Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

tiistai 23. elokuuta 2016

"Raadannan" tuloksia!Nyt alkaa vihdoin olemaan se aika vuodesta, että satoa alkaa tulemaan kasvimaalta. Tai jostakin tulee, toisista ei! Tänä vuonna ei olla hukuttu kesäkurpitsoihin, kuten parina edellisvuonna. Jatkuvat sateet ja kylmyys ovat mädännyttäneet kesäkurpitsakasvustot. No en valita, olen kuitenkin saanut keiteltyä hieman pikkelssiä niistä. Ja jauhelihan kanssa laatikossa ollaan syöty! Nam!

'Golden' vielä yrittää tehdä hedelmää!

'Black Beauty' taitaa olla mennyttä!


Onneksi tulee hieman avomaankurkkuja. 'Profi' nimistä lajiketta laitoin jälleen kerran. Se on tosi maukas kurkku ihan tuorekäyttöönkin. Siinä ei ole yhtään karvautta, mutta kuoria se silti täytyy.  Kasvihuonekurkut ovat jo olleet ja menneet. Niihin tulee aina jokin tyvimätä, kirvoja tai härmää. Vaikka tänäkin vuonna kasvatettiin niitä kaverin hyvässä jättikasvarissa kasvusäkeissä. Koska kasvihuonekurkut ovat tuollaisia nirppanokkia, laitankin joka kesä tuota Profia kasvamaan. Ne ovat niin hyviä sitten, kun kasvarikurkut eivät anna enään satoa.
Muutamia purkkeja olen suolakurkkuja säilönyt. Jos viitsisi vähän peitellä kurkkukasvustoja, ehkäpä kurkkuja kasvaisi rivakammin. Mutta olen niiiin huono ja laiska tossa harsonkäytössä!Melonia ollaan jo yksi syöty. Lajike on 'Yellow Canarian' ja ihan marketista olen siemenet ostanut. Se on maultaan sellanen vesi- ja hunajamelonin sekoitus.

Melonin mollukka!


Salaatissa ollaan oltu koko kesän omavaraisia. Laitoin salaattia kannelliseen lämpölavaan kasvamaan tosi aikaisin keväällä. Lisäksi kylvin sitä toiseenkin lavaan hieman myöhemmin. Kylvin salaatit niin tiuhaan, että alettiin syömään sitä ihan pieninä.

Tässä lavassa olivat myös syksyllä kylvetyt porkkanat, jotka ovat jo syöty!Juhannuksen tienoilla esikasvatin jää- ja parsasalaatin taimia ja istutin ne autonrenkaaseen ja kasvilavaan. Ovat kasvaneet tosi hyvin. Salaatti tykkää vähän viileämmästä kelistä, eikä näköjään ole tykännyt kyttyrää jatkuvasta sateesta.


Parsasalaattia ja kehäkukkaa. Ennen salaattia tässä kasvoi retiisiä.
Jääsalaattia ja muutama ruippana purjo.

Kurpitsan taimia tuli laitettua taas silleen huolella. Niiden kannalta voi sanoa, että onneksi on satanut! En varmastikkaan olisi jaksanut kastella niitä, vaikka lampi onkin ihan kasvimaan vieressä.
Kurpitsat istutin niinkin taidokkaasti, että heitin pahvia maahan katteeksi, kompostoitunutta sontaa keoksi pahvin päälle ja multaa hieman pieneen kuoppaan, mihin sitten taimen istutin. Katoin vielä sanomalehdellä ja ruohosilppua siihen päälle. Näine eväineen ovat kasvaneet koko kesän. Toisista on jo alkanut kurpitsaa tulemaan. Myskikurpitsasta ei saada satoa tänäkään vuonna!

Kurpitsakasvustoja silmänkantamattomiin!

Kurpitsoita ja sipulia.
Alkukesästä näytti siltä, että sipulit onnistuvat hyvin. No, ei onnistuneet! Punasipulia laitoin porkkanarivien väliin ja sinne ne sitten mätänivät. Porkkanat sentäs kasvavat ihan hyvin.

Vähän on jäänyt maa-artisokkaakin porkkanapenkkiin!


