sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Suuntana omavaraisuus 2024, osa 1: Suuret suunnitelmat!

 


Vuosi 2024 otti heti alkuun luulot pois ja jäädytti lähes koko Suomen. Täällä itä-Pirkanmaalla olemme saaneet "nauttia" kunnon talvipakkasista ja Leppämäen mittari okin painunut alimmillaan -31 asteeseen. 

Vanha koivu halkeaa aina kovilla
pakkasilla.

Pakkasherran paukutellessa pirttimme nurkkia ja tulen poksautellessa tulipesissä puita, on kuitenkin jo aatokset vahvasti tulevassa kasvukaudessa. Ensimmäiset kylvöt on tehty ja muutamaa eri chililajiketta pääsi jo multiin.
Versotushommatkin lähti jo käyntiin ja ensimmäisenä laitoin herneitä kasvamaan. Kohta saadaan ihania herneenversoja salaatteihin, pestoksi ja herneenversokeitoksi .


Koska on myös vuoden 2024 ensimmäinen sunnuntai, on aika aloittaa jälleen uusi kausi Suuntana omavaraisuus -yhteispostaussarjaa. Monesko vuosi tämä onkaan, kun omavaraisuudesta kiinnostunut blogiyhteisö näitä yhteispostauksia kirjoittaa? En muista, mutta monta vuotta on menty yhdessä Tsajut-blogin Sadun luotsaamana ja Korkeala-blogin Heikin taustalla komppaamana!


 Rakkautta ja maan antimia -blogi on ollut mukana alusta asti. Voinkin ylpeänä todeta, että tämä rakas blogini on varmasti yksi vanhimpia omavaraisuusblogeja Suomessa. Rakkautta ja maan antimia täyttää tänä vuonna 10 vuotta! En olisi uskonut blogia perustaessani siitä tulevan näin pitkäikäistä harrastusta.
Viime vuosina postaustahti on hidastunut. Mutta on ollut ihana huomata, että vanhoja postauksiani käydään silti ahkerasti lukemassa. 


Vuoden ensimmäiseen postauksen aiheena on on suunnitelmat. Suunnitelmien edistymistä/edistymättömyyttä olisi tarkoitus seurata kirjoituksissa kuukausittain.  Myös esittelyt kirjoitusten takana olevista henkilöistä on aina paikallaan!


Minä ja Beibe, hieman yli 50-kymppiset. Olleet yhdessä kohta 30 vuotta ja asuttaneet tätä meidän pientä vajaan 2 hehtaarin ranchiä kohta 24 vuotta.
Meillä on tytär ja kaksi ihanaa lastenlasta. Kuukuna ja Omppu vilahtelevatkin välillä postauksissa.


Sijaintimme on III-vyöhykkeellä, itä-Pirkanmaalla, Kangasalan Kuhmalahdella. Rakastamme asua täällä!
Omavaraistelumme on aika ruokakeskeistä. Viljelemme kasviksia ja meillä on kaksi kasvihuonetta. Olemme istuttaneet hedelmäpuita, sekä marjapensaita, jo täällä olleiden lisäksi. 


Sienestämme, marjastamme, kalastamme ja Beibe metsästää pienriistaa. Hyödynnämme myös villivihanneksia ja muita luonnonkasveja, niin ravinnoksi, kosmetiikkaan, koristemateriaaleiksi, kun lankojen värjäämiseen. 


Meidän ekosysteemiin kuuluu myös eläimiä. Kasvatamme erittäin pienimuotoisesti lampaita, kaneja ja kanoja. Ne ovat meille lemmikkejä, mutta myös lihan, villan ja kananmunien tuotantoon.
Meillä on myös akvaario, marsuja ja kohta 18-vuotta täyttävä Lakritsa-kissa.


Leppämäen pieni tölli on rakennettu vuonna 1929 ja sitä on laajennettu silloisen täällä asuneen perheen tarpeita ajatellen. Viimeisin "elintasosiipi", jossa sauna, sekä pesuhuone on tehty 1994. Eli samana vuonna, kun me ollaan alettu oleen yhdessä!
Talo lämpiää pääasiallisesti puilla. Ainoastaan vessa, eteinen ja pesutilat ovat patterien ja lattialämmityksen varassa.


