perjantai 15. toukokuuta 2020

Itse tehty guagamole ja kasvistäyte tortilloille




Minulla on hyvin ristiriitainen suhtautuminen avocadoon. Olen "dokumenttini katsonut" ja yksikään niistä ei ole mitään hyvää tietoa avocadobisneksestä tietooni tuonut. Avocadon viljelyssä riistetään paikallisten asukkaiden vesivarannot ja kaikenlaista muuta "kivaa". Eräässäkin dokkarissa vuoriston ihmiset joutuivat kerjäämään juomavettä, jotteivat kuolleet janoon. Kaikki joet olivat valjastettu avocado- ja parsaviljelmien kasteluun. Tätä aina mietin, kun avocadoja, sekä parsoja kaupasta ostan.

Mutta, minkäs teet, kun guagamole tortilloihin kuuluu kuin nenä päähän ja kaupan valmiitahan ei "pysty Erkkikään" syömään! Olen kerran ostanut vuosia sitten valmista guagamolea purkissa ja se oli väriltään ihan petroolin sinistä! Makukin oli jotain saippuan ja bensan väliltä, joten se ostokerta jäi viimeisekseni. Linkistä pääset lukemaan erään guagamolen tarinan.

No toisaalta, nämä "avocadonmakuiset dipit" olisivat hyviä tässä eettisyys mielessä, koska niihinhän ei avocadoa ole käytetty juuri kuin nimessä. Niitä käyttämällä ei tukisi riistoviljelyä!



Mutta jätetään anarkismi sikseen ja palataan siihen, miten voi itse tehdä todella hyvää guagamolea. Sen tekeminen on niin helppoa ja yksinkertaistakin, että ei ole mitään järkeä edes harkita ostavansa valmiita kastikkeita.

Hyvään guagamoleen ei edes kovin montaa ainesosaa tarvita avocadon lisäksi. Kun sen tekee edellisenä päivänä tai muutamaa tuntia ennen syöminkejä, se ehtii kivasti tasata makua ja tulla herkulliseksi!



GUAGAMOLE


  • 2-3 kypsää avocadoa
  • 1 punasipuli
  • 2 pientä tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaatteja
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • sitruunamehua
  • (limen mehua)
  • mustapippuria
  • suolaa
  • (tuoretta chiliä pieneksi pilkottuna)

Halkaise avocadot ja poista niistä kivet. Kaavi hedelmäliha lusikalla kulhoon. Pilko punasipuli niin pieneksi kuutioksi kuin vaan saat. Samoin hienonna veitsellä valkosipulin kynnet. Voit käyttää myös raastinta tai puristinta. Minä en näin koskaan tee, koska mielestäni valkosipuli kitkeröityy. Hienonnan sen aina veitsellä.
Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Jos käytät isoja tomaatteja guagamoleen, poista niistä siemeniä, jottei ne vetistä lopputulosta.
Pilko chili todella pieneksi kuutioksi ja laita sitä makusi mukaan. Voit korvata tuoreen ripauksella kuivattua chiliä.
Laita kaikki pilkotut ainekset avocadon kanssa kulhoon ja sekoittele niitä sekaisin haarukalla, samalla muussaten avocadoa muiden ainesten joukkoon. Lisää sitruunamehua ihan reilusti. Ainakin yhden sitruunan verran, koska rasvainen avocado tarvitsee happoa tasapainokseen.
Mausta ripauksella suolaa ja rouhi mustapippuria reippaasti. Maistele koko ajan guagamolea sitä tehdessäsi.
Anna tekevöityä yön yli tai muutama tunti jääkaapissa. Voit jättää avocadon kivet guagamolen sekaan. Ne estävät guagamolea jonkin verran tummumasta. Ota ne kuitenkin pois sieltä kun laitat guagamolen tarjolle. Nauti tortilloiden, tacojen tai tex mex -henkisten salaattien lisukkeena.



Itse pidän sellaisesta guagamolesta, jossa on sattumia ja tekstuuria. Guagamolen voi tehdä isossa huhmaressa hienontaen ja sekoittaen, tai sitten vetäistä sauvasekoittimella tasaiseksi. Mutta mielestäni sipuli kitkeröityy, jos sitä liian kauan hienontaa sekoittimella. Nämä nyt ovat taas näitä minun juttujani ja makuasioitani. Mutta väitän kuitenkin jotain ruuanlaitosta tietäväni! ;'D


Joskus mietittiin keittiöllä työssä ollessani, että millaista tortillantäytettä tehtäisiin teurastamon kasvisruokailijoille. Minulle kaikki lihankorvikkeet ovat hieman "nounou" ja halusinkin tehdä kuitenkin ihan protskua sisältävän ja nälän vievän täytteen. Joten tälläistä kasvistäytettä tein ja sitä teen myös kotona aika ajoin. Koska se vaan on niin hyvää!

Hunajan korvaamalla sokerilla tai jollain siirapilla, täytteestä tulee vegaaninen.



