tiistai 14. tammikuuta 2020

KuusenkerkkälatteMinulla paljon pääni sisäisessä listassa juttuja,  mitä minun pitäisi kokeilla jossain sopivassa hetkessä. Yleensä ne ovat jotain syötävää tai juotavaa, mutta kyllä "listalta" löytyy kädentaitoja ja ihan paikkojakin missä käydä.
Tämä lista on kyllä loputon! Jos sieltä yhden pois saa, monta uutta on täyttämässä "tyhjiötä".
Välillä melkein korvista pursuilevat ideat ahdistaakin, kun aika ja jaksaminen ei kerrassaan riitä kaikkeen. Mutta toisaalta, onhan se nyt mahtavaa, että luppohetken osuessa sopivasti kohilleen, aina on jokin idea toteutettavaksi ja kokeiltavaksi!


Yksi tälläinen "juttu" on ollut kuusenkerkkälatte. Ostin heti koulusta lomalle jäätyäni oikein kauramaitoa sitä varten. Mutta sitten tuli joulu ja psri viikkoa kestänyt flunssa,  joten viimeiseksi lomapäiväksi tämä kokeilu jäi. Ehdin kuitenkin!
Kuivattuja kerkkiä minulla onkin, kun keräilin niitä keväällä ja kuivasin.
Olin katsellut monia eri ohjeita ja niihin tuli makeudeksi hunajaa, vaahtrasiirappia tai ruokosokeria. Minä ajattelin laittaa kuusenkerkkäsiirappia, kun sitäkin löytyy ja toisihan se kerkkäistä makua lisää.

Minä olen jotenkin naivina luullut, että kaikkiin latteihin tulee kahvia. Mutta eihän tämä mitään sumppia ollutkaan! Ihan hyvää kuitenkin. Sellaista herkuttelujuomaa. Beibe tosin sanoi, että hänen mielestään oli liian makeata ja maistui terveelliselle!


KUUSENKERKKÄLATTE 2:lle (vegaaninen)


 • 5 dl kaura- tai jotain muuta kasvismaitoa
 • 2 tl jauhettua kuusenkerkkää
 • 2 tl kuusenkerkkäsiirappia

Kuumenna kauramaito kattilassa kuumaksi. Ota suurin osa maidosta eri astiaan ja sekoita kerkkäjauhe, sekä kerkkäsiirappi siihen. 
Vaahdota loppu maito sauvasekoittimella tai maidonvaahdottimella.
Kaada maustettu latte kuppeihin ja kaada vaahdotettu maito päälle. Koristele jos haluat ja nauti kuumana. 

Minä jauhoin kerkät Bamixin lisäosalla ja niistä tulikin tosi hienoa jauhetta. Kerkkäjauhetta on kyllä myynnissäkin. Kerkkäjauhetta ja -siirappia!

Aion kyllä tehdä tätä toistekkin. Mutta laitan makeutusta ehkä vähemmän. Ainakin käyttämäni Kotimaista -tuotemerkin kauramaito itsestään niin makeata, että lisämakeutta ei ehkä olisi tarvinnut lainkaan.8 kommenttia:

 1. Mitenköhän mä saisin edes osan tuosta sun tarmosta ja idearikkaudesta itselleni?? Mulla kun on yleensä pää täysin tyhjä, eikä kerta kaikkiaan mitään ajatusta mitä tekisin... eikä oikein puhtiakaan mihinkään. =D

  Mä myös olisin kyllä kuvitellu, että latte on jotenkin kahviin liittyvä juttu. Outoa, ettei olekaan! Jos se kahvi onkin jääny ohjeesta pois? =D Entä jos kokeilisit tuohon vielä tirauksen kahvia laittaa, oliskohan sit vähemmän terveellisen makuista?

  Kauramaidoissa on muuten sit tosi isoja eroja. Mä käytän Oatlyn luomua, jossa ei taida olla muuta kuin kauraa ja vettä. Joissain merkeissä on ihan kauheen pitkä sisällysluettelo, välttelen niitä.

  Mulla on kaapissa kerkkäjuomaa harkkapaikastani. Ollut siellä jo yli vuoden ihan koskemattomana... saa nähdä ehtiikö suorastaan vanhentua, kun en saa sitä näköjään tuhottua mitenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, voisin pistää postissa tulemaan ne idikset, mitkä pursuilee päästä korvien ja nenän kautta ulos! 😂

   Sitä sellasta machalattee yksi koulukaveri tekee, eikä se siihenkään kahvia laita. Nää on näitä terveysherkkuja!

   Mä oon Oatlyn I coffeeta ostellut välillä sumppiin lorautettavaksi. Mutta se on kallista ja kun nyt muutenkin maitoa juon, niin tuntuu turhalta ostaa kauramaitoa ihan kahvia varten. Se kuluu niin hitaasti, että usein ehtii mennä vanhaksi.

   Koitas nyt lipittää se kerkkäjuoma, ettei tuu hävikkiä!

   Poista
 2. Voi kun kuulostaa jännältä ja tuo latte on varmasti hyvää:) Leppoisaa viikkoa♥

  VastaaPoista
 3. Minä luin otsikon ja kohottelin täällä kulmiani.
  Voi olla hyväkin, ettei siihen tullut kahvia..... =)

  Mielenkiintoista. Pitäisi ehkä maistaa joskus, vaikka itse vierastan valitettavasti kauramaidon makua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonhan voi tehdä ihan mistä muumaidosta tahansa! Ei tarvitse olla kauramaitoa. Ja mikäpä estää ihan lehmästä tulevasta mölöstä sitä tekemään!

   Minä vaan taas entisenä suomalaisen ruuan tekijänä vierastan ulkolaisista pähkinöistä ja soijasta tehtyä maitoa! ='D

   Poista
 4. Tuota olisi hauska kokeilla. Meillä mummo teki aikoinaan aina kuusenkerkkäsiirappia ja se oli herkkua. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkkäsiirappia minäkin keittelen ja käytän sitä vaikka mihin ruuanlaitossa.
   Kivaa viikonloppua sinullekin!

   Poista