Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

maanantai 7. maaliskuuta 2016

TSI: Uusi alunen marsun häkille!Jyrsijöiden häkit ovat sellaisia kapistuksia, että ne vievät ihan sikana tilaa ja ovat vaikeita sijoittaa sisustukseen. Ne pitäisivät olla sellaisessa paikassa, että häkkien siivoaminen sujuisi kohtuu helposti ja että ympäristöön lentelevät heinät ja purut olisivat helppo lakaista/imuroida.
Meillä marsut ovat perinteisesti asustelleet yläkerrassa ns. kirjastohuoneessa. Huone on ollut aina vähän sellainen varasto- ja romuhuone. Silloin kun minulla pienimuotoista marsukasvatusta, huone oli häkkejä täynnä. Ja tytär puikkelehti omaan huoneeseensa häkkien ja kaiken kaman lävitse.
Mutta nykyään huone on ihan kohtuu siisti ja viihtyisä. Aika-ajoin jopa makoilen sen puusohvalla, kirjaa lukien.
 Vuoden verranhan meidän koti oli "marsuvapaa", mutta viime kesänä en enään pystynyt elämään ilman kuikutusta ja hommasin marsunaaraat, Merkkarin ja Punkkarin. Joten taas piti sijoittaa marsunhäkki kotiimme.


Punkkari edessä, Merkkari takana!

Kesä menikin ihan kivasti, sisällä ei ollut kuin pieni häkki. Koska marsut olivat päivät ulkona, isossa häkissä. Mutta talveksi toimme sisälle ison 120cmx55cm häkin. Ja se sitten viekin aikaslailla tilaa!
Häkki on ollut tähän asti Ikean penkin päällä. Se on ollut ihan ok ratkaisu ja hoitokorkeus on ollut hyvä. Mutta se on ollut hieman kiikkerä ja marsujen kanssa seurustelu on ollut hankalaa. Ja kesällä, aamuaurinko paistaisi ikkunasta suoraan häkkiin!

Ennen!


Minulla on pitkään ollut mielessä, että häkki pitäisi saada lähemmäs lattiaa. Olisi mukava itsekin istuskella lattialla ja syykytellä marsuleja. Mutten kuitenkaan halua häkkiä suoraan lattialle.
Joten olen suunnitellut sellaista levyä, jossa on pyörät alla, häkin alle. Sitä saisi mukavasti tarpeen tullen siirreltyäkin.
Projekti on kestänyt ja kestänyt, kun en ole löytänyt sopivan kokoista levyä mistään. Ei ole tehnyt mieli ostaa kaksimetristä liimapuulevyä, koska siitä jäisi sitten taas sellainen tyhmä pala, mitä ei voi missään hyödyntää.
Kunnes viikko takaperin Beibe löysi Bauhausista sopivan levyn; 150cmx60cm. Paksuutta levyllä oli 1,8 cm. Olisi saanut olla vähän paksumpi, koska levy oli hieman venkura. Mutta tällä mennään! Ei ainaskaan tullut yhtään hukkaa!
Samaisesta liikkeestä hän osti sellaiset varastopyörät levyn alle. Toiseen päähän levyä kääntyvät ja toiseen ihan tavalliset.
Beibe hieman modifioi levyä, jyrsimällä levyn reunaan pyöristyksen. Pyörivät renkaat hän kiinnitti sellaisilla levyn läpi lyötävillä "jutuilla", mihin pyörä ruuvattiin kiinni. Kiinnikkeet hän oli joskus irroitellut jostain hävitykseen mennestä huonekalusta.Tavispyörät vain ruuvattiin levyn alle.