KASVISTÄYTE TORTILLOILLE, noin 10:een tortillaan

  • iso sipuli
  • 2-4 paprikaa, koosta riippuen
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 200g vihreitä papuja, pakasteesta
  • purkki kidneypapuja suolaliemessä, valutettuina ja huuhdottuina
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • purkki tomaattimurskaa + tilkka vettä purkin huuhtomiseen
  • n. 0,5 dl soijakastiketta
  • 1-2 rkl hunajaa (voit korvata sokerilla tai siirapilla)
  • 0,5 dl makeaa sweet chili kastiketta
  • sitruunamehua
  • reilusti mustapippuria
  • (kuivattua chiliä maun mukaan)
  • suolaa 
  • öljyä paistamiseen

Suikaloi sipulia ja paprikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Lorauta pannulle reilusti öljyä ja anna sen kuumita. Kuullota sipulisuikaleet pannulla. Älä ruskista!
Lisää paprikat ja valkosipulit ja jatka kuullottamista. Heitä vihreät pavut pannulle muiden kasvisten kanssa ja anna kuumentua. Laita tomaattipyree kasvisten joukkoon. Kuullottele kasviksia ja tomaattipyrettä, mutta varo, ettei pyre pala. Se muuttuu kitkerän makuiseksi palettuaan!



Lisää tomaattimurska, huuhdo purkki ja lisää myös huuhteluvesi pannulle. Sekoittele, lisää soijaa tilkka kerrallaan, rouhi mustapippuria, laita hunajaa, sitruunamehua ja sweet chili soossia sekaan. Mausta chilillä ja suolalla. Maistele, lisäile kaikkea makusi mukaan. Lopuksi laita kidneypavut sekaan ja anna niiden kuumeta. Tarkista vielä maku ja tarjoile täyte tortillojen tai tacojen kanssa. Salaatti, kurkku, säilötyt jalapenot, salsa sun muut sopivat täydellisesti lisukkeiksi. Ja tietysti se itse tehty guagamole!



Tätä täytettä tehdessä kasvisten määrissä ei tartte olla niin nokon nuukana! Jos sinulla ei ole isoa sipulia, vaan pieni, niin sillä sitten mennään. Pavut voivat olla mitä lajiketta vain sattuu olemaan. Linssit, herneet ja maissikin käy!
Tai jos ei ole vaikkapa sitruunamehua, niin sitten voi lorauttaa vaikkapa jotain etikkaa. Soveltakaa ja olkaa luovia! Varsinkin nyt tänä aikana, vältetään turhia kauppareissuja ja tehdään ruokaa niistä aineista, mitä kotoa löytyy.

Nam, nam!

Tortillan jalapenot ja valkosipulin kukinnot ovat
itse kasvatettuja ja säilötty.


 En voi tolkuttaa liikaa sitä, että maistelkaa ruokaa sitä tehdessänne ihan koko ajan. Näin makujen balanssi löytyy. Maukkaan ruuan perusta on juurikin se, että siinä on rasvaa, suolaa, makeutta ja suolaisuutta. Umamia ja happoja unohtamatta! Kaikkea sopivassa suhteessa, niin johan tulee hyvää. Unohdetaan paine, kiire ja stressi ruuanlaitosta. Hyvä ruoka ja sen valmistaminen lähtee suoraan sydämestä!







6 kommenttia:

  1. Mä en oikein pysty enää kaikkien niiden dokkareiden jälkeen ostamaan avokadoa, vaikka mieli joskus tekisikin. En vaan pysty!! Tää oli uusi tieto, että myös parsa on samantyyppinen vesirosvo... voi huokaus. Parsaa nyt hyvin harvoin syön muutenkin, mutta silti... Mitä tässä enää voi syödä?? Voikukanlehtiä omasta pihasta...

    Suklaaseen asti en vielä niissä dokkareissa päässyt (joku Netflixin juttu, olikohan Rotten..), enkä tiiä haluanko päästäkään, koska sitten on sekin nautinto pilalla. Tiedänhän mä jo nytkin, että siellä on paljon epäkohtia takana, mutta haluanko tietää vielä lisääkin... plääh. Siellä taitaa olla myös osio pähkinöistä, voi jee, mitähän sieltä sitten mahtaa selvitä??

    Tietoisuus on toki hyvästä, mutta se tuo kyllä aina vaan enemmän tuskaa tähän jo muutenkin syyllisyyden täyteiseen syömiseeni!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Rottenit minäkin olen katsonut!

      Norjalaisen lohen ostamisen lopetin, kun katsoin dokkarin sen kasvattamisesta maissa, missä on löyhät ympäristölainsäädännöt. Eli norjanlohet eivät kaikki olekkaan norjalaisia!

      Itse kun olen ollut suomalaisen ruuan tekijä monta kymmentä vuotta, yritän parhaani mukaan ostaa ja käyttää kotimaisia raaka-aineita. Mutta aina se ei ole mahdollista. Ja sitten on nämä kirotut mieliteot!

      Poista
  2. No en ole katsonut yhtään dokkaria, mutta tykkäisin avocadosta.
    Mutta en vaan onnistu niiden hankinnasta, joko ihan raakoja, tai sitten pilaantuneita. Kalliita ja harmittaa laittaa ne sitten kompostiin, kun menneet mustaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avocadon ostaminen on kyllä juuri niin hankalaa kuin kuvailit!

      Poista
  3. Kiitos, Marketta, ratkaisit eilen meidän "mitä tänään syötäisiin" -ongelman :-D Haettiin tortillalättyjä ja tehtiin täyte salsasta ja sienistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain! Meillä syödään usein tortilloja erilaisilla täytteillä.

      Poista