torstai 6. syyskuuta 2018

Tee itse kanoillesi ruokaa hapattamalla!




Kaverini Heidi kertoi minulle tuossa jokin aikaa sitten, että oli törmännyt netissä juttuihin hapatetusta kananruuasta. Siihen saattoi laittaa "vähän kaikenlaista" suurimoista hiutaleisiin ja omenoista kurkkuun. Ruuan kehuttiin olevan kanoille erittäin terveellistä. Ulosteen määrän kehuttiin vähenevän ja höyhenpeitteen loistavan kilpaa auringon kanssa.
Heidi oli sitä kanoilleen tehnytkin ja kertoi sen olevan helppotekoista ja säilyi kuulemma ikuisuuden. WHAT! Tätähän täytyi kokeilla!

Guuggeloin, mutta en juurikaan tietoa tästä kanoille ihmeen tekevästä hapatetusta ruuasta löytänyt. Mutta sitten löysin pari ohjetta fermentoidun kananruuan teosta. Tässä niistä yksi!

Tämän ohjeen mukaan sitten oman kananruuan hapatuskokeilut aloitin. Hieman aineita muuttelin oman kuiva-ainevaraston ja maan antimien mukaan.


Laitoin siis puhtaaseen 8 litran ämpäriin litran verran kaurahiutaleita ja muutaman desin ohrasuurimoita. Raastoin pari kesäkurpitsaa ja omenaa, sekä kymmenisen pientä ja epämuodostunutta porkkanaa. Vihannekset oli pessyt todella huolellisesti!
Joukon jatkoksi laitoin rasian hapankaalia, jotta fermentoituminen alkaisi onnistuneesti.

Viljatuotteet ja raasteet ämpärissä

Rasia tätä vökeen!

Kaikki sekaisin ja kansi päälle!
Keittiön nurkkaan tekeytymään!

Tästä kananruuasta sanotaan, että sen pitäisi antaa tekeytyä muutaman päivän huoneenlämmössä. Sitten sitä voi alkaa antamaan kanasille ja lisätä aina raastettuja raaka-aineita, sekä hiutaleita ja suurimoita.

Viikon päästä alkaa muistuttamaan leipäjuurta!

Koska minä saan työpaikan keittiöltä ruuantähteitä kanoille, minun hapatukseni sai pöhistä rauhassa viikon, ennen kuin kurkkasin ämpäriin. Vähän kieltämättä jännitti, millainen tuoksu kannen alta pöllähtää. Pieleen mennyt hapatus voi olla sinisessä homeessa tai haista ihan raadolle.
Pelko oli kuitenkin turha, koska kaikki oli mennyt hyvin! Ämpärissä oli terveen näköistä kuplintaa ja mössö tuoksui leipäjuurelta.

Annoksen otettuani, lisäsin mössöön kesäkurppaa, hiutaleita ja suurimoita.

Nyt kun ämpäri on ollut parisen viikkoa keittiön nurkassa, siellä on aikas pöhinä. Mutta tuoksu on kannen alla edelleen "terveen" hapan ja olen sinne lisäillyt edellä mainitsemiani aineksia suurin piirtein aina sen verran, kuin olen mössöä kanoille ämpäristä ottanut.

Olen käsittänyt, että tuonne voi laittaa linssejä, herneitä, lanttua, kaalia, siemeniä ja vaikka mitä. Itse olen nyt ajatellut, että kauheasti en ala ostelemaan muuta kuin kaalia ja noita viljahiutaleita ja -ryynejä. Talvella voi sitten ostaa porkkanoita, kun omat loppuu ja jotain edullisia vihanneksia ja juureksia.

Tämän fermentoidun kananruuan pitäisi säilyä niin kuin "for evö"! Mutta sen käsittelyssä on hyvä muistaa keittiöhygienian tärkeys. Ja kärpäsiä sinne ei saa päästä!
Myöskin ämpärin on hyvä olla niin iso, että sinne jää reilusti ilmatilaa, jotta käyminen saa kuplia ihan rauhassa. Ettei sitten ole soosit lattialla!

Meillä ei ainakaan ole tullut tästä kanamössöämpäristä mitään hajuhaittoja keittiöön!

Siinä sitä ihmeherkkua maistellaan!

Eihän meillä kanat olleet tästä ruuasta mitenkään "Wau!", mutta kyllä ne sitä söivät. Aionkin tätä pitää pöhisemässä ja varmasti talvella muun tuoreen ruuan ollessa vähemmällä, tämäkin maittaa paremmin!

6 kommenttia:

  1. Onkohan maku samantyyppinen kuin hapankaalissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksu on ainakin erilainen. Ja ulkonäkökin muistuttaa enemmän taikinajuurta.

      Poista
  2. Kiitos tästä! Juuri tälle talvelle on ollut mietinnässä kokeilla kanoille rehun hapattamista, mutta kunnon ohje on uupunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Toivottavasti teidän kanasille maittaa. Nää meidän kermapersekanaset eivät ihan hirmu innoissaan tästä ole olleet. Varsinkin jos on ollut vaihtoehtona töistä tuotuja herkkuja, kuten spagettia! =D

      Poista
  3. Tuo hapattaminen onkin varmasti taitolaji:) Onhan ihana poppoo tuossa alimmaisessa kuvassa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ainakaan tuon kanaruuan hapattamiseen ihan hirveitä tarvittu. Mömmöt ämpäriin ja täts it!

      Onhan noi kanat aikas kivoja! <3

      Poista