Samoin ryvässipulit mätänivät. Tavallisesta sipulista nyt tuli satoa jonkin verran, mutta koko jäi pieneksi kun varret alkoivat mätänemään. Että näin!
Valkosipulia ei tullut montaa syämäkokoista. Mutta sitä en ole montaa vuotta kasvattanutkaan ja osan olen laittanut maahan ihan niistä pikku silmuista. Joten osa saa siis kasvaa kokoa, kun istutan ne takaisin syksymmällä.

Huikea valkosipulisato!

Pavut ovat viihtyneet vaihtelevasti. Taitepapu 'Ferraria' meillä on ollut monena vuonna. Tänä vuonna laitoin sitä yhteen lavakaulukseen kasvamaan. Ehkä puolet siemenistä itivät. Mutta se on onneksi tosi satoisa papulajike. Joka toinen päivä saa sellaisen kourallisen palkoja kerättyä. Niitä olen ryöpännyt pakkaseen talvenvaralle. Ollaan syötykin niitä, paistettuna pekonisilpun kanssa. Nam!

Papupenkki!

Salkopapuja meillä kasvaa kasvimaalla, sekä kasvarin vieressä kaarituissa. Ajattelin, että saavat kasvattaa oikein papujakin, jotta voisin kuivata niitä talven varalle. Samoin minulla on sellaista pensaspapua kasvamassa, joka tekee sellaisen ison ja litteän palon. Niidenkin papuja meinaan kuivata. Onko kellään kokemusta omakasvatettujen papujen kuivaamisesta? Vinkkejä otetaan vastaan!

Salkopavut
Jo toisena vuonna peräkkäin yritän kasvattaa Lehmänpapua. Se on käynnöstävä papulajike, minkä pitäisi tehdä sellaisia sairaan pitkiä pavunpalkoja. Viime kesänä sitä oli ulkona. Hädin tuskin kasvoi koko papu!
Tänä keväänä uhrasin sille tilaa kasvihuoneestani. Joo, kasvaa kyllä, muttei yhtään palkoa ole tehnyt. Pöh! Ihan tyhmä kokeilu!

Lehmänpapukasvustoa.
Ruusupapuakin kasvaa taas kerran! Vielä ei olla sitä syöty, mutta kohta palot alkavat olla syömäkoossa. Ruusupapu on vähän sellanen papulajike, että mitä ruokaa siitä oikein tekisi? Yleisestihän sitä taidetaan koristeellisuutensa vuoksi kasvamaan laittaa.

Ruusupapu


Lehtikaalia on kasvarin vieressä, papupenkeissä kasvimaalla ja vähän siellä sun täällä. Osan kasvatin ite siemenestä, osan taimista ostin. Ostotaimet selvisivät kaalikoiden ja kirppojen hyökkäksestä hyvin, ei sinänsä mitenkään yllättävää! Toisin taas kävi ite kasvattamilleni taimille. Vähän harmittaa noi palmukaalin taimet, niitä kun kokeilin ekan kerran. Mutta yksi sankari on selvinnyt ötökkäinvaasiosta! Pieneksihän sekin jää, mutta pari lehteä on saatu maistaa.

Palmukaali krassien keskellä. Oikea selviytyjä!

Minä en oikein olisi valmis vielä luopumaan tästä kesästä. Oliko sitä edes ollenkaan? Pelkkää sadekautta, ainakin täällä Pirkanmaalla.

Kasvimaalla lilluu vesi paksusta katekerroksesta huolimatta!

Ei kai sellaista täydellistä kesää olekkaan, jolloin kaikki kasvikset onnistuvat. Kuitenkin perunat lavoissa onnistuivat täydellisesti. Ja perunaahan meillä on vielä kavereiden tiluksilla kasvamassa!
Punajuuret eivät onnistuneet taaskaan! Mikä helvetti siinä on, ettei ne onnistu? Hei, hyviä punajuuren kasvatusvinkkejä kaivataan, please anyone!

Tästä on potut syöty!

Tältä pieneltä alalta tuli näin paljon mommoja!

Tuolla jossain vesiheinän seassa on onnettomat punajuuret!
Yrtit ovat kasvaneet kivasti kasvilavassa. Ja basilikat! Kasvariin laitoin laastipaljuun muutamaa eri basilikaa ja sitä on syöty ja pakastettukin. Onnistuivat parhaiten kuin koskaan ennen! Taimet ostin keväällä Tammelan torilta.

Salvia, mäkimeirami ja persilja.

Kääpiösamettikukka

Basilikapusikko!
Chilit ovat vielä raakoja, mutta eiköhän ne vielä punastu. Ja jos ei, otan ne sisälle.


Maissia pistettiin noin 60 siementä esikasvatukseen. Muutama hassu iti. Siemenet tilasin vuosi sitten Isoäidin kasviksilta. Eipä ne itäneet viime kesänä yhtään sen paremmin. No, traktorin renkaassa kasvavat ja katotaan nyt ehtivätkö. Luulen, että ehtivät!


Vaikka surenkin hieman kesän loppumista, onhan se vaan hienoa tämä sadonkorjuuaika! Ihanaa, kun saa hakea työnsä tuloksia kasvimaalta ja tehdä niistä ruokaa.Tänään on ollut ensimmäinen ihan kokonaan sateeton päivä viikkoihin. Tulisi edes kaunis syksy!

Savimaa ei enään ime yhtään enempää vettä!

Esther Helmiä, mukavaa että olet liittynyt seuraajien joukkoon. Tervetuloa!

17 kommenttia:

 1. Täällä Kymenlaaksossa on myös vietetty erittäin sateinen kesä. Kuulemma sateisin 20 vuoteen... Ja hellepäiviä oli koko kesänä muistaakseni 7. Että sellanen kesä. Jossain Länsi-Suomessa taas on sitten kuulemma vietetty aivan upea kesä, kertakaikkinen helle- ja aurinkokesä... Tasan ei siis jakaannu kesäkelit Suomen maassa!

  Mä oon edelleen sitä mieltä, että en ala ees yrittämään kasvien kasvatusta. Etenkään siis ruokakasvien. Siis jos ei sinun kaltainen osaava konkarikaan saa kaikkea kasvamaan, niin tämmönen osaamaton onneton viherpeukaloa omistamaton ei saa tasan mitään kasvamaan. Joten ostan kaupasta toisten kasvattamat myös jatkossa!

  Ihanat kumpparit sulla! ♥ Ja sinällään kyllä oikein kaunis tuo lätäkkökuva, vaikka varmaankin kuivempaa toivoisit sinne. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin sentäs lomalla kesäkuussa. Silloin oli täällä parhaimmat kelit. Jotain hyvää tähänkin kesään!
   No, en minä niitä rutikuiviakaan kesiä kaipaa. Sellasiakin on koettu!

   Äläs nyt, Heli! Eikös se ole sanontakin, että aloittelijan tuuria! ='D
   Mutta onneksi kaupoista saa niin hyviä kasviksia. Ja täällä maallakin saa lähikaupoista nykyään paikallisten viljelijöiden tuotteita. Yleisestihän lähiruoka on ollut vain kaupunkilaisten etuoikeus!

   Hai-saappaathan nuo. Vuodessa menee yhet saappaat ja pinkit tai punaiset aina ostan!
   Kuva on otettu laitumelta. Elukat ainakin toivoisivat kuivempaa! =)

   Poista
 2. Onhan sulla siellä vaikka mitä huh.
  Mulla kasvaa vaan hyvin sipulit ja sitten ne sipulit.
  Punasipulista kans tollane kokemus että mätänee.
  Punajuuresta en oikein osaa sanoa mitä kikkaa ne tarvitsee joskus minun onnistuu ja joskus menee mönkään.
  Salaatit meni kaikki kirppoojen kitusii kun alkoi tuo saharan kuivuus niin silloin iskee aina kirpat...ja sitä harsoo en minäkään ole oppinut käyttämään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi sipuli on sellanen, että meillä menis sitä vaikka kuinka talven aikana. Sen takia aina sen onnistumista toivoisin.
   Punasipulia en ole koskaan saanut ihan kypällä onnistumaan.

   Punajuurta olen kokeillut kasvattaa vaikka miten. Savimaassa ei kasva ollenkaan. Noissa lavoissa yritän vuodesta toiseen. Ehkä joskus on onni myötä. Tosin kotimaista punajuurta saa kyllä kaupastakin edullisesti!

   Nii-i, teillä on ollut kuivaa... Mutta kyllä niitä kirppoja on ollut meilläkin, vaikka vettä on tullut kymmeniä millejä viikoittain. Kyllähän kirpatkin varmaan muuntautuu olosuhteiden mukaan!

   Mää en kestä niitä harsoja! Niitä pitäis olla aina korjailemassa, ottamassa pois ja laittamassa takaisin. Täytys tehä lavojen päälle sellaset kehikot, jotta harsotouhu helpottuisi!

   Poista
 3. Sinulla niin monenlaista herkkua, ja ihanaa sadonkorjuuta tulossa! Meillä ei lavakauluksissa oikein mikään menestynyt, kun satoi niin paljon kesän aikana. Samoin katteessa ei mikään viihtynyt.
  Melonia kokeilen minäkin ensi kesänä. Toivotaan että syksystä tulisi pitkä, aurinkoinen ja kuulas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadonkorjuu on ihanaa, mutta samalla aikas raskastakin! Töiden jälkeen tai ennen pitäisi ehtiä keräämään ja jatkojalostamaan satoa. Ei meinaa aika ja jaksaminen riittää. Helpommalla saisi kaupasta!

   Noi lavakaulukset ja kasvilavat ovat vähän kinkkisiä. Toisaalta ne on tosi kätsyjä, mutta toisaalta saattavat kuivua tai pysyä liian märkinä.

   Lämmintä ja kaunista syksyä odotellessa! =D

   Poista
 4. Wau!! On sulla ollut kyllä noissa hommaa.
  Meillä oli perunaa, avomaankurkkua ja myskikurpitsa avomaalla, ja sitten kasvarissa kurkku + tomaatti. Ja aika ajoin podin huonoa omaatuntoa, ettei niitäkään tullut hoidettua.
  Meillä onnistui tänä vuonna kasvarin kurkut hyvin, niitä on syöty jo kohta pari kuukautta viikottain. Avomaaltakin tuli kivasti, mutta tosiaan myski ei taida ehtiä tehdä enää hedelmää kun kukkii vimmatusti nyt kun ei kylmyyden vuoksi ole enää pörriäisiä. Kirsikkatomaatin taimet oli mulla ihan merkilliset, niiden lehdet kutistui kokoon heti alkuun, ja tomaatteja on ihan muutamia.
  Sellaista se on. Ole tässä sitten "omavarainen".... =)

  Noi lavat on ihania. Haluaisin kans tuollaisen kannellisen. Ja pitänee ens kesänä kokeilla salaatteja. Olen vaan niuho niitä itse syömään....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa on, ihan liikaa! Sitä niiin kovasti innostuu aina keväisin. Vähempikin todellakin riittäisi!
   Ja huonoa omaatuntoa poden kokoajan! En jaksa/ehdi hoitamaan ryytejäni niin hyvin kuin haluaisin!

   Toi kannellinen lava on ihan ehdoton!

   Poista
 5. Minulla oli sama juttu paunasipulien kanssa. Alkuun kasvoivat hienosti, mutta sitten mätänivät. Tomaatti ja peruna onnistuivat minulla hyvin, samoin yrtit. Kurkut ja kurpitsa ovat vielä kasvussa. Olisi tosiaan pitänyt käyttää harsoa, mutta unohdin mihin sen työnsin varastoon, D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis punasipulien kanssa, eikä pauna..., D!

   Poista
  2. Tomaattia minulla ei ole kotikasvarissa kuin yksi taimi. Se unohtui viedä kaverin kasvariin, mihin istutettiin kimppatomaatit. Isossa kasvarissa alkaa tomaattia tulemaan. Tänä vuonna ei laitettu kuin noin 30 taimea. Viime vuonna oli 100! ='D

   Joo, noita puutahavälineitä hukkuu aika-ajoin itse kultakin! =D

   Poista
 6. Meilläkään ei kesäkurpitsaa ole aiempien vuosien määriä tullut - ehkä ihan hyvä niin. x) Porkkanat ovat onnistuneet aika hyvin mutta papujen kanssa taitaa käydä vähän kehnosti. Ihan jo siksi että salkopapujen salot ovat kaatuneet kentsalleen jonkinlaiseksi "kodaksi" josta on aika hankala kerätä papusia, plaah. Niin ja maissit ovat tietty siellä jossain papukodan keskellä.