Pyörivät renkaat kiinnitettiin levyn alapuolelta tälläisiin!Levy käsiteltiin Liberonin, tiikin värisellä petsillä. Meillä on tätä väriä vähän siellä sun täällä; mm. ikkunalaudoissa ja yläkerran rapun kaiteessa.Minäkin olin toki tässä projektissa mukana. Taas sujuvasti pitelin levystä kiinni, kun Beibe reikiä poraili ja renkaita kiinnitteli. Ja vetelinhän minä petsiäkin yhden kerroksen levyyn. Joten en ihan ulkoistanut tätä projektia! Vaikka eräs ystäväni minua kiusasikin, kun kerroin, että olen tälläistä marsuhäkin alustaa suunnitellut tekeväni. Hän sanoi minulle että: "Siis Beibe tekee!" No, näinhän se usein menee, myönnetään! Mutta kun häneltä kaikki sujuu niin kätsysti ja nopeasti. Ja jälki on siistiä! Toisin kuin minulla! Mutta olen aina vankasti läsnä ja hengessä mukana, kun jotain tehdään. Osaan hienosti ojennella työkaluja ja suunnata valoa, sinne missä sitä tarvitaan. Joten en ihan hyödytön ole!
Jokatapauksessa, marsunhäkillä on nyt uusi alusta, johon olen tosi tyytyväinen. Olihan tämän tekemiseen sellainenkin ajatus, että nyt ikkunaan saa ikkunalaudan, kun häkki on matalammalla.Jonkin verran tulee kuitenkin laitettua taimia esikasvatukseen ja minulla on ollut ihmeellinen huonekasveihin kohdistunut kuumeilu koko talven. Että ikkunalaudalle olisi enemmäkin tarvetta!
Tässä sisustusinnostuksessani taas unohdin pienen ja pitkulaisen tekijän; Maurin. Sillehän marsut ovat todellinen kiusaus! Joka kerta, kun se lähtee yläkerrasta alakertaan, ennen rappusiin menoa, se on vilkaissut marsun häkkiä. Koska häkki on ollut niin korkealla, kiusaus on ollut hetkellinen. Nyt kun häkki onkin siinä matalalla, mäyräkoiran silmien korkeudella... saas nähdä miten käy!

Ja jälkeen! Tästä tuli just niin hyvä kun suunnittelin! Tai, ehkä jopa parempi!


Kyllä nyt kelpaa matolla istuskella marsujen kanssa!


Kauhuskenaariossani jo näin, miten Mauri tuuppii pyörien päällä olevan häkin marsuineen, alas rappusia. Mutta toistaiseksi se on antanut olla marsujen rauhassa. Aika näyttää, saako pötkylä porttikiellon yläkertaan, vai pystyykö se hillitsemään itsensä! Uskon, että pystyy, mutta ei koskaan pidä aliarvioida mäyräkoiraa!

Katotaan nyt, täytyykö pistää topparit renkaisiin!
Piia Aurinkokujalta, tervetuloa lukijaksi!

13 kommenttia:

 1. Kätevän näköinen alusta! Mulle tuli kans mieleen että toivottavasti ei Mauri tuuppaa koko settiä rappusiin... Jos se vaikka koittaa tunkea itsensä tonne häkin taakse tms. No toivotaan ettei kauhuskenaariosta tule totta.

  Meillä on kaksi kaninhäkkiä kooltaan 140 x 70 tai jotain sinnepäin... Ihan valtavat hökötykset!! Ne on tytön huoneessa ja kieltämättä vievät melkoisesti tilaa. Huoneessa on kuitenkin vino katto jonka matalimmassa kohdassa ei mahdu olemaan kuin joku matala hylly tms joten kun siinä nyt on noi häkit niin tavallaan ne sopii siihen oikein hyvin eivätkä sit kuitenkaan valtaa koko huonetta. Silti tuntuu kesällä, kun häkit on poissa ja kanit pihalla, että voi kun ei tarttis niitä häkkejä takas tuodakaan... Mua jotenkin ahistaa ne siellä tilaa viemässä. Ne on myös tosi isoja siirrellä ja sen vuoksi sinne taakse sit aina kertyy heinää ja purua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on mennyt tähän saakka Maurin kanssa. Ja marsuthan on sellasia pällejä, että ne vaan tulee koiraa kattoon. Mutta jos lähtevät säntäilemään, se saattaa pötkylän saalistusvietteiä koetella.

   Sellasia lukollisiakin pyöriä olis ollut, mutta maksoivat maltaita. Muutenkin tolle viritykselle tuli hintaa useampi kymppi, vaikkei ton ihmeellisempi ole!

   Meillä oli joskus kans sellanen 140 senttinen häkki. Se on jo valtava!

   Tossa tasossa on just se hyvä juttu, että häkkiä on helppo siirrellä, kun imuroi. Ei pääse kertyyn puruja ja heinää häkin taa!

   Poista
 2. Hyvä idea. Alustasta tuli kätevän ja toimivan tuntuinen. - Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen tyytyväinen alustaan! Olenkin sitä jo ihan huvikseni siirrellyt! ='D

   Mukavaa viikonalkua sinullekkin!

   Poista
 3. Hieno tuli ja juu ei ole sisustuksellisia moiset häkit, mutta itse pörröiset ovatkin sitten sitäkin sisustuksellisimpia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kiitti! Joo, kyllä pörröiset tuo eloa kotiin! <3

   Poista
 4. Tosi hieno! Mä olen myös miettinyt joskus marsuja, mutta me päädyttiin sitten lasten kanssa gerbiileihin. Olen tosi tykästynyt niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks! Ite en ole koskaan oikein marsuja pienempiin jyrsijöihin lämmennyt. Minä tarvin sellasen kunnolla paijattavan kokoisen elukan! =D

   Poista
 5. Marsujen asuntovaunu:) Toivottavasti Maurilla pitää hermot, eikä se joudu kiusaukseen.

  Aikoinaan, kun minulla oli saksanpaimenkoira Lee, oli minulla myös lyhyen aikaa hoidokkina kaverin marsu. Lee ei yrittänyt napata marsua, mutta se kiinnosti kovasti. Aina piti päästä häkin lähelle katsomaan ja haistelemaan, mikä ihme se marsu oikein oli.

  VastaaPoista
 6. Totta! Näyttää ihan asuntovaunulta! Ha haa! ='D

  Kyllä on koti täynnä kiusauksia pienelle mäyrikselle. Kissankuppia ei saa lipoa, eikä marsuja syödä!

  Saksanpaimenkoirillahan saattaa olla aikas kova paimennus- ja hoivavietti. Ja kyllähän nyt tollaset rapistelevat pötkylät koiria kiinnostaa, vaikkei olis mitään viettiä!

  VastaaPoista
 7. Hieno 'traileri'...Heti ekasta valmis-kuvasta tuli ajatus, ettei vain lähde vierimään portaita alas :) Mäyrikset ovat touhukkaita, joten olisi kiva tietää mitä Mauri miettii...
  Me olemme nyt olleet ilman marsua reilun vuoden ja oikeesti tekisi mieli taas sellainen uikuttaja/murmuttaja ottaa, mutta juurikin tuo häkin koko ja sille sopiva paikka, on ikuinen ongelma. Kesällä meilläkin ollut pääasiassa ulkona, mutta....
  Olen siis ekalla visiitillä blogissasi ja monta kivaa ja ihanaa juttua löyty, joten jään seurailemaan.

  VastaaPoista
 8. Häkki on pysynyt hyvin paikallaan! Eikä ole Mauri tuuppinut sitä yhtään! =D

  Ei noi häkit mitään kodin kaunistuksia ole. Jotenkin ne lapsen huoneeseen sopii/kuuluu. Mutta tälläisessä aikuisessa kodissa on monelle tullut yllätyksenä, että meillä on marsuja. Kysyneet, että "Kenen noi marsut ovat?" :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olet viihtynyt juttujeni parissa! Olet tervetullut seurailemaan! =D

   Poista