maanantai 3. huhtikuuta 2023

Suuntana omavaraisuus 2023, osa 4: Leppämäen vesiasiat ja uusi ulkki

 


Huhtikuussa ollaan ja valon määrä on lisääntynyt valtavasti! Maaliskuun viimeisellä viikolla tänne itä-Pirkanmaalle satoi parikymmentä senttiä lisää lunta, mutta silti on niin keväistä päivisin. Tykkään kovasti tällaisesta kunnon keväästä, joka on pitkä. Öisin on ollut parhaimmillaan pakkasta -21 astetta, mutta päiväsaikaan auringossa 15:kin astetta lämmintä. Ihania ulkoilukelejä!Huhtikuun ensimmäisenä maanantaina on siis aika taas Suuntana omavaraisuus-postaussarjan. Kello 9 aamulla omavaraisuus yhteisön bloggaajia julkaisevat kukin tahollaan postauksensa, jonka aiheet on päätetty etukäteen. Huhtikuun aiheina on mm. huussi ja vesiasiat. Myös kuulumisiaan ja suunnitelmien edistymisestä voi aina kertoa.


Suuntana omavaraisuus blogiyhteisön perustajina toimivat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala-blogin Heikki . Satu kerää meidän postausten linkit yhteen, joten meidän tehtäväksemme jää kirjoittaminen ja linkin lähettäminen Sadulle määräaikaan mennessä. 💓Suuntana omavaraisuus -postaukseni löytyvät tunnisteiden takaa: suuntana omavaraisuus, blogiyhteisö, yhteispostaus, omavaraisuus.

Vuoden 2023 postauksiin pääset alla olevista linkeistä:

Osa 1

Osa 2

Osa 3


Juuri maaliskuun postauksessa mainitsin kaksi asiaa blogiin kirjoittamisesta. Toinen oli se, että pitäisi kirjoittaa enemmän postauksia eläimistämme. Toinen asia oli, että onneksi olen saanut kirjoittaa enemmän iloisista asioista vuosien varrella, kuin surullisista. No, kävipä sitten niin, että seuraava postaus olikin muistokirjoitus Mauri-mäyräkoirastamme. 

Mauri oli sairastellut jo tovin verran ja ikääkin sillä oli muutamaa viikkoa vaille 14-vuotta. Nämä asiat eivät kuitenkaan surua koiran poismenosta lievennä, vaan on ollut tosi outoa olla ilman koiraa. Monia asioita on vuosiin mahtunut, missä koira on ollut mukana. Maurin muistokirjoituksen pääset halutessasi lukemaan tästä .

Mauri rakasti pötkötellä kasvihuoneen
lämmössä!❤


Kaikki keväthommat oikeastaan tyssäsivät koiran lopetukseen ja olen ollut itsekin kovassa flunssassa. Beibe oli maaliskuun viimeisen viikon lomalla ja minun oli aikomus sillä viikolla laittaa iso kasvihuone valmiiksi istutuksia varten ja kylvää sinne jo ainakin retiisiä. Mutta aikomukseksi jäi! Joutaahan tässä vielä. En jaksa stressata asioilla, joille ei voi mitään. Ja vuosien kokemuksesta tiedän, että ihan ajallaan kaikki on sitten valmista. Eipä lämmittämättömiin kasvihuoneisiin saa mitään istutettu vielä vähään aikaan.


Beibe on käynyt pilkillä ahkerasti!


Esikasvatuksia olen tehnyt sisätiloissa. Taas ollaan siinä tilanteessa, että melkein alkaa miettimään sitä mihin seinään alkaisi puhkaisemaan uutta ikkunaa. Vaikka en mielestäni ole mitenkään lähtenyt laukalle esikasvatusten suhteen, ikkunalaudat ovat olleet valmiiksi täynnä viherkasveista ja talvetuksessa olleista pelargonioista. Vanha talo pienine ikkunoineen, ei ole omavaraistelijan paras ystävä!
Muista eläimistä sen verran, että Tippi-uuhi on kantavana ja Aslak-pässi palautettiin kotiinsa. Tipin laskettu aika on toukokuun loppupuolella. Aika myöhään, mutta en halunnut karitsoja kylmään aikaan. 


Siinä missä Avensiksen perä vetää kaksi uuhta  
ei pässejä sinne mahdu kuin yksi!


Kaneja en ole vieläkään astuttanut, mutta senkin vielä ehtii. Kanantipuja en taida sittenkään haudottaa tänä vuonna. Toson Kuukuna ilmoitti, että hän haluaisi "tehdä" tipuja, koska hän niin pitää niistä!

Meillä on tällä hetkellä 14 kanaa ja kukko. Katsotaan sitten ensi vuonna, kuinka paljon vanhimmista kanoista on hengissä. 


Pupsi

Kuukuna halusi,että Fudge-pupun
nimi vaihdettaisiin Nöpöksi. No, mikäs siinä!


Mutta kukko taitaa mennä vaihtoon, taas! Jyväkurkku kävi Beiben kintuille keväthuumassaan ja nokkaisi säären verille. Tuli vaan päälle, vaikka Beibe sitä hieman ojensi.

Tämä oli nyt kolmas kukkokokeilu Synkkä-kukon jälkeen. Kaikki ovat olleet konehaudottuja ja itse kasvatettuja. Kuten oli Synkkäkin. Ajattelin nyt kokeilla vielä ostokukolla. Sellaisella, joka tulisi jostain muualta. 

Orpington-kukot ovat tyypillisesti hyvin rauhallisia. En tiedä missä menee vikaan, että nyt monta nuorta kukkoa on tullut päälle. Ovathan ne hyviä kukkoja kanoille, mutta näin isojen lintujen kanssa ei kyllä viitsi alkaa kukkotappeluun.
Perinnesaunottajakoulutukseni jatkuu huhtikuussa lähiopiskeluna. Aiheena ryhmäsaunotukset ja harjoitellaan saunalauluja ja -loitsuja. Toivottavasti tervehtyisin ja pysyisinkin terveenä, jotta pääsisin siihen osallistumaan.

Vihdontaharjoittelut ovat jääneet vähäisiksi tämän jatkuvan sairastelun myötä. Mutta enpä ole siitä kovinkaan huolissani. Asioiden on tapana järjestyä!


Murut auttavat mummua saunan
lämmityksessä.


Beibe on aloitellut keväiset puuhommat. Hän jo syksyllä laittoi puita haloiksi ja rankoja hinasi liiterille. Nyt hän on niitä pikkuhiljaa alkanut pätkimään klapeiksi. Lisää puita pitäisi kaataa, koska nämä eivät vielä riitä, mutta en ole antanut lupaa kaataa, ennen kuin ovat lehdessä. Tarvitsen nimittäin vihta-aineita!
Mennääs sitten noihin huhtikuun aiheisiin! Ensin asiaa vedestä. Meillä Leppämäessä on nykyään kunnanvesi. Puhdasvesi, kuten jätevesikin tulee/menee putkia pitkin vaivattomasti. Koska tilan nimikin sen kertoo, asumme mäellä. Joten jätevedelle on meidän tontilla oma pumppaamo, leikkisästi nimettynä "Paskavatkaamo", joka pilkkoo jätteet ja pumppaa ne eteenpäin.

Olemme olleet kunnallistekniikkaan liitettynä noin 10 vuotta. Siihen, miksi otimme maksullisen puhtaan veden, on muutamia. Meillä on myös kaksi kaivoa, mutta niistä loppui aina kesän mittaan vesi. Kyllästyimme raahaamaan kanistereilla palolaitokselta käyttövettä itselle ja elukoille.

Yksi suurimmista syitä päätökseen oli aikanaan Kuhmalahden liittäminen Kangasalaan. Liittymämaksut nousivat pakkoliitoksen myöstä sellaisiksi, että pelkäsimme ettei meillä olisi varaa myöhemmin ottaa kunnallistekniikkaan. Kuhmalahden kunnan aikana vesiliittymä maksoi murto-osan Kangasalan hinnoista.

Ja tietysti tulevaisuuteen katsominen ja toteaminen, että emme enää nuorene, oli yksi syy. Olemme kuitenkin kumpikin eläneet lapsuudessamme alkeellisissa olosuhteissa ja täällä Leppämäessäkin sitä tehtiin yli kymmenen vuotta. 

Se vaikka olemmekin kunnallisen vesihuollon piirissä, ei tarkoita että vettä tuhlattaisiin. Maksettua käyttö- ja jätevettä meillä menee noin 48 kuutiota vuodessa.

Meillä ei ole edelleenkään suihkua ja vesi peseytymiseen lämmitetään joko padassa tai isossa kattilassa puuhellalla. Ulkosauna lämpiää ahkerasti ja kesäisin peseydymme ulkona.


Kaksi kaivoa meillä on edelleen. Alkuperäisistä vanhoista kiviarkkikaivoista toinen täytettiin ja sen viereen räjäytettiin uusi kaivo. Tämä jouduttiin tekemään oikeastaan sen vuoksi, että kuntaliitoksessa Kangasalan kaupungin, silloisen kunnan, virkamiehet olivat hukanneet meidän vesiliittymäsopimuksen ja putkien veto viivästyi. Emme halunneet olla ilman käyttövettä, joten teimme uuden kaivon. Kaivon tekeminen maksoi muistaakseni noin 4 000 euroa.

Se olikin jälkijunassa ajateltuna viisas ratkaisu, koska pumppaamme tästä kaivosta kesän kasteluveden kasvimaallemme. Ja onpahan kunnon kaivo, kun ei koskaan tiedä mitä tässä hullussa maailmassa tapahtuu!

Tämän lisäksi keräämme kasteluvettä ja eläinten juomavettä sadevesitynnyreihin ja -tankkiin. Onhan siis meidän laskennallinen vedenkäyttömme paljon suurempaa, kuin tuo edellä mainittu määrä, mistä maksamme oikein rahaa. Mutta ei maksullisella vedellä pystyisi tällaisia viljelyksiä pitämään, eikä eläimiä juottamaan.

Kellarissa on vesimittari, sekä sulkuhanat.
Myös pumppu omalle kaivolle.Sisällä meillä on vesivessa. Meillä oli vanhan navetan päädyssä ulkohuussi eli ulkki. Se olikin ahkerassa käytössä! Mutta kun navetta purettiin , jäi Leppämäkeen ulkin vae.

Kaksi vuotta sitten täytin 50-vuotta ja "törkeästi" pyysin lahjaksi rahaa uuteen ulkkiin. Ja sainkin lahjarahaa ihan mukavasti! On iso kynnys ruinata rahaa näin jo varttuneella iällä, mutta toisaalta en halunnut mitään tarpeetonta krääsää lahjaksi. Ja jälkikäteen kyllä kuulin monelta, että oli kiva, kun tiesivät mitä minulle antaa ja raha tulisi tarpeelliseen kohteeseen.

Ulkki rakennettiin kodan viereen.Ulkin rakennus oli pitkä projekti. Niin kuin kaikki täällä meillä tuntuu olevan! Juhlani olivat elokuussa, talvella tilattiin itse asioimispönttö netinkautta ja vasta keväällä 2022 alkoi ulkin rakentaminen.

Minähän en siihen ihan kauheasti osallistunut. Rakentaminen oli Beiben lahja minulle. Suunnitteluun osallistuin sen verran, että nöyrästi vaan nyökyttelin Beiben ehdotuksille. Sentään sisältä maalasin seiniä ja olen pari sisustuksellista juttua sinne tehnyt. Muuten ulkin suunnittelu ja rakentaminen on Beiben käsialaa.

Koko viime kesän ja syksyn käytimme ulkkia tosi ahkerasti. Kun aamuisin lähdin koiran kanssa aamupissalle, poikkesin itsekin ulkissa tekemässä tarpeeni. Ulkki oli kätevä siinäkin mielessä, että ei tarvinnut kesken pihahommien lähteä sisälle pissimään ja kakkimaan.

Ulkki sisältä
Meillä on ulkissa Kekkilän kompostoiva pönttö. Siinä on virtsalle erillinen putki ja pissa menee kanisteriin. Se kyllä tuppaa täyttymään tosi nopeasti.

Näin talvella emme ole käyttäneet ulkkia juuri ollenkaan. Virtsaputki on nyt asennettu niin, että mahdollinen pissa menee isoon säiliöön kakan kanssa. Tämä syystä, että erillinen pissakanisteri tietysti jäätyisi pakkasilla. 

Muuten olemme olleet ainakin näin vähän käytön jäljiltä ihan tyytyväisiä ulkkiin pönttöineen. Tulevana kesänä se varmasti tuleekin kovalle käytölle.

Minulla on paljon kuvia ulkin rakentamisesta ja kaikki kuititkin on tallella. Joten jossain vaiheessa teen kunnon postauksen ulkista ja sen tuomista kustannuksista.
Tämmöisiä asioita tällä kertaa! Käykäähän tutustumassa toisten bloggaajien kirjoituksiin kuukauden aiheista. Linkin postauksiin alla!

Huhtikuu

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2023/

Kakskulma https://kakskulma.com/sadevesitynnyri-puutarhaan

Maijalassa https://www.maijalassa.com/vetta/

Apilankukka https://apilankukka.fi/vesi

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2023.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/04/puutarhan-kasteluvesi-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/04/merkkeja-kevaasta.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-4/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/04/puhdasta-vetta-ja-puhdasta-lannoitetta.html

Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/04/miten-autan-kestavaa-kehitysta.html

Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17188

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-omavaraisempaa-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4-vesi-ja-huussi

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2023

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/04/unelmana-omavaraisempi-elama-sadeveden.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/04/03/huhtikuu-23-vesiOikein ihanaa huhtikuuta kaikille! Ja älkää hermoilko turhia kevään tulon kanssa. Kyllä se sieltä vielä tulee ja sitten taas juostaan kieli vyön alla kaikkien tekemättömien töiden perässä!

7 kommenttia:

 1. Ihmettelin ensin, että vähänpä teillä kuluu maksullista vettä. Meidän kahden hengen taloudessa kuukausikulutus on lähes tarkalleen 6 kuutiota. Suihkun puute on varmaan yksi syy eroon.
  Rakentaessamme alueellamme ei ollut kunnallistekniikkaa. Myöhemmin sen saapuessa päädyimme liittymään, vaikka hetken harkitsimme. Meillä on syvä porakaivo, jonka vesi on erinomaista. Olisimme joutuneet maksamaan lähes täyden hinnan, vaikka emme kunnan vettä olisi ottaneetkaan. Omasta kaivosta saamme kaiken kasteluveden eli eipä tarvitse maksullisella vedellä kastella eikä autoa pestä. Viime kesänä ryhdytiin keräämään kastelemiseen myös sadevettä, sehän on ilmaista.
  Ulkovessa on kätevä, erityisesti kesäaikaan. Meidän tiheästi rakennetulla alueella sellainen ei taida olla luvallista. Tai ehkä kompostoiva vessa olisi, mutta eipä erityisen paljon huvita käydä hyyskässä näin avoimella paikalla. Saisimme varmaan pian syytteen siveettömästä käytöksestä.

  VastaaPoista
 2. Suihku on kyllä vesisyöppö, vaikka kuinka säästeliäästi suihkuttelisi.
  Ulkki on kyllä kätevä! Lapsenlapsetkin halusivat kesällä siellä käydä tarpeillaan ennemmin kuin sisällä.

  VastaaPoista
 3. Minusta nämä omavaraisuus postaukset ovat aina niin mielenkiintoisia. Hittolainen tuota kukkoa kun kävi kukkoilemaan.
  Mukavaa viikkoa sinulle Marketta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kiinnostaa! 😊

   Älä muuta sano!🐔😤

   Poista
 4. Niin söötti on tuo ulkki! ♥

  Meillä on tuleva kunnan vesi, mutta oma paskakaivo. Kyllä on kallista lystiä sitäkin aina tyhjentää, onneksi meitä on täällä enää kaksi vedenkäyttäjää. Mies on kyllä maailman nopein suihkussa kävijä, varmaan alle 30 sek ja suihku jo napsahtaa kiinni! Mulla kestää vähän kauemmin, vaikka pyrin järkevyyteen kyllä veden käytössä itsekin.

  Harmi, että kukkojen kanssa on ollut noin hankalaa. Toivottavasti löydätte asiallisesti käyttäytyvän uuden kukon tämän tuittupään tilalle!

  VastaaPoista
 5. Luin otsikosta, että Uusi UKKI ja jäin hetkeksi nikottelemaan, että mitäs hittiä, toivuin sentään tajuamaan, että Ulkohuussista tässä on kyse :) Se onkin kaunis! Meillä on tuolla navetan takusessa huussi, joka on kesäaikaan ahkerassa käytössä, juurikin ettei kesken ulkohommien tarvi sisälle laukata ja tulee siellä toisinaan talvellakin käytyä samasta syystä kesken puuhommien. Sinulla on kasvatukset hyvällä mallilla, täällä ei ole vielä edes suunniteltu mitään, vaikka lumet on jo pihasta lähteneet, jostain varjopaikoista vielä vähän löytyy ja öisin on välillä pakkasta.

  VastaaPoista