  Hieno meloni! Oliko kasvarissa vaiko ihan peräti avomaalla? Kiinnostaisi kokeilla joskus tuollaistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä on ihan hyvä pitää välivuotta kesäkurpitsasta! =D

   Mää en ole oikein vakuuttunut tosta salkopavusta. Pensas- ja taitepavut tuntuvat paljon satoisemmilta.

   Meloni on ihan lasikasvihuoneessa. Olen aiemminkin kasvattanut noita ja Sugar Baby-vesimelonia omassa kasvarissani. Ensi vuonna ajattelin kokeilla avomaalla tuollaisessa sontakasassa, kuin noi mun kurpitsatkin.

   Poista
 7. Teillähän on mukavasti tullut satoa! Se on tosi kiva tunne kun saa kerätä omaa satoa ja tehdä ruokaa niistä. Ja ne maistuu sata kertaa paremmalta kuin kaupasta ostetut!
  Meillä tulee hyvin kasvihuonekurkkuja mutta huonosti avomaan kurkkuja. Toinen kesäkokeilu vesimelonilla mutta ei näy melonin melonia taaskaan vaikka ollut kasvihuoneessa. Yrtit, salaatit ja tomaatit kukoistavat :)

  VastaaPoista
 8. Joo, kyllä sitä satoa aina sitten kuitenkin jostain tulee. Vaikka jossain vaiheessa aina tuntuu, ettei tästä mitään tule!

  Minä ainakin saan hirveää nautintoa siitä, että saan syödä jotain itse kasvattamaani. Ja niin varmasti moni muukin! Alati kasvavasta hyötykasvi-innostuksesta päätellen!

  Mummullani oli avomaankurkut aina kasvamassa katetussa kasvlavassa. Kyllä hän sitten aina satoa saikin. Minä ilmeisesti uskon kurkun nimeen. Siis siihen, että se todellakin kasvaa avomaalla! En jaksa peitellä. Josko ensi kesänä...

  Melonia täytyy vähän autella pölytyksessä. Olen ihan sormella tupsutellut siitepölyä kukasta kukkaan. Olen huomannut, että pölyttämättä meloninalut putoavat pois.

  VastaaPoista
 9. Kaikkea ihanaa satoa on tullut! Tuota lehmäpapua olen ajatellut, mutta en ole koskaan kokeillut!

  Mulla on kaksi kasvihuonetta, toisessa kasvaa avomaan- ja toisessa kasvarikurkut, satoa niistä saan oivallisen paljon, siis ämpäreittäin, ulos en enää vuosiin kurkkua ole kylvänyt. On menntyt taas monta vuotta että sipulisato on vain pulskistunut entisestään (myös purjot), juurimatoa ei ole onneksi aikoihin ollut. Papujen ja kurpitsoiden kassa satoon olen tyytyväinen ja kottikärryillä vien lehtikaalia kanoillekin (laitoin 80 tainta että riittää, myös syksyllä jäniksille). Mutta itkua väännän porkkanapenkin vieressä, vuosia sain upean sadon, ne enää pariin vuoteen, viime vuonna myyrä ne söi ja tänä vuossa ne eivät kasvaneet! Onnesksi kasvimaalla kukkii, siihen olen tyytyväinen!

  Kesät ovat kaltaisiaa ja koetellen kasvattaa kylväjää! Onneksi satoa tulee lähes aina, ja jos ei niin ainakin hyvää liikuntaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jonkinlaista lämpölavaa täytyy avomaankurkuille alkaa suunnittelemaan. Olen meinaan suolakurkkujen suurkuluttaja ja olisi kiva saada tehtyä niitä omista kurkuista.

   Viime vuonna sipulit onnistuivat hyvin, lukuunottamatta punasipulia. Tänä kesänä todellakin liika märkyys pilasi sadon.

   No, on sulla lehtikaalia! Kanoille se on todellakin hyvää viehrruokaa myöhään syksyllä, kun mitään muuta luonnosta ei enään saa.

   Oikeassa olet; aina jostain saadaan satoa. Ja sitä hyvää liikuntaa ja tuleepa oltua ulkona!

   Poista