keskiviikko 2. marraskuuta 2022

"Vanha pelargonia...

 


... kukkii mummon akkunalla ja akkunan alla, laulaa katulaulaja..." Näillä sanoilla alkaa Kari Kuuvan "Tango pelargonia" vuodelta 1964. Tämä laulu, jolla on ehkä hieman synkätkin sanat, tulee minulle mieleen, kun astun meidän ulkoeteiseen. Yritän nimittäin elämäni ensimmäistä kertaa talvettaa muutamaa pelargoniaa ikkunalaudalla.


Mistään laulun kaltaisista vanhoista pelargonioista ei ole kysymys, vaan ihan viime keväänä Rustan alennusmyynnistä ostetuista tavallisista pelargonioista, sekä Honkasen puutarhalta hankkimistani tuoksupelargonioista. Niistä kahdesta, jotka Kuukunan mielestä haisivat kuselle! ='D

Hopeaputoukset ovat tosi pitkiä!

Minulla oli kesällä pelargonioita varmaan toista kymmentä ja ne kukoistivatkin upeasti koko kesän. Oikein harmitti niitä heittää kompostiin, kun olivat vielä niin edullisestikin hankittuja. Maksoivat tosiaan 0,99 euroa kappale. Mutta kun ei ole tilaa, niin ei ole. 

Joten kiepautin ne amppeleiden ympärille,
jottei olisi tiellä meidän ahtaassa ulkoeteisessä.

Sitä paitsi, olen joskus aiemmin yrittänyt talvettaa pelargonioita pimeässä kellarissa, kuten mummuni aikanaan teki. Ja myöskin anoppini. He siinä touhussa onnistuivat, minä en. Enkä ole uudestaan kokeillut. 

Kukkaa pukkaa!

Minulla ei vaan ollut sydäntä heittää noita tuoksupelargonioita menemään. Ne kasvoivat aivan valtavan kokoisiksi kesän aikana ja pidin niistä kovasti, vaikkei ne kukikkaan. Joten päätin, että kokeilen josko ne talvehtisivat ulkoeteisen ikkunalaudalla.

Tuoksupelargoniatkin näyttävät ainakin vielä
selvinneen rajusta leikkaamisesta.

Leikkasin niitä aikas rajustikkin ja toin ne sisälle ihan niissä samoissa ruukuissa, missä olivat koko kesän olleet. Ajattelin sitten yrittää kahdella lohenvärisellä tavallisella pelargoniallakin, jotka olivat jääneet yhteen kukka-asetelmaan ja näin säästyneet kompostituomiolta. 
Instagramissa puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi talvettaa valtavan määrän pelargonioita ihan sisällä tavallisessa huoneenlämmössä onnistuneesti kasvivaloja apuna käyttäen. Joten minäkin hommasin yhden kasvivalon näille. Enempää en raaskinnut!

Verenpisarat ovat vielä kukassakin!

Puutarhahetki-blogin Tiiun innoittamana otin ulkosaunan ikkunalla olleet kolme verenpisaraakin talvetuskokeiluun. Ja kun kerran vauhtiin pääsin, nappasin amppeleihin samaisessa paikassa kasvaneet hopeaputoukset. Olen monesti kuullut, että nekin talvehtisivat viileässä. Meidän ulkoeteinen on patterin säädöistä riippuen ihan normi huoneenlämpöinen, mutta ehkä ensi kuussa alkava kalliimpi sähkösopimus alentaa senkin lämpötilaa. =' O.
Hopeaputoukset olisi kyllä kiva saada talvetettua, koska niistä saa lisättyä pistokkaina monta uutta kasvia tosi helposti. Ja ovat ostettuina aikas hintavia.

Näkymä ulkoa. Ja koirien lelut ikkunapellillä!

Toivotaan onnea ja menestystä talvetuksilleni! Tietysti tässä nyt piilee se vaara, että jos onnistuvat, ensi talvena joka paikka on täynnä mitä erilaisimpia pelargoneja. Talvetuspaikkojen puute on rajoittanut sitä hurahtamista. Hieman ehkä jo pelottaakin etukäteen! ='D


Oli miten oli, mutta tykkään kovasti tuosta ulkoeteisen näkymästä. Beibekin sanoi, että on tosi kodikkaan näköistä, kun noi kukkaset on tuossa ikkunalaudalla. Laskin muuten, että tuo kukkavalo vie päivässä noi 4 sentin edestä sähköä. Ei paha hinta harrastamisesta, vai mitä?

Vanha pelargonia on mummon akkunallaja akkunan allalaulaa katulaulajaHän mummolleni laulaaja punoo lemmenpaulaamutta turhaa on se vaivamummo vaarin muistaa vain
Myrsky-yönä vaari hukkui hukkuimeren mustiin laineisiin meren laineisiinTuonen käki jossain kukkui kukkuijäi mummo kyyneliinSinä yönä kukkiin puhkes'vanha pelargoniaLiekkiin hehkuvaan se aukes'kuihdu ei kai milloinkaan
Myrsky-yönä vaari hukkui hukkuimeren mustiin laineisiin meren laineisiinTuonen käki jossain kukkui kukkuijäi mummo kyyneliinSinä yönä kukkiin puhkes'vanha pelargoniaLiekkiin hehkuvaan se aukes'kuihdu ei kai milloinkaan
Yhä pelargonia on mummon akkunallaTurhaan akkunan allalaulaa katulaulaja

12 kommenttia:

 1. Kiva nähdä miten pelargonioiden kanssa käy. Toinen mummini aina talvetti pelargoniat porstuan ikkunoilla, muistaakseni siinä onnistui aina. En sitten tiedä mitä jekkuja teki ennen kuin jätti pelargoniat rauhaan :)
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Marketta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Nyt vielä näyttää hyvältä, mutta kaikkein pimein aika on vielä edessä. Ja lisäongelmia tulee keväämmällä, kun esikasvatuskausi alkaa. Nyt tuo eteläinen eteisen ikkuna on ihan täynnä. Mihinkäs sitten tulevat taimet laitetaan? Huoh! Kyllä on huolet meikäläisellä! ='D
   Mukavaa loppuviikkoa sinullekkin, Outi!

   Poista
 2. Kyllä tuohon olisi vielä muutama mahtunut kokeile vaikka. Kastella ei kannata kovin paljoa talven aikana ja lämpötilan voi huoletta laskea reilusti näiden suhteen ainakin. Minä säilytän osan kellarissa pimeässä ja muutamia mökin sisällä noin kymmenessä asteessa. Käymme kyllä joka viikonloppu voi sanoa ja silloin lämmitämme tietenkin. Toivottavasti onnistut ja uskon kun et liikaa kastele.

  VastaaPoista
 3. Kaunis kukka akkuna, niin kodikkaan näköistä. Kasveista tulvii ihana vehreys ja viihtyvyys. Pelargonia on kaunis, enoni myös talvehtii kaikki pelargoniat. Kyllä sinullakin viihtyvät talven hyvin ja saat nauttia ensi kesänä niiden kukkaloistoaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni tulee hieman sellainen kukkakauppamainen fiilis. Toivottavasti edes toinen noista tuoksupelargonioista selviäisi.

   Poista
 4. Aivan ihana tuo lintutapetti <3 Olis kyllä hienoa, jos olisi valoisa ja viileä paikka, jossa talvettaa kasveja. Kurja laittaa kesän lopussa kukkasia kompostiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tapetin ostanut joskus vuosia sitten Kangasalan RTV:ltä. On kyllä harmi heittää aina hyvät ja kalliit kukat pois.

   Poista
 5. Olen nyt kolmena talvena pitänyt valkean(ehkä "Nikolai") pelargonin ihan kerrostalon ikkunalla, yhtenä talvena oli myös tavallinen punainen kaupan pelargoni. Yritän ne viedä myös ensi talven täällä sisällä, kun ei ole muuta paikkaa. Viileäähän voi olla ensi talvena myös asunnoissa, valoa kyllä voisi lisätä taas kun on pimeää.
  Jos eivät pysy yhtään vihreänä, niin ainahan niitä voi talvellakin laittaa kompostiin :) Vielä ovat kukassa, otin ne jo sisälle, paitsi muutama on vielä parvekkeella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eihän se ota, jos ei annakaan! Nähtäväksi jää, että miten nämä minun selviävät.

   Poista
 6. On sinulla hienot kukkahoidokit :) Menestystä talvikauteen.

  VastaaPoista