maanantai 4. joulukuuta 2023

Suuntana omavaraisuus 2023, osa 12; omavaraisuutta lisänneet hankinnat, joululahjat omavaraistelussa ja ihmissuhteet

 

Työpaikan jouluinen pöytäkoriste!

Joulukuu tulla jollotti ja on taas aika ynnätä yhteen kuluneen vuoden kuulumiset omavaraistelun osalta. Joka kuukausi minä siunailen sitä, että miten nopeaan tämä aika kuluukaan ja joulu on vähän niin kuin aina ovella!

Kävin pitkästä aikaa kursseilemassa ja entisten
työkavereiden kanssa oltiin tekemässä nahkasta 
koruja. Huippukivaa!

Taas on siis kuukauden ensimmäinen maanantai ja aika Suuntana omavaraisuus-yhteispostaussarjan blogijulkaisun. Joka kuukausi joukko omavaraisemmasta elämästä kiinnostuneita bloggaajia kirjoittavat ennalta sovitusta aiheesta ja julkaisevat kirjoituksensa kello 9 aamulla kuukauden ensimmäisenä maanantaina.

Aina välillä saan nauttia metsäilystä työ-
päivän aikana, kun käydään kerholaisten
kanssa harjulla.

Rakkautta ja maan antimia -blogin edellisten vuosien Suuntana omavaraisuus -sarjan postaukset löytyvät tunnisteilla: suuntana omavaraisuus, omavaraisuus, blogiyhteisö ja yhteispostaus. Vuoden 2023 postauksiin löydät linkit alta.

 Osa 1 

Tuttuun tapaan löydät tämän postauksen lopusta linkit muiden bloggaajien kuukauden postaukseen.


Mennyt marraskuu oli aika raskas. Töissä oli paljon henkilöstön poissaoloja ja se tiesi minulle omien töiden peruuntumista ja päiväkotiryhmiin menoa. En pidä tällaisesta "heittelystä" paikasta toiseen ja työpäivän kulun epävarmuudesta. Minulla onkin nyt mietinnässä, mitä teen työni suhteen. Jatkanko, vai enkö. Ja jos jatkan, millaisella sopimuksella? 
Pidän kovasti viriketoimintakerhojen vetämisestä ja suunnittelusta. Lapsiin on muodostunut kiva suhde, mutta minun pitää ajatella ensisijaisesti itseäni. Katsotaan, miten tämä työasia lutviutuu!

Meidän pihakota

Omavaraistelun suhteen saimme syksyn teurastukset tehtyä. Tai no, muutama kani on vielä teurastettavana, mutta ne ehtii vaikka joulun jälkeen. 
Kolme karitsaa meni teuraaksi ja nahat jalostettavaksi. Pari kania on lihoina. Taas on tyytyväisen turvallinen olo siitä, että on omatuottamaa lihaa pakastimessa.

Olivia-uuhi muutti meille!

Lampaita meillä on tällä hetkellä 3; Voitto, Pirpana ja Olivia. Omakasvatti Veikeä muuttaa joulukuussa takaisin meille ja on toivottavasti tiineenä. Joten karitsoita saattaa olla tiedossa ensi kesäksikin.

Tein hirven leukaluista ja kukonsulista
tällaisen siepparin ulkin eli
ulkohuussin seinälle. Lasikipossa voi pitää
kukkasia tai tuikkua. Tässä palaa ledituikku.

Ensi vuoden kasvatuksia olen aloitellut sen verran, että juuri ennen maan jäätymistä sain kylvettyä palsternakkaa ja porkkanaa muutamaan kasvilavaan. Eli syyskylvöt tehty, vaikka olin ihan varma, että tekemättä jäävät!


Sain perinnesaunottajakoulutukseni päätökseen ja todistuksen käteen ihan joulukuun alussa. Teinkin marraskuussa saunotuksen ja vihdonnat kahdelle upealla naiselle meidän kotisaunalla. Eräs ystävämme oli myös valokuvaamassa saunotusta ja jatketaankin kuvauksia lisää toisella kertaa.

