lauantai 16. helmikuuta 2019

Vessanpöntössä sihisee pommi!
Olen aina jotenkin ajatellut, että kotikosmetiikan ja itse tehtyjen kodin puhdistusaineiden teko olisi jotenkin vaikeaa ja vaivalloista. Olen myöskin ollut luulossa, että ainekset olisivat kovin kalliita ja hankalasti saatavilla. Ja tietysti kun elämässä on niin hirvittävän paljon kaikkea tekemistä koko ajan, ei ole oikein ollut aikaa ja jaksamista edes perehtyä näihin asioihin.

No nythän kaikenlaisten itse tehtyjen kodin puhdistusaineiden tekeminen on tosi trendikästä ja sen vuoksi varmaan ohjeita ja aineksia niiden tekoon on saatavilla vähän joka puolella. Hyvä, hyvä!

Niinpä minäkin olen sitten vähän, siis todellakin vielä vähän, perehtynyt tähän hommaan. Ajattelin ensimmäiseksi kokeilla sihiseviä wc:n puhdistuspommeja. Kun sattui niin kivasti, että käväisin Beiben kanssa Puuilossa ja siellä oli ruokasoodaa, sekä sitruunahappoa myytävänä isoissa pöniköissä. Maksoivat muistaakseni 3,80e ja 4,80e.

Olin myöskin hommannut Limepopista tuoksuöljyjä aikomuksenani tehdä huuhteluetikkaa. Se on näistä aineksista vielä tekemättä, mutta laventelituoksuöljy haiskahti minun nokkaani ihan vessanpuhdistusaineelta, niin sitä sitten käytin näihin vessapommeihin.Ohjeita on netin syövereissä vaikka kuinka paljon. Osassa on käytetty muitakin aineita, kuten käsitiskiainetta. Joissakin ohjeissa oli vesi ja tuoksuöljy korvattu sitruunamehulla. Mutta minä halusin tehdä yksinkertaisesti ja nopeasti aineista mitä minulla oli, sekä niin ison satsin, ettei tarvi joka viikko näitä vääntää. Toki olivat helppoja ja nopeita tehdä, ja mukavaa puuhaahan tuo oli. Mutta silti!

SIHISEVÄT WC-POMMIT PÖNTÖN PUHDISTUKSEEN


 • 1 dl sitruunahappoa
 • 3 dl ruokasoodaa
 • (10-20 tippaa tuoksuöljyä)
 • vettä suihkupullosta suihkien
Mittaa sitruunahappo ja ruokasooda kulhoon. Tiputtele halutessasi tuoksuöljyä joukkoon. Suihkuttele vettä tosi vähän kerrallaan seokseen ja sekoittele samalla. Lisää vettä niin paljon, että seos alkaa muistuttaa hieman märkää hiekkaa. Itse suhautin n. 40 kertaa ja vähempikin olisi riittänyt.

Painele massaa esimerkiksi pieniin silikonisiin muotteihin. Itselläni on tuollaiset Ikean edulliset suklaamuotit, joihin painelin massaa tiukasti. Joissain ohjeissa massaa on laitettu ihan vain paperisiin muffinivuokiin tai kököiksi leivinpaperin päälle.Pommit vähän turposivat ennen kuivumistaan.


Anna pommien kuivua n. vuorokausi ja eikun pönttöä pesemään vaan!

Minulla nämä pommit kuivuivat hyvin ja tosi koviksi. Mutta ne ei ihan hirveästi pöntössä veteen joutuessaan sihissyt. Ehkä siksi, että olin varmaan laittanut vettä hieman liikaa valmistusvaiheessa ja massa pikkuisen sihisi jo siinä vaiheessa. Mutta sihisemättömyys ei pesutulokseen vaikuttanut negatiivisesti ollenkaan! 

Nyt tulee karmiva paljastus: me emme vedä vessaa joka pissareissun jälkeen! =O Kyllä, näin on! Varsinkin yöllä ramppaamme vessassa molemmat ja vedämme vessan vasta aamulla. Olemme pihejä vedenkäytössämme ja kaksin kun täällä pääasiassa ollaan, niin meitä se ei kumpaakaan haittaa vaikka toisen pisut pöntössä jo valmiina on. Kakkosen jälkeen kyllä vedetään joka kerta. Kerrotaan tämäkin nyt näin julkisesti, ettei vaan ketään jää asia vaivaamaan! Olen kuitenkin kiusaamatta teitä kuvilla meidän likaisesta vessanpöntöstämme. Että lepo vaan! ;'DNo, tästä harvakseltaan tapahtuvasta vessanvetämisestä seuraa sitä, että pönttö likaantuu herkästi ja varsinkin veden rajaan tulee "pissarantu". Pönttöä saa olla siis pesemässä alvariinsa. Oli ilo huomata, että nämä itse tehdyt pommit irroittivat lian pöntöstä tosi tehokkaasti. Heitin yhden veteen, annoin sulaa rauhassa ja hieraisin hieman harjalla. Pöntöstä tuli todella puhdas! Kaikki pinttymät lähtivät helposti, mitenkään kovasti hinkkaamatta.
Olenkin nyt sitten muutaman päivän välein heittänyt tälläisen pommin pönttöön ja pönttö on pysynyt tosi valkoisena tästä meidän pikku vetämättömyyspaheestamme huolimatta. Mahtava juttu, näitä aion tehdä jatkossakin!


20 kommenttia:

 1. Kiva ja hyödyllinen postaus, kiitos tästä. En ole kuullutkaan aiemmin tuollaisesta itsetehtailusta, mutta kuulostaa siltä, että ei se olisi kovin vaikeaa. Ja että toimii hyvin, se on tärkeintä. Aurinkoa viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun ei ole vaikeaa ja kallista. Puhdistusteho on kyllä parempi kuin monen kaupallisen valmisteen.

   Onkin ihana ilma ! 💙

   Poista
 2. Kiitos vinkistä. Taidanpa kokeilla. Sitruunahappoa löytyy tuollainen isompi pänikkä kaapista, sillä käytän sitä koneiden puhdistukseen. Juuri tänään pyöritin astianpesukoneellisen tyhjänä sitruunahapolla. Puhdasta tuli.
  Meilläkin öisin vessa jää usein vetämättä. Se juontuu aikaan ennen kunnallistekniikkaa. Silloin jätevesisäiliön täyttymistä piti seurata tiiviisti ja välillä tyhjennysautoa joutui odottamaan parikin päivää. Lapsetkin tottuivat käskyyn "ei saa vetää vessaa" ja unohtivat vetää vessan silloinkin, kun siihen ei ollut estettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, sitruunahappoa käytetään meilläkin töissä kahviautomaatin kalkinpoistoon.

   Ei me sitten niin kummallisia ollakkaan vetämättömyyksinemme! =D

   Poista
 3. Pitäisi itsekin tuollasia kyllä tehdä joskus, vaikuttaa niin helpolta ohjeelta. Vois olla muuten ihan hauska tehdä noita vaikka jollekin lahjaksikin!

  Mä jätän myös välillä vessan vetämättä ja koitan myös muita siihen muistutella. Ja koitan saada miestä pihalle pissille... Se kun on kuitenkin aika helppoa toteuttaa. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i, lahjaksi kivoja, kun laittaa johonkin nättiin purkkiin!

   Meillä Beibe kyllä ruikkii pitkin pihoja. Varsinkin elukkahommissa hänet tapaa usein heittämässä kepillistä puimalan takana! ='D
   Ja vieraillekkin sanotaan, että pihaan pissata, kunhan nyt ei ihan rappujen eteen!

   Poista
 4. Todella mielenkiintoista. Pitäisikin kokeilla.

  VastaaPoista
 5. taidanpa tehdä jos kerran toimivat.lapsetkin oppivat että viimeinen vetää.jos vetää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita sitten varovasti sitä vettä massaan!

   Aina kun meille tulee vieraita, täytyy muistaa käydä katsomassa onko vessa vedetty! ='D

   Poista
 6. Ihania paljastuksia! Meillä rantu tulee siksi, että oman kaivon vesi on vain niin kovaa! Tämä vinkki menee kokeiluun ilman muuta! Kiitos siitä jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😂

   Meillä on nykyään kunnan vesi, niin ei tule sen puolesta rantuja! 😃

   Poista
 7. Mahtava vinkki! Pitäisi kokeilla!!

  VastaaPoista
 8. Mahtava! Näitä pitäisi ehdottomasti tehdä kotiin. Näitähän voisi viedä vaikka lahjaksi kun menee kylään :D
  Teidän yölliset pisureissut on järkeviä! Muistelisin et kun vetää pöntön niin vettä kuluu 6l, vanhat pöntöt kuluttaa vielä enemmän 9l / 12l ja nää modernit kaksinappulaiset 4l / 1,5-2l.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i ,nättiin purkkiin ja lahja on valmis!

   Meillä on kanssa vanha Arabian pytty joka ei todellakaan ole vettä säästävä !

   Poista
 9. Kiitos vinkistä! Ihmisten olisi todellakin syytä ekoilla myös vessan vetämisessä. On todella outoa pissata juomaveteen ja huuhtoa pönttöä alvariinsa, kun maailmassa vedenkäyttö on muutenkin moninkertaistunut lyhykäisessä ajassa ja puhtaasta vedestä tullaan vielä verisesti taistelemaan. Olen samoilla linjoilla kanssanne ja tulen ehdottomasti kokeilemaan tätä pesuainevinkkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ja nää omia ulosteitaan koskevat käytännöt ovat aina vähän sellaisia, että viittiikö niitä täällä julkisesti jakaa. Mutta ei näköjään olla yksin näiden tapojemme kanssa! 😃 👍

   Poista