Polttopuiden suhteen olemme olleet omavaraisia lähes täysin. Omalta tontilta ollaan kaadettu harkiten puita. Jonkin verran ollaan saatu käydä tekemässä esimerkiksi sähkölinjojen alta kaadettuja, sekä peltojen reunamilta raivattuja puita. Pari kertaa olemme ostaneet polttopuita tai maksaneet ilmaisten puiden kuljettamisesta.


Vuoden alku on kovien pakkasten lisäksi ollut järkyttävän kalliin pörssisähkön aikaa. Ja meillähän on (tietysti) se pörssisähkö!
Olemmekin arvostaneet puilla lämpiävää taloamme sisäsaunoineen. Toki tällainen elämäntyyli on hyvin kotiin sitovaa. Mutta niin on omavaraisteleva elämäntapa yleensäkin. Varsinkin jos on kotieläimiä.


Tämä on hauska kuva Lakritsasta ja Beibestä. Ihan kuin tässä olisi joku keskustelu käynnissä!

Tästä päästäänkin ensimmäiseen tämän vuoden suunnitelmista. Olemme varovaisesti miettineet aurinkopaneelien hankintaa. Nyt saattaisi olla mahdollisuus sellaisten hankintaan kohtuullisella hinnalla. Olemme olleet sitä mieltä, että meidän sähkönkulutuksella (vuonna 2023 8 800 kWh) paneelit eivät tule koskaan maksamaan itseään takaisin. Mutta saimme houkuttelevan tarjouksen, johon on ehkä pakko tarttua!

Joulusaunaan menossa!

Toinenkin iso suunnitelma liittyy taloon. Se on keittiöremontti. 
Teimme tänne muuttaessamme teimme pikaisen keittiöremontin, koska täällä ei oikein edes ollut kunnon keittiöö.


Voitto, Pirpana ja Veikeä

Ajateltiin silloin, että tehdään kunnolla sitten muutaman vuoden päästä. Nyt ollaan menty silloin rempatulla köökillä kohta 24 vuotta!

Olivia

Jäi silloin muinoin avaamatta lattia ja se on kylmä. Eristeenä on todennäköisesti samaa olkea, mitä oli eteisen lattian eristeenä.

Kuukauden munintatauon jälkeen saamme taas omien kanojen munia!

Beibe olisi halunnut tehdä keittiörempan jo edellisenä kesänä. Mutta minä toppuuttelin. Ei huvittanut sitten yhtään! Nyt vaan ollaan tilanteessa, että se remppa on pakko tehdä. 

Kanit ovat saaneet lämmintä vettä juotavakseen.

Haluisin sellaiset vanhan näköiset, puusepän valmistamat kaapistot. Pitäisi vaan ottaa itseään niskasta kiinni ja ottaa naapuripitäjän puuseppään yhteyttä, että ottaisiko hän urakakseen. Meillehän ei kovin montaa kaappia/laatikostoa mahdu, koska se edellä mainittu vessa vie tilaa keittiöstä.

Ihanan kalliita kananmunia tuleekin!

Itse sain neuvoteltua itselleni uuden työsopimuksen. Teen lyhyempää työviikkoa ja olen perjantait vapaalla. 

Kudoin välipäivien lomallani elämäni ensimmäiset kuviovillasukat!

Alan viettämään perjantaisin minäpäiviä, joina keskityn itseeni ja itselleni tärkeisiin asioihin. Kuten juurikin tähän omavaraisteluun! 

Punalappulohta ja -paprikaa, muut kasvikset omia pakastimesta ja kellarista.

Toki tämä lyhennettyä työaika vaikuttaa ansiotuloihin. Mutta toisaalta haluan tehdä asioita oman elämäni eteen, enkä ostaa kaikkea. Haluan leipoa leipää, kasvattaa kaikkea ja hoitaa eläimiä. Tokihan näitä kaikkia teen työpäivinäkin, mutta on ihanaa kun on yksi ylimääräinen, kokonainen päivä käytettävissä näihin hommiin.

Vaniljajäätelöä umpioitujen omenalohkojen kanssa.

Olen myöskin saanut olla mummu hävettävän vähän. Joten aion myös mummuilla enemmän tänä vuonna ja käyttää vapaa-aikaani lastenlasten kanssa.

Puuhellan uunissa paistettu hävikkibanaanikakku.

