tiistai 20. elokuuta 2019

Varsamäen hevosajopelimuseoSuomenmaa on aivan varmasti täynnä keräilijöiden kotimuseoita. Ne ovat avoinna suurelle yleisölle joskus tai ei koskaan. Niissä vieraillakseen täytyy tietää missä ne ovat ja onko niissä mahdollista vierailla.


Viime viikolla Kangasalla vietettiin joka vuotista Taiteiden ilta -tapahtumaa. Paikkakunnalla oli avoinna museoita ja muitakin kulttuurikohteita, joihin osaan oli järjestetty kaikenlaista ohjelmaa ja pop up -kahvioita.En ole koskaan päässyt tapahtumaan osallistumaan, koska olen ollut usein iltavuorossa töissä. Tai sitten on vaan ollut "jotain".

Ravikärryt

Maitokärryt

Yksi paikka on kuitenkin ollut sellainen, missä olen halunnut vierailla ja nyt siihen tuli mahdollisuus Taiteiden iltana. Tämä paikka on Varsamäen hevosajopelimuseo, joka on aina avoinna yleisölle juurikin tuon tapahtuman aikana.


Ihan mieletön paikka! Valtavan kokoisen ja hienon masardikattoisen vanhan navetan ylisillä on kymmenittäin kaikenlaisia hevosvetoisia kärryjä, rekiä, trilloja ja vankkureita.


Museon isäntä kertoili minulle paikan historiaa ja sitä, miten kaikki hevosajopelit olivat hänelle tulleet. Kerrassaan kiehtovia tarinoita!Museossa oli pari sellaista kärryä, jotka olivat olleet oikein elokuvien kuvauksissakin.

Nämä ovat kyytineet Tauno Paloa ja Regina Linnanheimoa
elokuvassa "Katariina ja Munkkiniemen kreivi".

Ja näillä on ajellut Vesa-Matti Loiri leffassa
"Kaksipäisen kotkan varjossa".

Minä vaikutuin kuitenkin kaikista eniten ruumisvankkureista, jotka Kangasalan Seurakunta on lahjoittanut museolle. Kyselin isännältä, onko kukaan halunnut vuokrata vankkureita omiin tai läheisensä hautajaisiin. Ei kuulemma ollut, mutta minua ajatus alkoi ihan tosissaan kiinnostamaan. Ilmoitinkin tyttärelleni, että minä haluaisin arkkuani kuskattavan noilla vankkureilla viimeiselle matkalleni.

Olisihan juhlallinen kyyti tuonpuoleiseen elämään!

Talvikeleille voi vaihtaa pyörien tilalle reenjalakset!Varsamäen hevosajopelimuseoon pääsee kyllä tutustumaan, vaikka sillä ei aukioloaikoja olekkaan. Isäntä sanoi museon olevan auki aina kun he vain ovat kotona. Todellakin vierailemisen arvoinen paikka!

Varsamäen hevosajopelimuseo
Varsamäentie 108
p. 03 376 5946
Avoinna sopimuksen mukaan.

2 kommenttia: