perjantai 1. helmikuuta 2019

Itse tehty nestesaippua




Tämä on kanssa sellainen juttu, mitä on pitänyt kokeilla jo aikaa sitten! Mutta nyt kun olin sairauslomalla monta viikkoa, päätin tehdä tälläisiä, kroppaa rasittamattomia, mutta mieltä piristäviä pikku puuhasteluja ja niinpä tein nestesaippuaa palasaippuasta.

Sain jo kuukausia sitten keittiökollegaltani Terhiltä kaksi Rexona Sport -palasaippuaa. Hän oli saanut ne jossain lahjapakkauksessa ja heillä näitä ei tule käytettyä. Olin puhunut hänelle, että aion jossain vaiheessa nestesaippuan tekoa kokeilla, niin näillähän "ei mitään maksaneilla" saippuoilla tätä olisi hyvä kokeilla.



Meillä käytetään pääasiassa käsienpesuun vessassa palasaippuoita, samaten ulkosaunassa peseydytään palan voimin. Mutta keittiössä meillä on nestesaippua, ihan jo sen käytännöllisyyden takia ja jostain syystä sisäsaunalla on myös ollut käytössä nestesaippua. Varmaan sielläkin sen kätevyyden takia.
Jotenkin on vaan mukavampaa, että vessassakin olisi aina nestesaippuaa ihan sen hygienisyyden takia. Meillä vierailevia ihmisiä ei varmaan kiinnosta pestä käsiään samalla halkeilleella ja ehkä hieman likaisenkin näköisellä palasaippuanraiskalla, kuin millä isäntäväki on lehmänsontasia käsiään pessyt. Ja joskus tosiaan on omatkin kädet siinä kunnossa, että ei edes hirveä palaan tarttua!

Ohje nestesaippuaan on ihan netistä löydetty. Olen monia eri ohjeita vertaillut ja esimerkiksi Pinterestistähän niitä löytyy vaikka kuinka. Mutta minä halusin ihan sellaisen yksinkertaisen, mihin ei juurikaan tarvitse mitään sellaisia ainesosia ostaa, mitä ei saisi ihan ruokakaupasta ja mistä sitten ehkäpä jäisi jotain jämiä nurkkiin pyörimään. Tähän ohjeeseen jouduin ostamaan kookosöljyä, mutta sitähän voi käyttää paistamiseen, ruuanlaittoon ja vaikkapa ihan huulirasvana!



NESTESAIPPUA PALASAIPPUASTA




  • desin verran raastettua palasaippuaa (noin puolet normikokoisesta palasaippuasta)
  • vajaa litra kiehuvaa vettä (9,5dl)
  • 1rkl kookosöljyä




Raasta noin puolet saippuasta kulhoon. Kannattaa käyttää sellaista kulhoa, johon saippuassa mahdollisesti olevat tuoksut eivät tartu, jos kulhoa meinaa vielä elintarvikekäytössä käyttää.

Lisää kookosöljy saippuaraasteen päälle ja kaada kiehuva vesi näiden päälle. Sekoita hellästä, kunnes saippuaraaste on liuennut veteen.




Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sitten vispaa seosta hellästi. Saippua paksuuntuu jäähtyessään ja koostumus sitkistyy. Kaada valmis nestesaippua pumppupulloon.


Minä laitoin alkuperäisen ohjeen mukaan saippuaraastetta 0,6 dl ja tuntui, ettei saippua paksuunnu ollenkaan. Raastoin jo hieman jäähtyneen massan sekaan lisää niin, että puolet saippuasta oli raastettuna. Näytti hetken, ettei raaste enään liukene massaan, vaan jää klönteille. Mutta huh, sinne liukeni!
Ehkä sitten kuitenkin laitoin saippuaa liikaa ja nestesaippuastani tuli hieman liian paksua. Samaten huomasin, että liiallinen sekoittaminen sitkisti massaa ja teki siitä venyvämpää. Mutta kyllä se pumppupullosta ulos tulee!
Kannattaa varmaan vähän tarkkailla massaa jatkossa, koska erilaiset saippuat varmaan sakeutuvat eritavoin.