Löysin lisäksi erittäin mielenkiintoisen koulutuksen, johon ajattelin ilmoittautua. Perinnesaunottajakoulutukseni päättyi ja onnistuneesti siitä valmistuin. Nyt mieli halajaa lisää oppia ja tämä minua kiinnostava koulutus sopisi nykyiseen viriketoiminnanohjaajan työhöni, sekä tukisi luontoalan- ja perinnesaunottajan opintojani.

Itse leivottuja sämpyjä!

Saapi nähdä, miten aika taas riittää kaikkeen! Mutta olen ajatellut, että en olisi "muualla" töissä tulevana kesänä. Tekisin jotain yritykseni nimissä ja keskittyisin tähän omavaraisteluun.

Kohta saadaan itse kasvatettua vihreää ruokapöytään!

Kasvimaalle laitan tuttuja vihanneksia ja juureksia. Porkkana, palsternakka ja valkosipuli onkin jo syyskylvettyinä.
Ajattelin kokeilla joitain kukkia ym. talvikylvettynä. Eli kylvää potteihin ja laittaa lumella peitettyinä odottelemaan kevättä. 

Laitoin 4 eri chiliä ja 2 paprikaa kasvamaan.

Kasvihuoneisiin tulee taas tutut kurkut, tomaatit, paprikat ja chilit. Myös yrttejä, kuten basilikaa. Olemme ihastuneet basilikatahnaan, joka on pestotyyppistä. Se sopii ihanasti pastan kera ja vaikka uunilohen kuorruttamiseen.Inkiväärinjuurakot pistin vesiastiaan juurtumaan ja astian kylppäriin lattialämmityksen päälle. Pitäisi alkaa tekemään juurta, joten lähtevät nopeammin kasvamaan. Vinkin sain instasta.

En yleensä tee mitään suunnitelmia paperille tms. Menen "vanhan kaavan" mukaan. Eli niin kuin olen aina tehnyt ja sitten fiiliksen mukaan. 
Ehkä pitäisi suunnitella, koska välillä lähtee kylvöt lapasesta, eikä kaikki mahdu mihinkään!


Ruokinnalla on ollut tunkua. 
Meillä on alkanut vierailemaan töyhtötiainen!

En myöskään ikinä kirjaa ylös kylvämiäni lajikkeita. Joten en koskaan muista mikä oli onnistunut ja mikä ei. Ehkä pitäisi olla säntillisempi näissä asioissa,  mutta nääh. En jaksa olla niin tarkka.

Takassa paistettua piharusakkoa leivällä.Meidän pitäisi myös miettiä mihin laitamme perunat tänä vuonna. Olemme kasvattaneet samassa paikkaa pottuja nyt useamman vuoden ja nyt viime syksyn perunoissa on ruttoa.

Puuhellalla valmistuu rusakkoliemi ja -pata.Kasvimaalle on tulossa muutoksia. Taas! Pyöritän sitä tyyliin joka vuosi. Siksi varsinaista vuoroviljelyä ei ole kauheasti ehtinyt tulemaan.
Mutta taistelen edelleen juolavehnäongelman kanssa. Se on pahasti luikerrellut kasvilavoihin ja niistä on todella paha sitä kitkeä.  Joten  jotain teen. Mutta mitä, se on vielä epäselvää.

Tein syksyllä viimeisestä kesäkurpitsasta feikkiananasta. Tässä se on menossa punalapulla ostettuun appelsiinirahkaan.


Mehiläisiä meillä on kolme pesää ja ei ole tarkoitus lisätä, jos kaikki selviävät talvesta. Näissä on ihan tarpeeksi meille. Niin hommia kuin hunajaakin.

Olen tehnyt pikkulinnuille taas talikakkusia!


Yksi uuhi on tiineenä ja karitsoita odotetaan keväällä.
En ole vielä päättänyt, haudonko kananmunia tipuiksi tänä vuonna. Osa kanoista alkaa olemaan iällä, joten uutta verta tarvittaisiin parveen.
Kaninpoikasia varmaan teetän, koska kaninliha on meistä maukasta.

Tein joulun alla depyyttini joulupukkina!


 
Näillä ajatuksilla vuoteen ja kasvukauteen 2024. Kiva päästä lukemaan kanssabloggaajien suunnitelmia!

Tehtiin muruille dinobongausrata lammashakaan!

