lauantai 24. elokuuta 2019

Klorofylli ja Aikamatka lukutaitoon - näyttelyt Mikkolan navetalla Luopioisissa
Olen aina ihaillut luopioislaisten kykyä luoda kylälleen kaikkia mielenkiintoisia tapahtumia ja yhteisöllisyyttä. Yksi hyvä esimerkki on Kulttuuriyhdistys Mikkolan navetta ry ,jonka toiminta on keskittynyt Luopioisten vanhan kunnantalon, Pytingin, sekä Mikkolan tilan vanhaan navettaan ja sen piharakennuksiin, joita hallinnoi Muodonmuutoksia ry.


Mikkolan navetalla toimii taide- ja käsityökauppa Hilma&Olga, jossa järjestetään käsityökursseja ja -iltamia. Pytíngillä taasen toimii Kukkian kädentaitajien myymälä ja kahvila.


Kävimme kesälomallamme tutustumassa kahteen näyttelyyn, jotka ovat näytillä Mikkolan navetalla ja sen ulkorakennuksissa.
Valitan kuvien huonoa laatua!


Toinen näistä on "Klorofylli -valoherkkä pigmentti". Tämä näyttely teki minuun jotenkin syvän vaikutuksen. En osaa sitä sen kummemmin selittää miksi ja mikä sen teki. Mutta olenkin usein sanonut, että ei taidetta tarvitse ymmärtää. Riittää, että siitä saa juuri sen, mitä itse haluaa tai miten sen näkee ja kokee.Kuulokkeista kuului kaikenlaista!Haloo?

Esittely näyttelystä:

"Klorofylli - valoherkkä pigmentti" on tutustumisretki lehtivihreän ihmeelliseen maailmaan. Klorofylliä eli lehtivihreää on vihreiden kasvien kloroplasteissa eli viherhiukkasissa. Niissä tapahtuu elämälle tärkein kemiallinen reaktio: auringon säteilyenergian sitominen kemialliseksi energiaksi – fotonien muodonmuutos. Klorofyllistä on moneksi: hapen tuottajaksi, auringon energian sitojaksi ja sitä kautta koko maapallon ruokkijaksi sekä ilmaston lämpenemisen torjujaksi. Ei mikään pikkutekijä siis!
Muodonmuutoksia ry:n taidetta ja tiedettä yhdistävä näyttely esittelee seuraavien taiteilijoiden tulkintoja aiheesta ja aiheen liepeiltä: Dotti Cichon (USA), llkka Halso, Heta Laitakari, Heli Mäkinen, ONnelliset ihmiset, Marja Pirilä, Tiina Poutanen, Piritta Pääkkö, Sanni Seppo, Pia Suhonen, Merja Tanhua, Anu Tuominen, Anja Tyrväinen ja Marjukka Vainio. Jyvämakasiinin näyttelyssä kuullaan lisäksi Tiina Poutasen käsikirjoittama ääniteos, jonka äänisuunnittelusta vastaa Katri Puranen ja ääninäyttelijänä kuullaan Ida Sofia Fleming. Näyttelyn kuunnelma on tuotettu yhteistyössä Pälkäneen kunnan kulttuuripalveluiden kanssa.


Mikkolan navetassa oli myös näyttely nimeltään "Aikamatka lukutaitoon". Se kertoo Suomen lukutaidon historiaa taiteen, kuvien, tietoiskujen ja tarinoiden keinoin. Todella mielenkiintoinen näyttely!


Seinässä olevia "kirjan kansia" sai käännellä ja takaa
löytyi kunkin aikakauden tietoa lukutaidon kehittymisestä.
Näyttelyssä oli paikka, missä sai rentoutua ja lukea kirjoja
niin halutessaan 

Esittely näyttelystä:

"Minua kutsutaan Ainuksi. Isäni on hylkeenpyytäjä, äiti parantaja. Jos voisin nyt puhua sinulle, jos sinä voisit puhua minulle, emme ymmärtäisi toisiamme. Kieli, jota puhun kuoli pois, tai se muuttui vähitellen siksi kieleksi, mitä sinä puhut. Mikään ei ole varmaa. " Ote Outi Nummen kirjoittamista näyttelyteksteistä.
"Aikamatka lukutaitoon" -näyttely kertoo Suomen luku- ja kirjoitustaidon historiasta tarinoin, kuvin ja tietoiskuin. Myös taide on näyttelyssä vahvasti läsnä. Teoksia on Tiina Poutaselta ja Emmi Niemiseltä ja kuullaanpa näyttelyssä myös äänitaidetta: Karoliina Kantelisen itkuvirsi lukutaidosta! Näyttely on osa Pälkäneen lukutaitovuoden ohjelmistoa. Tuotanto: Pälkäneen kunnan kulttuuripalvelut ja Muodonmuutoksia ry, OKM:n tuella.


Vielä olisi tosiaan viikon verran aikaa käydä tutustumassa Klorofylli -näyttelyyn. Lukutaito -näyttely on esillä marraskuun loppuun. Molemmat näyttelyt ovat todella kansainvälisen oloisia ja hienosti toteutettuja. Vahva suositus!

Aikamatka lukutaitoon -näyttelyssä oli seinä, missä oli magneetteja, joista sai muodostaa sanoja ja lauseita. Näyttelyvieraat olivatkin koonneet monia taidokkaita värssyjä, runoja ja muita juttuja seinälle. Alla oleva oli kuitenkin minun suosikkini!


"Klorofylli -valoherkkä pigmentti" 
Avoinna yleisölle: 29.6.- 31.8.2019, avoinna ti-la 10-15

"Aikamatka lukutaitoon"
Avoinna yleisölle: 29.6.- 30.11.2019

KULTTUURIYHDISTYS MIKKOLAN NAVETTA
Keskitie 5, 36760 Luopioinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti