keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Lisää chilii!

Paras 'Jalapeno' sato ikinä!


"Saan kyyneleet valumaan sun silmistä..." laulaa Raappana biisissään "Chilii". Tälläinen tulinen tunnelma oli Leppämäen töllissä, kun jalostettiin kesän chilisatoa. Jumankauta mikä kiisu kämpässä olikaan! 💥 Ottaen huomioon, etten kasvata kuin mietoja ja keskitulisia chilejä.


'Erotica' jäi kypsymättä pitkästä kesästä huolimatta

Tosi chiliharrastajathan ovat sitä mieltä, että chilin pitää polttaa mennessään ja tullessaan, mutta itse en tätä allekirjoita. Makua pitää olla ainakin sellaisissa chileissä, mitä käytetään tuoreeltaan. Pelkkä polte ei riitä.

Hauska muoto tässä kuitenkin on, joten ehkä ensi vuonna uudelleen!

Minä olen valikoinut lajikkeita niiden satoisuuden ja käytettävyyden mukaan. Olen huomannut, että ei kannata kasvattaa sellaisia lajikkeita, mitä ei tule käytettyä. Liian tuliset chilit jäävät ainakin meillä käyttämättä, vaikka ne jalostaisikin jotenkin.

Vaikka en minä tästä erotiikkaa löydä! ='D


Tietysti mukaan mahtuu aina hauskoja kokeilujakin. Kuten tänä vuonna 'Penis' ja 'Erotica' -lajikkeet. Molemmat tosin jäivät raaoiksi, vaikka kesä oli pitkä ja lämmin. Ainoastaan oranssi 'Penis' ehti kypsyttää pari hedelmää.
'Eroticassa' oli todella paljon hedelmiä, joten satoisalta lajikkeelta vaikuttaa. Mutta yksikään ei ehtinyt kypsyä. Toivottavasti siemeniä saa vielä jostain!

Eivät nämäkään kikulilta näytä! ;D

Onneksi minulla on vielä pippelin siementä jäljellä kaikissa kolmessa värissä. Ja noista parista kypsästä saan toivottavasti lisää. Voi kuinka pervolta nuo lauseet kuulostivatkaan! 😝

Kaiken muotoisia!

Maistettu ei vielä olla noita 'Peniksiä', joten niiden tulisuudesta ja mausta ei ole mitään tietoa. Mutta onhan ne nyt hauskoja! Ainakin tälläisen pikku pervopuutarhurin mielestä! 😜


Ihan tosissaan kasvatettavina chileinä meillä oli 'Padron', 'Poblano', 'Jalapeno', 'Corno del Toro' ja 'Joker'. Näistä olin ainoastaan 'Padronin' siemenet ostanut. Kaikki muut olen kerännyt kypsistä, aiemmin kasvattamistani chileistä.

'Poblanot' ja 'Härän sarvet' ovat erinomaisia täytettyinä!

'Poblano' on mieto chili, johon tulee hieman hiittiä sen muuttuessa kypsänä munakoison väriseksi. Ostin näitä aikanaan Chilifesteiltä ja siellä niitä kerrottiin syötävän yleensä täyttettyinä. Ja näin me olemmekin tehneet. Olemme syöneet näitä isokokoisia chilejä useita kertoja erilaisilla täytteillä. Ihan törkeän hyviä!

Yleensä kerään ne jo raakoina, kun ne muuttuvat syvän tummanvihreiksi. Näin ne maistuvat kypsennettyinä hyvältä, eivätkä raa'alta paprikalta.

Myös nuo 'Corno del Torot' olen ostanut samoilta chilifestareilta. Olivat aikanaan kalleimmat ostamani paprikat ikinä! Maksoivat 4e/kpl.
Mutta olen toipunut tuosta järkytyksestäni, koska sain niistä siemeniä ja olen kasvattanut näitä jo kaksi kesää. 'Härän sarvi' on osoittautunut satoisaksi ja käyttökelpoiseksi, lähes poltteettomattomaksi chiliksi. Joten saa silloisen kovan kilohintansa anteeksi!

Molempia edellä mainittuja chilejä jäi aikas monta vielä kypsymättä. Härän sarvet ovat ainakin ihan hyviä raakoinakin ja sopivat salaatteihin ihan sellaisenaan. Mutta minulla on kyllä vähän suunnitelmissa tehdä jonkilaista paprika-sipulisalaattia etikkaliemeen noista lopuista. Jotain tämän tyyppistä suunnittelin.

Härän sarvia ja poblanojakin jäi aikas monta raaoiksi.

'Jokerit' ihan vaan kuivasin ja jauhoin maustejauheeksi. Siitä tulikin aivan ihanan väristä!
Ostin jokin aikaa sitten Lidlistä sellaisen pienen monitoimikoneen ihan chilejä varten. Siinä on kätsysti silikoninen tiiviste ja chilipöly ei leijaile ympäri kämppää jauhettaessa.

