tiistai 28. toukokuuta 2019

Terhoja tiedossa!




Meidän tontilla kasvaa jokunen metsätammi. Luulen, että nämä ovat lintujen kuljettelemista terhoista kasvaneita, eivätkä vasiten istutettuja. Tuolla meidän "metsistä" meinaan löytyy aika-ajoin pieniä taimia edelleen.
Näissä metsissä elelee paljon närhiä ja tiedän ainakin yhden ison tammen reilun kilometrin päässä. Joten, hyvin mahdollista, että nämä meidänkin pihatammet ovat tuon ison metsätammen jälkeläisiä.



Tässä ihan meidän pihapiirissä kasvaa kolme tammea. Kaksi ihan keskellä pihaa ja yksi aitan kulmalla.
Toisen noista pihan keskellä olevista tammista siirsimme, koska se kasvoi sähkölangan alla. Teimme siirron tyhmästi, kaikkien sääntöjen vastaisesti. Emme saaneet juurta paljon yhtään mukaan, siirsimme sen ihan väärään aikaan, kastelimme puuta siirron jälkeen ihan liian vähän ja kaiken lisäksi, istutimme sen ihan liian lähelle tuota toista tammea. Olimme nuoria, tyhmiä, hätäisiä ja mistään mitään tietämättömiä!
Useat vuodet siirretty tammi kuitenkin kitui jotenkin elossa ja nyt se on ottanut naapurinsa kasvussa kiinni.




Tämä itä-Pirkanmaa on hieman pohjoista aluetta tammille. Tammi tekee lehtensä vasta näihin aikoihin, kun muissa puissa on jo lehdet isoja. Samoin syksyllä, tammi pudottaa lehtensä viimeisenä.
Varsinkin nuoret tammet saattavat pudottaa kuihtuneet lehtensä vasta talven aikana tai vasta seuraavana keväänä.
Tämä vähän hankaloittaa haravointihommissa. Tammenlehdet ovat paksuja ja maatuvat todella hitaasti, joten ne on kyllä nurmikolta poistettava. Joko sitten myöhään syksyllä tai keväällä viimeistään. Olenkin kierrättänyt haravoimiani tammenlehtiä Hehkun kuivikkeina ja kanalassa. Eläinten alusina ne rikkoutuvat ja maatuvat hieman paremmin.
Kasvimaalle olemme niitä myös levitelleet katteeksi. Tuppaavat vaan isoina lehtinä ottamaan tuulta alleen lentelemään muille maille.




Meidän nämä kaksi isompaa, keskipihan tammea ovat ilmeisesti jo "aikuisia" koska ovat alkaneet pudottamaan lehtensä syksyn aikana. Ne ovat myös kukkineet muutamina keväinä ja terhojakin niiden oksilla on nähty.



Tänä vuonna tammien kukinta on todella runsas. Myös tuo hieman pienmpi pihatammi on ihan täynnä kukkaa.
Lehdet tammissa on vielä tosi pienet ja kukinta näkyykin hienosti vaalean kellanvihreänä.

Tämä kaksikko on jo niin vankka, että niiden väliin saa riippumaton!


Blogini lukioille on varmasti tullut vuosien varrella selväksi, että me rakastetaan puita. Haluan jakaa teille tätä rakkauttamme ja esitellä tälläisten puiden kukintaa, johon ei välttämättä niin kiinnitä muuten huomiota.

Aitan kulmalla kasvava tammi





Luontoportin nettisivuilla esitellään tammea hyvin ja kerrotaan mihin sitä voisi käyttää. Kurkkujen säilöntään ja hapattamiseen olenkin noiden pihatammien lehtiä kerännyt ja käyttänyt. Tammenterhokahvi on vielä kokeilematta, koska närhet ovat ehtineet aina syömään tammien tekemät vähäiset terhot. Josko nyt tänä vuonna meillekkin niitä piisaisi!



4 kommenttia:

  1. Se on totta että puiden kukinta jää vähemmälle huomiolle näin keväällä kun katse viipottaa maassa etsien vihreyttä ja kevätkukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hedelmäpuu ja koristepuut kyllä huomataan, tottakai. Niiden kukintahan on aivan upeaa! Mutta jos vain tästä hirvittävästä siitepölymäärästä huolimatta jaksaa kiinnostua näistä "tavallisista" puista, huomaa niidenkin kukkivan kauniisti.

      Poista
  2. Tänä keväänä minäkin huomasin eka kerran nuo tammen kukat. Ovat kuin punaherukan kukkia. Paljon niitä oli ja nyt alkavat tippua kadulle. Toivottavasti terhoja tulee, niitä on ollut syksyisin todella paljon kadulla. 3 v sitten poimin niitä ja laitoin maahan kasvamaan, niinpä viime kesänä olikin tammen taimia. Sinnehän ne jäivät entiseen pihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tampereella Näsinpuistossa on iso tammi, minkä terhoja kakarana kerättiin ja sitten syötettiin oraville. Terhoja oli niin paljon, että niitä olisi voinut lapioida!

      Toivottavasti istuttamasi tammet tuovat iloa uusille asukkaille!

      Poista