tiistai 30. kesäkuuta 2020

Kukuunan kanssa Ponimaassa


Mummu uittaa!


Kuukuna olin mummulassa viettämässä juhannusta ja menoa piisasi. Mutta kävimme myös hieman Leppämäen ulkopuolellakin, esimerkiksi uimarannalla parina päivänä.Vaikka pojalle riittää virikkeitä ihan näissä mummulan nurkissakin, on silti kiva käydä poikkeilemassa lähiseutujen matkailukohteissa. Ihan vaikkapa vain kannatuksen vuoksi, jotta maaseutu pysyy elävänä.Ponimaa Eräjärvellä on lapsille ja lapsenmielisille oiva vierailukohde. Siellä on paljon eläimiä, leikkipaikkoja ja ... no kaikkea!


Ponimaan rakennus on vanha koulu.


Meikäläisen makuun sitä "kaikkea" on vähän liikaakin, koska minä en sellaisesta sekavasta romuromantiikasta pahemmin välitä. Minua oikeastaan alkaa hieman ahdistamaan sellainen ulos raahattu tavaramäärä.

Mutta minä taidan olla mielipiteideni kanssa vähemmistöä, koska Ponimaa on todella suosittu, pidetty ja se on saanut somearvosteluissa paljon kehuja.


Lapsethan tälläisestä tuntuvat tykkäävän. On paljon leluja (joista osa rikkinäisiä), pieniä mökkejä ja majoja, sekä mystisiä koloja, missä leikkiä. Olemme käyneet Ponimaassa muutamana kesänä ja yritän aina suhtautua sinne rakennettuun ympäristöön lapsen silmin.Mielestäni eläinten määrä oli edelliskesästä vähentynyt ja se sellainen tavarapaljous lisääntynyt. Ja jotenkin eläimet "hukkuvat" romujen sekaan. Marsutkin olivat "siellä jossain" takana ja monelta ne saattoivat jäädä näkemättä. Myös paljon tyhjiä häkkejä oli pitkin pihoja.


Kuukunaa ei eläimet juurikaan kiinnostaneet. No, hänen kotona on koira ja kissa, toisessa mummulassa kissa ja meillä noita muitakin eläimiä. Mutta sentäs lehmä, ankat ja kalkkuna poikaa hieman kiinnostivat. Ja karvaton Klonkku -kissa oli pojan mielestä söpö. "Miau on pöpö!" poika sanoi.

Vierailumme Ponimaassa kesti noin 2 tuntia ja suurimman osan ajasta mummu ja pappa istuivat vahdissa ja poika leikki leluilla. Leikkimökit on lapsille mitoitettu ja Beibekin kaksimetrisenä ei niihin mahtunut pojan kanssa touhuamaan. Lisäksi mökkien ympäristö oli niin täynnä tavaraa, ei niihin muutenkaan olisi mahtunut.
Olisin kaivannut enemmän penkkejä tai vastaavia leikkipaikkojen läheisyyteen. Nyt oli istuttava lähinnä maassa tai jossain leikkimökkien rapuilla.Ponimaahan on sisäänpääsymaksu 10 euroa/hlö. Sylilapset pääsevät ilmaiseksi. Sisäänpääsymaksulla saa viipyä vaikka koko päivän.
Alue on aidattu ja siellä liikkuu vapaana hurja määrä erilaisia koiria ja kissoja, sekä pari aasia. Muut eläimet ovat aitauksissaan.
Kahviovaunusta voi ostaa kahvia, pullaa, jäätelöä ja muita herkkuja, sekä virvokkeita.

Vaikka oma suhtautumiseni on tosi ristiriitainen paikkaa kohtaan ja mielestäni se vaatisi paljon siivoamista ihan jo turvallisuudenkin takia, lapset paikasta tykkäävät. Ja tosi monet aikuisetkin!
 Aion tiukkapipoisuudestani huolimatta jatkossakin ainakin kerran kesässä poiketa lapsenlapsieni kanssa Ponimaassa. Onhan se nyt kuitenkin kivaa, että täällä meilläkin päin on jokin tälläinen vierailukohde.


6 kommenttia:

 1. Kertomasi perusteella luulen, että suhtautuisin paikkaan hyvin samoilla mietteillä. Ihmetyttää kyllä tuollanen... keräisivät nyt edes ne rikkinäiset lelut vaikka alkajaisiksi sieltä pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaan kyllä kuvitella reaktiosi! =') Mutta joo, lapsiahan varten tuo paikka on ja he tykkäävät!

   Poista
 2. Hienot kuvat! Lapsille tuollaisessa paikassa varmasti riemua riittää! Leppoisaa alkanutta heinäkuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilla on mukavaa, kun saavat juosta ympäriinsä aidatulla alueella. Se on aina tärkeintä, että lapset nauttivat! Harvoinpa aikuiset niinkään noissa lapsille tarkoitetuissa kohteissa! ='D

   Poista
 3. Hyviä kommentteja, toivottavasti Ponimaan vastaavat osuvat sivuille!
  Kivoja kuvia ja olipa mahdottoman viihtyisän näköinen uimaranta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan se olisi reilua kommetoida omasta mielestään epäkohdista paikan päällä. Mutta kuten sanottu, taidan kuitenkin olla omine mielipiteideni kanssa vähemmistöä, koska paikasta epäjärjestyksineen yleisesti tykätään. Pääasia että lapset tykkää!

   Poista