Hieman minua "huolestutti" tämän Sport -saippuan voimakkaan miehekäs tuoksu. Mutta tuoksu miedontui nestesaippuassa ja on tämäkin emäntä sillä ihan hyvin voinut ruhoaan pestä alkamatta isännältä haisemaan!

Ihan kivaa ja helppoa puuhaa! Tämähän on hyvä tapa käyttää kaikki palasaippuan pienet jämät. Ja mikä estää tätä tekemästä ihan saippuamassasta.
Joukkoonhan voi heittää saippuaväriä ja tuoksuöljyjä. Näin saa luotua ihan omanlaisensa nestesaippuan.

Joissain ohjeissa neuvottiin lisäämään glyseriiniä ja jotain säilöntäainetta nestesaippuamassaan. Jossain taas sanottiin, ettei tälläinen säilöntäaineeton nestesaippua säily kuin kolme viikkoa.
Itse en halunnut mitään lisäaineita käyttää, eikä ainakaan kahden viikon jälkeen nestesaippuamme ole homehtunut tai muuten vaan pilaantuneelta alkanut vaikuttamaan.

Litran verran itse tehtyä nestesaippuaa! <3


Onnistunut kokeilu ja aion tehdä kyllä tälläisiä nestesaippuoita jatkossakin!

12 kommenttia:

  1. Täältä hatunnosto ahkeralle itse tekemiselle! Tosi hienoa, ja ainakin lapsiperheessä käsisaippuaa kuuluu siihen malliin että säästäisi luontoa ja rahaa kun itse keittelisi, ei vaikuta kovin vaivalloiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saippuanteko on ihan kivaa ja helppoa tekemimistä! Joulun alla tehtiin tyttären kanssa palasaippuoita valmismassasta ja niitä aion tehdä jatkossakin.

      Poista
  2. Kylläpä on taas uusi asia mulle! Eipä mitään teitäisi tai oppisi jos ei täällä lukisi sun blogia. Todella hyvä oivallus tämäkin. Olen nimittäin "nestesaippua ihminen", kaikki palasaippuat jää käyttämättä. Nyt jos saa hyvän palasaippuan, voi tehdä tuollaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ompa hyvä, että saat uutta oppia minun kauttani! ;'D

      Poista
  3. Mielenkiintoinen postaus. Minä rakastan kesällä palasaippuaa. Kesällä pitää aina olla sunlight-palasaippua saunassa ja Hellä suomalainen shampoo. En tiedä miksi, mutta niin vain pitää olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monelle on tuo Sunlighti -palasaippua se ainut ja oikea saippua. Varsinkin saunalla!

      Poista
  4. Minäkin mietin heti glyseriinin lisäämistä. Tosin vain kosteutustarkoituksessa, eli siinä mielessä ehkä sellaiselle suihkusaippualle. (Tosin mahtaisiko kookosöljy hoitaa sen tässä?)
    Olipa helpon kuuloinen ohje, tätä pitää ehkä kokeilla.
    Jäin myös pohtimaan miten se ei säilyisi. Eihän tuossa ole juurikaan mitään pilaantuvaa osaa. Säilyyhän se palasaippuakin kuukausikaupalla eikä siihen nyt lisätä kuin tavallaan vettä.
    Jos löytäisin nyt saippuan, joka irrottaa hyvin likaa, kokeilisin. Meidän tämänhetkinen halpissaippua vessassa on niin onneton, että paiskaan sillä roskista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ohjeessa tosiaan tuon kookosöljyn pitäisi olla se ihoa hellivä ainesosa.

      Vesi juttujen mukaan olis se, mikä saippuan voisi pilaannuttaa. Se kun on hyvä kasvualusta pöpöillle. Mutta mietiskelin, että tuohonhan se kiehautetaan ja jos välineet ovat puhtaita, niin ei se kyllä herkästi ala pilaantumaan. Lisäksi jos saippua on tosiaan pumppupullossa, eikä sitä pääse likaisin käsin klähmimään, ei pitäisi olla ohgelmaa. Pumppupullossahan saippua on lähes ilmatiiviistikkin.

      Poista