maanantai 25. toukokuuta 2020

Keväinen HörtsänäPuutarhurin torppa
Orivedellä, Onnistaipaleen kylässä on salainen puutarha, Hörtsänän arboretum. Se on ollut siellä vuosikymmeniä ja päässyt rytekötymään pahasti alkuvuosiensa loistosta. Onneksi sitä kuitenkin koko ajan kunnostetaan.Me olemme Beiben kanssa vierailleen muutamia kertoja Hörtsänässä samalla kertaa, kun haemme rehuja elukoille. Mukava ja nopea retkikohde meille kauppareissuilla käymisen lomassa.


Upeat kotkansiivenalut! <3

Olen kirjoittanut pari postaustakin Hörtsänän vierailuistamme. Ne voit käydä lukemassa alla olevista linkeistä. Ensimmäisestä löytyy juttua Hörtsänän historiastakin. Sitä en nyt tässä postauksessa ala enään avaamaan.

Kasvien seassa on keramiikkataidetta!

Vierailu Hörtsänän arboretumissa
Paluu HörtsänäänVaikka olemmekin nyt tehneet useampia pikavisiittejä Hörtsänään, emme ole käyneet siellä koskaan näin aikaisin keväällä.
Ja kyllä muuten kannatti! Varsinkin tälläiset kivifanit kuin me, saimme ihailla mahtavia kiviportaita ja -pengerryksiä, jotka erottuivat hienosti, kun kasvit eivät olleet vielä niitä peittäneet.

Ihana, romanttinen levähdyspaikka!

Hörtsänän erityispiirre mielestäni onkin juuri kivetykset ja eripuolille puistoa asetetut myllynkivet.

Muutamia keisarinpikarililjoja oli puhkeamassa
kukkaan.

Hörtsänässä ei sipulikukkien kirjo ole mitenkään valtava. Siellä täällä oli joitakin narsisseja ja muita kukkivia. Vuokkoja sen sijaan oli kukassa. Valkovuokkoja ja keltavuokkoja kukki mattoina puiden alla.

Räkättirastaan pesä oksatukipuussa.

Huomasimme, että viime kesästä oli kuitenkin uutta istutettu lisää. Lajisto kasvaa ja sitä edesauttaa vapaaehtoinen pääsymaksu, jonka voi tipauttaa postilaatikkoon tai maksaa tukimaksu peltilaatikkosta mukaan otettavalla tilisiirrolla.Koska tämä korona-aika ja kahvittelut Oriveden lempparikahvilassamme, Cafe Herkkuhetkessä ei ollut mahdollista, haimme sieltä kuitenkin hiukopalat mukaamme ja nautimme ne kotona keitetyn kahvin kera.

Minulle lämmisavulohicroissant ja Beibelle kylmäsavu-
lohicroissant. Jälkkäriksi pikkuiset Bebeleivokset.

Sanoinkin Beibelle, että on se onni tämä poikkeustilanne ja sen tuomat rajoitukset. Normaalisti olisimme varmasti "kiireisinä" hörpänneet kupit kahvia ja tempaisseet herkkucroissantit naamaamme kahvilan terassilla. "Nauttineet" liikenteen melusta, istuen liikenneympyrän vieressä keskellä Oriveden keskustaa.


Nyt istuimme kahdesta tukkipöllistä ja laudasta tehdyllä penkillä ihanassa ja rauhallisessa ympäristössä eväistä ja toisistamme nauttien. Kyllä näissä kokoontumisrajoituksissa vaan on paljon hyvää, koska ne herättävät etsimään vaihtoehtoja. Ja huomaamaan, että asiat vaan voi tehdä paremmin!Saimme olla evästelymme ihan kahdestaan Hörtsänässä, mutta sitten alkoi tulla porukkaa. No, muutamia ihmisiä, mutta näin pienessä paikassa sekin tekee jo ruuhkaa.Mutta ei se haitannut meitä ja olimmekin jo puiston kiertäneet, joten lähdimme hyvin ja rentoutunein mielin kohti kauppoja ja ruokaostoshelvettiä. Oli kyllä hyvä idea käydä hakemassa "voimia" ensin Hörtsänästä!


Onko Hörtsnän Sinulle tuttu paikka? Jos on, olisi mukavaa kuulla mietteitäsi siellä vierailuistasi!
Ja jos ei, aiotko vierailla siellä joskus? Minä ainakin suosittelen vahvasti!


Hörtsänä on yksi minun lempipaikkojani tässä maailmassa!

6 kommenttia:

 1. Ihana retkipaikka!!!
  Nämä kotiseuturetket on ihan parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä! Yleensä lähellä on hienoja paikkoja, mitä ei huomaakaan. Aina pitäisi mennä johonkin kauas!

   Poista
 2. En ole käynyt, mutta joskus vielä menen!! Nuo kiviportaat on aivan ihania! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana paikka! <3 Ei sellainen siisti ja iso, vaan hieman mystisen ryteköitynyt ja mukavan pieni kiertää. Ja silti nähtävää riittää!

   Poista
 3. Hauskaa, näymme kiertelevän aikalailla samoja paikkoja :) Kävin itse juuri hiljattain Hörtsänässä ja kirjoitin siitä, piti oikein tarkistaa, oli ihan huhtikuun lopussa. https://parastapuutarhasta.blogspot.com/2020/04/ihana-kevainen-hortsanan-arboretum.html
  Yllättävän vähän vihreää siellä näyttää edelleen olevan.
  Olen ajatellut, että pitäisi yrittää käydä vaikka kerran kuussa katsomassa, miten paikka kesän edetessä muuttuu. Nyt olisikin siis taas sen aika :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että huomata jonkun muunkin kirjoittelevan näistä lähiseuduista!

   Hörtsänä on mukava, pieni paikka ja monesti olen miettinytkin, että mitäs jos siellä alkaakin käymään ihan hirvittävän paljon porukkaa. Meneekö sen viehätys siinä sitten!
   Mutta toisaalta se on myös mainostuksensa ansainnut!

   Poista