perjantai 20. joulukuuta 2019

Koulun syyskauden päätösleiri Kintulammilla





Olimme alkuviikosta kaksi päivää luokan kanssa Kintulammilla . Se on Tampereen kaupungin luonnonsuojelu- ja retkeilyalue Teisko-Aitolahti alueella.
Se on kaikille avoin retkeilyalue polkuineen, pitkospuineen ja nuotiopaikkoineen. Merkittyjä polkuja on 15 km ja ne on maalimerkkien lisäksi merkattu ainakin osittain heijastimin, jotta myös hämärään aikaan ei eksy poluilta.



Meillä oli vuokrattuna kahdeksi päiväksi Kintulammen maja, joka oli sellainen tukkilaiskämpän oloinen hirssimökki. Yksi huone, keittiö ja iso tupa. Myös yöpymismahdollisuus oli ja moni sinne jäikin yöksi. Minä en jäänyt, koska en vain halunnut. Sitä paitsi Beibe oli iltavuorossa, joten oli vähän niin kuin pakko lähteä kotiin koiraa pissattamaan ja muita elukoita ruokkimaan.

Seinillä oli kerrottavaa!


Meillä oli tarkoitus käydä yhdessä läpi sitä, mitä ollaan opittu ja oivallettu koulussa syksyn aikana. Minä oivalsin sen, että olen onnellinen siitä, että olen lähtenyt opiskelemaan minulle oikeaa alaa. Mutta oivalsin myös sen, että en ole koulussa oppinut luontoalaa oikeastaa juuri yhtään. Olenkin alkanut hieman panikoimaan tätä oppimisen mahdottomuutta niin paljon, että olen miettinyt mahdollisuutta vaihtaa koulua. Se ei ole minun tapauksessani helppoa, koska lähimpään seuraavaan mahdolliseen kouluun on kotoa matkaa 100 km ja en todellakaan ole varma, suostuuko vakuutusyhtiö oppilaitoksen vaihtoon.



Lisäksi alkaa selviämään, että luontoalan ensi vuoden budjetti on todella pieni. Me olemme yrittäneet hankkia meille asiantuntijoita koulun kustannuksella opettamaan esim. luonnonkosmetiikan ja saippuan valmistusta. Tuntuu, että kaikki tarjouksen antaneiden hinnat ovat liian kalliita ja byrokratia koulun puolesta ankaraa. Meille on sanottu, että oppi pitää hankkia itse. Eli itse kokeillen ja jossain muualla kursseja käyden omalla kustannuksella. Mahdollisuus oppia koulussa ammattimaista tuotantoa alkaa näyttämään mahdottomalta!



Se mitä käytiin läpi Kintulammilla, oli ihan samaa toistoa kuin mitä koko syksy koulussa on ollut. Istuttiin dialogiringissä ja purettiin tuntojamme. Meille oli hankittuna asiantuntija, joka vain puhui lisää tiimioppimisesta. Alkaa jo pikku hiljaa ottamaan päähän koko tiimioppiminen!



Oli meillä itsejärkättyäkin ohjelmaa vähän. Luokka oli jaettu neljään tiimiiin, joista kaksi oli ruokaporukkaa, yksi ulkoiluohjelman ja yksi iltaohjelman järjestäjiä.
Minä kuuluin ensimmäisen päivän ruokatiimiin ja siihen ajauduin todellakin ihan aikataulullisista syistä.
Mutta nautin ihan kympillä ruuan laittamisesta muutaman luokkakaverin kanssa muille. Oli ihana antaa oppia niille, jotka eivät ole tehneet isolle porukalle ruokaa. Ja olothan olivat aika alkeelliset. Sähkölevy oli, mutta ei siinä pystynyt koko ruokia valmistamaan. Osa tehtiin kamiinan levyllä.
Osa meistä ei ollut ikinä keittänyt pannukahvia ja me kokeneemmat heitä opastettiin.



