Ja ihan lähellä kotia!


Trifolatissa tehdään makuseos sipulista, valkosipulista ja persiljasta. Niitä siis paistellaan ensin ja sitten vasta lisätään herkkutatit. Yleensähän paistellaan ensin sieniä ja sitten lisäillään makuaineita. Mutta kannattaa tehdä ohjeen mukaisessa järjestyksessä, koska lopputulos on herkullinen!

Laitoin yhden löydetyn kanttarellin sekaan.


Tänä vuonna en ole kovinkaan montaa herkkutattia löytänyt. Mutta sen verran kuitenkin, että herkkutattipaistoksella ollaan päästy herkuttelemaan. Syötiin sitä kaninjauhelihapihvien, paistettujen perunoiden, uunikuivattujen tomaattien ja hapatettujen papujen kanssa. Oli muuten sitten niin hyvän mielen ateria, koska kaikki pääraaka-aineet olivat kasvaneet meidän tontilla. Ihan mahtavaa! Tälläisen ruuan arvoa ei voi rahassa mitata!

Ihanaa, että edes joskus saa lähes omavaraisen aterian
lautaselleen!

Sellaisen, mikä on todella herkullista!


TRIFOLATI ELI ITALIALAINEN HERKKUTATTIPAISTOS





  • muutamia herkkutatteja (300-400g)
  • iso puntti persiljaa
  • 1-2 sipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • öljyä ja voita paistamiseen (voin pois jättämällä paistos on vegaaninen)
  • suolaa
  • mustapippuria rouhittuna

Hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi. Silppua persilja. Kuutioi tatit itsellesi sopiviksi kuutioiksi. Voit jättää pienet ja söpöt tatit vaikkapa puolikkaaksi halkaistuiksi.

Kuumenna paistorasvat pannulla ja kuullota sipuleita siinä. Ripsauta sipuleille suolaa, jotta niistä alkaa irtoamaan nestettä. Sipuleita ei ole tarkoitus ruskistaa, vaan kuullottaa pehmeiksi. 
Lisää persiljasilppu ja jatka kuullottamista. Varo, ettei maustepohja pala!

Kun sipuli-persiljaseos näyttää pehmenneeltä ja hieman mössääntyneeltä, lisää herkkutatit joukkoon. Anna tattien paistua rauhassa, miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Tatit alkavat pikkuhiljaa ruskistumaan. Ole kärsivällinen, paista seosta miedolla lämmöllä ja katso, ettei se pala.

Mausta mustapippurilla ja tarkista suola. Trifolati sopii vaikkapa pihvin lisukkeeksi, mutta mikseipä vaikkapa leivän päälle tai pastan joukkoon. Kannattaa kokeilla!



No, mitäs jos ei tatteja löydy kuin yksi pieni tai ei ollenkaan? Ei hätää, koska tätä voi ihan huoletta tehdä kyllä muistakin miedoista sienistä. Ihan vaikkapa kaupasta ostetuista herkkusienistä.
Hyvä olisi kuitenkin, jos olisi vaikka edes pieni pala kuivattua tattia, joka antaisi makua muille miedoille sienilajeille.

Kanttarelleista tehty paistos.


Näin teinkin aiemmin kesällä, kun löysin naapurin mökkitieltä kanttarelleja. Minä liotin pikkuisen kuivattuja tatteja ja lisäsin ne makua antamaan kanttarelleista tehtyyn paistokseen. Tämähän nyt ei ollut aitoa trifolatia, mutta ihan yhtä herkullista!

Ei huono sekään. Syötiin peuran fileiden kera.




8 kommenttia:

  1. Herkkutatit ovat ihania ja juuri luin niiden terveydellisyydestäkin. Sisältää paljon proteiinia ja aminohappoyhdistelmä on erinomainen. Pari kertaa olen herkutellut tateilla ja teen juuri noin kuin trifolati, ensin paistan sipulia ja valkosipulia voissa ja lisään paloitellut tatit. Mustapippuria ja suolaa muuta ei tarvita herkkuateriaan. Pari pottua kylkeen kasvimaalta ja omavara-ateria on valmis.
    Minunkin tontillani kasvaa joitakin herkkutatteja, mutta on oltava nopea jos mielii ne poimia. Kauriit ja orava mm. Rakastavat tatteja. Myös puissa kasvaa tatteja kun orava kuskaa niitä omaan piiloonsa kuusenoksille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli koulussa juurikin juttua sienten terveellisyydestä!

      Nopea todellakin tarvii olla, koska madotkin ne löytävät nopeasti. Oikein on harmittanut, kun on monta tattia jäänyt huomaamatta ja ovat jo menneet pilalle. Vaikka minäkin teen sienikierrokseni joka päivä, silti niitä jää huomaamatta!

      Meillä ei ainakaan vielä ole näkynyt puissa niitä! =D

      Poista

  2. Kiitos ohjeesta, iso nam. Sienet niin hyviä. Nams.

    Kivaa viikkistä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä hyvää! Ei silleen maistu silleen perinteisellä tavalla sienille!

      Mukavaa viikkistä sinullekkin! <3

      Poista
  3. Sienet on meidän herkkua ja ihanaa tosiaan kun sanoit aterian olevan omasta takaa. Se on parasta mitä voi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai se on jokin alkukantainen juttu, että saa hirvittävän hyvää mieltä itse tuotetusta/kerätystä ruuasta.

      Poista