'Jokerit' kerättynä

No, tosin kun kannen avasi, niin johan pöllähti! Vaikka mietoja ovat, niin ihan stydiä jauhetta niistä tuli ja henkeenhän sitä varovaisuudestani huolimatta vedin. Keittiön ikkunan raossa henkeä haukoin räkä nenästä valuen ja silmät vettä vuotaen.

'Jokeri' kuivurissa

Kätsy pikku monitoimikone!

Joo-o, hengityssuojain pitäisi aina olla chilejä jauhaessa ja niin minulla yleensä onkin. Mutta eipä ollut nyt ja heti kostautui. Ajattelin, että minä äkkiä vaan ja kun noita jokereita ei niin paljoa ollut. Joopa joo!

Siis aivan ihanan väristä!

Vihreät jalapenot, joita oli nelisen litraa, säilöin etikkaliemeen. Tälläisiä tein viime vuonnakin ja ne olivat oikein hyviä tortillojen kanssa ja silputtuna erilaisiin ruokiin. Käytin tätä ohjetta!

Aika homma saada chilit putsattua siemenistä!

Koska minulla oli niin paljon näitä jalapenoja, ajattelin kiehauttaa chilirenkaita liemessä ennen purkkiin laittoa. Viime vuonna en näin tehnyt ja chilit kyllä säilyivät silti hyvin. Mutta ajattelin ottaa varman päälle kuitenkin.


Voitte vaan uskoa, kun chilit laittoi etikkaliemeen, mikä hatsi sieltä nousi. Ja taas sai haukkoa henkeä!  Meillähän ei ole sellaista kapistusta kuin liesituuletin. Joten ikkunoita ja ovia auki vaan!
Koira oli sisällä ja minun oli pakko heittää se ulos. Kissa oli lähtenyt jo aikaa sitten omasta tahdostaan!
Kyllä mä aattelin, että onko tässä(kään) touhussa mitään järkeä, kun koko naamaa poltti ja kirveli. Säilöttyjä jalapenoja kun saa kaupasta ihan pikkurahalla/purkki!

Voittajana selvisin ja 8 purkkia säilöttyä jalapenoa talven tortillahetkiin!

Kypsiksi ehtineitä jalapenoja oli vain puolisen kiloa, että mietin mitä niistä tekisin. Sitten muistin nähneeni Sauvajyväsen blogissa ohjeen Tabasco -tyyppiseen kastikkeeseen. Sitä tein punaisista jalapenoista, kun sattui muutkin aineet kotosalla.

Tästä jäi hyvä mäski, jonka heitin pakkaseen. Teen siitä jossain vaiheessa chilihilloa. Sauvajyväseltä löytyy muutama hyvän tuntuinen ohje sellaiseenkin.


Tätä ei parane aamiaismehuna erehdyksessä juoda!

'Padronit' laitettiin lauantai-iltana yöksi savustuun. Aamulla vielä laitettiin lisää purua ja ne olivat savussa varmaan jotain 15 tuntia.

Hyvää yötä...
--- ja huomenta!

Savustetut chilit on olleet kuivurissa odottamassa, että ehdin (lue; uskallan!) alkaa niitä jauhamaan jauheeksi.

Kylmäsavustettuja chilejä menossa kuivuriin

Tuo kuivumassa olevien savustettujen chilien katku on niin tarttuvaa, että jouduin heittämään pesuhuoneessa kuivumassa olevat pyykit uudestaan pesuun, koska ne haisivat ihan savulle.

Naurettiin tänään Beiben kanssa kun tultiin ulkohommista sisälle ja oltiin laitettu kahvi tippumaan sillä välin. Beibe tokaisi, että pääsee hyvin sellaiseen retkeilytunnelmaan, kun savu ja kahvi haisee. On niin kuin nuotiolla olisi. Minä siihen vielä lisäsin, että kun silmiäkin vielä kirvelee, niin eräfiilis on ihan oikea! Ihan mahtavaa tälläinen iso chilisato ja sen käsittely. I love it!

'Padroneja'


Kasvattaakos siellä kukaan chilejä? Millainen sato tuli ja mitenkäs pruukaatte niitä käyttää? Ja onko mitä tulisempi sen parempi? Vai oletteko samanlaisia vellihousuja kuin minä ja pidätte vain pienestä hiitistä?


18 kommenttia:

  1. Minulla on ensimmäistä kertaa chili kasvatettavana. Satoakin on saatu, juuri sopivan tulinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se sopivuus on tärkeätä. Muuten jäävät syömättä!

      Poista
  2. Mahtava chilisato teillä ja miten hienosti osaatte säilöä sen talteen. Minulla kasvoi yksi tulinen chili, lajiketta en tiedä, ostin taimen torilta. Pienet ja tuliset palot kuivatan ja laitan purkkiin jauhamatta. Sinun tekniikkasi olisi kyllä parempi. Käytän ruuanlaitossa paljon chiliä, mutta aika huonosti tunnen eri laatuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan myös joskus kuivattu ihan kokonaisina palkoina. Niitäkin on ihan kätsy murustella ruokiin. Tai jos ei halua kovin tulista, laittaa kokonaisena kuivatun chilin ruokaan, niin sen voi ottaa pois kunhan on ensi antanut makuaan.