Leirin paras anti oli se, että sai olla mukavien luokkakavereiden kanssa. Hauskaa oli, vaikka minua alun perin harmitti ihan sikana lähteä koko leirille.
Mutta leirin jälkeen purettiin koulun ruokalassa vielä pienellä porukalla tuntojamme ja päällimmäinen ajatus oli hirvittävä pettymys ja huijatuksi tulemisen tunne. Tämä itseohjautuva projektiluontoinen opetussysteemi ei vain luonnovaratuottajille toimi.
Miettikääs esimerkiksi, jos keittiöpuolella ei olisi opetusta. Pitäisi järjestää lounas 30 henkilölle. Et ole ennen sitä tehnyt, mutta kukaan ei sinua siihen opeta. Sinun pitäisi alusta saakka hakea itse kaikki tieto. Ei tulisi toimimaan!
Tai kukka- ja viherrakennuspuolella? Pitäisi tehdä vaikkapa hääkimppu ja et olisi ikinä tutustunut aiheeseen. Tai asiakkaalle pihan laatoitus ja uudistaa viheralueet? Ei taitaisi tulla kovin siistiä jälkeä, jos ei kukaan ensin olisi opettanut ja neuvonut, miten tehdään.
Ahlamanilla on opettajat näillä esimerkkialoilla. Mutta meidän valmentajat eivät opeta meille mitään muuta kuin tiimityöskentelyä. Meillä ei ole mitään kurssijaksoja säilöntään, luonnonkosmetiikkaan, luonnonmateriaaleihin, ei mihinkään. Ja nyt todellakin alkaa näyttämään siltä, että meidän itsekään on sitä koulun kustannuksella todella vaikea hankkia. Epätoivo valtaa kyllä mieltä!



Minulla alkoi joululoma. Menen kouluun seuraavan kerran 13. tammikuuta. Aioin lomailla kunnolla, mutta on myös pakko lukea alan kirjallisuutta, etsiä tietoa netistä, miettiä mahdollista koulutussopimuspaikkaa, opetella jokin uusi taito alaan liittyen ja sellaista. Mietin myös todella vakavasti sitä, että olisi koulun vaihtaminen mahdollista. Mutta aion myös viettää aikaa Kuukunan kanssa!




Kävin hakemassa joululahjani työpaikalta. Konserni muistaa työntekijöitään kinkulla. Visiitti töissä vahvisti sitä, että sinne ei ole paluuta. Yksi työnjohtajista ei edes tervehtinyt minua, eikä kanssani ollutta, samassa tilanteessa kuin minä olevaa työkaveriani. Katsoi vain ja käänsi päänsä pois.





Vaikka tämä opiskelu tuntuu olevan aivan topissa minusta riippumattomista syistä, en silti ole päivääkään katunut päätöstäni lähteä tähän prosessiin. Asioiden on tapana järjestyä ja niin uskon nytkin. Nyt aioin lomailla ja nauttia siitä!


9 kommenttia:

  1. Kuvaamasi opiskelu on valitettavasti nykyisin oppilaitoksissa kustannussyistä hyvin yleistä. Opiskelijoiden pitäisi itse tai ryhmässä oppia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on! Ja varmaan jollain tapaa toimiikin teoreettisilla aloilla. Mutta kun pitäisi ihan oikeasti oppia tekemään jotain käsin. Joku tuote tms. Lisäksi on kuitenkin kaikenlaista lainsäädäntöä ym., mistä pitää olla selvillä, koska asioita pitäisi oppia tekemään asiakkaille. Tietoa on joka paikka väärällään, mutta kuka vastaa että olet hankkinut juuri sen oikean tiedon. Eikä tämä nyt ole vain minun yksin purnaamista. Tyytymätyömyyttä on muillakin.
      Mutta ei kai tässä voi muuta kuin yrittää vain eteenpäin!

      Poista
  2. Onpa kurja kuulla, että teillä on tällaista. Vaikka oppimaanhan olette tulleet! Jännä, että mainitsit 'valmentajat'. Onko teillä ollenkaan opettajia, sellaisia ihan päteviä tai vaikkapa ammatissaan pätevöityneitä?

    Mie varmaan vaihtaisin oppilaitosta ja ennen vaihtoa tekisin jonnekin virallisille ihmisille valituksen, koska ei tuo kyllä kuulosta ollenkaan oikealta, että noin vain teette keskenänne kaiken. Tottapa koulu saa kuitenkin valtiolta rahaa oppilaistaan? Ja siksi olis oikeus opetukseen?

    Tsemppiä teidän opiskeluporukalle! Toivottavasti tilanteenne paranee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole opettajia luontoalaan. Yhteisiin tutkinnonosiin, kuten matikka, äikkä ym., opettajat löytyy. Kaksu valkuista on kyllä eräoppaita ja heillä on muutakin luontoalan ammattia, mutta he eivät opeta meitä muuhun kuin tiimiytymiseen ja sellaiseen.

      Jos olisin ihan normaaliteitse opiskelemassa, olisin jo lähtenyt meneen!