Sirpa on taitava kuvaaja!

Haluaisin tehdä enemmän saunotushommia. Pitää yrittää keksiä, miten saisin ansiotyön ja tämän harrastelija yrittäjyyden yhteen sovittamista onnistumaan. Nyt ei millään aika riitä kaikkeen!


Haluan olla kuitenkin myös mummu lapsenlapsillemme ja käyttää vapaa-aikaani heidän kanssaan olemiseen. Olenkin käynyt heidän kanssaan tekemässä pipareita ja he olivat yhden kokonaisen viikonlopun mummulassa. Meillä oli niin kivaa taas yhdessä!

Murut ovat jo niin taitavia leipureita, että
ei heitä tarvitse paljoa autella!

Nyt eletään sellaista elämänvaihetta omavaraistelun suhteen, että keskitytään syömään varastoja tyhjäksi. Nyt on myös aika kaikenlaisten puhteiden. Kuten joululahjojen!
Otan osaa pariin joulumyyjäisiin. Toinen on Beiben työpaikalla, jonne Beibe vie myytävät. Siellä ei tarvitse olla paikalla itse.


Toiset myyjäiset ovat Vihasjärven vanhalla kansakoululla , osoitteessa Järvenpääntie 223, Orivesi. Myyjäiset ovat kaksipäiväiset, mutta osallistun vain lauantaina. En vaan jotenkin jaksa, koska olen kuitenkin kaiket arkipäivät töissä muualla kokopäiväisesti. Ja ollaan suunniteltu ystävän kanssa mukavaa menoa sunnuntaille!

Järjestettiin yllärisynttärit ystävälle ja tehtiin
unelmakarttoja yhdessä. Oli tosi mukavaa!

Pidän kovasti joululahjoista. Niiden antamisesta ja saamisesta. Mutta jotenkin en kuitenkaan halua mitään (vävyn sanoin) hilpan pilppaa!
Sellaiset lahjat, jotka voi syödä, juoda ja polttaa tai muuten käyttämällä hävittää, ovat parhaita. Ja vieläpä jos antaja on ne itse tehnyt. Ai että!

Onnellisuus!

Tänä vuonna läheiset saavat siis, yllätys yllätys, kynttilöitä, saippuaa ja sen sellaista. Ehkäpä havukranssin ovea koristamaan. 
Lapsenlapset saavat jotkin toivomansa lelut ja heihin haluankin panostaa. Muutama sukulaislapsi saa rahakuoren.
Joulu on ihanaa aikaa ja olen viime vuosina taas löytänyt jouluilon sydämeeni. Nautin joululauluista ja -ruuista, sekä läheisten ja ystävien seurasta. Mitä muuta voikaan toivoa!

Kasvissosekeitossa kasvikset itse kasvatettuja!

Kuukauden aiheena oli myös kertoa jokin omavaraisuutta lisännyt hankinta. Mietimme sitä Beiben kanssa. Minä ehdotin traktoria ja Beibe moottorisahaa. Kyllä! Molemmat ovat lisänneet omavaraisuutta elämäämme.

Tehtiin facekauppaa ylimääräisistä kurpitsoista.
Murut saivat vaihdokkina namipusseja. Tässä
niitä nyt availlaan!

Traktori ja sen lisälaitteet edesauttavat esimerkiksi sen, että pystymme talviaikaan hoitamaan itse 150 m pitkän pihatiemme lumenaurauksen.
Kesällä pystymme (Beibe siis) niittämään heinää, kyntämään peltoa ja kuljettamaan asioita traktorilla. Koska meillä on traktorilla pyöritettävä sirkkeli, polttopuiden teko on jouhevampaa. Ja sitä ennen on moottorisaha näytellyt isoa osaa puiden kaadossa. Joten, nämä kaksi aika isoakin hankintaa oheislaitteineen ovat lisänneet paljon omavaraisuutta elämäämme.

Annettiin Kuukunalle oma puukko. Ollaan ostettu
se silloin, kun poika syntyi ja se on odottanut siitä
asti hetkeä, jolloin poika on valmis puukkohommiin!

Yhtenä aiheena oli ihmissuhteet. Niistä tärkeimpänä pidän parisuhdettamme. Itse olen vankasti sitä mieltä, että omavaraistelussa on tärkeää se, että molemmat haluavat elää näin. Mielestäni olisi todella hankalaa tai jopa mahdotonta, että vain toinen haluaisi tätä.

Tässä ollaan retkeilemässä lähimaastossa!

Kasvimaa ja kasvihuone vielä varmasti menisikin. Kyllähän moni näin tekeekin, että puutarhahommelit on vain toisen harrastus. Ja sekin riippuu mittasuhteista ja omasta osaamisesta. Itse ainakin tarvitsen Beiben apua esimerkiksi sen traktorin käytössä. En ole katsonut tarpeelliseksi opetella sen käyttöä. Ehkä pitäisi, mutta kun on niin paljon kaikkea muutakin!

Tein uuden kranssin tallin oveen!

Sitten kun aletaan hankkimaan eläimiä tontille, niin siinä vaiheessa mielestäni pitää jo olla yhtä mieltä asioista. On todella vaikeaa pitää elukoita, jos toinen ei niitä halua tai osallistu hoitamiseen. Koska joskus vaan on vaikka niin kipeä, ettei pysty menemään elukoita hoitamaan, niin silloin sen toisen on se tehtävä. Nämä asiat on oltava selvät, ennen kuin on tilanne päällä.
Meillä kun eläimet ovat muutakin kuin lemmikkejä ja niitä käytetään ravinnoksi, tämä pitää molempien hyväksyä. 

Kerhossa olen aloittanut joulukirjojen 
lukemisen lapsille!

On myös pitää hyvät välit ihmisiin "kylillä". Pienviljelijä tarvitsee hyödykkeitä, kuten eläimille heinää ja kuivikkeita. On siis hyvä olla suhteita tontin ulkopuolelle!

Tein muutamia saippuoita joulumyyjäisiin ja 
lahjoiksi.

Olen ajan saatossa ottanut vähän sellaisen etäisen suhtautumisen ihmisiin. Kun lähdin isosta työyhteisöstä, jäi pois paljon ihmisiä elämästä. Kun olen vaihtanut paljon työpaikkoja viime vuosina, ei ole uusia ihmissuhteita hirveästi muodostunut.
Opiskeluajoilta jäi muutamia ihmisiä elämään, joiden kanssa pidetään yhteyttä. Mutta muutamaa ihmistä lukuun ottamatta, en ole säännöllisesti tekemisissä kenenkään kanssa. 

Samoin kudoin villapipoja.

En myöskään kauheasti "toitota" elämäntavastamme. Somessa nyt tietysti, mutta en muuten. Viime aikoina on uutiskynnyksen yli on noussut juttuja nuorista naisista, jotka ovat muuttaneet johonkin korpeen asumaan alkeellisiin oloihin. Tuntuu, että pitää olla ihana hemmetin äärimmäinen, ennen kuin olet kiinnostava. Itselle tämä elämätyyli on ihan normaaliutta. Mutta kyllä mekin olemme saaneet paljon ihmettelyä, kummastelua ja kauhisteluakin osaksemme. Me emme vain siitä välitä!

Mehiläisvahakynttilöitä on tullut rullattua
"muutamia".

Ehkä meidän lähipiiriin onkin jäänyt sellaiset ihmiset, jotka pitävät meitä ihan normaaleina, mukavina ihmisinä. Ihmisiä, jotka itsekin ovat käsillään tekeviä ja joita kiinnostaa vähän kaikki. Niin kuin meitäkin!

Töissä tehdään talvisia askarteluja!

Kaikkein tärkeintä ihmissuhteissa on kuitenkin se, että ne ovat hyviä ihmissuhteita. Sellaiset ihmissuhteet joista ei itse saa mitään tai jotka ovat "myrkyllisiä" ja imevät negatiivisuudellaan kaiken hyvän, ne kannattaa poistaa omasta elämästä. Tämä voi olla vaikeaa, mutta se kannattaa!

Hehku-tonttukin aloitti joulukalenterin
instassa ja facessa.

Joulu on ihan kohta ja sitä ennen minulla on syntymäpäivä. Joulukuu on minun kuukauteni. Olen talven lapsi. Rakastan tätä aikaisin alkanutta talvea, sen runsaslumisuutta ja kylmyyttä. Vaikka se tuokin mukanaan ongelmia, kuten eläinten hoidon työteliäämmäksi muuttuminen, talon lämmittäminen, talviautoilun hankaluudet ja lumityöt. 

Tein myös Beibelle joulukalenterin
pöytälaatikkoon. Joka päivä vaihtuu
yllätys laatikkoon.

En ole vielä kovinkaan paljon suunnitellut tulevaa kasvukautta. Kevät tulee joka vuosi ja nämä omavaraisteluhommat menevät vähän niin kuin omalla painollaan ja tutuilla rutiineilla. 
Kasvimaa tulee kokemaan jonkinlaista muutosta. Mutta mitä, se on vielä auki. Kasvihuoneisiin tulee tutut tomaatit, kurkut, chilit ja paprikat. Lisäksi ehkä jotain muuta fiiliksen mukaan.

Ostin tämän ihanan pienen pöydän kesällä
naapurilta, joka pois muuttaessaan piti 
kirpputorin. Maksoin tästä itseni kipeäksi,
mutta on se sen väärtti!

Jos vain elämä suo, aioin vähentää ansiotöiden tekoa ja keskittyä enemmän pienen yritykseni Umpeloisen toimintaan. Kehittää pieniä hyvänmielen kursseja, ehkäpä kesällä omavaraisuuteen liittyen. Voisiko se olla vaikkapa mahlan valutukseen liittyvää tai ihan vain tutustumiskäyntejä meidän pieneen ekosysteemiin? En tiedä vielä, aika näyttää!

Rakastan tätä joulunaikaa! Töissä on niin mukava
askarrella kaikkia helppoja ja kivoja juttuja. Tällaisia
joulukuusia tehtiin perhekerhossa.

Haluan loppuun kiittää Tsajut-blogin Satua hirvittävän suuresta panoksesta, minkä hän tekee tämän meidän omavaraistelijoiden joukon eteen. Hän suunnittelee ja organisoi Suuntana omavaraisuus- sarjaa niin, että meidän muiden ei tarvitse muuta kuin kirjoittaa ja julkaista postauksemme. Kiitos Satu! 💓

Tällaisia esimerkiksi teen myytäväksi!


Haluan myös kiittää teitä kaikkia kanssabloggaajia tästä vuodesta. On ilo ja kunnia saada olla tekemässä tätä yhteispostaussarjaa teidän kanssanne! Saan teiltä todella paljon mahtavia neuvoja ja vinkkejä omavaraistelevaan elämään. Osa teistä on uusia, mutta suuri osa on ollut blogituttuja jo vuosia.

Macrame, jossa peuran- ja 
supikoiranluita.


Ja viimeisenä, muttei todellakaan vähäisempänä; te rakkaat blogini lukijat ja seuraajat! Vaikka aina sanon, että ensisijaisesti kirjoitan itselleni, mutta kyllä te lukijat olette tärkeitä. Tuntuu hyvältä, että te olette pysyneet uskollisina, vaikka postaustahti blogissani onkin hiipunut viime aikoina. 

Tein umpioimiskokeilun. Tölkissä jauhettua karitsaa ja sikaa. Maustoin lihan ja tungin sen ilmatiiviisti purkkiin. Purkit kattilaan, jossa vettä ja kiehuivat siinä reilun tunnin. Emme ole vielä maistaneet. 


Muistutan vielä eräästä tärkeästä asiasta: Suuntana omavaraisuus-yhteispostaussarjan postaukset tulevat julkaisuun vuonna 2024 jokaisen kuukauden ensimmäisenä SUNNUNTAINA. Sarja siis jatkuu, mutta julkaisupäivä muuttuu. Pysykää siis mukana myös ensi vuonna!

Näin kauniit talvimaisemat oli mökillä, missä vietimme ystäväni synttäreitä.


Joulukuu

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://apilankukka.fi/rakas-paivakirja/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2023/

Kasvuvyöhyke 2

Äärelä https://varmuusvara.blogspot.com/2023/12/joulukuun-yhteispostaus.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/12/suuntana-omavaraisuus-joulukuu-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/12/talvi-tuli.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-12/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuosi-2023-muistelot

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/12/ajatuksia-kuluneesta-vuodesta-2023.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2023-yhteenveto/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/12/4-luukku-unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 6

Farmescape https://farmescape.fi/suuntana-omavaraisuus-lapissa

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/12/04/joulukuu-23-miten-vuosi-sujui/

Tein lumiukon työpaikan oveen!


IHANAA JOULUNAIKAA KAIKILLE JA MUKAVAA LOPPUVUOTTA! LUKEMISIIN NÄISSÄ MERKEISSÄ VUONNA 2024!

8 kommenttia:

 1. Juurikin niin että elämäähän tämä on. Hyvinkin tavallista semmoista, joillekin eksoottista. Ei tarvitse mennä äärimmäisyyksiin. Tällä tavoinhan ihmiskunta on elellyt pidempään kuin elämä mitä nyt suurin osa elelee. Rauhaisaa joulun alusaikaa Marketta Leppämäkeen!

  VastaaPoista
 2. Se taitaa olla enimmäkseen meidän naistenvaiva tuo ajanpuute, kun pitää sitä ja pitää tätä, eikä sitä aikaa pääse käyttämään täysin siihen mitä haluaa. Itte olen tuota palkkatyön vähennystä hautonut vuosia, vaan kohta voivat ylhäältä sanella, ettei tarvita enää ollenkaan. Ihana tuo joulukalenteri, jonka olet miehelle värkännyt!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kauniista sanoistasi sekä siitä miten olet vuosia osallistunut sarjan kirjoittamiseen ja jakanut tietämystäsi meille muille <3

  VastaaPoista
 4. Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta -blogi4. joulukuuta 2023 klo 11.23

  Oi, olet valtavan monitaitoinen ja aikaansaava! Minä en osaa puoliakaan tuosta kaikesta mitä sinä teet. Perinnesaunotus kiinnostaa varmasti monia, kunhan saat tiedon leviämään. Asioiden ainainen markkinointi on asia, joka on alkanut itseä kyllästyttää toden teolla.

  VastaaPoista
 5. Onnea valmistumisen johdosta ! Hieno homma.
  Oikein ihanaa Joulua!
  Mirja

  VastaaPoista
 6. Ihanaa joulunaikaa Leppämäkeen <3 Noi pipot ja kynttilät on aivan huikean hienoja.

  VastaaPoista
 7. Ihania suunnitelmia sinulla! Oman pienen yrityksen pyörittäminen on mielestäni kaikista antoisinta työelämää!

  VastaaPoista
 8. Hyvää joulun odotusta myös teille. Lahjat on aika kimurantti asia. Viimeksi kun kutsuin ystäviä kotiin kaupungissa, sanoin, älkää tuoko mitään. Eikös kaksi tullut kukkapuketin kanssa. Niitä sitten raahasin julkisessa kulkuvälineessä kun olin seuraavana päivänä lähdössä mökille.

  VastaaPoista