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/vuosisuunnitelma-omavaraisuuteen-suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2024

Tillintilananna https://www.tillintilananna.fi/suunnitelmia-vuodelle-2024/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/01/suuntanaomavaraisuus-tammikuu-2024.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/01/tammikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/01/puutarhakauden-2024-suunnittelu-alkaa.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/01/katse-tulevaan.html

Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-1.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-1-vuosi-2024.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-1

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18079

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuodelleni-2024

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2024.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2024/01/uuden-vuoden-haaveet-2024.html

Myco2quota https://myco2quota.wordpress.com/2024/01/07/puutarhasuunnitelmia/

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/01/tervetuloa-vuosi-2024.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-aloitus-ja-esittely-2024/

Kasvuvyöhyke 6

Farm escape https://farmescape.fi/suunnitelmia-ja-haaveita-vuodelle-2024/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/01/07/tammikuu-24-uuteen-vuoteen/


Hyppää mukaan omavaraisempaan elämään meidän kanssamme ja tule seuraamaan vuoden 2024 Suuntana omavaraisuus postauksia!

20 kommenttia:

 1. Tartun yhteen sanaan: feikkiananas. Bongasin tämän myös instasta ja unohdin silloin kysyä. Onko ohje löydettävissä blogista? =D Kuulostaa ihanalta.

  Oi että, runsaasti tsemppiä kaikkiin suunitelmiin. Ihailen tuota omistautumistasi. Itse olen niin levoton sielu, etten pystyisi samaan. Vaikka tykkään hirveästi puuhailla pihassa ja laitan itsekin kaikenlaista kasvamaan, poden 90% ajasta huonoa omaatuntoa, että kaikki on oman onnensa nojassa kuitenkin.

  Kylläpä teillä on ollut kylmä. Hrrrr!! Toivotaan kaunista lopputalvea vähän lauhempana. Pakkasta saa kyllä olla, mutta sellainen -10 riittää hyvin. Ja ehdottomasti seurailen jatkossakin miten kausi etenee. ♥ Ihanaa alkanutta tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole feikkiananakseen ohjetta minun blogissani. Ainakaan vielä! Pitää näpytellä se jossain vaiheessa. Ihan kesäkurpitsaahan se on, mikä on säilötty ananakseen ja sokeriin.

   Poista
 2. Puusepän tekemä keittiö kuulostaa ihan unelmalta: kestävä lopputulos, eikä mitään tusinatavaraa. Kiitos kun muistutit herneenversoista; niitähän voisi laittaa itämään, kun toistaiseksi ikkunalaudalle vielä jotain mahtuu :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nyt on versotukset tehtävä, kun on vielä ehkä tilaa! ='D

   Poista
 3. Onnea työsopimuksesta! Just tuollaista itsekin toivoisin, ehtisi muutakin kuin työtä tekemään. Toisaalta olen huomannut, että mulla ei ole kotona oikeastaan yhtään mitään tekemistä, vapaat kuluu höhhäillen ja ruutuja tuijotellen. Pihahommiin en vain innostu millään, vaikka lääniä olisi kasvattaa vaikka mitä.

  Mä ihmettelen tuota väittämääsi, että olet mukamas mummuillut hävettävän vähän. Instasta päätellen mummuilet tosi paljon ja muutenkin olet minun mielestä ihan supermummu, puuhaat lasten kanssa kaikenlaista ja he on usein teillä yökylässä. Mulla on kolme lastenlasta ja mä pidän heitä tosi harvoin yökylässä.... siis oikeesti tosi harvoin, tyyliin pari kertaa vuodessa max. Ja sitä voi sanoa hävettävän vähäksi, kun taas tuota sinun touhua ei todellakaan voi!

  Ihan liikaa mollaat itseäsi siis, koska oikeasti olet touhukkain, puuhakkain, aktiivisin ja monitaitoisin ihminen jonka tiedän! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ensimmäisen nelipäiväisen viikon jälkeen voin sanoa, että kannatti! Tosin voin olla ihan toista mieltä kuukauden lopulla, kun palkka kilahtaa tilille!

   Haluisin mummuilla enemmän. Totuin runsaaseen mummuaikaan opiskellessa ja osa-aikatyöttömänä ollessa. Nyt en ehdi ja jaksa ottaa lapsia meille niin usein kuin he haluaisivat ja tietysti itsekin haluaisin. Onneksi voin poiketa töistä tullessa muruja moikkaamassa heillä kotonaan ja niin teenkin viikottain.

   Poista
 4. Ihana ihana postaus! En sano muuta kun että oon siun fan girl numero 1!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kauheeta! ='D Pitääkö tässä alkaa jotain fanituotteita suunnittelemaan! <3

   Poista
 5. Siellähän meinataan laittaa huusholli ihan mullin mallin kesällä ;) Kyllä näillä pakkasilla on käynyt mielessä, että täälläkin tuo tuvan lattia pitäisi avata ja eristää uudelleen, mutta se on niin iso ja hankala homma lemmikkien vuoksi, että ei kun paksua mattoa lattiaan ja toiset villasukat edellisten päälle, kunnes uskaltaa edes harkita koko tuvan tyhjennystä lattialle päästäkseen.

  Oliko sulla noiden umpioitujen omppujen ohjetta täällä? Tekisi mieli säilöä punaomppuja jollain uudelle tavalla, enkä ole koskaan omppuja umpioinut, joten se voisi olla mukava kokeilla tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole umpio-omppujenkaan ohjetta. Pitää ryhdistäytyä naputtelemaan näitä ohjeita enemmän tänne blogiin!

   Poista
 6. Mukavan kuuloisia suunnitelmia! Me tehtiin aikanaan vanhassa kodissa yllätyskeittiöremontti hyvin pienellä budjetilla (vesivahinko muutama kuukausi muuton jälkeen) ja nyt tähän kotiin haaveilen juurikin täyspuisesta keittiöstä muutaman vuoden päästä. Ajattelisin että teillekin on ehtinyt hyvin muodostua käsitys siitä, mitä haluatte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä vuosikymmenten varrella ehtinyt miettimään keittiön kaappeja!

   Poista
 7. Olen myös nyt lyhennetyllä työviikolla, sen voisi kyllä koittaa pyhittää omavaraistelu pyrkimysten eteen, nyt alkuun varmaan meneekin (jos kelit sallii) puumettässä. Olen haaveillut puusepän tekemästä keittiöstä, jossa saisi näkyä kädenjälki. Tähän tullessa oli vaan rahareikiä niin, että otettiin henkilökuntaedulla työmaalta kaapit ja asennettiin itse. Rahareikiä on tietysti aina, mutta en tiedä ollakko tyytyväinen vai tyytymätön, ettei keittiö vielä kaipaa vielä kunnostusta tai uusimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riikka Purra juuri sanoi, että Suomessa on jo nyt liian lyhyet työviikot ja -päivät ja suunta on väärä, että niitä vieläkin lyhennettäisiin. Itse ajattelen asiaa niin, että mikä suomalaisessa työkulttuurissa on mennyt vikaan, että ihmiset ovat kiinnostuneita tekemään entistä vähemmän töitä ja olemaan vähemmällä rahalla.

   Poista
 8. Olipa hieno postaus! Ekaksi tuokin takka tuo muistoja, on samanlainen kuin meillä oli ennen. Niin viluisia kuvia, että kylmä tulee katsellessakin, vaikka johan tuo lauhtui ilma.
  Joo, suunnitelmia tekee mieli tehdä, vaikka vain parvekekasvatukseen. Taimia en aio ostaa, paitsi kesäkukkia varmaankin.
  Herneitä pitää laittaa itämään myös.
  Hienoa kun päätit vähentää työpäiviä. Olen sitä mieltä, että minkä palkassa vähentyy, saa lisää muuta hyvää oloa. Ja verotuskin pienenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjoittelihan jo syksyllä elo- ja syyskuun nelipäiväistä, kun olin tiistait vapaalla, koska silloin ei ollut vielä kerhot alkaneet. Tykkäsin kovasti ja tykkään nytkin!

   Poista
 9. Elämäänne on ollut kiva seurata. Osaatte niin monia asioita, että omavaraisuutenne on tosi korkea. Herneversokeitto on ihan uusi. Onnistuin kerran inkiväärin kasvatuksessa ns. hyvin siihen asti, kunnes vihannespunkit tuhosivat kaiken. Ehkä yritän tänä vuonna uudelleen.

  VastaaPoista
 10. Kiitos! <3 Ollaanhan tässä tehty ja oltu jo kauan. Molemmat ollaan kotoisin tekevistä perheistä jne. Omavaraistelu on kulkenut läpi elämän aina jollain tapaa.

  VastaaPoista
 11. On niin mahtavaa vuodesta toiseen päästä seuraamaan elämäänne. Olette inspiroineet minua valtavasti <3

  VastaaPoista