perjantai 22. helmikuuta 2019

Appelsiininkuoret sytykkeiksi ja huuhteluetikkaa hajustamaan!




Ollaan syöty ihan järkyn paljon appelsiineja koko alkuvuoden ajan. Ne on niin ihanan mehukkaita ja makeita, ja tietysti edullisiakin näin sesonkiaikaan.

Luin joskus jostain, olisikohan ollut Marttojen kompostointi ohjeista, että sitruksen kuoria ei tulisi laittaa kompostin joukkoon suuria määriä. Ne eivät kompostoidu hyvin ja alkavat homehtumaan herkästi. Tämän olenkin huomannut vuosien varrella ihan noissa meidän kylmäkomposteissa ja nyt bokasheissa.
Olen muutenkin tosi laiska pilkkomaan biojätteitä tuonne bokashiin, niin kyllä appelsiinin kuoret ovat aina ihan homeessa siellä niitä tyhjennettäessä.

Olenkin sitten kuivannut takan päällä kaikki appelsiinin ja greippien kuoret ja käyttänyt ne sytykkeinä. Pikkuisen ne itsekin tarvitsevat apua syttymiseen, palan paperia tai tuohta. Mutta kun tuli saa kuoressa olevan öljyn lämpiämään, kuoret alkavat rätisemään iloisesti ja sytyttävät puut tehokkaasti.



Joku kyselikin Instan puolella, että nokeaako appelsiininkuoret piippua palaessaan. Tuohon en osaa vastata, mutta kyllähän sanotaan, ettei koivun tuohtakaan saisi sytykkeenä käyttää. Saati käpyjä!
Että jokainen omalla vastuullaan ja riskillään appelsiininkuorisytykkeitä kokeilemaan. Ja kyllähän ainakin vakiasuntojen piiput nuohotaan vuosittain, kuten meilläkin.


No, tämä nyt on muutenkin vähän tälläinen kyseen alainen vinkki, varsinkin kun nyt on uutisoitu omakotitalojen hiukkaspäästöistä. Ja siitä, kuinka paljon kotitalouksien tulipesät aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia vuosittain.
Tulipesäänhän ei saisi laittaa mitään muuta kuin puuta. Ei paperia, pahvia, maitotölkkejä, appelsiininkuoria ja ei edes sytykeruusuja.




Sitten sytykkeistä pyykin pesuun. Olen käyttänyt nyt muutaman kuukauden etikkaa pyykkien huuhteluaineena. Ostin kesällä pienen pullon laventelintuoksuista etikkaa eräästä kesäkahvion sisustusmyymälästä tosi kovaan hintaan. Sen jälkeen olen käyttänyt ihan perus väkiviinaetikkaa ilman mitään hajuja.

Mutta koska noita appelsiinin kuoria tulee, laitoin muutaman aplarin kuoret purkkiin kera puoli litraa etikkaa. Annoin muhia vuorokauden ja sitten kuoret pois. Etikka tuoksui ihanasti appelsiinille ja oli kauniin vaalean oranssia.



Pikkusen epäilytti, että mahtaako väri jäädä pyykkiin. Mutta meillä kun ei valkoisia ja vaaleita vaatteita ole sukkia ja pikkareita lukuunottamatta, päätin ottaa riskin. Ja ei etikka kyllä ainakaan niitä värjännyt! Pyykit kuitenkin tuoksuivat kivasti appelsiinisille.



Taaskin varoittelen sen verran, että jossain kerrotaan sitruksien haurastuttavan pesukoneiden muoviosia. Että taas jokainen sitten omalla vastuullaan tätä tekemään ja käyttämään!


Tälläisiä mukavia, helppoja ja nopeita pikku puuhasteluja tällä kertaa!

10 kommenttia:

  1. Minäkin säästelen appelsiinin kuoret sytykkeiksi. Hyviä ovatkin! Ja kyllä meillä tehdään syntiä myös paperin ja joskus myös sytykeruusujen kanssa. Tuota etikkaa en ole saanut aikaiseksi tehdä, koska en muutenkaan ole käyttänyt huuhteluainetta, enkä käytä kyllä mitään siivoussuihkeitakaan, paitsi joskus kissan ja koiran yrjöihin superkymppiä. Sinänsä se olis kyllä houkuttelevaa kokeilla, tykkään appelsiinin tuoksusta tosi paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myydäänhän niitä kaikenlaisia sytykepalojakin ja niissä on mun käsittääkseni jotain etanolia tai vastaavaa grillinsytytysnestettä imeytettynä. Että ei kai noi appelsiininkuoret varmaan pahimmasta päästä ole sytykkeinä käytettyinä!

      Mä en ole aiemmin kauheasti huuteluaineita pyykissä käyttänyt. Mutta sitten me alettiin saamaan töistä pari kertaa vuodessa pyykinpesuainetta, koska keittiön työvaatteet joudutaan pesemään kotona itse. Mutta olen huomannut, että joistain huuhteluaineista jää kuivuttuaan sellainen tunkkainen haju ja saippuainen tuntuma vaatteisiin. Aloin käyttämään etikkaa ja pyykit raikastuivat kummasti. Varsinkin lakanoihin tulee ihana puhdas tuoksu!

      Mä oon kanssa tosi huono käyttämään mitään suihkutettavia puhdistusaineita. Olen tosi huono ja laiska siivoamaan yleensäkkin. Onneksi Beibe on siistimpi kuin minä! =D

      Poista
  2. Olen myös oppinut, ettei appelsiinin kuoria passaisi laittaa kompostiin suuria määriä. Itse kyllä kompostoin klementiinien ja veriappelsiinien kuoret, ne eivät ole niin paksuja, eikä ongelmia ole ollut. Minulla on lämpökompostori ulkona.
    Tulet sytytän tuohella, muuten ei pesissä polteta kuin puuta ja hormit tietty nuohotaan vuosittain. Kun käyttää kuivaa puuta ja sytyttää uunit oikein, päästöjä tulee vähemmän. Tuhkankin voi hyötykäyttää puutarhassa. Kartonki ja paperi menevät kierrätykseen. Mukavaa viikonloppua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpökompostorin hankinta on ollut meilläkin monta vuotta hankintalistalla. On vaan niin kallis, että en ole raaskinnut! Toisaalta, olen kyllä rahojani hassannut vuosien varrella tyhmempiinkin juttuihin. Joten...

      Tuhkaa käytetään meilläkin puutarhaan ja pelloillekkin rämmitään sitä viemään. Olen myös kanalaan sitä vienyt pienissä määrin. Luin joskus (taas) jostain, että tuhkan käyttö kanalassa ehkäisisi loisia. Lähinnä kirppuja ja sen sellaisia.

      Poista
  3. Minä olen appelsiinietikkaa käyttänyt jo reilun vuoden!! Sytykkeinä en ole osannut ajatellakaan... hmmmm.
    Ja mitä tulee kaiken mahdollisen haurastumiseen yms, no, etikka on vahvempi myrkky kuin appelsiinin-maku/haju/mauste joten jos pesukone siitä itseensä ottaa, kumma on. =)

    Juu, nykyään on kaikki kiellettyä. Ei saisi puilla lämmittää eikä varsinkaan polttaa mitään siellä joukossa. Toisaalta niiden toimittaminen kaatopaikalle on ihan mahdoton epä-eko ympäristöteko. Huoh!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä en kanssa usko, että tuo etikka niin nopeasti muoviosat haurastuttaa. Oli appelsiinia tai ei. Taitaa olla kodinkoneiden elinikä muutenkin niin pieni, että siinä ei yhdet etikat sitä lyhennä!

      Niin, musta välillä tuntuu, että noissa kielloissa ja ohjeistuksissa on päästöajatusten lisäksi myös se, että jäteyritykset saisivat ilmaista raaka-ainetta käyttöönsä enemmän.

      Poista
  4. Eipä ole tullut mieleen sytykkeinä käyttäminen. Olisikohan kuorissa jotakin myrkyllistä poltettaessa? vaikea sitä on uskoa. Luonnontuote

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan noissa eiluomuappelsiineissä jotain vahaa olla kuorissa. Mutta toisaalta, jos niitä appelsiineja syödäkin voi pelkäämättä, että kuorista jotain myrkkyjä suuhunsa saa, vaikea ajatella niistä hengittäenkään mitään myrkyllistä saisi.

      Poista
  5. Onpas hauska idea! Ei tietenkään meidän pellettilämmitykseen sovi, mutta mökille voisi kesäksi kuivattaa. Meilläkin syödään sen verran paljon appelsiinejä talven ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nuo kuivatut kuoret tuoksuvatkin hyvälle, jos niitä vaikka säilyttää jossain purkissa kaapissa!

      Poista