      Kokemuksen kautta minäkin olen noita lajikkeita oppinut. Miedot chilit ja niiden kasvatus lähinnä kiinnostaa!

      Poista
  3. Upea sato! On siinnä pippeleitä jos jonkinlaisia. Kiva, jos saat siementäkin.. ha hah. Sin teksti saa miusta aina tietyn puolen esiin :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä huikeaa! Tosin kuivattuna ja säilöttynä se kutistuu aikas pieneen!

      Kyllä meissä jokaisesta se pieni tuhmuus löytyy! ='D

      Poista
  4. Hih...hauska teksti jälleen. Mahtava sato teillä, pysyy lämpimänä talvella kun suhauttelee "hiliä" ruokaan ;)

    VastaaPoista
  5. Meillä koko kasvihuoneharrastus oikeastaa lähti chileistä. Nyt suosikkilajikkeita on olleet Lemon Drop, Jalapenot, Cayenne sekä Aji Cristal. Tykkään kanssa että on makua tulisuuden lisäksi, himotuliset ei oo mun juttu vaikka tulisesta ruuasta noin yleisesti pidänkin. Tosin tänä kesänä kasvatin myös "maailman tulisinta" Moruga Scorpiota kun sain siemeniä kaupanpäällisinä :). Chilisato oli tänä kesänä erinomainen ja niitä on säilötty pakkaseen, kuivattu rouheeksi ja tehty erilaisia etikkasäilykkeitä ja hilloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemon Droppia olen kasvatellut myös ja on ollut ihan talvetuksessakin. Mutta se kasvoi aina niin isoksi ja oli ainakin minulla tosi kirvaherkkä.

      Monesti olen ostanut Chilifesteiltä noita sikatulisia chilejä. Mutta en ole uskaltanut niitä juurikaan maistella, saati kasvattaa! ='D

      Lämmin kesä teki kyllä chileistä satoisia. Ja meilläkin kyllä oli lähes 50 chiliä kasvussa. Että oli syytäkin jotain tulla! ='D

      Poista
  6. Hauska teksti ja aivan upean väristä chilijauhetta. Meillä ei chiliä ihan tuossa mittakaavassa käytetä,niin chilin kasvatus on todella paljon pienimuotoisempaa kuin teillä. Itse en pysty ruokaa, jossa on paljon chiliä syömään ja aika monella muulla meilä on sama. Muuta sitten kasvatellaan enemmän.

    Chilin savustamista pitää kyllä jossain vaiheessa kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanasti säilyi väri tuossa jauheessa!

      En minäkään tykkää sellaisesta ruuasta mikä polttaa. Mutta pientä lämpöä pitää olla!

      Kokeile ihmeessä! Noista Padroneista ainakin tuli ihanan hedelmäisen ja tietysti savuisen tuoksuista jauhetta.

      Poista
    2. Kiitos, pistän vinkin korvan taakse. :)

      Poista
  7. Mielenkiintoinen ja hauska postaus :D
    Me käytämme kyllä chiliä melkein missä vaan ruuassa, mutta itse ei olla kasvatettu... vielä ;) Muistuu mieleen meidän yhdet iltapala voikkurit minne laitoimme chiliä mukaan... huh huh mitkä potkut leivistä sitten tulikin :D
    Chilliä iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit! =D

      No joo, on mahtanut olla stydit voikkarit! ='O

      Poista
  8. Ai että mitä chilejä!! Jälleen kerran jäin pohtimaan miten voisin itse toteuttaa tuon savustamisen kun meillä on vain lämminsavustin. Hmmmm...
    Pippelit oli tosiaan hivenen... noh, hassuja. =D Sanoisinko, että kohtuullisen kurttuiset vehkeet.

    Täytetyt chilit kuulostaa tosi namilta. Pitääkin katsoa löytyisikö lähikaupasta muutama niin voisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu vähän savustimesta, mutta ainakin tälleen kylmillä keleillä onnistuu pitämällä ihan pientä tulta savustimessa. Sehän ei haittaa, vaikka chilit hieman kuivuvat, mutta kypsyä ne ei saa.

      Tavoittelen edelleen sen täydellisen muotoisen pippelin kasvattamista! ='D

      Pieniä ja pitkän muotoisia chilejä olen halkaissut pituussuunnassa niin, että muoto säilyy. Poistanut siemenet varovaisesti, tunkenut sisälle tuorejuustoa ja kääräissyt pekonia chilin ympärille. Ja sitten vaan paistellut pannulla rapeaksi. Voi paistaa myös uunissa. Ai että on hyviä!

      Poista