tiistai 15. marraskuuta 2022

Kellarin kauhuportaat ja unohdetut perunat

 

Japaninvaahterat ja mangolia odottavat
kellariin pääsyä.

Onneksi tämä syksy kestää ja kestää, koska olen monessa pihahommassa vielä aivan vaiheessa. Mutta nyt on onneksi yksi inhokkihommista tehtynä. Nimittäin suurin osa kellarissa talvehtivista ruukkukasveista on viety talvilepoon.

Kellarin portaikko ylhäältä päin.

Minulla on tällä hetkellä 5 japaninvaahteraa, joista osa on useamman vuoden talvetettu onnistuneesti kellarissa. Lisäksi ostin Rustan alesta kesällä mangolian, jolle luvattiin menestymistä I-vyöhykkeellä. Mehän ollaan III-vyöhykkeellä, joten istutin mangolian ruukkuun ja ajattelin kokeilla sen talvettamista kellarin pimeydessä.

Ja kauhuportaat alhaalta päin!

Pitäisi aina muistaa näitä erikoisuuksia haaliessaan, mikä homma niiden roudaamisessa alas kellariin on. Ja tietysti keväällä ne täytyy ennen silmujen puhkeamista lehteen tuoda sieltä myös ylös. Jos ne ehtivät tekemään lehdet pimeässä kellarissa, aurinkonvalo polttaa lehdet karrelle. Vienkin ruukut aina ensin kasvihuoneeseen, jotta saavat rauhassa tottua valoon ja aukoa lehtiään.

Siellä saavat uinua kevääseen!

Meidän kellari on talon alla ja sinne mennään sisältä eteisen kautta. Kellarin rappujen yläpäässä meillä säilytetään hyllyillä astioita, säilykkeitä, retkeilyvarusteita, tyhjät lasipurkit ja kierrätettäviä jätteitä. Ahdasta siis on ja itse rappuset ovat kapea, jyrkät ja kaidetta ei ole. 

Kasveja kuskattaessa hiukset pitää olla tiiviisti
hupun alla, koska muuten oksat tarttuvat niihin
kiinni.

Vaihdoin japaninvaahterien ruukut pari vuotta sitten savisista muovisiin, mutta silti ne painavat aikas paljon. Ruukut pitää viedä alas porras kerrallaan ja mieluummin takaperin, niin ei ole niin suurta horjahtamisen ja putoamisen vaaraa. 
Vanhoissa rintamamiestaloissa on usein samantapainen portaikko kellariin ja saunatiloihin. Muistan lapsuudestani, kun mummulan naapurin vanha setä oli pudonnut kellarin portaat alas, taittanut niskansa ja kuollut. Tämä tulee aina mieleeni, kun raahaan talvetettavia ruukkuja meidän kellariin. 

Siinä on perunan iduilla mittaa!

Meidän kellari on sellainen kaksiosainen. Etuosassa on pieni ikkuna, vesimittari, vesipumppu ja mehuhyllyt. Takaosa, johon talvetettavat kasvit viedään, on niin sanottu perunakellari. Takaosassa ei juurikaan kesäaikaan tule käytyä ja hieman naurattikin, kun löysin sinne keväällä unohtuneet perunat. Ne olivat kasvattaneet metriset idut ja niihin pieniä perunoita. Uskomaton on kasvun voima, ei voi muuta kuin ihailla!

Näköjään perunat voivat kasvaa ilman multaa,
valoa ja vettä!

Kellariin pääsee vielä japaninvaahteroiden ja mangolian seuraksi neljä syyssyrikkää. Ne hommasin toissa keväänä ja ovat jo yhden talven onnistuneesti siellä talvehtineetkin. Ja tietysi muutama daalianjuurakkokin menee kellariin. 

Syyssyrikät leikkasin ja vein kasvihuoneeseen 
kuivahtamaan. Sitten nekin pääsevät
kellariin talveksi.

Onneksi talvella aika kultaa muistot ja unohdan vaivan, mikä ruukkujen raahaamisessa kellarin kauhuportaissa on. Ja taas kesällä ei tunnut missään, kun ihailee japaninvaahteroiden upean värisiä lehtiä ja loppukesästä perhosten paljoutta syyssyriköissä. Salaa kuitenkin haaveilen maakellarista, joka olisi vain ja ainoastaan talvetettaville kasveille!

16 kommenttia:

 1. Tätä jään seuraamaan tosi kiinnostuneena ja lisäksi toivon jatko-osaa tyyliin "näin hoidan talvetettavia kasveja kellarissa".... =)
  Itse siirsin syyssyrikän myös ruukkuinen kellarin portaisiin. Meillä vaan siinä kohtaa on lasi-ikkunainen ovi, joten saavat valoa, mutta kylmää on ja pohdinkin koko ajan miten paljon niitä tarvitsee kastella....
  Nuo kapoiset portaat (kuten meilläkin) ovat kyllä järjettömän vaaralliset mutta minkäs teet. Talvettamishulluus ei katso järkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha ha! Minä en oikeastaan hoida noita kellarissa olevia kasveja mitenkään. Muutaman kerran talven aikana katson, että miten pärjäävät. En ole tainnut niitä ikinä kertaakaan edes kastella. Lähinnä seuraan, ettei hiiret käy niitä nakertamassa.

   Poista
 2. Meidän mummin talossa oli sellainen tuvan lattian alla oleva kellari. Avattiin luukku ja siitä sitten kolme porrasta alas. Mummilla oli siellä aina hilloja ja muita säilykkeitä ja tietysti niitä perunoitakin. Äitini oli pienenä tippunut sinne, mutta onneksi selvisi vain kuhmulla päässä.
  Ihanaa viikkoa sinulle Marketta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan nähneeni sellaisenkin kellarin joskus jossain, että oli vain luukku keittiön lattiassa ja ihan pieni kellari lattian alla. Siis sellainen, mihin ei mennyt edes rappuja. Pieni tila vain lattian alla.
   Onneksi äitisi selvisi pelkällä kuhmulla putoamisestaan!

   Poista
 3. Tuollainen kellari on kyllä hyvä juttu! Vaikka kellariin onkin kauhuportaat :) Meillä ei ole kellaria eikä muutakaan talvettamiseen sopivaa paikkaa. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kellari on kyllä oikeasti ihan hyvä kellari. Siellä säilyy perunatkin tosi hyvin talven yli. Ja näköjään vähän pidempäänkin....

   Poista
 4. No on sinullakin kellariin viemistä. Olen ollut samaa mieltä että hyvä kun on ollut pitkä syksy. Olen myös ollut hidas tänä vuonna ja kun se kuusikin kaatui teettää se lisä hommia. Vielä olisi haravoitavaa ja oksien keruuta toivottavasti se tulee valmiiksi tulevana viikonloppuna. Minä en myöskään ole innostunut viemään kellariin mitään vaikka mies ne pääasiassa sinne kantaa minä vaan valmistelen. Nytkin veimme viikonloppuna viimeiset kellariin. Kaksi pelargoniaa, sinisarja ja yksi perennan alku. Toinen pelargonia oli täydessä kukassa vaikka olin pitänyt sitä kuiviltaan jo pidemmän aikaa. Samoin sinisarja kukki lasituksen sisällä vielä täyttä päätä. Leikkaan pelargonioita ja harvennan lehtiä melkein kaiken että eivät homehtuisi. Minulla on myös ne altakasteluruukuissa ja annoin hieman vettä niille kun pääsivät kellariin olivat tosi kuivia. Meillä on erillinen maakellari missä ei ole ikkunaa mutta hyvin on siellä kukat pärjännyt ja muut säilykkeet. Ihania nämä sinun talvetettavat toivottavasti pärjäävät edelleen talven yli 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anoppi talvetti ruukkuruusuista lähtien maakuopassa onnistuneesti. Siellä oli hyvä kosteus ilmeisesti, koska harvoin mikään kuoli talven aikana.

   Poista
 5. Nyt onkin tutut kellarin rappuset, pojan ja enoni kellari sijaitsee myös talon alla ja ihan samanlaiset portaat heilläkin.
  On sinulla ollut hommaa ja paljon talvehdittavaa. Ihanaa ensi kevättä odotellessa, kun saat ihanuudet herätellä talviunestaan.
  Onneksi on ollut pitkään leutoa, täällä nyt pari astetta pakkasta ja maa ohkaisessa valkoisessa asussaan.
  Mukavia puuhasteluja sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin niitä on keväällä mukavampi tuoda tuolta kellarista ylöspäin!

   Poista
 6. Tuollainen kellari on oikea aarre talvetettavien kannalta. Hommaa siinä riittää niin syksyllä kuin keväälläkin, mutta onneksi kaikki vaiva unohtuu pian komeita kasveja katsellessa. Naapurillamme on holvimainen maakellari aivan aitamme vieressä. Leikittelen joskus ajatuksella, että saisin luvan kuskata kasvini heidän kellariinsa. He pitävät siellä ruohonleikkuria.
  Olehan varovainen portaissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kauhee, mitä väärinkäyttöä kellarille pitää sitä ruohonleikkurin varastona!

   Poista
 7. Oispa kellari. Tuurilla vaan talvettelen ihan sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaanhan sitä, että tuurilla ne laivatkin seilaa. Niin miksei kukatkin talvehtisi!

   Poista