      Poista
  3. Ei saakeli mitä touhua tuo opetus! Tai siis opettamattomuus!!! Harmittaa niin paljon sun ja teidän muidenkin opiskelijoiden puolesta. Ajatella, että suomalaista opetusta on pidetty tosi hienoja ja laadukkaana. No ei ole kyllä enää puhettakaan mistään laadusta! Tehkää valitus jonnekin, eihän tuo ole mistään kotoisin. En ymmärrä miten oppilaitokset voi saada rahaa valmistuneista opiskelijoista, jos ne ei oikeastaan edes opeta mitään... Ihan sama, vaikka ottaisi suoraan vaan täsmäkursseja omalla kustannuksella joltain yksityiseltä taholta, oppisi ainakin sen mitä tarvii ilman mitään turhaa liibalaabaa (kuten ne matikat ja äikät yms). Harmi vaan, kun se vaatisi niin pirusti rahaa.

    Marketta, sulla on valtavasti monipuolista osaamista vaikka mistä luonnonvaratuottajan osiosta. Ala itse vetämään jotain kursseja!! Mä tuun heti oppilaaksi johonkin juttuun!!

    Mietin tässä, millasia juttuja meille koulussa opetettiin, siis kun mähän olen myös ammatiltani luonnonvaratuottaja... tehtiin mehiläisvahakynttilöitä (=valmiista vahalevyistä rullailtiin...), valmistettiin huulivoidetta ja olikohan jotain vartalovoidettakin (m.vaha, öljy, yrtit) ja tehtiin saippuaa (valmismassoista) ja yrttiteetä. Meillä ei ollut tiloja edes kuivattaa yrttejä missään... Että en voi varsinaisesti sanoa olevani kovin osaava tällä alalla, vaikka jokaisesta jutusta nautin ihan valtavasti, kun ope oli niin ihana. Harkkapaikassani (Piian herkut) ne käytännön opit sitten ennenkaikkea tuli, kun esim. kerättiin kuusenkerkkää kymmeniä litroja, keiteltiin mehuja, hilloja, marmeladia ja myös voiteita, kuivattiin marjamäskiä ja tehtiin marjajauheita, pussitettiin, purkitettiin, pullotettiin, korkitettiin, tarroitettiin jne hiki päässä vaikka mitä. Jonkun verran oli teoriaa koulussa, enemmän oli kotitehtävinä viranomaisjuttuja yms. Mutta en siis kyllä näillä taidoilla ja tiedoilla vois esim yrittäjäksi alkaa, mulla kun ei pohjatietoa ja osaamista asioista ole, toisin kuin sulla.

    Hirveesti tsemppiä, toivottavasti jotenkin tulee asioihin selvyys. Nyt koita myös lomailla ja ottaa rennosti! Ihan parasta joulun aikaa sulle! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ärsyttää se, että en saa oppia muuta kuin itse hankkimalla. Tuntuu turhalta, että koulu on vaan sitä varten, että kirjoittaa todistuksen

      Kiva kun kerroit, miten opetus teillä meni. Se luo hieman toivoa! Tosin tiedän muita kouluja, missä ihan oikeasti tehdään kaikkea ja näytöt voi suorittaa jakson päätteeksi. En yhtään ihmettele, että näistä kouluista valmistuneita myös arvostetaan työmarkkinoilla.

      Lukioiden eroista kovasti mediassa tehdään vertailuja. Olisikohan aika jonkun tahon tarttua tähän näennäiseen ammattiopetukseen?
      Mutta tämä ehkä kertoo yhteiskunnan arvostuksen käsityöammatteja kohtaan.

      Ehkä pitäisi päästä samaan pöytään keskustelemaan koulun päättäjien kanssa. Tuskin siitäkään mitään apua olisi!

      Lomat ne tuntuvatkin tämän koulun paras anti olevan ja niistä aion nauttia!

      Poista
  4. Olipa ikävä kuulla että tuollaista opetusta on..tai siis ettei sitä ole;( Kuvat on hienot ja oikein mukavaa lomaa! Tuo on kyllä totta,asiat tuntuvat aina jollainlailla järjestyvän vaikka välillä tulisikin sellaisia epätoivon hetkiä! Leppoisia joulun aluspäiviä sinne💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkohan tässä on eteenpäin mennä! Harmittaa vaan vietävästi, kun on vuosien kipuilun ja masentuneisuuden jälkeen saanut itsestään irti lähteä opiskelemaan ja sitten se on tälläistä pelleilyä.

      Joulu on mennyt ihanasti ja rennosti kaikesta huolimatta!

      Poista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista