Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

perjantai 25. maaliskuuta 2016

Mietintää ja muisteloita pääsiäisestä!Olen ollut sairaslomalla tässä useamman viikon. Molemmissa käsissäni on tenniskyynärpäävaivaa. Koska käsiä on tarvinnut lepuuttaa, eipä oikein voi tehdä muuta kuin lukea, katsoa tv:tä, roikkua netissä ja kuunnella radiota. Noin kärjistetysti ilmaisten!


Mauri valmiina munanhakureissuun!

Joka "tuutista" onkin sitten tullut vinkkejä pääsiäiseen valmistautumiseen. Insta ja blogit ovat täynnä juhlamenuohjeita ja toistaan upeampia pääsiäisasetelmia pupuineen, munineen ja tipuineen. Telkussa ja radiossa on toimittajat kyläilleet ympäri Suomea lammasfarmareiden luona. Ja jatkuva ihmettely siitä, ettei kotimaista lampaanlihaa saa pääsiäisenä, jatkuu vuosi vuodelta.
Kananmunantuottajat levittelevät käsiään, kun kanat eivät tajua sesongin olevan kuumimmillaan ja munivat vain sen yhden munan päivässä. Laiskimukset!Pääsiäisestä on tulossa tosi kaupallinen juhla, jos ei sitä jo ole. Mielestäni siinä ei ole mitään pahaa, pääasia, että ollaan yhdessä ja rauhoitutaan. Tehdään ruokaa ja syödään porukalla. Ei tarvi sitä lammasta teurastaa, voi vetää lyhyemmänkin kaavan mukaan! Mutta olisi kiva, jos ihmiset kokoontuisivat yhteen näin pitkinä pyhinä. Kun kerrankin olisi aikaa!Vai onko? Se minua pistää vihaksi, kun kaupat ovat auki! Argh! Ja murr! Ei näin! Ymmärrän sen, ettei kaikki voi vain viettää pyhiä, mutta silti! Olen ollut vakaasti sitä mieltä jo pitkään, että tämä jatkuva yhteiskunnan pahoinvointi johtuu tästä pysähtymättömyydestä. Etteikö nykyihminen voi olla yhtä päivää käymättä S-marketissa! Hei kamoon!

Perinteikäs pitkäperjantain sää; sataa!


Minä olen syntynyt 70- luvulla ja nuori aikuinen olin 90-luvun alussa. Lapsuuden pääsiäisestä muistan, kun telkusta ei tullut mitään kivaa, pelkkiä jumalanpalveluksia ja jeesus-elokuvia. Radiossa soi sellanen surumusiikki. Pääsiäisen kohokohta oli suurinpiirtein se, kun käytiin syömässä pashaa mummulassa. Silloin kyläiltiin ja nähtiin sukua. Mutta riehua ei saanut!
Olihan se nuorisolle ihan saakelin tylsää, kun ei päässyt baariin pyhinä. Jotkut ravintolat saivat olla auki erikoisluvalla. Sellainen tarvittiin myös musiikin soittamiseen ja tanssimiseen.

Nuoret radiotoimittajat muistelivat yhtenä päivänä sitä, miksi pääsiäistä vietetään. Eivät olleet ihan varmoja. Varsinkin kiirastorstain ja pitkäperjantain merkitys oli unohtunut. Googlesta katottiin ja selvisihän se sitten.Itse en ole uskonnollinen. Mutta kuulun siihen ikäluokkaan, jolle uskontoa tahkottiin koulussa paatoksella. Joten kyllä näiden suurjuhlapyhien merkitys on muistissa vieläkin.
Uskonto ja pääsiäisenvieton perinteet ovat minulle tuttuja lähinnä isäni vanhempien ansiosta. He olivat ortodokseja ja varsinkin mummulle uskonto oli tärkeä. Aikuisena olen vasta ymmärtänyt, mikä rikkaus tämä on ollut.Mummulta minuun jäi tämä pääsiäispashaperinne. Olenkin lähes joka vuosi sitä tehnyt. Tosin tyttäreni sanoi minulle tänään, ettei ole sitä koskaan syönyt. Ja minä en ole pashaa suuhuni mättäessäni edes huomannut, ettei tyttö syö sitä! No, tänään hän söi ja oli ihan hyvää!

Tämän vuoden pääsiäispasha poikkeaa edellisvuotisiin siinä, että se on nyt tehty siihen "the muottiin". Siihen, minkä tilasin oikein Valamon luostarin nettikaupasta. Mainitsin muotista munajuustojutussani.Yritin vähän selvittää, mitä merkit muotissa tarkoittavat. Ja nehän käsittääkseni voivat olla erimuoteissa erilaiset. Mutten oikein löytänyt juttua niistä. Joku tarkoitti :"Jeesus on ylösnoussut" tms. Myös se, miksi kynttilää poltetaan pashan päällä, jäi epäselväksi. Selvitän ensi pääsiäiseksi, nyt en jaksa/ehdi, kun täytyy syödä sitä pashaa urakalla! =DVähän harmittaa, etten pari kesää sitten, poikennut lehmäleirireissullani Valamon ja Lintulan luostareissa. Kova oli aikomus paluumatkalla käydä molemmissa, mutta olin niin väsy ja oli vaan niin kiire takaisin kotiin. Luostareihin on kuitenkin meiltä monta sataa kilsaa. Mutta täytyy varmaan lähteä joskus vartavasten käymään uudestaan sielläpäin. Valamon luostarista varmaan saisikin noihin edellä mainitsemiini kysymyksiin vastauksen.

Ylen toimittaja oli viikolla kyläilemässä Valamossa. Hän haastatteli Sergeitä, joka oli kai jonkilainen, tavismunkkia tärkeämpi henkilö. Valamon asukkien pääsiäinen kuluu Sergein mukaan lähinnä jumalanpalveluksien ja rauhoittumisen merkeissä. Jumalanpalveluksia saattoi olla kuusikin tuntia päivässä. Että ihan työstä kävi messuaminen!
Valamoon oli tulossa myös parisataa ulkopuolista viettämään pyhiä munkkien kanssa. Plus sitten päiväkävijät. Toimittaja kysyi, etteikö kiire ja se, että luostarissa ramppaa paljon väkeä, häiritse munkkien elämää. Sergei oli sitä mieltä, että kun on sisäinen rauha, ulkopuolinen stressi ja kiire ei häiritse. Mahtavaa elämänasennetta! Tuosta pitäisi meidän nykyimmeisten ottaa mallia!

Valamossa olisi mielenkiintoista käydä myös siksi, että minun pappani on ollut siellä munkkina nuorena poikana, ennen sotia. Mitään romantiikkaan hänen luostariin menoonsa ei liity, päin vastoin. Papan isä oli kuollut jo nuorena. Hänen äidillään ei ollut mahdollisuutta elättää yksin kymmenpäistä lapsilaumaa. Koska pappa oli lapsista vanhimmasta päästä, hänen oli lähdettävä pois kotoa, etsimään ruokansa ja elantonsa jostain muualta. Näin pappa päätyi Valamon luostariin ja munkiksi. Mitään uskonnollista syytä munkkina oloon papalla ei ollut, ainoastaan nälkä!

Pappa munkkikaavussaan. Ikää hänellä on n. 16 vuotta.


Joskus kiljupäissään pappa kertoikin jotain juttuja luostariajoistaan. Harmi vain taaskin, ettei ne nuorena olleet niin kiinnostavia!
Pääsiäisen viettomme on alkanut mukavasti. Tänään meillä oli syömässä isäni, tyttäreni ja toisen veljeni vaimo, kahden poikansa kanssa. Vävy ja veljeni olivat muissa touhuissa.
Syötiin burgundinpataa ja juotiin pullakaffeet, pashan kera tietysti!

Burgundipatalihat marinoitumassa punaviinissä. Mmmm!

Kädet ei anna periksi leipoa. Siksi valmispullaa, ei kulitsaa!


Oli mukavaa ja syömisen ohessa kirottiin tätä maailman menoa. Ja tietysti yritettiin sitä parantaa!

Muuten en ole kotia koristellut pyhiä varten, kuin narsisseja ostamalla. Kauraa yritin vähän pääsiäisruohoksi kasvattaa, mutteivät kaikki itäneet hyvin.Beibe toi minulle kimpun vaaleanpunaisia tulppaaneja, ihania rimpsureunoja. Ja veljen vaimolta sain keltaisen begonian. Sopii keittiön pöydälle, kuin nenä naamaan!
Näytin aamulla Beibelle Instasta paria pupuasetelmakuvaa, mitkä olivat jonkun ulkorapulla. Ei ollut meidän rappusilla asetelmia, ei. Tai, jos pari talliämpäriä, roskapussi, talikakkuvuuat, tuhkaämpäri, saappaat ja ruskistunut joulusypressi asetelmasta käy, niin sitten. Ai niin, onhan rappusilla luuta! Sehän kuuluu pääsiäisen aikaan! Beibe kuitenkin pilasi huolella tehdyn asetelman, siivoamalla rapuntienoon, jotta vieraat mahtuisivat ovesta sisään.

Loppupyhät mennäänkin sitten intuitiolla. Katsotaan, mitä pääsiäinen tuo tullessaan. Mutta yksi on varmaa, pyhäpäivänä kauppaan en mene!

Rauhallista ja mukavaa pääsiäisenaikaa toivottelee Leppämäen väki!
P.s. Viikolla minulle selvisi, mihin se mummuni pashamuotti oikein hävisi mummulan tyhjennyksessä. Syyllinen on oma isäni. Hän poltti muotin. Että näin!

16 kommenttia:

 1. Elämä arkipäiväistyy yhä enemmän.. Mukavaa pääsiäistä, Marketta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee, oli se hyvä tai ei!

   Kiitos, Satu. Samoin sinne teille!

   Poista
 2. Höh tuota tenniskyynärpäätä! :/ Pitää vaan malttaa leputella, ei kai siihen muu auta.

  Voi Mauri! :D Mainio kuva! :)

  Pysähtymistä minäkin kaipaan. Ennen just uskonnolliset juhlapyhät olivat sitä rauhoittumisen aikaa, nyt juhlapyhät ovat liukuneet lähemmäs tavallista arkea. Mutta muistan kyllä itsekin ettei se rauhoittuminen lapsena ja nuorena ollut se juttu mitä tämmöisinä vapaapäivinä halusi tehdä! x)

  Mukava pääsiäisen aikaa Leppämäen väelle myös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei auta, ei! =(

   Mauri tuppaa aina jokapaikkaan. Joten sitä saa mitä tilaa! =D

   Ei yhden tai kahden päivän pysähtyminen pahaa tee kellekkään.

   Kiitos, Viv! :D

   Poista
 3. Tsemppiä toipilaana olemiseen :) Näin se menee,että nyt ne kaikki sukujutut kiinnostaisivat mitkä on lapsena ja nuorena menneet toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos...

  VastaaPoista
 4. Tästä olen kanssasi ihan 100% samaa mieltä, että jos jengi ei osaa ostaa niin paljon maitoa, leipää yms. että riittäisi pari päivää ilman kaupassakäyntiä, joutaakin kuolla nälkään. Ihan muutaman vuoden kuitenkin ollut jo jääkaapit ja pakastimet käytössä....
  Että tällaisena juhlapyhien inhoajana kuitenkin arvostaisin sitä yleistä mahdollisuutta levähtää ilman ostoshysteriaa. Lisäksi hiljattain luin, ettei kauppojen aukioloaikojen vapautuminen sittenkään lisännyt pätkääkään töitä, lisää ihmisiä ei ole palkattu ja ne muutamat lisätunnit on jaettu nykyisille, mutta siten, että töissä ollaan vähemmän yhdessä ja enemmän yksin. Ei hyvä!

  Suloisia kuvia, tulin hyvälle mielelle. Itse olen koko pitkän viikonlopun töissä ja jään ilman pashaakin (herkkua, nam!) Tänä vuonna oma valinta, rahanahneena nääs...

  Toivottavasti käsi paranee pian. Iloa ja aurinkoa loppuihin vapaisiin!

  VastaaPoista
 5. Veljen vaimo juurikin tuota samaa siunaili. Tätä, että ruuan säilyttäminen on helpompaa, kuin koskaan ennen. Ja sitä, että ne samat autot ovat heidän kylän kaupan parkkiksella joka päivä!
  Nykyajan ihminen ahdistuu, jos häntä aletaan rajoittamaan ihan pienelläkin asialla. Kuten sillä, että kauppa on kiinni muutamana tuntina vuorokaudesta. Koska ei ikinä tiedä, milloin alkaa tekemään "jotain" mieli. Ja kyllähän ihmiset käyvät siellä kaupoissa kuluttamassa aikaansa. Sekin on surullista jotenkin, että ei keksitä muuta tekemistä kuin kauppaan meno!
  Tekstitv:ssä oli, kuinka k-ryhmä ja s-ryhmä hehkuttivat pitkäperjantain yleisöryntäystä kauppoihin. Ihan oli ruuhkaa kassoilla aamusta lähtien. Olen varmasti ainut, jota tämä ärsyttää! Minun työssäni on vielä vapaat viikonloput ja pyhät. Haluan pitää niistä kynsin hampain kiinni!

  Käsien paranemista niin minäkin toivon!

  Kiitoksia! Auringon paistetta ootellessa! =D

  VastaaPoista
 6. Mukavaa, että kävit kommentoimassa blogissani. Näin löysin tien sinun blogiisi ja jäin lukijaksi.
  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
 7. Näin me toisemme löydämme! =D Kiva, että jäit! Hyviä pyhänjatkoja sinullekkin!

  VastaaPoista
 8. Muutenkin käyn kaupassa niin harvoin että olisi aivan sama vaikka kauppa olisi viikonkin kiinni. Mutta voisiko joku kioski edes olla varuiksi auki jos kahvi ja vessapaperi meinaa loppua?!

  Meillä on ulkona sama asetelma kuin jouluna. Ja kirsikkana kakussa jätesäkillinen koivurisuja siinä edessä. Kuulemma sisääntulo on talon käyntikortti. En jaksa stressata asiasta.

  Muuten, tämä oli jotenkin hyvä postaus. Tykkäsin.

  VastaaPoista
 9. No, sallitaan nyt joku ihan pieni kioski. Ettei tarvi sammalta mettästä hakee, jos vessapaperi loppuu! ;'D

  Kesällä kaiken rapulla olevan tarpeellisen tavaran sekaan yritä sijoittaa pari kesäkukkaruukkua. Voi, että on sitten nättiä! Ha! Jos meidän sisääntulosta sitten pitäs jotain päätellä, niin meillä ainakina tehdään kaikenlaista!

  Kiitos, Maija. Kiva, kun tykkäsit!:)

  VastaaPoista
 10. Mauri on kertakaikkisen suloinen tuo kori päässään! ♥ Toivottavasti sitä onnisti munanhakureissulla!

  Juu, kaupat voisi todellakin olla kiinni pyhinä. Terveisin kaupan työntekijä... Onneksi mulla on nyt useampi vapaa peräkkäin. Mutta kyllä tää pääsiäistä edeltävä aika onkin sitten ollu ihan raivokasta raatamista siellä.

  Oma pääsiäinen ei ole mitenkään erityisen juhlava. Pöydällä on narsissit ja keltainen kynttilä ja uunista tuli ulos (vegaaninen) persikkapiirakka, muuten on ihan perusruokaa ja -meininkiä. Eli mies ties missä rakkaiden autojensa kimpussa, lapset koloissaan ja minä yksinäni sitten, kuten aina. No, onneksi kirjoista on seuraa.

  Mukavia pääsiäisen pyhiä sinulle Marketta! ♥

  VastaaPoista
 11. Mauri on niin pönttö, kun sen täytyy tunkea päänsä jokapaikkaan! =D

  Joo, ei käy kateeksi kaupanalalla työskenteleviä!

  Minulla oli tarkoitus lueskella pyhinä, mutta en oo jotenkin vaan malttanut rauhoittua kirjan ääreen. En mää mitään ihmeellistä oo tehnyt, ollut vaan levoton! =D

  Mukavia vapaita sulle, Heli!

  VastaaPoista
 12. Arvaapa kellä on myös tenniskyynärpää, samis? Kyllä sun pitää päästä joskus Valamoon kun pappaskin on ollut siellä. Siellä on hyvää ruokaakin ja viinit erinomaisia. Käytiin toissavuonna siellä pääsiäisenä prätkillä (pääsiäinen oli silloin myöhemmin ja oli lämmin keli). Vaikka siellä oli paljon väkeä niin jännä että tunnelma oli silti niin rauhallinen ja harras. Sytytimme jotkut kynttilätkin ja niiden asettamisessa oli joku suurempikin tarkoitus mutta en enää muista. Olen ollut joskus ortodoksisissa hautajaisissa ja ne kestivät monta tuntia ja koko ajan seistiin, vain vanhukset istuivat.

  VastaaPoista
 13. Voi ei! Ei oo kyllä kiva vaiva tämä! ARGH!

  Kyllä siä Valamossa on varmaan käytävä. Mua on niin harmittanut, kun en jaksanut enään poiketa siä, kun silloin lehmäleiriltä tulin.
  Mä haluisin kesällä käydä, ja Lintulan luostarissa myös, kun niissähän on kuulemma upeat puutarhatkin. Ne kiinnostais kovasti. Ja tietysti ne Valamon viinit...

  Kakarana olen ollut ortodoksihäissä. Muistan, että oli tuskaisen pitkä toimitus.

  VastaaPoista